Odkedy máme dieťa, tak sa neustále hádame
Ahojte maminky aj nemaminky..aj vy sa so svojimi polovickami neustale hadate? ..u nas je to na nevydrzanie...odkedy sa mala narodila hadky su na dennom poriadku..a mala ma uz rok a pol..hadame sa.kvoli nenormalnym banalitam...ja som podrazdena z muza a on zo mna...je to neskutocne..lezie mi to uz na nervy no neviem to zmenit...on mi stale hovori ako som sa neskutocne po porode zmenila..zmenila ? No dobre mozno ano...urcite ano...no nemoze cakat ze budem tym bezstarostnym stvorenim co som bola ked teraz mnohokrat ani neviem kde mi hlava stoji...
@hanka_april ak nie je žena po zdravotnej, alebo psychickej stránke OK, tak pre ňu môžu byť aj bežné činnosti veľkou záťažou. Ak je všetko v poriadku, tak potom si to len nedokáže zorganizovať, ja sa tu občas bavím, ako sú mamičky s jedným dieťaťom odrovnané....chápala by som to, ak by mali na starosti rodinný dom, chorú matku, dvoch psov a účtovníctvo v manželovej firme. Ale aby nestíhala mamina s jedným dieťaťom, ktorá je na MD.....jasné, že sú obdobia v živote toho dieťaťa, ktoré sú náročné - koliky, zuby, choroba, ale netrvajú večne....
@timea7 ano milacik a zlatko nie su podmienkou fungujuceho vztahu 🙂 skor som chcela poukazat na to, ze aj v hadke sa da mat na pamati, ze toho cloveka milujem.
Ja osobne nechapem a je mi smutno ked pocujem manzelov ako si nadavaju tymi najhrubsimi nadavkami..... Ak mi niekto v jednej chvili dokaze povedat hrubou nadavkou, tak mu nemozem potom uverit ziadne objatie ci mile slovo....
@tanickaskorokubikova pri citani tvojho prispevku ma napadlo, ze autorka temy by mala od manzela ziadat nech jej povie v com vidi jej zmenu a na tych oblastiach pracovat.....
ja si myslím, že medzi zakladateľku témy a jej manžela musí vstúpiť niekto tretí, už sú asi v štádiu, keď sa z toho bez cudzej pomoci nedostanú. Pomohla by manželská poradňa, psychológ, ale musia obaja chcieť. Nechápem, ako za taký krátky čas môže vzťah skĺznuť do takejto polohy. 😒
@gretocka to určite áno, podľa mňa základom fungujúceho vzťahu je komunikácia medzi partnermi/manželmi ale niekedy sa ťažko začína hlavne ak nejaký problém pretrváva preto je fľaša vína dobrý "pomocník". Trošku sa uvoľnia a povedia si možno aj to čo by sa im za normálnych okolností hovorilo ťažko 😉
@basula30 zmenila si sa? priznavas ze si sa zmenila.
v com? ako si sa zmenila?
k tomu ci sa neustale po narodeni dietata hadame.
obcas si vymenime nazory - normalne ludsky si kazdy poviem svoje pre a proti, bez kriku, hadok....obcas sa nezhodneme ale vzdy sa dohodneme.
rozdielne nazory po narodeni deti riesime este menej 🙂 lebo na to jednoducho nie je cas.
a blbosti drobnosti malickosti, sme nikdy nerisili, nerisime a predpokaldam ze riesit ani nikdy nebudeme 🙂
Podla mna treba zacat tym, ze sa obidvaja zhodnete na tom ze vo vasom vztahu je problem ktory treba riesit.
Prestat bojovat proti sebe, vydobyjat si svoje, ale chapat a naplnat potreby toho druheho.
Ak sa na tom nezhodnete, ma vyznam ak sa snazi iba jedna strana, lebo ak to robi dobre, v dlhodobom horiznte to moze priniest obrovske uspechy. To chce ale vela odriekania, odpustania a vytrvalosti.
Velmi dolezity je, ako to tu uz ostatni pisali, sposob komunikacie a farba hlasu. To iste sa da povedat roznymi sposobmi a ma to potom rozny vyznam. Priklad s gaucom a dverami je dobry. Niekedy sa manzelia dokazu pohadat aj na tom, ktorym smerom sa bude odvijat kotuc toaletneho papiera. Vyhybajte sa zbytocnym hadkam a vycitkam.
Dalej je dolezite zacat rozmyslat empaticky. To znamena, vzit sa do koze druheho a predstavit seba v tej situacii, ako to on myslel. Toto je tazke hlavne vtedy, ked malo komunikujete (naschval nepisem "rozpravate sa" lebo to je rozdiel), lebo potom neviete, na co mysli a co preziva ten druhy.
Odporucam nasledovnu praktiku:
Kazdy den si najdite 10 minut na seba, v klude. Prvych 5 minut rozprava manzelka o tom, co dnes prezila, co citi, co ju boli, co ju trapi, z coho sa tesi, co chcela dnes zazit, ako si predstavuje zajtrajsok. Povie co ju trapi ale sposobom, ze to nevycita manzelovi. Manzel pocuva, nic nehovori. Iba pocuva. Po 5 minutach sa vymenia a rozprava manzel. Manzelka pocuva, nic nehovori. To je cele. Ked skoncite, netreba to rozoberat. Staci ze ste sa pocuvali.
Viem ze je to tazke ale treba to robit dlhodobo... finta je v tom ze sa ucite empatii a dozviete sa ovela viac o sebe. Napr. manzel bude vediet, ze manzelka sa kvoli niecomu trapi a bolieva ju hlava, tak bude brat jej vyjadrenia s rezervou. Manzelka bude vediet ze manzel je unaveny z roboty, tak mu navari veceru, co ma rad. To bol priklad, mozno blby. Jednoducho, musite zacat robit nieco pre seba navzajom bez toho, aby ste za to nieco cakali.
Dalsia dolezita vec je poznat jazyk lasky toho druheho a podla toho konat. Ak neviete o com hovorim, precitajte si knihu 5 jazykov lasky alebo si o tom vyhladajte nieco na nete.
A v sexe by ste tiez mali najst kompromis, co moze byt dost narocne ale je to potrebne. To sa mi ale lahko hovori, co? Aj ja sam mam s tymto problem, nastastie to vieme riesit tak, ze to neohrozuje nas vztah. Je to ale velmi narocne najma pre mna.
@basula30
@basula30 my sme si tym presli s manzelom taktiez. Boli sme uz aj dohodnuti na rozvode. Potom sme si ale uvedomili, ci chceme, aby nase dieta zilo bez jedneho rodica a spolu sme sa ubezpecili v tom, ze dieta jednoducho za to nemoze, ze ma blbych rodicov, ktori sa nevedia normalne porozpravat. No a tu nastal ten zlom, komunikacia. Obaja sme mali (mame) nejake problemy, vadia nam veci na tom druhom a kedze sme o tom prestali rozpravat, problemy sa nabalovali a nabalovali a my sme to tlacili stale pred sebou ako taky balvan. Dohodli sme sa, ze kazdy pondelok a stvrtok si vecer urobime pre seba. Hned ako dame syna spat, sadneme si a rozpravame sa. Nie o tom, co treba vybavit, urobit, kupit, ale o vzajomnych pocitoch, zhodnotenie dna. Castokrat sa rozpravame aj niekolko hodin a za par tyzdnov, co sme to aplikovali sme si toho vzajomnym rozhovorom uvedomili velmi vela. Ak sme nieco nevedeli povedat nahlas, napisali sme si e-mail 😅 Taktiez sexualny zivot, ktory bol na bode mrazu sa nam zlepsil, len jeden musi zacat. Momentalne sme po 12-rocnom vztahu chytili druhy dych.
Dufam, ze sa to zlepsi aj u vas, drzim palce
@basula30 Nebude u vas nahodou kamenom urazu to ze je cela starostlivost o domacnost na tvojich pleciach a ked uz mate dieta neda sa to stihas a potrebujes aby ti pomahal - ako s domacnostou tak s dietatom? A on nechce...?
@basula30 my sme sa tiez casto hadali, ale decka su uz vacsie, a uz je to po menej. no hadate sa, lebo sa viac venujes malej a chlap ziarli, ze sa mu nevenujes. to je vsetko. mne raz muz povedal, ze sa mu nevenujem. niekedy fakt nie je cas.
vitaj v klube, myslím, že to bolo všade, kde sa narodilo dieťa, aj dve 😅 a je jedno či máš 20 alebo 40, všade dieťa naruší to súkromie ženy a muža, proste je to tak a stereotyp - tvoj, to ani nehovorím, ja som mala stavy, keď mi aj vlastný tieň už vadil, deti vyrástli a znova to klape, jasné, sú dni, keď si ideme po krku, ale tak, aspoň je dôvod sa udobriť 😀 a poznám prípady, ked to ledva ledva udržali a ako tu baby píšu, že sex robí divy je to tak, ale nerieši to problém 😉 iba sa potláča
@basula30 Trvalo mi dosť dlho, kým som prestala byť predovštkým mama..... neuveríš, 14 rokov. Bola som namrzená, nespokojná, ako môj muž hovorí.... často som sa odúvala, veľa sme mlčali. Až teraz som sa uvoľnila, skľudnila..... možno sú to hormóny. A muži by si mali uvedomiť, že nám ženám ide všetko cez hlavu... tkaže keď deň stráviš so svojím dieťatkom a starosťami okolo domácnosti, bez akéhokoľvek kontaktu so svetom, v ktorom si žila predtým, je asi normálne , že sa zmeníš...... on si ide do práce, sociálne sa vyžije.......prosím, povedz mu to. Oni to nevedia. Ani nevidia. Vážne!!! Treba mu všetko polopate naservírovať.Verím, sa v skutočnosti nechceš hádať, ale príde to akosi samo ! Však?! (
@danielahamar , áno aj my !!!! tak ako som už písala, trvalo to 14 rokov, kým sme sa ako tak vpravili do normálu.
@nezabudka1410 príklad vcerajsej hadky...večer som kupala malu a chcela som len aby mi priniesol noznicky že jej reku ostriham nechtiky..ked prisiel do kupelne poprosila som ho nech malu prichyti..ok..chytil ju no bol nervózny..nevedela som preco..až potom z neho vypadlo že si chcel pozrieť spravy a ja som ho zavolala..citila som sa ako drbla..proste som na neho vyskocila a pohadali sme sa..dnes sa mi ospravedlnil a ideme dalej..mne sa hadat nechce no niekedy to nejde..
@basula30 a on netuší, čo je to mať dieťa...... ???? Veď malá nie je len TvojA???? jA neviem, čo si chlapi myslia.... aby si sme starali aj o dieťa, aj o neho aj jemu dali pokoj, keď sa im to nehodí ... a v noci, keď si želajú, aby sme boli dokonalé milenky!!!!
Basula, učila som sa to dosť dlho.... ale funguje to (som ja totižto koza naivná a nevedela som to prirodzene, ako to vedia iné múdre ženy), ale .... večer sa niekde vyber. Kvôli niečomu dôležitému,... ja som si navečer našla prácu.... chodila som učiť do večerných kurzov. Veľmi mi to pomohlo. Ako psychohygiena . A manžel sa musel starať o deti. Lebo keď som bola doma, akosi prirodzene očakával, že to spravím. A stále mu pripomínať, že by mi mohol pomôcť ma nebavilo. Ak nedojčíš a malá spapá aj to, čo by vedel pripraviť aj on, odíď aj na víkend. Niekam...... oznám mu, že ideš tam a tam.... že malá papá to a to.....
Ach Tí chlapi......
@tanickaskorokubikova ˇAno, súhlasím.... nám to pomohlo. Veľmi. Nezabúdajme byť manželmi !!!!
@basula30 čo si včera tou hádkou dosiahla? Nič. Dusno medzi vami. Neschvaľujem, že manžel uprednostnil správy pred tým, aby ti pomohol s malou, ale ruku na srdce - nechtíky sa dali ostrihať aj dnes, dá sa dohodnúť, že malú okúpeš skôr, on ti pomôže a správy si pozriete spolu, dá sa zobrať malú, dať mu ju do rúk a a ísť si po nožničky sama....možností je veľa. Vy spolu nedokážete komunikovať. Veď si normálne sadnite, vypnite PC aj TV a rozprávajte sa. Povedz mu, že ťa trápi to, že váš vzťah sa dostal až sem, bez výčitiek, slovných útokov a obviňovania! Že by si veľmi chcela, aby to medzi vami bolo ako niekedy, že si ochotná preto niečo urobiť. Povedz, ako by si si to predstavovala ty, nechaj ho, nech si on povie svoje predstavy. Keď príde on z práce, potrebuje chvíľu na oddych, nechaj ho, nech sa naje, pozrie si TV, PC - nie tri hodiny! Ale potom už očakávaš, že sa zapojí do práce okolo malej a domácnosti a oddýchnuť si pôjdeš ty. Skús si vždy, kým mu budeš chcieť odvrknúť, zahryznúť do jazyka a povedať mu to ináč. Ide to aj absolútne bez hádky. Ak vás hádka posunie ďalej, OK, ale vás posúva tam, kam nechcete.

@basula30 Aj ja som sa určite po pôrode zmenila a aj môj manžel ale nehádame sa, nie často a nie na hlupostiach. Skús keď dieťa večer zaspí troška vypnúť 😉 vykašľať sa na riad, prádlo, poriadok... Otvor víno a spravte si pekný večer porozpravajte sa, pozrite dobrý film a hneď bude svet krajší. A skúste pokecať o tom akí ste vlastne šťastní, ste zdraví máte krásne zdravé bábätko tak načo si robiť vrásky 😉