icon

Odmietla som platiť za chatu pre sestru a jej priateľa. Som tá zlá?

4. jan 2026

Ahojte baby... u nás v rodine máme vždy zvyk, že po novom roku spolu ideme niekam na chatu, moji rodičia, sestra, niekedy tety a sesternice s bratrancami. Robíme to tak už dlho, za posledné 3r vždy platím chatu za sestru ja. Posledné roky ma to vyšlo od 100-300e spolu so vstupmi do wellness a podobne. Ja mám 27r a sestra má 30r, je slobodná mamička a naša dohoda vždy bola, že odo mňa nedostane darček na vianoce, ale zaplatím jej synovi a jej práve toto. Chápem jej zlú situáciu a nechcela som, aby vynechala čas strávený s rodinou. Pracujem v zahraničí a tie peniaze pre mňa zasa neboli problém. Ibaže tento rok si našla priateĺa, sú spolu možno 8-9 mesiacov a vyslovene očakávala, že chatu a pobyt zaplatím aj jemu. Neurobila som to, nakoľko sa mi to zdalo už trochu ako zdieračstvo. Prečo by som ja mala platiť za cudzieho chlapa? Namiesto toho som jej dala darček a malému tiež. Na Vianoce preto stropila strašnú scénu. Na chatu nakoniec samozrejme nešla ani ona a ani malý. Odvtedy sa urazila tak, že mi neodpovie ani telefón... pomaly sa budem musieť vrátiť za hranice. Nechcem odísť takto rozhádaná, myslíte, že je chyba na mojej strane?

Strana
z6
tiika
9. jan 2026
@sara07

@tiika však tie prve kroky robila vždy druha strana
čo takto aby si sestra uvedomila aha prestrelila som
zmierenie vždy predsa vychadza len z jednej strany, tato situacia sa tam opakuje stále jedno či pri rodičoch alebo sestre..
prečo by nemala byt iniciativna sestra ktora robila scénu ? prečo ?
prvy krok v tomto pripade nie je popretie hranic , obe by si mali uvedomit hranice a hlavne vyvadzajuca si uvedomit čo robi ...

@sara07 ten opakujúci sa scenár priamo u autorky nikde nečítam (jej rodičia - ich problém). Ani nehovorim, že sa sestra nemá ozvat prvá.
Lenže autorka jej už vyvolávala, takze to sa ani nedá takto spraviť, len to nejako uzavriet.
Pre mna je lepši jeden rázny posledný jednoznačný krok, odovzdať štafetu, prenechať zodpovednost spat tam, kam patrí a vypustiť situáciu z hlavy. Keď sa neozve, je to pre mna informacia. Druhého zial nedonutis ani nezmeníš. No nebudem hrať hru - Teraz uvidíme, či sa ozve. Ale za mna lepsi vnútorný postoj a pokoj - Urobila som maximum, ďalej neriesim.

tiika
9. jan 2026

Hranica je o samotnom človeku, ako sa rozhodne, čo si berie na seba a čo už nie, o tom, že prestane niesť cudziu zodpovednosť. - “už sa viac ozývať nebudem” s pokojom, nie hnevom, s prijatím výsledku, nech je akýkoľvek.

„Teraz by sa mala ozvať ona, lebo ona je urážlivá“ je očakávanie nejakej spravodlivosti, uznania viny, zmeny spravania toho druhého, vypustenie vlastného hnevu. Sleduje, čo urobí druhy a závisí od jeho činov.

sara07
9. jan 2026
@tiika

Hranica je o samotnom človeku, ako sa rozhodne, čo si berie na seba a čo už nie, o tom, že prestane niesť cudziu zodpovednosť. - “už sa viac ozývať nebudem” s pokojom, nie hnevom, s prijatím výsledku, nech je akýkoľvek.

„Teraz by sa mala ozvať ona, lebo ona je urážlivá“ je očakávanie nejakej spravodlivosti, uznania viny, zmeny spravania toho druhého, vypustenie vlastného hnevu. Sleduje, čo urobí druhy a závisí od jeho činov.

@tiika konečne si to napísala normalne

tiika
9. jan 2026
@sara07

@tiika konečne si to napísala normalne

@sara07 som rada, že sa chápeme. Len akurát ten druhy postoj (Teraz by sa mala ozvať ona) závisí od druhého človeka a nie je to stanovenie hranic.

ankare
9. jan 2026

@anonym_autor za dobrotu na zobrotu. Smutné.

ghoul_
9. jan 2026

@anonym_autor nemala si nič platiť, nak si zaplatí sama

Ani by som sa jej neozvala, jedine ohľadom malého

Strana
z6