Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
@fiffinkaa ako podľa toho čo píšeš dieťa spozná boha,čomu uverí na základe niečoho aby sa mohlo pokrstiť??? Som sa v Tom stratila....
@stastenka42 pri krste rodičia aj krstný rodičia musia sľubiť že dieťa budú vo viere vychovávať....oni sľubujú Bohu, no a teraz ak oni sľub nedodržia...dieťa nevedú k viere..ono k tomu samo nepríde...ale to neznamená že nebude spasené ...aj nekatolíci môžu ísť do neba....lenže aby sme neodbočovali....neviem načo sa začala temá...keby bolo keby...keď v podstate mamička..e.šte stale neni mamička..ani sa nevydala ešte...ani neni tehotná...a už rieši svokru ako rieši krst... ... :D
@stastenka42 napríklad na základe toho že ho vedú rodičia.. večerné modlenie, čítanie biblických príbehov, navštevovanie kresťanských zborov...vychova podla bozich prikazani..
@vroni no ja si myslim, ze vacsina penazi ide aj tak na rekonstrukciu chramov a nie na to ostatne, teda platy knazov, atd... samozrejme ak knaz vyucuje nabozenstvo, tak dostava vyplatu tak ako aj ini ucitelia a myslim, ze bude cim dalej tym viac deti homeschoolerov, resp navstevujuich sukromne skoly, ale to je hudba buducnosti a ludia sa uz skladaju - milodary veriaich, fara si bezne vedie uctovnictvo,
@aristka no lebo to je nieco podobne, ako keby napriklad na nejaku skolu zobrali hocikoho bez prijimaciek, ci dali skusku hocikomu len zato, ze sa dostavil. no nejde o nejakych "lepsich" alebo "horsich", ale ze teda aj knazi musia dodrziavat iste cirkevne pravidla, resp. podmienky, komu sa tie sviatosti udelit mozu. minimalne ludom, ktori maju volu dodrziavat to, o co v danej sviatosti ide - vychovavat dieta podla viery, dodrziavat manzelsku prisahu... argument, ze tie sviatosti "chceme v kostole, lebo sa to ma, lebo rodina, lebo okolie" nie je ten celkom spravny dovod.
@bmuller takze zdravotnictvo je podobne ako cirkev....mariu to fakt ...moj adolescentny syn si povie ,ze chce byt pokrsteny a nepokrsti ho farar ,pretoze rodicia nesplnaju pravo sviatosti manzelstva ....no ked moje dieta dostane anginu ,osetrene bude bude ci ako dieta ci ako dospely ...hm...
@aristka no tak by som to nevidela - rozhodnutie o prijati ci udeleni nejakej sviatosti nie je akutny stav, ze musi byt vykonane ihned na zaklade poziadavky zaujemcu ci na druhej strane pisomneho dotaznika s 5 otazkami, ktore knaz prebehne ocami za 2 minuty a povie vy ano- vy nie 😉 urcite tomu predchadzaju rozhovory s knazom, informacie, a nauky o tom, co ktora sviatost obnasa.
@beckynka07 ja zase nechapem preco vidis taky velky rozdiel v svadbe a krste. na jednej strane si presvedcena ze krstom dieta priradis k viere, no na druhej strane cely akt svadby podla teba nic neznamena. Tak bud, alebo.... Bud sviatosti pre teba nic neznamenaju a daj pokrstit a mas klud (ved preco by to malo pre dieta v buducnosti nieco znamenat ak bude rovnako neveriace), alebo veris ze tie sviatosti maju nejaky vyznam/dolezitost a tym padom ale musis tak brat aj svadbu a zvazit ju..... aj svadbou sa istym sposobom priradzujes k nabozenstvu - seba aj vase buduce deti..
@beckynka07 ja ta chapem z toho hladiska, ze je prirodzene, ze clovek sa buri proti niecomu co nechce, co mu chcu vnutit..to asi kazdy...no premysli si kam smeruje vas vztah s partnerom, ked este nebola svadba ani deti, podliehate natlaku okolia, ci vzajomnemu natlaku..ako chcete potom zit svoj vztah, svoj zivot ked uz toto je problem..
Za mna ti vysvetlim, aky mam pohlad na vec...na to aby dvaja spolu fungovali, aby fungoval ich vztah si musia rozumiet v fyzickej rovine-jednoducho sa musia pritahovat, mat podobne nastavenu chut nasex atd. A potom v psychickej resp emocionalnej rovine a spiritualnej...podobne hodnoty, ciele nazory a vieru ci bez viery atd..ak chcu podobne veci vtedy sa da najst kompromis..vo vasom pripade ak je problem viera, tak priklad dvaja veriaci vedia doladit v pripade ineho nabozenstva atd. kudy kam..ale vo vasom pride jeden to chce druhy nie, kazdy na vas tlaci...za mna si preto v prvom rade vy dvaja sadnite a ujasnite si co chcete, bez natlaku inych, je to vas zivot...aby sa nakoniec viera nestala celozivotnym problemom vo vasom vztahu...ludia potom maju tendenciu si vykrikovat aj pri banalitach coho sa vzdal potom druha atrana je ukrivdena atd...lebo ked uz teraz je problem a este sa ani nic nedeje, deti nemate, co potom...
@aristka ak sa tvoj adolescentny syn rozhodne prijať sviatosť krstu, od 15 rokov sa berie ako dospelý, čiže podľa mňa sa neberie ohľad na nezosobášených rodičov, ale musí navštevovať náuku, tu som navštevovala aj ja keď som chcela prijímanie, či birmovku, u krstu jediného je výnimka, že sa dá prijať bez náuky pokiaľ ide o bábätko, neskôr s naukou, čiže podľa mňa žiaden problém, treba ísť za kňazom a určite mu bude vyhovené pokiaľ to mladý chce, ale nie už rodičia
Ako stopnut upozornenia na tuto konverzaciu?
Ahojte .ja len taky maly postreh k tomu krstu starsich deti.ak sa dieta tozhodne samo pokrstit v starsom veku , musi chodit na pripravu pred krstom a to je cca2 roky .
pride mi na hlavu ze ste neveriaci a beriete sa v kostole.. kde budete slubovat sa jeden druhemu pred Bohom a prisahat ze budete svoje deti viest vo viere atd... ked ti toto nevadi, zvlastne ze ti vadi pokrstit... ty robis proti svojej voli, ale uz ti vadi ze mesacne decko, kore este nema volu, bude pokrstene.. cele je to saskaren a ano, aj podla mna sa mame rozhodovat sami..ked je svadba v kostole pre pokoj v rodine, bude pokoj aj ked bude krst.. ved to tam budes slubit.. necuduj sa potom, ked nielen svokra ale aj okolie budu v nemom uzase ked poviete ze nebudete krstit deti.. sobas v kostole z takychto dovodov je pokrytectvo.. podaktori si ozaj robite z cirkvi holubnik... ked si nevies stat od zaciatku za svojim, bude sa to s tebou vliect aj dalej.. potom bude prijimanie, birmovka...
@lienka737 ako ja berem, že ju to asi moc trapi,ale načo si takto k sebe pripúšťa aká je jej svokra a neviem ako to bude riešiť... keď ešte neni ani tehotná....a zároveň nechápem ako to môže brať ako niečo tak strašné...ak to rieši tetaz a aj pred pol rokom tak asi má nejaký problém ona so svokrou....a nie naopak😉

Ahoj , nedá mi nenapísať....chápem, že sa nechceš vydávať v kostole a krstiť dieťa...keď si k tomu nebola vedená...jednoducho Ti to nič nevraví....ale nechápem vec ako že : Nech si dieťa vyberie samé...pretože v tejto dobe je to už tak, že si deti vyberajú aj pohlavie..čo je choré...ale je to moderné a preto sa to ani nejak nerieši....ale potom príde taká vec že mám pokrstiť dieťa...a už je to nátlak, cirkev je zlá a neviem čo všetko spôsobila v minulosti....ale kto nespôsobil ??? Politici, ktorí sa na nás krásne usmievajú a klamú nám do tváre, doktori, kt. si strkajú prachy do vrecka alebo farmaceutický priemysel, kt za lieky pýta nehorazne peniaze...prečo sa o tomto nehovorí???? samozrejme česť výnimkám ....kým je dieťa malé....ako môže rozhodovať samo....rozhoduješ ty!...a potom keď už bude aj pokrstená aj dajme tomu birmovaná....a sama povie..že neverí...to už bude JEJ rozhodnutie..Tvoj muž je veriaci...a ja ako jeho žena by som dieťa pokrstila a tiež by som bola rada keby prijalo všetky sviatosti....predsa manželstvo je o kompromisoch a na tomto nevidím jedinú zlú vec...iba ty si proti tomu...a hnevá ťa to...ale nemá prečo ...tak sa drž😉