Odradí žena nezamestnaný potenciálny partner?
Kamarátka pokukuje po jednom chlapovi. Celkom sa jej pozdával po viacerých stránkach. Teraz akurát zahlásil, že už je v práci nešťastný a bude bez práce. Jeho plán je byť 4-6 mesiacov na úrade práce a poberať podporu v nezamestnanosti. Rozprával, že jeho plán je porobiť veci okolo bytu, stretnúť kamarátov na ktorých nemá čas a požiadať o rekvalifikačný kurz, ktorý mu možno preplatia. Po lete chce znova nabehnúť do pracovného kolotoča. 7 rokov bol teraz v jednej firme ale predtým bol tiež pol roka "na platenej dovolenke". Žije v meste, kde je práce ako šafránu ale zmeniť prácu nechce.
Kamarátka rozpráva, že o daného chlapa stráca záujem a že do toho asi radšej nepôjde. Ja som jej hovorila, že nech to nerieši, že sa ku nej hodí. Vy by ste sa ako k tomu postavili? Odradilo by vás to od potencionálneho nápadníka?
@lienka.7 takže aj tá dotácia na tvoju hypotéku je len na prekonanie obdobia, kedy by si to bez nej nezvládla. Tak verím, že už ju nepoberáš a splácaš si ju sama zo svojho príjmu 🤗😘 Lebo veď si určite taká šikovná, že máš prácu, ktorá ťa aspoň trošku baví a my sa ti na ňu nemusíme skladať.
1-2-3 mesiace za mna fayn, manzel tiez koncil v praci, zaroven ich team cely prechadzal do novej firmy, co ich kupila, dostal 6 mesacne odstupne. Mohol si vybrat, ci nastupi hned alebo o mesiac, tak bol mesiac nezamestnany. Porobil nejake veci doma, u svokry na dome, uzil si nase 2 deti, vtedy mali starsi skoro 3 a maly mal par mesiacov. Psychicky si oddychol. Tiez by som to pravdupovediac uvitala tak na 1-2 mesiace. Robim vo firme 19 rokov minus 5+ rokov materska, bolo by fayn nenahanat sa stale, hoci s detmi to inac nebude. Keby som bola slobodna a bezdetna, tak vypadnut zo stereotypu na mesiac by mi vobec nevadilo, pocestovat, dat si prerobit daco na byte, zajst si na kozmetiku o 14ej a tak.
Co sa tyka davky, kazdy zamestnanec na nu prispieva poistenim v nezamestnanosti, myslim, ze po 7 rokoch si ju moze vybrat, aj ked mne by 6 mesiacov bolo dlho. Kolko je tu spekulantov, ze po materskej najvyssia davka alebo ako ist na PN okamzite po 2 ciarkach. 🙄
Sama som toto využila . Deti v škôlkea škole ,ja výpoveď v práci .podpora štedrá . Ten polrok som využila na svoj sebarozvoj v oblasti ,ktorú som v tom čase milovala a robila má šťastnou. Popri Tom som mala brigádu ,aby som úplne nevypadla z pracovného kolotoča ,keďže hoci mám tri deti , vždy som pracovala - brigádovala popri rodičovskom .
Dôležité je ,ako ten čas dotyčný bude využívať ,a ako žil doteraz
@zmrzlinka2021 závisť je sviňa, chápem. 😘
@lienka.7 divná doba toto, pozri sa prosím na výplatnej páske, že z čoho sa skladajú tvoje odvody, určite sa budeš čudovať, že je tam aj niečo ako poistenie v nezamestnanosti. Doposiaľ som bol vo svojom živote nezamestnaný len 3 mesiace, pričom som zamestnaný už možno dlhšie než je tvoj vek, za tú dobu som odviedol na tomto poistení toľko, čo možno nezarobíš ani za 2 roky, tak mi prosím nehovor podobné hlúposti ako že som niekde parazitoval. Keď som bol nezamestnaný, v pohode som platil z podpory hypo, z úspor som žil a cestoval, vôbec v tom nevidím problem pre nikoho. Ale charakter sa hneď pozná, pre teba je evidentne hneď každý povaľač. Keď má 10k úspor, tak s tou podporou mu to podľa mňa vystačí možno aj na 8 -10 mesiacov ak nebude rozhadzovať. Ale vysvetľovať to niekomu ako ty je úplne zbytočné, v kuse si budeš tvrdiť svoje aj keď to tvoj život a tvoje peniaze nie sú. Keby sa mal ktokoľvek rozhodovať, či si dať pauzu pred zamestnaním po xy rokoch, vždy mu doporučím nech si tú pauzu dá ak môže. Je zarážajúce ako veľmi dokážu byť niektoré ženy ako trebárs ty bezcitné...
@milos81 ja len toľko, že platis si aj nemocenské poistenie, to vsak neznamená, že teraz budem na účelových PNkach, lebo vsak si platim predsa nemocenské. A po ďalšie, to, čo ty platis do systému je smahom ruky vyplatene inde. Ty v SP nemáš žiadny svoj "ucet", kde si akoze šetrís a potom si "vyberies", co si si "usetril".
Podpora je na to, aby keď prídeš o prácu, si mal peniaze na preklenutie daného obdobia, kým si prácu hľadáš. Opakujem, hladas. Podpora nie je na to, ze ty si chceš oddýchnuť, tak ideš na UP si oddychnut. Na to slúži dovolenka, resp.neplatene voľno. To len tak na okraj.
@lienka.7 áno, máš pravdu, na úrade práce dostaneš tlačivá, kde chodíš po firmách a nosíš potvrdenia, to však neznamená, že si nemôžeš oddýchnuť, alebo že ti ako v nejakej sci-fi telenovele zamestnávateľ umožní ísť na neplatené voľno, to už skôr dostaneš výpoveď. Máš tiež pravdu v tom, že peniaze ktoré zaplatíš na poistení sa nikde neakumulujú, ale to ani keď platíš iné poistenie a predsa ho dostaneš vyplatené, to je účel toho poistenia, že poskytuje určitú istotu, než sa opäť zamestnáš, no a to, že zostávaš doma o mesiac či dva dlhšie, lebo si chceš oddýchnuť, ja to našťastie ako red flag nevidím, to len na margo toho, čo je témou tejto diskusie
@aurora33 nepoznám ťa, ale bude to obojstranné, nechcel by som byť s niekým, kto nechce byť so mnou a ani s niekým, kto by sa na mňa vybodol len preto, že by som bol chvíľu doma
To v kde zije ked tam je prace ako safranu? 😂A to je teda malo ci vela? 😂
@lienka.7 trocha sa ukľudni.Mame tu stotisíce dlhodobo nezamestnaných ľudí u nás existuje solidárny systém a na to, aby dostal podporu musel niečo odviesť, takže má nárok a je to jeho vec kedy a ako dlho ho využije.Ani nemusíme písať o účelových dovolenkách, OCR, PN závidíš ľudom, že si oddýchnu, alebo, že nežijú z ruky do úst?
Nech je doma aj 3 r
@milos81 ono trosku si asi mýliš povinne poistenie a komerčné poistenie, vsak? No nech sa paci, nic ti nebráni sa komerčné pripoistit a mas to. Mimochodom, keď mas nejakú poistnú udalosť a poisťovňa ti vyplatí plnenie, automaticky ti zvýši poistné na nasledujúci rok. Nemám pocit, žeby si ty potom platil vyššie odvody, len preto ze si bol na UP, či sa mýlim? Takze tu nepletme hrušky s jablkami laskavo.
@eliska13 ukludni sa ty. Naš systém je práveže až moc solidarny. A práve preto ho všelijaki špekulanti veľmi radi zneužívajú. Ale ok, poďme teraz všetci čo máme nárok na UP, resp. PN, OCR a pod. Som zvedava, z čoho budu vyplatene, keďže nikto nebude platiť odvody, hm? Ale na to takí mudrci ako ty už samozrejme nemyslia 👌
@lienka.7 máš v tom trošku bordel, možno ti komerčné poisťovne pridajú na platbe, ale v platení poistenia v nezamestnanosti je to tak, že si nevieš vybrať či ho chceš alebo nie, musíš a to zvýšenie spočíva v tom, že ďalšie minimálne 2 roky musíš pracovať a odvádzať aby si potom mala vôbec nárok na ďalšie, čiže nevidím dôvod nejako sa pripoisťovať, platím až až
Ale myslím si, že v tejto diskusii nemá význam ďalej pokračovať, píš čo ťa napadne, nebudem ti už odporovať
@milos81 aj také PZP si pravidelne vyberas? Ako často? Každé 2 roky? Alebo pri poistení zodpovednosti za škodu v praci. To si tiež "vyberies" po 2 rokoch?
A nie, neboj, ja v tom bordel nemám. To ty a tebe podobni.
A zaujímavé, ako každý v tomto štáte platí až az 🤔 normalne komické 🤣

@milos81 a ešte taký bonbonik, peniaze v manželstve sú SPOLOCNE, cize nie sú výlučne toho chlapa, ktory ich zarobí. To len keby si nevedel. Ty musíš byť urcite "vykvet" doma 👌