Odmietla som platiť za chatu pre sestru a jej priateľa. Som tá zlá?
Ahojte baby... u nás v rodine máme vždy zvyk, že po novom roku spolu ideme niekam na chatu, moji rodičia, sestra, niekedy tety a sesternice s bratrancami. Robíme to tak už dlho, za posledné 3r vždy platím chatu za sestru ja. Posledné roky ma to vyšlo od 100-300e spolu so vstupmi do wellness a podobne. Ja mám 27r a sestra má 30r, je slobodná mamička a naša dohoda vždy bola, že odo mňa nedostane darček na vianoce, ale zaplatím jej synovi a jej práve toto. Chápem jej zlú situáciu a nechcela som, aby vynechala čas strávený s rodinou. Pracujem v zahraničí a tie peniaze pre mňa zasa neboli problém. Ibaže tento rok si našla priateĺa, sú spolu možno 8-9 mesiacov a vyslovene očakávala, že chatu a pobyt zaplatím aj jemu. Neurobila som to, nakoľko sa mi to zdalo už trochu ako zdieračstvo. Prečo by som ja mala platiť za cudzieho chlapa? Namiesto toho som jej dala darček a malému tiež. Na Vianoce preto stropila strašnú scénu. Na chatu nakoniec samozrejme nešla ani ona a ani malý. Odvtedy sa urazila tak, že mi neodpovie ani telefón... pomaly sa budem musieť vrátiť za hranice. Nechcem odísť takto rozhádaná, myslíte, že je chyba na mojej strane?
@anonym_autor urcite bolo od teba pekné, ze si im aj tie darceky kúpila. Je to tvoja vec, ci mame kupis zlato a podobne. Podla nej ty sama sa nemozes stat jedneho dna osamelou matkou? Ved to sa moze stat aj tebe. Jej priatel sa mohol ponúknut, ze to zaplatí. Ano, má ti byt vdacna za tie predoslé razy, xe tam bola vdaka tebe. Ak vyrábala sprosté scény na vianoce skrze nevydarených darcekov, je to jej problém, neni to tvoje zamestnanie a zákonná povinnost ju zivit. Uz viac by som s nou nebola na tvojom mieste. Z teba ide urobit zlú, za ako minulú výpomoc, tak i terajsiu, s tym, xe skákané nebolo presne podla jej parametrov. Ak sa cítis byt jej sluha a šašo v rodine, tak sa pýtaj a kajaj dalej....
@sara07 ďakujem za objasnenie.
@sara07
@kikush182329 nie, neplatila pobyt nikomu, dala miesto toho darceky
Nie že by to bolo to najpodstatnejšie na tejto story..
@enmery Na čo by kupovala darčeky, o ktoré nemajú záujem a hodí ich do koša? Na tom jednom darčeku svet nestojí. A nenechala by som sa vydierať dieťaťom.
@petrofka Jej sestra hodi darček do koša a podľa Teba sa zle zachovala autorka, lebo svojmu synovcovi kúpila darček a ten mu prepnutá mater hodila do koša pred jeho očami na vianoce?
Nemám slov.
@anonym_autor prepáč, tvoja sestra je pekná pijavica. Využiva teba aj rodičov. Odstrihla by som sa od nej, nech konečne začne robiť tak ako ostatné matky. Je to vlastne darmožráč
@anonym_14eb98 tak aj keby s bou bol dalsich 20 rokov, nema mu preco platit nejaky pobyt. Na sestrinom nieste je na mieste skor hanba, kde takeho chuja nabrala, co vobec ocakaval nieco take.
@anonym_27ffd0 iba keby ich vedome pozvala a vopred povedala že platí. Robia to ľudia ako darček, keď nemusia hľadieť na cenu, alebo chcú.
@anonym_autor Čítam, že nechceš odísť rozhádaná a na sestre ti záleží. To je naozaj dôležité a krásne. Ma veľkú hodnotu udržať dobre vzťahy. Nehladaj preto toho, kto ma pravdu, ale naopak ako sa opäť zblížiť, pochopiť. Vyzerá, že ste spolu mohli inak komunikovať. Ty sestre oznámiť zmenu zaužívaného zvyku, aby s tým ona mohla počítať. Ju to zrejme zaskočilo, lebo na chatu chcela ísť, no nečakala s výdavkom (nie kvôli priateľovi, ale sebe a dietatu). Možno by radšej “vzala” chatu (pre seba, nie jej priateľa) než darček.
Ona ti naopak mohla vysvetliť, že je zaskočená situáciou, nerozumie, čo sa stalo, nemá financie na pobyt… Dôležité je nájsť si čas na rozhovor a potom si to pokojne vysvetliť, skôr počúvať druhého, nie sa sústrediť na svoju obhajobu.
Inak otázka: prečo si nezaplatila chatu len sestre s dietatom? Jej priateľ si mohol zaplatiť svoju cast predsa sam.
@anonym_autor Čítam, že nechceš odísť rozhádaná a na sestre ti záleží. To je naozaj dôležité a krásne. Ma veľkú hodnotu udržať dobre vzťahy. Nehladaj preto toho, kto ma pravdu, ale naopak ako sa opäť zblížiť, pochopiť. Vyzerá, že ste spolu mohli inak komunikovať. Ty sestre oznámiť zmenu zaužívaného zvyku, aby s tým ona mohla počítať. Ju to zrejme zaskočilo, lebo na chatu chcela ísť, no nečakala s výdavkom (nie kvôli priateľovi, ale sebe a dietatu). Možno by radšej “vzala” chatu (pre seba, nie jej priateľa) než darček.
Ona ti naopak mohla vysvetliť, že je zaskočená situáciou, nerozumie, čo sa stalo, nemá financie na pobyt… Dôležité je nájsť si čas na rozhovor a potom si to pokojne vysvetliť, skôr počúvať druhého, nie sa sústrediť na svoju obhajobu.
Inak otázka: prečo si nezaplatila chatu len sestre s dietatom? Jej priateľ si mohol zaplatiť svoju cast predsa sam.
@tiika no tak je sice pekne ale tu sestra komunikovať zrejme nevie nemá záujem a nacvicuje s celou rodinou zvyknutá že jej kazdy vyhovie autorka písala že situáciu sestre vysvetlila lenze ta je zvyknutá reagovať ako nastvane decko keď nedostane čo chce a komunikácie moc schopna nie je skôr zvyknutá že sa urazí urobí cirkus a všetci skacu. Jej treba nastaviť pravidlá
@anonym_autor prepáč, teraz som čítala ostatne tvoje príspevky. Nuž v situacii, keď chcela mat sestra na chate priateľa, je to jej prianie, no nie tvoja povinnosť či problém. Mohli ste vymyslieť, ako to spraviť, aby tam on bol a ty si to neplatila (nech mu prispeje ona, rodičia, zaplatí sam z úspor..) a jej dať na vyber. Nie je povinnosť dávať darčeky, ani v nejakej rovnakej či stanovenej hodnote, darčeky sa dávajú z lásky, radosti a tie by neprišli, ak sú vynútené.
Teraz (keď už sestra ani nedvíha) by som napísala jednu poslednú správu, že ta situácia mrzí, nechcela si, aby sa to takto vyvinulo a dopadlo, máš rada ju aj synovca a budeš rada, ak sa ozve pripadne bude chcieť o tom hovoriť. Další krok je na nej, možno pride za dlho či vôbec, no ty to urýchliť ani ju zmeniť nevies. Iba sa tomu ďalej prispôsobiť.
@tiika no tak je sice pekne ale tu sestra komunikovať zrejme nevie nemá záujem a nacvicuje s celou rodinou zvyknutá že jej kazdy vyhovie autorka písala že situáciu sestre vysvetlila lenze ta je zvyknutá reagovať ako nastvane decko keď nedostane čo chce a komunikácie moc schopna nie je skôr zvyknutá že sa urazí urobí cirkus a všetci skacu. Jej treba nastaviť pravidlá
@sova7 áno, čítala som ďalej. To už nie je problém darčekov, chaty, ale je to už o sestre samotnej (jej správaní, očakávaní, trápeniach, postojoch, hodnotách, riešeniach konfliktov..). Preto zrejme autorkine vysvetlenie nebolo veľmi účinne.
@sova7 áno, čítala som ďalej. To už nie je problém darčekov, chaty, ale je to už o sestre samotnej (jej správaní, očakávaní, trápeniach, postojoch, hodnotách, riešeniach konfliktov..). Preto zrejme autorkine vysvetlenie nebolo veľmi účinne.
@tiika pri takychto ľuďoch ktorý druhých berú ako zdroj svojho pohodlia peňazí vyhod môžeš robiť čokoľvek aj vysvetľovať tam len nastaviť pravidlá hranice dodržiavať ich a nenechať sa využívať s takýmito ľuďmi sa dá ťažko fungovať aj komunikovať a čím si slusnejsia čím viac vysvetlujes o to viac to zneužijú ako slabosť proti tebe ona s nimi všetkými nacvicuje lebo môže
@tiika pri takychto ľuďoch ktorý druhých berú ako zdroj svojho pohodlia peňazí vyhod môžeš robiť čokoľvek aj vysvetľovať tam len nastaviť pravidlá hranice dodržiavať ich a nenechať sa využívať s takýmito ľuďmi sa dá ťažko fungovať aj komunikovať a čím si slusnejsia čím viac vysvetlujes o to viac to zneužijú ako slabosť proti tebe ona s nimi všetkými nacvicuje lebo môže
@sova7 sestra môže len toľko, koľko jej samy dovolia. To nie je len o nej, ale aj o nich. Asi rozumiem, čo chceš povedať. Hranice, jasne. Ako jedna z možnosti určite, nie ako jedina.
Nemám však rada, takéto rozdelenie na dobrých a zlých, nie je to biele alebo čierne. Ten príbeh je spoločný / nie sestrin. Ak sa niekto nechá v manželstve vyuzivat? Kto je zlý? Len partner, ktorý to robí alebo i ten, ktorý si to nechá?
@sova7 sestra môže len toľko, koľko jej samy dovolia. To nie je len o nej, ale aj o nich. Asi rozumiem, čo chceš povedať. Hranice, jasne. Ako jedna z možnosti určite, nie ako jedina.
Nemám však rada, takéto rozdelenie na dobrých a zlých, nie je to biele alebo čierne. Ten príbeh je spoločný / nie sestrin. Ak sa niekto nechá v manželstve vyuzivat? Kto je zlý? Len partner, ktorý to robí alebo i ten, ktorý si to nechá?
@tiika dobro a zlo tu nepoužívam ani nikoho neoznacujem za zlého takéto fungovanie si nastavili spoločne a asi už treba aktualizovať systém
Za prvé nečudujem sa že ostala ako slobodna matka. Za druhé je drze brat ako samozrejmosť že zaplatíš za ňu, synovca a totálna drzosť aby si platila nejakému nabijacovi, ktorého si ešte ani nevidela naživo. Jemu to nebolo hlúpe že mu cudzia žena, sestra jeho aktuálnej frajerky zaplati dovolenku?? Ja ako žena s dvoma detmi by som taku ponuku od hanby odmietla, mám svoju hrdost! A on ako chlap si tú svoju kde zabudol?! Jaj ahaa ďalšia nezamestnaná vyžírka. To je teda terno do života pre slobodnú matku! A tvoja sestra nech lákavo začne pracovať aj viac ako brigády na skromný život, zatiaľ čo vyziera starých rodičov, dúfam že ešte aj na dôchodku. By ma hanba fackovala ako dospelú matku dieťaťa. Mne by sa tiez šunky lepšie váľali doma, ale chcem pre deti viac do života, ako suche rožky.
Ten jej priatel prácu nemá? Aj on počítal s tým, že mu to zaplatíš? No mna by hanba fackovala. O rok by mohol priviest celu familiu, je tam jedna hlupa sestra, ta nám zaplatí, aj pozicku si zoberie..to beriem. Ale asi by som sa s nou porozpravala, aku má ona predstavu, co chce a co nie, hlavne by sa mala normálne zamestnat, ale ta si asi radsej rychlo dalšie dieta spraví.
@anonym_autor nie je
Mali ste vziat maleho, oni si mohli spolu uzit doma a vsetci by boli spokojni
Mali ste vziat maleho, oni si mohli spolu uzit doma a vsetci by boli spokojni
@anonym_a2fc59 Radšej nech si moc neužívajú, lebo to vidím na ďalšie dieta 🙈 veď niekto sa už postará..
Ty nie si povinná platiť sestre preto, že je slobodná mamička, jej problém a jej partnerovi už vôbec, nech sa už zobudí zo sna chcela dieťa nech sa stará ak nemá na to nech sedí doma .
To ako si sa rozhodla je spravne. Oznamila si jej to ale dopredu? Porozpravali ste sa o tom, ze to tento rok zmenis a namiesto zaplatenia chaty im das darceky? Lebo ak ostala pri stromceku šokovaná tak to moc prijemne nebolo. Mozno aj ona sama ratala, ze ty zapaltis jej a dietatu a jej partner si zaplati sam. Mali ste to vydiskutovane?
@kikush182329 akoze strasny sok, ze jej a synovi sestra dala darcek pod stromcek.Ci akoze z coho mala byt tak strasne sokovana.Ahaaa ze jej frajerovi nezaplati chatu ...
Podľa mňa, sestra čakala, že ty to za nich troch zaplatíš, a ona dá novému frajerovi pod stromček, welness pobyt, akože to je od nej 😆a asi mu to aj sľúbila tak teraz je nasrata. Ako sorry ale toto je moc. Že by mi povedala, že ona chce darček v takej hodnote ako si kupila mame 🙈 normalne mi je zle z takýchto vydieračov. Chudak jej syn. Viem, že ťa to mrzí, kvôli dieťaťu….ale keď je ona sprostá. Zobrala by som na welness iba jeho
Ako tak sledujem aj s oje okolie , tak vela rodin funguje len vdaka tomu , ze je tam jeden " oslik " co vsetko toleruje , obetuje sa ,len aby dobre bolo a rodina bola pokope.Potom raz urobi tak, ako jemu vyhovuje a ohen je hned na streche a on je ta najvacsia svina lebo si dovolila nepokracovat v obetovani ,ako doteraz a ako boli vsetci zvyknuti
@kikush182329 akoze strasny sok, ze jej a synovi sestra dala darcek pod stromcek.Ci akoze z coho mala byt tak strasne sokovana.Ahaaa ze jej frajerovi nezaplati chatu ...
@anonym_23ad2a to musis byt na mna hnusna za to, ze nechápeš co som napisala?
@anonym_autor prepac necitala som vsetky prispevky, ale chapem to spravne, ze si jej aj synovcovi kupila darceky namiesto pobytu na tej chate? Alebo kupila darceky+ zaplatila pobyt na chate avsak odmietla zaplatit jej priatelovi?

Tvoja sestra je krava.