icon

Odkedy som tehotná, som najhoršia partnerka na svete

diridiridin
29. máj 2016

Ahojte.

Som na konci prvého trimestra a mám určitý problém. Možno sa potrebujem len vyrozprávať, pretože si to celé uvedomujem a snažím sa byť normálna, ale nejde mi to.

Vždy som bola taký "učitelský typ". Už miliónkrát predtým som si povedala, že nechápem, ako so mnou môže môj drahý niekedy vydržať. Vždy som bola samá pripomienka "pozri sa, čo si nechal na kuchynskej linke, samé omrvinky, hovorím ti to každý deň, si dospelý človek, mal by si si vedieť spraviť jesť a potom to upratať... / Pozri sa, ako pod seba kydáš, to je také náročné zobrať si tanierik a netrúsiť pod seba? / Zlatko, nejedz už, už ješ 45 minút samé kraviny, nevieš si naložiť normálne jedlo a najesť sa namiesto jedenia piateho cez deviate?..." Neviem prečo ma môj partner ešte nevyfackal (samozrejme to nemyslím doslovne :D) pretože najmä pred svojimi dňami som bývala vždy neznesitelná. Ako komunistická učiteľka. Akoby bol nesvojprávny dilino. Jednoducho som bola nervózna a bola som nervózna z každej omrvinky, odloženia veci mimo miesto, jeho rozkladania vecí z vačkov po celom byte (má na to určený košík v kuchyni, ale radšej dá penaženku k telke, kluče na stôl, cigarety k mikrovlnke......)

Tri roky žijem s tým, že ho napomeniem, ak to nebolo pred svojimi dňami tak milo, ak to bolo pred svojimi dňami, tak ako nejaka fúria, on ma vždy pobozká, alebo spraví niečo milé a uprace to na miesto tak, ako chcem (či hučím, či nie). Problém nastal teraz v tehotenstve, kedy som VKUSE AKO PRED SVOJIMI DŇAMI a on si to ešte asi nevšimol. A ja len čakám, kedy si to všimne a uvedomí si, že som neznesitelná. Ja celý deň nerobím nič iné, len ho napomínam ako malé soplavé decko (a to nechcete, čo robím, keď šoféruje) a on to fakt asi nevidí. On je na mňa stále milý (ak ho nenastraším pri šoférovaní, vtedy sa nahnevá). Už stokrát som sa zaprisahala, že to predýcham a nebudem ho stále dirigovať, ale mňa aktuálne naplní (doslova) úplna zlosť na nejakú blbosť a vybuchnem!

Možno ostanem sama s dieťaťom, ak sa neukludním. Už zase si slubujem, že budem normálna, verím, že sa to spraví. Moja mama bola presne takáto a spôsobovalo to strašné nezhody mezdi mojimi rodičmi.

Neviem, ako zvládať nervozitu, ako si zahryznúť do jazyka, použiť iný tón, miernejšie slová, som zvedavá, aká otrasná budem, keď bude mimčo na svete a ja nebudem vedieť, čo skôr. :(

n0mi
29. máj 2016

Su to len obycajne hormony, co Tebou lomcuju. To prejde neboj. Popripade, aby si sa vysla tolkemu napominaniu, skus sa venovat nejakemu hobby, kde sa zrelaxujes alebo prides na ine myslienky. Aj ked je to tazke chapem, mozno mas len partnera, ktory si uvedomuje, aka si a taktiez to, ze si tehotna. Alebo si vecer pokecaj s partnerom o tomto a uvidis, co Ti povie.

karolinka2010
29. máj 2016

@diridiridin vsimol si to urcite. A ty bud stastna,ze sa tvari akoby nic a nevybuchne naspat. Ma ta prilis rad,a berie ohlad na to ze si tehotna. Ale nebude to robit stale,raz vyleti do ovzdusia a vykrici ti to aj spätne dozadu,na to daj krk. Relaxuj,daj ci ja neviem caj z medovky alebo inu vec na nervy,ale fakt sa daj do kopy,lebo sa na to chlap po case vykasle,a zostanes sama. A ak mienis takto reagovat aj pri dietati,..... zbohom svet. Neuroticka matka,chuda dieta. Ja tiez nie som prave kludna povaha,a som prchka,ale musela som sa naucit byt ina k ludom,a neliecit si svoje mindraky na nich,nie vzdy sa mi dari,ale musim. Tak sa snaz aj ty,inak z teba bude zatrpknuta stara baba osamotena.

moni244
29. máj 2016

Mozno by si s tim mala nieco robit, najst sposob, ako to ovladat, lebo pride dieta a aj to budes stale takto napominat a buzerovat?

karolinka2010
29. máj 2016

@diridiridin a este taka rada-predtym ako nieco povies otoc si to,ako by sa pacilo tebe keby niekto takto vyletel na teba,a buzeroval ta za totalne kraviny

tobnuf
29. máj 2016

@diridiridin no moja nechcem ta strasit ale co budes robit ked pride babo? Budes vycerpana.. nevyspata.. vsade bordel.. trosku by si sa mala naucit ovladat. Viem ze teraz ta ovladaju hormony atd. ale aj tak ..

hankm
29. máj 2016

"Aj nekonecna trpezlivost ma svoj koniec"

sorciera24
29. máj 2016

@diridiridin teraz tebou lomcuju hormony + este mozno niekto v tebe utvrdil, ze "si hrozna" a uz to ide.....si ta najlepsia partnerka na svete! tvoj partner to vie, preto je k tebe mily a pozorny.....ak si budes opakovat, ze si najhorsia, tak sa ti to splni......tohadam nechces, ci?......sup, dat do halvy, ze si skvela partnerka.......lebo si...a partner ti je ako zrkadlo, ved ti to uakzuje! 🙂 len to prijmi a ver, ze taka si...

diridiridin
autor
29. máj 2016

Ja si to všetko uvedomujem, bežne som sa až tak nechovala, ako, vždy som bola taká, že keď som od neho niečo chcela - napr. urobí bordel a sadne k telke, tak som to nešla urobiť ja, ale povedala som mu, že by si to mal upratať po sebe, lebo tu bude svinčík za dva dni... Ale všeobecne som to vedela podať tak pozitívne, normálne, normálna bežná komunikácia.

Aktuálne je to, ako vravím, ako keby mám nekonečný predmenšturačný syndróm.

Každopádne sa obávam toho, že nakoniec budem fakt kópia mojej mamy. Ona časom nezvládala normálne nič, vrieskala po mne, po otcovi (no, otec bol potom čistý hajzlík, ale na druhej strane sa mu ani nečudujem), robila vkuse randál, vôbec sa nevie a nevedala ovládať doma. Vidím na sebe, že s tým začínam mať aj ja problém, potrebujem to nejako podchytiť skôr, ako sa zo mňa stane moja mama.

Presne toho sa bojím, že keď bude dieťa a prakticky pernamentne budem mať čo robiť a málo oddychu a tak... Tak, že nakoniec ostanem sama ako prst. Neviem, či existujú nejaké knihy na zvládanie nervozity, alebo či mám ísť rovno k psychológovi alebo na psychiatriu.

Bije sa vo mne moja skôr flegmatická pozitívna povaha s povahou mojej mamy. A raz mi z toho prepne. :(

marinablue
29. máj 2016

@diridiridin Mňa tiež rozčuľuje keď manžel robí "neporiadok". Omrvinky nechá na stole alebo podáva veci z vreciek kade tade po dome. ( A potom sa ma ešte pýta či neviem kde má okuliare, kľúče od auta, telefón , nejaký strááášne dôležitý papierik a pod. )Myslím že aj tvoj partner rovnako ako aj ten môj si uvedomuje že si ho už na to sto krát upozornila a preto na teba nemá dôvod vyletieť. Možno aj on si pre to aký je myslí, že je zlý, lebo nie je schopný si zapamätať pár jednoduchých pravidiel 🙂 🙂 🙂 🙂 Takže nie je vylúčené že máte obaja rovnaké pocity a ani o tom neviete. No hlavne že sa ľúbite! 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 Tak ako aj my. 🙂

diridiridin
autor
29. máj 2016

@sorciera24 Áno, zrejme musím len pozitívne myslieť a snažiť sa naladiť každý deň na tu pozitívnu vlnu, doteraz som to zvládala. Irónia celého tohto tu je fakt, že sme sa zoznámili práve skrz ten pozitívny slniečkový štýl života, láska, mier a reggae :D A zrazu sa mením na moju mamu. Veď ho raz švihne.

diridiridin
autor
29. máj 2016

@marinablue ľúbiť sa ľúbime, ja si to svoje chovanie vždy uvedomím, aj sa mu ospravedlním a hneď viem milión vecí v ktorých je dokonalý a viem, že sa nemôžem rozčulovať a robiť z neho debila a v podstate ho ponižovať... Ale zas keď príde tá chvíla, zas sa neovládnem.

Mama je taká. Sestra mojej mamy je podobná, vlastne ešte horšia, ona má na to aj diagnózu, ona stále vybuchuje a robí bordel po rodine... Premýšlam už nad tým, že som možno narušená...

katka708
29. máj 2016

ja by som asi fakt rovno vyhľadala psychológa. Sama si to uvedomuješ, snažíš sa s tým bojovať a aj napriek tomu to nejde. Zbytočne ti to pridáva ďalší stres. Choď rovno teraz, keď príde bábo nebudeš mať na to čas a ani chuť. Možno 2-3 rozhovory a všetko bude iné. Vyrozprávaš sa, a hádam ti nejakými radami či rozhovorom skôr pomôže vyštudovaná doktorka ako my tu.
Jednak môžeš prísť o partnera ale ja sa obávam trochu aj o to dieťa. Pretože ono si najbližšie 3 roky tiež nebude po sebe upratovať, bude robiť bordel, všetko obchytá, zašpiní, vonku sa zašpiní a ty keď budeš za ním len vrieskať a napomínať, tak sa zblázniš aj z toho a to dieťa bude mať asi tiež nejakú neurózu z teba. Fakt to nie je sranda. Aj do mňa vojde niekedy 100 čertov a neviem sa ovládnuť a na každého doma nahučím a potom ma to mrzí, takže viem aké to je. ale mne sa to stáva raz za 2 týždne keď ma už obaja muž-syn vytočia viac krát za deň. 🙂
Ja viem že teraz na to vplýva aj tehotenstvo ale pod vplyvom hormonov budeš ešte dlho, aj počas kojenia. a pri dieťati budeš fakt potrebovať pevné nervy.

misel0806
29. máj 2016

Si velky pedant veci potrebujes mat na poriadku,ziadna omrvinka nic ale mam pocit ze sa ti to vymyka spod kontroly a je to az prehnane.... Ak stym nieco neurobis bude to este horsie a co potom ked sa babo narodi este len vtedy budes ovela viac nervoznejsia starost o babo domacnost.... A negezuj muza tolko viem ze teraz hormony robia svoje no da sa stym pracovat😊

sorciera24
29. máj 2016

@diridiridin prijmi mamu taku aka je, aj s jej chybami....to je tiez pozitivny a doelzity krok, ked toho budes schopna, nemusis prebrat jej vzorce spravania... 🙂

jana_eyre
29. máj 2016

Aj ja som taka, pred svojimi dnami a ked som tehotna, tak casto.. Je mi to luto, ale moj muz ma pozna, tak ako on je "speed" (tak ho volali kamarati 😁 Lebo niekedy mu nedopina a dlhsie nechape) tak ja som clovek co nevie drzat jazyk za zubami ak mi nieco vadi, a living to neprijemnejsie ak ma caka novy cyklus..

Je to proste moja povaha, muz si z toho zvacsa robi srandu a vzdy sa na tom zasmejeme.. 😊 neboj su to hormony a nikto nie je dokonaly v povahe.. Ale da sa skusit ak ti nabuduce nieco bude vadit, proste ist do kupelne predychat, popripade si Len nahlas povzdychnut.. ;) neda sa tak vzdy ale aspon castost zmiernis..

jana_eyre
29. máj 2016

*oprava nie "living" ale poviem.. Telefon mysli zamna.. 😃

limetka69
29. máj 2016

Ako by som o sebe citala, este, ze som uz porodila. 😀 manzel mi povedal, ze nechce druhe lebo by druhykrat moje nalady neprezil. Ale ja som mu stale na ospravedlnenie povedala, ze to nie som ja, to su hormony 😀 ale ja som bola viac citliva, ale aj nervozna. Ked som neplakala tak som mala nervy, strasne obdobie, preslo ma to asi tak v 6-7 mesiaci. 🙂 a po porode budu ine problemy ako tvoja nalada. Musite vydrzat. Z toho co citam, mas doma poklad, tak sa kus kontroluj, tiez je len chlap, aby ti neusiel. 🙂
@diridiridin

maxiva
29. máj 2016

ja si tiez myslim,ze su to len tehotenske hormony 😉 ono to prejde,ale obcas sa treba krotit,skus ist do inej izby a predychat to,alebo pocitat...ja som tiez obcas taky nervak.tie kluce ma nevytocia,ale to ze muz si kazde rano pouklada obaly napr,zo syra,alebo sunky,alebo supky z ovocia rovno na linku,alebo to polozi ku umyvadlu,tak za to by som ho najradsej prihlusila!!!a pritom kos je hned vedla linky,len musi otvorit dvere.potom mi to robia aj deti.....a potom,ze nevad sa s nimi.tiez ma to potom mrzi,ze som vyletela,ale to su dokola opakujuce sa prkotiny,ktore sa nazbieraju a potom ma zena svoje dni a uz to ide ☹

lillien11
29. máj 2016

Máš len super chlapa 🙂 Možno by si potrebovala , aby si dostala od neho vyhubované a ukľudnila by si sa 😀

janifer
29. máj 2016

Hormony, hormony, hormony. A kym budes dojcit a nedostanes menzes, bude to rovnake. Mne vcera moj muz povedal, ze po nom 2,5 roka hukam a zdrbavam ho... co si ja neuvedomujem samozrejme, lebo ved on je ten neporiadny a lahostajny ... a dozvedela som sa dokonca, ze som asexualna... tak ktora by nebola v prvom trimestri, ked je rada ze je... a stale ju lame na spanok, alebo sa od januara taham s chorobami. A odporucam zbrzdit. Aj v tej hygiene a cistote, aj v buzeracii. Svet sa nezruti. Lebo nam chlapi ujdu za slobodnymi, alebo sa vratia k mamickam, kde mali full servis 🙂

guinevre
29. máj 2016

@diridiridin Tehotenstvo a hormony su jedna vec, a jasne, ze v tehotenstve mas narok na teketo hormonami ovplyvnene spravanie. Ale na mieste tvojho partnera by som nechcela byt ked nie si tehotna. Podla toho co rospravas, tak to neviem ktory muz vie trpiet, to musi byt nejaky bud tutko, alebo neskuseny a naivny, a taki sa skor ci neskor z toho spamataju. Ak mas dobreho partnera, tak si ho aj vaz, lebo partner, muz, nie je dany bohom, a ze musi byt s tebou do konca zivota, hlavne ak ho takto buzerujes ako co pises, tak na jeho mieste by som sa dobre zamyslela.

diridiridin
autor
29. máj 2016

Dnes mi to zatiaľ ide bezchybne, pri komunikácii sa snažím nepočúvať svoje hormóny. Základom je, nech sa naučím nehučať hneď. Komunikovať sa dá aj normálne, tak sa idem veeľmi snažiť. :D

@guinevre Mne je jasné, že človek si, čítajúc tieto fóra, predstavuje dané osoby. 🙂 Ale môj partner nie je ani neskúsený, ani ťuťko (no z takých mám hrôzu :D). On je skôr flegmatický. Ja sa pre niečo rozčúlim a on mi s úsmevom povie niečo typu "hormóniky? hormóniky?". Verím, že tentokrát to už zvládnem. Veď mám všetko, po čom som kedy túžila a skvelého chlapa po boku. Len mi nemôže prepínať.

adel222
29. máj 2016

@diridiridin ja ta chvalim, ze si to uvedomujes. Na vsetkom sa da zapracovat a hormony nehormony, neobtazuj hormonami svoje okolie. Mas zlateho chlapa, bolo by mi ho aj luto ale trulo ked vie ze neznasas omrvinky naco trusi?! 🙂
Moja rada z vlastnej skusenosti, skor ako cosi povies urob nieco ine min na par minutiek, pocas toho si to zhrn v hlave co sa stalo a ci ti stoji sa tym vobec zapodievat. Ja som si nasla nemilu cinnost cigarety. Ked som vytocena dam si cigu a som ako vymenena.
Priklad, rano muz odide do roboty a ja po nom nachadzam ciste veci zavesene tak aby som nemusela zehlit posmarane jedno cez druhe pokrkvane ako krave z huby a smarene na susiaku. Presne viem, ze si skusal tricko toto potom ine a vsetko rozhadze ako nesvojpravny.
Za mormalnych okolnosti, kedze sa to opakuje min raz tyzdenne by som mu pisala na messenger vyhrazne spravy o rozvode, ale teraz idem na cigu a vsetko ma prejde.
Tak ty si vyber co ja viem poliat kvety, vycistit topanky, ucesat si vlady az potom reavguj, snad budes argumentovat menej dolezito.
Drzim ti palce.

janickacrazy
30. máj 2016

@diridiridin bud rada, že máš takého tolerantného partnera, ja byť ním, tak už s tebou dávno nevydržím, podľa mna by si ozaj mala vyhladať psychologa, lebo ked sa ti narodí bábo, budeš mať problémy ešte vačšie, lebo budeš total vyčerpaná a budeš stále na chlapa ziapať, že dačo neurobil správne s dieťatkom, tak možeš aj im pokaziť ich vzájomný vzťah, na to daj pozor, držím ti palčeky

stevvvka
31. máj 2016

Hlavne mu podakuj, aby vedel, ze si svoje nalady uvedomujes. Musi ta velmi lubit 🙂