Odobratie dieťaťa do detského domova
Ahojte, akoto funguje s odobratím dieťaťa do DD?
či čo to tam v Nr majú?
mesiac bez kontaktu a návštev to viem ale ďalej postup?
máte skúsenosti? je šanca navrátenia dieťaťa k rodičom?
prosim blbé poznámky si nechajte, nemám na to náladu, ja snimi nežijem s mamou, takže viem len to že mesiac bez kontaktu, a viem že mama sa zrútila, tak potrebujem nejake info ešte pred tým, než k nej pôjdem najlepšie, ak by bolo niečo pozitívne 🤦♀️😔
ďakujem za každú skúsenosť 🙂 a radu čo spraviť ako postupovať, čo ďalej.. koľko budú bez nej?
@januska12323 bohvie ci by mi dali nejake informacie 🤔
No len kým to nevieš, tak nevieš ani nič urobiť. Zbytočne budeš mame klamať že dcéru jej vrátia keď... Musíš zistiť čo, prečo ...
@maca1984 dakujem
takze ako píšete dá sa ju ešte vrátiť späť to je najhlavnejšie síce neviem ako sa popasujú so školou a prestahovanim a so vsetkým 🤔 ale po odstranení neviem presne čoho tak sa dá dať žiadosť na preverenie socialkou či sa problém odstránil a potom snáď bude fajn plus predpokladám záujem o dieťa čiže návštevy
@maca1984 sak jasne no 🙄len ak zistim fakt nieco co som necakala 🙄tak to ude teda sranda
ahoj moja mamina robi v DD, ak ti viem nejak pomoct napíš mi sukromnu správu, skusim sa jej popýtať
@nikelca super dakujem poobede idem k mame zistim info a napišem
Z tých kusých informácií čo píšeš, to skôr vyzerá tak, že sestra robila v škole, alebo inde problémy iným - a to veľké. Na Slovensku sa k odobratiu dieťaťa pristupuje naozaj len pre veľmi vážne a dlhodobo neriešené problémy.
Ty si už v 19 žila úplne sama. Bolo to kvôli vzdialenej škole, alebo už vtedy boli doma nejaké problémy? Ak mama nie je schopná komunikovať a vlastne ťa vôbec neinformovala, že sa niečo deje, je jej priateľ natolķo rozumný, aby sa dalo porozprávať s ním a dal ti lepšie info, čo sa vlastne dialo? Ale najviac ti asi pomôže obrátiť sa na úrady.
Na tvojom mieste by som volala na urady a nie mame, aby si vedela co sa naozaj deje. Je mozne, ze mama je v stave, ze ani nevie co sa deje. Urcite tomu predchadzali nejake upozornenia, ktore nesplnila, nie len skolska dochadzka. Ver mi, ze zobrat dieta z rodiny je to posledne, co urady/stat chcu.
Neverim tomu čo pišeš tam museli byť aj ine dôvody sama mam problemoveho syna na strednu školu viac nechodil ako chodil mal strašne vela vymeškanych hodin štvorku zo spravania prepadol z troch predmetov.školu nema dokončenu.chodili sme psychologovi a veru do decaka ho neodobrali no našťastie sa spametal aj napriek tomu že nema žiadne vzdelanie pracuje na živnosť a dari sa mu😊
To, co pises je velmi chaoticke. Zarazila ma veta, ked jej zoberu tvoju sestru odide jej priatel?wtf? Nechcem byt zla, ale tvoja matka sa ma starat v prvom rade o tvoju sestru a nie nahanat nejakeho chlapa … a asi to nebude doma uplne ok - alkohol, lieky, domace nasilie? Priatel s divnymi zalubami? A od toho sa odvijajuce problemy tvojej sestry? Mozno jej naozaj bude lepsie mimo domova. Ty si odisla z domu tiez skoro a sestru Ti uz “ponukali” takze tvoja mama ma asi problemy sama so sebou a ods … si to deti.
ahoj nečítala sa prispevky kto čo napísal ale ak bola odobratá bez prítomnosti rodičia to znamená že je tam nejaký vážny problém zanedbávanie rodičmi teda nie len to ze nechodila do školy. treba sa nakontaktovať na detský domov alebo na kuratelu a doriešiť to s nimi nie je problém v priebehu pár dní týždňa dvoch týždňov vrátiť dieťa späť do svojho prostredia ak budú vhodné podmienky a odstránené nedostatky kvôli ktorým bolo dieťa odňaté. pracovala som v detskom domove a takto sme vracali deti ak sa dalo
ale kedze uz predtym ta kontaktovala kuratela ci si ju nevezmes problem bude hlbsi a nerieseny zo strany matky, preto kuratela cez sud rozhodl o odnati. v skratenim konani vie vratit dieta spat. ale podla mna toto nie je vas pripad. treba aby matka povedala s cim ma problem a nie je to len dochazka dietata do skoly
@olimuc ja som pochopila ze ak by ju zverili jej tak by odišiel jej priateľ akože autorku priateľ...
Ano tak.
Nič sa neboj, mama sa nezlozi. Keď sa nezlozila do teraz a neriesila, tak toto divadielko by som jej nezozrala. Co robila do teraz? Odobratie dieťaťa je už POSLEDNY krok, kedy všetci uvazia, že tam dieťaťu bude lepšie. Si si istá, že chceš aby sa tvoja sestra vrátila k mame?
Deti žijú aj v osadách v katastrofalnych podmienkach. Sociálna odoberie deti keď ide o záväzný dôvod ako je týranie, zneužívanie, zanedbavanie.... v 99% rodicia alkoholici a narkomani
Odporucila by som obratit sa aj na ejaku organizaciu: Navrat, Usmev ako dar, Tenenet...
Pre zaskolaxtvo sa seti ridicom neodoberaju. Tam.musel.byt iny problem...
Super matku máš, odoberú jej dieťa kvôli dlhodobému problému z jej strany, ktorý ona sama nemala záujem riešiť a namiesto priznania viny, že zlyhala, to hodí na druhé svoje - staršie dieťa, že jej nevychovávalo to mladšie. Typické spravanie socky, hodiť svoju vinu na okolie a ešte zo seba obeť robiť. Tvoja sestra musela žiť v prvom rade v katastrofálnych podmienkach a je otázne či jej pri takejto matke bude lepšie. A ty ju utekaj tehotná utešovať, keď potrebuješ teraz kľud. A načo si ona vôbec tie deti robí, keď nezvláda starostlivosť a ešte očakáva, že iní sa jej majú o deti starať? A ona ako matka čo? Na čo do teraz čakala? Samozrejme, že tam budú omnoho vážnejšie problémy ako vymeškavanie. To by bol v detskom domove každý druhy prvák a druhák, ktorí sú kvôli chorobám viac doma ako v škole.
@lucinka12356 veru tak tak mame svoje deti jedno skoro 2r ktore je dost aktivne a dalsie na ceste a ja do toho aj pracujem cize nemala by som cas vsade chodit a drzat ju za ruku a este keby sa jej musela zmenit skola a nic tu nepoznala 🙂 cize priatel pozera skor na nasu rodinu a kedze nieje jeho dcera ale mojej matky tak je v prvom rade aby sa starala ona. a to je pravda 🤷♀️😊 ja som svojej mamine vela krat pomohla a vzdy si to nevazila 🙂
@katkami123 tak v prvom rade ja vas chapem ale zas je to moja mama tak si vyprosim vase narážky na nu ... ano mate pravdu že mala konať a starať sa a nie nezije v nevhodnych podmienkach len tam bolo to ze ona naozaj vela vymeskala a nechcela ani chodit do skoly kedze jej mala susedka vedla nich robila zle, potom že v triede sa snou deti nebavia a ze nemaju ju radi... takze sestra bola asi deprimovana len nikomu to nepovedala 🤷♀️ az par dni pred tym ked ju vzali... a mamina to riesila potom s kuratelou a oni to riesili dalej a nakoniec bolo ze ju vezmu ... no a nakoniec je to len redukačne centrum čiže to nieje az take zlé... a o 2 tyzdne idú asi vybaviť formality a neviem čo ale asi tam budu preberat dalsi postup... min.cas co tam ostane ze su 3mesiace a ako budu navstevy a tak no 🙂 ... cize malej to len pomoze aj psychicky ze sa hned zaclenila do kolektivu vravela mamina ze jej volali hned potom ako ju vzali preč .. cize vidim to tak ze bude mat prazdniny tam a oni ju pustia 🙂 a so školou sa to riešilo a s tou malou susedkou, to už neviem ako doriešia ...možno sestra príde po 3 mesiacoch úplne sebavedoma a sama sa jej postavi 🤷♀️😊ale dakujem vsetkym co ste teda napisali 🙂
Reedukačné centrum je "polepšovňa"
Tam muselo byť niečo viac nie len to že nechodila do školy kôli tomu by ju neodobrali,možno tam bol chlast na dennom poriadku a možno aj tyranie hm?môj syn nechodil do školy mal štvorku zo spravania strašne vela vymeškanych hodin.z troch predmetov prepadol a veru ani socialka mi na krk nedychaka no chalan sa spamätal pracuje je to tvoja mama nemam ti za zle že nechceš priznať uplnu pravdu ale neverim ti absolutne že ju odobrali kôli tomu že nechodila do školy.tak tu neklam všetkych asi tak
Dievca zlate, vidis to velmi ruzovo a zatvarate oci pred realitou. Toto nie je o zameskanychhodinach v skole. Je nesmierne narocne umiestnit dieta vv reedukacnon centre a este bez suhlasu rodica. Bud nevies pravdu, alebo si ju nechces pripustit.
V kazdom pripade drzim paste, aby dievca naslo spravnu cestu a rovnako tebe drzim paste a nezatvaraj oci pred problemami
Toto si dobre prečítaj- sekciu Reedukačné centrum.
To neni na pobyt na 3 mesiace a ani sa neodoberá dieťa do tohto centra len tak mirnix dirnix kvôli "troche" záškoláctva . https://www.minedu.sk/specialne-vychovne-zariad...
Ja chápem, že je to pre Teba komplikovaná situácia ale buď nemáš všetky informácie od mamy alebo ich zlahčuješ, prípadne si nechceš priznať vážnosť situácie. Ako pedagóg som sa s podobnými prípadmi stretla a naozaj to, že ma niekto vymeškané hodiny a ON je šikanovaný, nekončí pobytom v reedukačnom centre. Tam museli byť vážnejšie dôvody, čo sa dialo, predpokladám, že v kombinácii s nezaujmom zo strany Tvojej mamy, ak nemá žiadne dokumenty z pohovorov zo školy, upozornení z úradov. Mne to vychádza, akoby zámerne nepreberala poštu a vyhýbala sa konfrontácii s úradmi...
Vyzera to tak, ze aj nadalej mas len ciastove informacie. Ak aj povedala nieco o svojich problemoch kratko pred odobratim, tak mama musela vidiet, ze nechodi do skoly. Prekladam, ze skola vyuziva niektory web a kazdu absenciu ucitelia pravidelne nahadzuju. Uz sa neda len tak chodit poza skolu. Takze tu ma rodic hned riesit, preco dieta nechodi. A ak proste nechodi, tak to najprv riesi iba skola a az neskor urady. Tam je kopec casu na zasah a spolupracu rodica. Sestre sa v tom centre aj moze pacit, ked je obllopena rovesnikmi s rovnakym zmyslanim a spravanim. Drzim palce, aby sa sestra spamatala a mama nasla sposob, ako vychovavat a starat sa o dieta.

@maca1984 obavam sa co mi povedia pravdu povediac 🤔