Prečo sa stále len hádame?

14. okt 2023

Mám mladšiu sestru o tri roky. Mali sme odmalička perfektný vzťah, aj keď sme vyrastali často sme boli v kontakte. Každá už máme svoju rodinu a svoje starosti, už len raz za čas si napíšeme. V poslednej dobe stále sa len hádame. Sestra má dvoch chlapcov s rozdielom tri roky ako sme mali my medzi sebou, obaja sú školáci. Nezvláda to, prerastá jej všetko cez hlavu, hovorí že je vhodný adept na psychiatriu. Ja mám syna už na SŠ a druhého syna skolkara. Mala som mať tiež druhé dieťa s troj ročným rozdielom len bohužiaľ osud to zariadil ináč. Ona mi to stále hádže na oči že keby som mala aj ja malý vekový rozdiel ako ona tak by som ju chápala a dala jej za pravdu že je to zabijak mať dve malé deti po sebe. Ja ju nechápem, ja som nikdy nemala také stavy že vhodná na psychiatriu. Jasné že aj moje deti vymýšľali no sú to deti a ja som brala všetko tak ako došlo že je to len obdobie a bude dobre. Viem že si jedna druhej ubližujeme no neviem ako to napraviť? Mám len ju po smrti rodičov a nechcem ju stratiť. No prečo sa stále len hadame?

syslik81
14. okt 2023

a ponukla si jej napriklad pomoc? nepoucovat ale vypocut , vziat chlapcov na vylet aby si ona oddychla alebo vziat sestru von a nech je s detmi muz... to ze ty tp nehapes neznamena ze to naozaj nema tazke .. ty si vypyplala jedno a az potom mala druhe ..plus kazde dieta je ine a aj kazda mama inak zvlada stres.. takze nepoucovat,neradit ale skusit pomoct vypocut a to ticho pritakavat .. lebo to niekedy naozaj staci

minesasubu
14. okt 2023

Ja si myslim ze kedze tvoja sestra nie je na tom psychicky dobre tak ju podrazdi kazde malickost co vedie k hadke s tebou
Ak by sa ti dalo zariadit bolo by fajn aby sestra trosku vypla a mala nejaky cas pre seba bez deti to by mozno pomohlo

autor
14. okt 2023

@syslik81 Áno ponúkla som jej pomoc. Len bývajú odo mňa ďalej a nechce aby som jej deti zobrala k sebe príklad na víkend, dala som jej takú ponuku. Aj takú nech ideme spolu niekam na wellness, no povedala že jej muž by to nedal sám doma s deťmi. Takže ani tak ani tak. Nepomáha jej doma nič, je v práci od rána do večera a chce mať doma full servis od sestry. Možno aj preto je taká frustrovaná z deti.
@minesasubu To by som chcela aj ja keby trochu vypla a došla na iné myšlienky tiež aby nabrala pozitívnu energiu. No nechce o ničom počuť.

deti95060810
14. okt 2023

a nepomáha jej manžel? my máme 3 deti do 4 rokov - aby si chápala všetky 3 deti sú v rozmedzí 4 roky.... a žiadne dvojky - všetko sólo.
ale mne teda manžel pomáha neskutočne....
nikdy som súrodencov neobviňovala z toho že keby ste vy mali .... každý si žije predsa svoj život.

autor
14. okt 2023

@deti95060810 Nie nepomáha jej. Je to dosť citlivá téma keď mi povie že keby som ja mala taký malý rozdiel by som vedela čo to obnáša. Čakala som dievčatko len zomrelo pred pôrodom. Dlho som sa z toho spamätávala preto mám druhé dieťa až po väčšom rozdiele.

deti95060810
14. okt 2023

chyba...treba zapriahnuť aj otecka...

juliacenc
14. okt 2023

Chodte niekam spolu aj s detmi vy dve a deti

autor
14. okt 2023

@juliacenc Rada by som len ona nechce, chodí do práce doma má deti a domácnosť. No to mám aj ja aj všetky ženy má svete no aj tak ona stále len reči že nevládze že toľko toho musí robiť a chce mať kľud nie chodiť niekam

lindous
14. okt 2023

Čiže ti vyčíta, že jej nerozumieš a ty jej naoza nerozumieš, keďže hovoríš o tom ako si nikdy také stavy nemala... no nemusíš si prejsť tým čím ona, aby si jej vyjadrila pochopenie... tak isto asi aj z jej strany by nezaškodilo trošku viac empatie, keď vie čím si si prešla prečo nemáš deti s takým rozdielom... spýtala si sa jej prečo sa stále len hádate? povedala si jej, že ťa mrzí, že ste sa odcudzili? ak nie, tak by som to spravila, určite by som si to s ňou skúsila na rovinu vyrozprávať...

autor
14. okt 2023

@lindous Áno že ona sama nevie prečo sa so mnou hada, ja som jej povedala že ma to mrzí že sme sa odcudzili. Tak sa pýtam tuna možno tuto by ste mi vedeli poradiť ako ju pochopiť a ako vyriešiť situáciu.

grof_monte_christo
14. okt 2023

Ja to vidím tak, že frustrácia z jej života sa prenáša aj do vášho vzťahu, si taký hromozvod. Asi by som sestre povedala, že sa ju snažím pochopiť a pomôcť jej, ako najlepšie viem, ale musia to byť riešiteľné veci, ako pomoc s deťmi a pod. Jej snaha stiahnuť ťa na svoju úroveň frustrácie, aby sa konečne cítila pochopena, nie je riešenie.

0silvia0
15. okt 2023

Ty s nou tie deti nemas, takze nie si zodpovedna za to, ze ona ma deti s malym vekovym rozdielom. A vekovy rozdiel 3 roky nie je maly, maly vekovy rozdiel je podla mna rok. Sama som mala rozdiel 2 roky a na psychiatrii som neskoncila.
Jednoducho nie je to o vekovom rozdiele, ale o tvojej sestre a o jej nezrelosti. Podvedome ti zavidi, aky mas uz pokoj a ako zvladas deti, ale nepovie ti to, radsej bude do teba rypat a seba bude lutovat. Ja osobne by som jej razne povedala, ze ak potrebuje psychiatricku pomoc, rada jej deti postrazis, ked bude u lekara a rada s nou vybehnes na vylet, ak ma zaujem. Nech sa vediet. Nesuzuj sa tymto jej spravanim, udrzujte vztah, casom hadam dozrie, dospeje a nebude taka sebestredna. A nereaguj na tie jej ufnukane reci a nesnaz sa byt stale ustretova a mila sestra. Niekedy treba taketo spravanie razne stopnut.

autor
15. okt 2023

@0silvia0 Ona to len vyprava že je hodná na psychiatriu ale nepôjde tam veď čo by povedalo okolie na to.
Ináč koľkokrát už ani neviem čo jej povedať ona má takú výbušnú povahu že za všetko sa urazí a potom istú dobu sa so mnou nebaví lebo jej ublížujem keď niečo také poviem na čo má iný názor než ja.

juliacenc
15. okt 2023

Mozno je tam nejaky vazny problem o ktorom nechce hovorit. Nikdy nevies mala by si to preverit nrjakou necakanou navstevou napr alebo nejaky “vysluch”

grof_monte_christo
15. okt 2023

A aký máš vzťah so švagrom, jej mužom? Nemohla by si s ním hodiť reč?

autor
15. okt 2023

@grof_monte_christo Stretávame sa iba na rodinných oslavách so švagrom, on je podnikateľ a veľa času trávi v práci. Aj preto ostáva všetka starostlivosť doma na sestre.

grof_monte_christo
15. okt 2023

Ale to je asi dôvod, prečo je taká frustrovaná a ničí všetky vzťahy okolo seba. Možno by to stalo za to mu naznačiť, že tvoja sestra to už nezvláda.

cacianka
15. okt 2023

@0silvia0 👏

0silvia0
15. okt 2023

Ale ja chapem, ze to len tak rozprava, ja ti len pisem, ze reaguj na tie jej reci s chladnou hlavou. Ty nie si zodpovedna za jej rozhodnutie mat deti s 3 rocnym rozdielom. To je vec jej a jej muza. Cize to uz nezmeni, darmo do teba bude zarypavat, ten vekovy rozdiel sa nezvacsi. Nabuduce sa jej spytaj, ci si mysli, ze ti tieto reci robia dobre. Ci sa vie vzit aj do pocitov niekoho ineho. Cim skor si uvedomi, ze vesmir sa netoci okolo jej vekoveho rozdielu, tym lepsie.

0silvia0
15. okt 2023

A nechapem, co to niektore zeny maju taketo mucenickotrpitelske reci, ze ktora to ma v zivote tazsie a horsie. Ja to by som len poznamenala, hm, zivot je uz taky, su horsie chvile a lepsie. Ja som si tie horsie odzila, ked mi zomrelo dieta, ty to mas teraz narocnejsie s dvoma malymi detmi. Ak ti mozem nejako pomoct, daj vediet.

autor
15. okt 2023

@0silvia0 To si asi neuvedomí nikdy, ona len stále "ja a len ja" nič iné ju nezaujíma