Okolie asi neprežije, že sa nevydávam
Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@sednaja dakuje, strašne pekne si mi napísala. Naozaj som sa nepýtala na to aké je 6te božie prikazanie alebo či sa mám vydávať . Ale niektore to nepochopia...škoda že sa prípsevok nedá vymazať 🙂 možno más pravdu v tom že tu svaoju svadbu budem asi moc prežívat a to pritom nechcem ani velkú ani dlhú...chcem proste aby sme tam mali už našu družičku a to som ani nespomenula ze nám v roku 2014 zomrelo 5 clenov rodiny takze by to asi nebola bohvieaka veselica teraz :(
@olla a ano, ani my niesme veriaci 🙂 ale svadbu sme chceli, koli spolocnej istote... koli tomu, ze sme to mysleli vazne a chceli sme to dat najavo... Tiez sme mali svadbu malicku, na urade, ani som nevolala vsetkych surodencov na nu...
Ale urcite ten papier nieco pre nas znamena... Aj ked dolezitejsie su deti, ako niekto pisal vyzsie.. To je zavezok na cely zivot..
@libka1 ahoj 🙂 mna sa priatel spytal ze ci sa chcem teraz vydávať že ak hej nie je problém ale žeby radšej pockal kým dokončim VŠ ..rozhodnutie je spoločne ale nazory okolia ma proste privadzaju na važky, či sme sa rozhodli správne. Raz sa vydať chcem, dúfam že mi to aj vyjde. A o tej babke z telky som ani nepocula :D hrozneeee...nam minule farar povedal ze ked sa budeme doma 100 rokov modlit tak to nenahradi jednu svatu omšu...to čo je za poriadok...
Ach tá dedina. Tiež bývame na dedine a u nás mali susedia starosti prečo som zas tehotná. 4 krát. Sused mi povedal, že čo to robíme.....v dnešnej dobe 4 deti. A pritom od nikoho nič nepýtame. Práve naopak - dávame veci na charitu a snažíme sa pomocť koľko sa dá. Otec mi povedal, že som ho mala poslať za takéto hlúpe reči rovno do riti.... Takže aj Ty tak nejako to skús.
@maruska3 čo riešiš? Vydaj sa nevydaj sa tvoja vec.
Ale nepíš že partnerský vzťah sa po právnej stránke rovná manželstvu , lebo to nie je jednoducho pravda. A nezostáva spolu minimum párov ale asi tak 50 % čo je polovica. Štatistiku rozpadu partnerstiev nikto nerobil , tak nevieme aké % je tam .
Pre mňa manželstvo je to čo som chcela a uzavrela som už druhé , prvé sa mi rozpadlo a noa ? život ide ďalej. To že sa mi rozpadlo nie je chyba tejto inštitúcie ale to že sme to jednoducho s bývalým manželom nezvládli .
@olla rozhodni sa tak ako to citis, ale podla mna s tym ze budes slobodna mamicka nie si stotoznena a to nie je dobre... urob si poriadok v hlave bez toho aby si pocuvala mudre rady a urob tak ako to citis...
tymto ta nechcem odradzat ale poznam vela parov co tiez povedali o rok o dva sa zoberieme a potom to tlacili pred sebou az z toho zial nic nebolo... mam ich v okoli plno, teraz je v tomto velmi zvlastna doba 😒 kazdy si chce vsetko ulahcit a neberie ohlad na druhych, hlavne muzi
@valy matička draha..ano viem ako sa robia deti, ano spavali sme spolu , a ano roky spolu spavame pretože sa milujeme a otehotnela som uplnou nahodou...vobec to nebolo planovane...ja som tiež odsudzovala ženske čo ostali tehotne...som si hovorila že kravy to nevedia ako sa chraniť a ver či never aj ked som sa dost chranila sa to proste stalo a je to tu a otazka znela inak
maminuska... rozvodovosť nemôžeš počítať na percentá, pretože sa do toho nepočítajú partnerské vzťahy a ich rozchody.... kedysi sa jednoducho nerozvádzalo tak, ako dnes.... a pokiaľ sa nemýlim, tak človek nie je monogamný od počiatku.... hovorí o tom výskum evolúcie.... inak by sme tu neboli
Za stúpajúcim počtom rozvodov stojí fakt, že ľudia žijú dlhšie, ale aj samostatnejšie postavenie žien. „Ak sa blížime k tomu, že je reálne dožiť sa priemerne 80 rokov, je čoraz väčšia pravdepodobnosť, že gro ľudí nestrávi život s jediným partnerom. To však neznamená, že by boli menej zodpovední, ľahkovážne vstupovali alebo vystupovali z manželstva,“ povedala sociologička Sylvia Porubänová.
Muži sa dnes rozvádzajú neskôr ako ženy. „U mužov významne narástli rozvody nad 40 rokov, u žien nebol posun až taký výrazný, maximálny rozvodový vek je v kategórii 30–34 rokov,“ dodáva sociologička zo Slovenskej akadémie vied Magdaléna Piscová.
Nízka až nulová rozvodovosť pred rokmi nebola spôsobená bezproblémovými manželstvami, ale tým, že partneri nemali na výber. „Najmä ženy často nemali možnosť vystúpiť z manželstva napríklad s alkoholikom, pretože sa doslova nemali kam podieť. Akonáhle je iná možnosť, únik z manželstva hľadajú,“ dodala Porubänová. Podľa nej zvýšenie rozvodovosti nemusí svedčiť o tom, že manželstvo má menšiu hodnotu. „Ľudia nie sú ochotní akceptovať životné podmienky v párovom spolužití. Nemusia žiť do smrti vo vzťahu, ktorý je nefunkčný a zavádzajúci,“ podotkla Porubänová.
Ženy podávajú žiadosť o rozvod častejšie ako muži. Jeden z dôvodov môže podľa právničky združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Janky Debrecéniovej prameniť z nerovnocennej deľby práce. „Kým muži delia svoj čas najmä medzi svoju prácu a voľný čas, v niektorých prípadoch zahŕňajúci aj čas s deťmi, ženy na svojich pleciach okrem svojho plateného zamestnania často nesú aj celú alebo prevažujúcu mieru starostlivosti o domácnosť a deti. Kým mužom takýto stav často vyhovuje, pričom mnohí túto nerovnocennosť ani nereflektujú, pre ženy je neopísateľne frustrujúci a vyčerpávajúci,“ tvrdí Debrecéniová.
Ďalším z dôvodov môže byť fyzické, ekonomické, psychické alebo sociálne násilie. „V intímnych vzťahoch ho v drvivej väčšine prípadov páchajú muži na ženách,“ podotkla Debrecéniová. Za zvýšeným počtom rozvodov môže stáť aj vyššia ekonomická samostatnosť žien a odtabuizovannie násilia vo vzťahoch. Debrecéniová dodáva, že stále treba mať na pamäti, že rozvod je drahá záležitosť a na ženy má ťaživé ekonomické dosahy. „V drvivej väčšine prípadov idú ženy do porozvodového obdobia s horšími ekonomickými a celkovo sociálnymi vyhliadkami ako ich expartneri,“ vysvetlila právnička.
Dôsledky rozvodovosti sú rôzne. Piscová upozorňuje predovšetkým na vplyv rozvodu na malé deti a zabezpečenie kvalitného života aj po rozvode. „To je úloha primeranej legislatívy a nástrojov kontroly. Novinkou v tejto oblasti je možnosť striedavej výchovy, s ktorou ešte nie je veľa skúseností, ale je úplne namieste,“ hovorí Piscová. Určité pozitívum je podľa nej to, že sa znížil podiel rozvádzajúcich sa manželstiev s maloletými deťmi. V roku 2009 bolo takýchto zhruba 61 percent rozvodov, predtým i viac ako 80 percent.
Preboha to uz sme kde dospeli ked chceme za inych rozhodovat o svadbe,mne je totalne jedno ci sa sused ozeni ,alebo zije len tak aj keby mali hoc aj4 deti ,je to kazdeho osobna vec ,ja uz sama mam dospeleho syna a v takych veciach sa do mladych nestaram tot moj nazor😉
@olla mna tvoj sexualny zivot nezaujima, nebodaj ste nevedeli co robite a zrazu si tehotna 😀
Ries si to so svojim svedomim ked si katolicka a tehotna pred svadbou. A kedze vlastne tehotenstvo pred svadbou, resp svadba je vlastne tvoj problem ako celkovo a vies sa pekne ohradit pred nami, preco to tak nerobis pred dedinou? Tak do toho!
@zeriempizzu to je pravda 🙂 teraz si ma povzbudila 🙂 ale ano...nevedela som čo robim a zrazu mi rastie brucho....tak si hovorim že asi som tehotna....nevieš že sa to može stat aj pri max. ochrane?
A aku odpoved vlastne cakas? Sama pises, ze ste sa rozhodli teraz sa nebrat, tak co chces od citateliek tvojho prispevku? Ak ti niekto poradi, ze sa mate vziat, tak sa na zaklade toho vezmete? Poviem ti len tolko, my sme spolu s mojim straaasne dlho, radsej ani nenapisem kolko rokov......a tiez ked som bola tehotna, povedali sme si ze teraz nie, az o rok, rok a pol......mala ma pomaly dva a pol roka a svadba v nedohladne, lebo on sa jednoducho zenit nechce. Keby sa dal vratit cas, aspon meno by som malej dala po sebe a nie po otcovi....takze aspon toto si dobre rozmysli....raz sa moze stat, ze sa rozidete a ty sa budes volat inak, ako dieta.....a potom sa to uz len tazko meni, takze rozmyslaj dopredu.
@olla ako katolicka nemas sexovat pred svadbou vobec a ochrana pred otehotnenim je hriech. Ale to ti pisat nemusim, kedze v kostole pocuvas pozorne nie?
BABY KTORE MI PORADILI ...DAKUJEM PEKNE, URČITE RADY VYUŽIJEM. DRŽTE SA A PRAJEM VEĽA ŠTASTIA. TIE KTORE MI TU TROCHA PORADILI O ROBENI DETI A ZE ZHORIM V PEKLE , DAKUJEM TIEŽ. :D ALE UŽ TU NA TO NEMAM NERVY!!!!! IDEM SI POZERAŤ KOČIKY! PA
Vidim, ze byvas na dedine....Takze typicke reakcie...Som strasne rada, ze toto sa v Bratislave vobec neriesi.
@zeriempizzu jo jo aj moslimom ich boh kaže odpalovat deti s bombami ak su dobrí veriaci...Ibaj už radšej do kostola, fararko ťa zhanaju
@olla ja nie som veriaca ani sa na taku nehram a to s moslimami si riadne prehnala. Prides mi take obycajne rozmaznane decko. Budes musiet skoro dospiet.
@junova Ja som nikoho nemala v umysle urazit,len som napisala,ze mi vyhovuje zivot, ktory zijem. A prislo mi to vase vypisovanie "vyhod" manzelstva o nicom. A nikomu neberiem ak sa chce vydavat. A k tym dôchodkom,pri dnesnej ekonomike mozno neuvidime za 30 rokov nase dôchodky a nie vdovske,ale to je uz o inom🙂.
@olla Družičku? Takže už viete, že to bude dievčatko? O to, to bude milšie - aj keď... hmmm, veď uvidíš, keď príde na svet bábätko, tak možno prehodnotíš svoje priority, zistíš možno, že ten svadobný deň nie je zas až tak v živote dôležitý a ako jedna moja bývala kolegyňa - po dlhoročnom vzťahu s 13-ročnou dcérou sa chcú brať, ale hovorila, že už len tak v kruhu najbližších, že už je jej smiešne teraz robiť veľkú svadbu a tváriť sa, že sú mladomanželia, keď žijú spolu toľké roky.. sranda je na tom to, že o svadbe hovorí už asi tri roky a stále je pri rečiach.....ale hlavné je to, že im to klape, sú spokojní ... ale mám jednu kamošku, ktorá sa tak ako ty nechcela plašiť a tiež spravili svadbu až keď malá mala nejaké 2 rôčky - nebola som tam, tak neviem ako to zorganizovali. Hlavne už teraz neplánuj nič, lebo budeš zbytočne stresovaná. Keď ste doteraz nad svadbou nerozmýšľali, tak nech sa nestane, že ti potečie plodová voda priamo pri sobáši 😀 Hlavné je, aby ste boli obaja na to pripravení.

neries okolie, ries seba... ako veriaca by si sa mala riadit urcitymi pravidlami a to asi kazdemu bije do oci... je to ale tvoja vec, ak si s tym vyrovnana, co podla mna nie si. a povedzme si na rovinu, ze viera na slovensku 😝 to ako ked minule babka v telke povedala ze co je na tom zle ze dal farar dievcatu jazyckovu, veda sa jej nic nestalo... 😠 panenky sa mi pretacali, ako dokaze byt niekto taky vymlety... tu chodia ludia do kostola bud sfanatizovane, alebo len aby videla co ma suseda oblecene 😝 malo je skutocne veriacich a dodrzujucich pravidla...
a k tomu dietatu, osobne by som bez manzelstva dieta nechcela a to nie som veriaca ani nahodou. ako tu uz niekto napisal prinasa to urcite vyhody do zivota (vdovsky a spol.) a nech si rozprava kto co chce su situacie kedy sa stavaju tieto vyhody velmi dolezitymi.. to nie je o tom ze je niekto materialista, ale o tom ze ma zdravy rozum! je to tvoje rozhodnutie, zaujimal by nazor tvojho partnera na tuto vec, pretoze svadba je rozhodnutie dvoch ludi.. ja sa vacsinou len pousmejem ked sa zeny dusuju ako im na svadbe nezalezi 😉 vascinou je pravda celkom ina zial, ze nasli partnera ktory sa s nimi ozenit nechce, cest vynimkam