Okolie asi neprežije, že sa nevydávam
Čaute baby. Som na MK veeeľmi dlho (pod iným menom) a tento účet mám len kvôli diskusiam a otázkam. Mám 24r., v 4tom mesiaci. Po nejakom vnútornom-hormonálnom boji s náladami sa na bábetko teším. Vždy ma ale niečo ešte vyľaká. Tak teraz je to o ľudoch v mojom okolí. Ja svadbu neplánujem. Možno tak o 1,5-2roka, skrátka najskôr bábetko, potom dokončím VŠ a ak to s priateľom pôjde ako doteraz berieme sa.Obaja sme veriaci. Sme na tom dohodnutí , že to chceme tak. Prečo nie teraz? Chcem si svoju svadbu užiť, zabaviť seba aj rodinu a to hlavné..chodíme spolu 7 rokov a svadbu sme stále neplánovali tak prečo práve teraz? Maličké bude mať predsa milujúcich rodičov tak či tak. Moja aj jeho rodina nás akceptuje a do svadby nás nenútia. A TERAZ TO: stretnete známu a tá vám na odpoved,,zatial svadbu neplanujeme" povie : ja by som sa vydala, nemusí ti to vyjsť tak nadivoko a ja na to,, a po svadbe to 100% vyjde?" a ona: ,,no tí chlapi to majú potom ťažšie s útekom" a ja,, ked chce ujsť , ujde tak či onak" . Ďalej cítite v dedine také napätie. Mojej mami sa pytajú kedý budú pytačky, jeden sused ak sa ma 8 krát už nespýtal kedy bude svadba tak....ja len že až ked bude bábätko a škola! Bojím sa prejsť okolo farára lebo ten jeho pohľad... a to keď sa vydávala kamarátka tak sa tak do vzchudu spýtal našej partie či sa iná svadba neplánuje a stál vedla mna :D. Dedina, 3000 ludí a ja asi nenájdem miesto u Boha (podľa nich).Začínam sa cítiť ako dáka hriešnica už, naozaj....pritom dieťa je práve dar z hora a to naše je z lásky a nie z jednej noci. Čo sa starajú? Akými vetami ich mám odbíjať? My vieme čo chceme ale už nedokážem odpovedať na otázku: kedy bude svadba??? ... ošediviem .... Minule som chytila nervy a povedala som že ,, tak nesvadbovanie je asi horšie ako potrat podla teba" ...potom ma to zamrzelo. Nechcem si nikoho prihoršiť, ľudia ma vždy mali radi, aj moju rodinu a nechcem byť drzá. POradíte?
@olla My sme plánovali veľkú svadbu rok dopredu a nakoniec po dohode s rodičmi sme uznali, že maličká stačí. Síce môj manžel stále túžil po veľkej, ale jeho mamka bola ťažko chorá, tak sa to spravilo v kruhu rodiny a peniaze, čo by nám rodičia dali na svadbu, nám dali do vena. Boli sme na svojej prvej (možno aj poslednej) dovolenke pri mori a zvyšné peniaze sme investovali do kúpy pozemku. Manžel túžil po veľkej svadbe tak, že keby dnes vrátil čas, tak asi predsalen bude za veľkú, ale ja som spokojná.......myslím však, že keď sa dnes manžel pozrie dozadu, tak tiež asi vidí, že to nebol tak zlý nápad (ale chápem, že ho to trápilo, lebo z jeho strany sú pekné rodinné vzťahy, z mojej by ani nemal kto na svadbu prísť) 😎
zienky, aj ja vam poviem nieco z mojej skusenosti ohladom tejto diskusie...aj moje okolie nedokaze prehryznut, ze zijem s mojim priatelom spolu. Proste je to nieco toooootalne neprijatelne. Aj moja maminka to nedokaze prekusnut. Niekedy mam pocit, ze cely svet je proti mne. Svojho priatela milujem, vychadzame spolu velmi dobre, ale momentalne este necitime potrebu sa vziat. Obaja mame za sebou dost skarede obdobie a tak svadbu neriesime....ale preco su ludia proste taky, ze radsej budu ohovarat a skodit? 😒
@maruska3 ani sa do toho nemožu počítat partnerské vzťahy , pretože to nie je rozvod ale rozchod. % štatistika rozchodov sa nerobí , lebo ani samotné partnerstvá sa neregistrujú ( teda aspoň o tejto legislatívnej uprave ja neviem )
Dnes sa približne 50 % manželstiev rozpadne, tak ked nie na % tak na to že každé druhé . Ale ešte raz opakujem , nie je to chyba inšitútu ale chyba je v ľuďoch , v nás .
U žien výberom manžela, u mužov je často- nie však vždy a určite nie výlučne - na vine jeho matka ako ho vychovala . Pretože dnes sa nevychovávajú muži ale často jedni egocentrickí idioti , ktorých vlastná matka obskakuje a toto si prenáša aj do manželstva alebo partnerstva.
Keby ženy pri výbere manžela / partnera boli náročnejšie , tak množstvo mužov by si ani len nevrzlo a nie to sa ešte rozmnožilo . Ale to už som asi mimo témy.
@lubkavargova1 Lebo niektorí ľudia sú hlúpi a majú potrebu neustále sa starať do druhých a škodiť im 😢 Liečia si tak svoje nepodarené vzťahy a životy....aj tu na MK je ich neúrekom, čo si svoje frustrácie liečia tak, že si obtierahú huby o ostatných, čo nedajbože nesúhlasia s ich názorom 😢
@olla neviem ti poradit, co povedat ostatnym, ze nechcete sa brat, asi iba, ze sa teraz brat nebudete, ze to bude neskorsie. zo strany ostatnych je uplne normalne, ze sa pytaju. tym ze ste tak dlho spolu a cakate dieta sa ocakava, ze chces pre seba, svoje dieta a koniec koncov aj pre tvojho manzela len to najlepsie- to jest istou opatery zo strany partnera pre seba a svoje dieta, deti, ktora bude postavena nie iba na ustnej dohode ale aj statom osetrena. samozrejme, vy sa milujete a to nepotrebujete. mnoho ludi vsak zije v zlych partnerkych vztahoch aj bez papiera (vid kopec diskusii aj na mk) - ak maju deti, tak maju smolu, lebo nemozu vysudit ani pridavky na seba a svoje deti. ale samozrejme, to sa vas netyka. vy nepotrebujete si nikomu nic dokazovat, nepotrebujete jeden druhemu dokazat ani spolocnosti okolo vas ze si vazite tak jeden druheho, ze vam ta svadba stoji za to. Zijete spolu 7 rokov a necitili ste doteraz potrebu, garantujem, ze za rok a pol ta potreba bude este mensia a ked to konecne pride, bude to trapna formalita o dvoch svedkoch na urade ktoru si neuzijes. svadba je len raz za zivot-teda taka aka by mala byt. neviem preco sa o nu pripravit.
@petra7777 tiez mam taky pocit niekedy. Len zaujimave je, ze taky ludia dokazu vsetko najlepsie, aj su supermaminky a potom jedneho dna pride neprijemne prekvapenie od zivota. Ja chapem vsetko, naozaj vsetko....ale radsej nech sa kazdy stara o to co ma doma a nie o to, ze "dievca od susedov je stara dievka, ze si nastahovala nejakeho chlapa".....niekedy mam pocit, ze kazdy vie vsetko najlepsie a ja nic 😔
@olla
ja som myslela krestanov, ktory podla toho aj ziju. Smilstvo je v krestanstve hriech a ty zijes v smilstve,lebo nezijes sexualne s muzom, kedze zatial muza nemas. Zice ja fakt takych krestanov nepoznam...
S tym skusanim... rob ako uznas za vhodne...ale je to podla mna zly zaciatok, mat dieta a nebyt uistena v tom, ze ano toto je muz na cely zivot... Moze byt tie dva roky OK, a po svadbe mu moze hrabnu... Chodite spoolu 7 rokov,co je fakt vela a hlavne zbytocne. My sme sa brali po dvoch rokoch... proste na co cakat? lubime sa, chceme spolu byt.... No a tak sa spoznavamme vmanzelstve 😀
Ale na druhej strane, ako ateistka robis mozno mudro..lebo ak zena neciti sa nasvadbu, tak si proste muza nevezme...
@maminuska
to je neustaly kolobe, kolotoc...čo sa točí... Chlap debil si najde jednoduche dievčat, čo prave vyslo strednu a nevie ani pomaly ako sa vola....spravi jej deti, rozbije hubu...a zdrhne....matka na prasky, otec mozno v base... z deti neraz rastu dalsi egocentrici... chlapec v 20tke zavisly na PC hrach, dievča obliekajuce sa na styla "a la prostitutka"... a opat sa to "točí"...
Nezreli jedinci vo vacsine pripadov vychovavaju nezrelych emocne labilnych jedincov....
Pravdaze aj toto je "prelomitelne" ale clovek na to musi byt mentalne uplne inde ako jeho rovesnici... musi byt silnou osobnostou... a uvedomovat si tieto veci.
@mima4 toto musim reagovat 🙂 aj ked som povodne nechcela...som veriaci clovek, verim v boha a v prirodu ktoru nam dal a v zivot ktory nam denne ponuka..zato ze neolizujem fararom....som akoze ateistka? Moja mila aj my sme mali prve dva roky vztahu super uzastne, potom po 4 rokoch sme mali krizu vztahu a prekonali sme ju a ostali sme spolu ...čo ty mi mozes povedať az o par rokoch ked sudis a kritizujes...ak nevies citat tak nech ta to muzik nauci...pytala osm sa na rady a ty tu dristaš dve na tri...som tehotna, nerozculuj ma
@olla ja som ateistka, ale tu sa musím zastať
@mima4 , keby si čítala jej príspevky tak by si vedela že ona si tu čistotu do manželstva udržala a aj jej muž a môžem ti potvrdiť z jej príspevkov že nie je žiadna fanatička, len žije podľa učenia kresťanov. A tým je žiadny predmanželský život , dieťa až po svadbe. Tak to jednoducho je . Toto ustanovenie si porušila, tak ako mnoho ľudí čo sa nazývajú kresťania. Nerobí to z teba zlého človeka ale zlého kresťana.
7 rokov chodenie a ak si za 7 rokov nespoznala človeka ktorého si chceš vziať a ešte si ho otestovať najprv ako otca , partnera nuž neviem čo ti na to povedať. Toto mi príde troška scestné . Mať s ním dieťa ale testovať ho ako otca. On už otec je alebo bude.
Na druhej strane chápem že sa necheš vydávať ako tehotná ... lebo x vecí , ale čím viac bude od narodenia dieťaťa, tak tým viac toto bude blednúť až sa nakoniec môže povedať že však dá sa žiť aj tak. A to ti tu napísali viaceré , na toto si treba dať pozor lebo môže byt x vecí čo svadbu odsunie.. nedostatok peňazí , pohreb v rodine, malé bude malé , potom zas bude v období vzdoru a nakoniec to uzavriete .. tak " snáď raz ". Je tu x mamičiek čo maju dieta za slobodna s prísľubom že sa raz určite vezmú a dodnes sú slobodné a ani narodenie ďalších detí na tom nič nezmenilo, oni by sa aj radi vydali , len ten partner zostal v tom večnom snáď raz .
@maminuska ano ale ja som nepotrebovala jej ,,cenne" rady o tom aka som a že som ateistka....to si asi trocha poplietla vyznam slova....ja verim v dobro v takych vztahov co si udrzuju vsetko az do svadby , ja som si to neudrazala a ani mi to nevadi. Ale co tu drista blbosti ked som sa jasne pytala na radu ako odbyť zvedavych ludi. No nic 🙂
@mima4 Zaujímalo by ma, z čoho dedukuješ, že @olla je nezrelý a labilný jedinec? Len z toho, že sa nechce vydávať, lebo (ako to u niektorých funguje) "čo povedia ľudia?" Kašlať na ľudí, je to jej život a nech s ním naloží, ako uzná za vhodné....Sú spolu 7rokov, tak nemyslím, žeby ho nemala dosť prečítaného 😝 A keby chcel zdupkať, tak to urobí skôr, alebo neskôr, nepotrebujú k tomu Sobášny list 😝
tak v prvom rade,rady pana farara neries...ja nechapem kde beru po vsetkych tych udalostiach farari moralne pravo este vobec hubu otvarat....ale to je ina kapitola,sama o sebe.som veriaca a vydata....ak sa chcete vziat neskor,nevidim dovod preco by ste nemohli pockat.....sobasny list nie je zaruka ze dvaja spolu budu az do smrti.manzestvo je o inom..reci neries,tie vzdy boli aj budu.aj keby si sa vydala,nasiel by sa zas dovod na reci..ludia toho narozpravaju a nevyhovies im a vobec nemas povinnost niekomu vyhovovat.zi tak ako sa tebe paci.dokonci si skolu,zariad si zivot,vezmete sa ked male bude chodit,-)
mima4 ma pravdu, toto čo píše je opravdivé kresťanstvo, ale keď už sa to stálo, porodíš dieťa a intímne budeš žiť až po svadbe a už sa teraz netráp, uškodíš dieťatku
@olla a ostatne dievcence. Akoze bolo tu povedane, ze zakladatelka veri v Boha. To nemusi byt uplne to iste ako ked povie "verim v Boha a akceptujem vsetky pravidla katolickej (alebo inej) cikrvi". To su dve. Vy mozte verit v Boha a nemusite sa hlasit ani respektovat pravidla akekolvek cirkvi. A druha vec: co by ste jej mali nejako pomoct nasmerovat ju spravne, tak poniektore ju odsudzujete, riesite tu smilstvo a ja neviem co. Pomozte jej, aby bola stastna, nerobila smilstvo, neprisla do pekla.... a neviem co tu este zaznelo. Neodsudzujte, radsej pomahajte!
@olla No neviem, ale ak ste obaja veriaci, tak ste mali najprv poriešiť svoj vzťah a potom mať dieťa. Teraz akoby si čakala ospravedlnenie Vášho činu. Však dobre, čo Ťa po ľudoch aj po farároch, ja som za, dieťa za nič nemôže, dá sa žiť pekne aj bez svadby, ale na to ste mali myslieť predtým a aj tak žijete v hriechu.
kedy bude svadba? v SOBOTU dakujem za opytanie a prijemny den 😀
@olla Uvedom si ze sa nemusis spovedat druhym. Ty vies co chces, co nie a nikomu to nie si povinna vysvetlovat - rozhodne nie znamym, susedom a podobne. Ty sa tiez nestaras do ich zivota, ci? Jasne ze dedina to je svet sam o sebe ale treba si uvedomit ze ty zijes svoj zivot, nikto ho nezije za teba, nebude za teba prezivat dosledky tvojich cinov, este tak pozitivne, ale negativne nikdy.
Co im povedat na otazku kedy bude svatba? "Az sa rozhodneme a ked sa to budete pytat znovu tak sa o nej potom dozviete posledni" A vybavene. Chapem ze nechces byt drza ale oni tiez nie su zrovna slusni ked im nestaci vysvetlenie "teraz nie". Od kamaratov este berem ale znami a susedia naozaj nemaju co rypat v tom ze "preco". Nic ich do toho. Ver ze keby si sa ty zacala starat do ich veci velmi rychlo by ta odkazali do teplych krajin.
na otazku - kedy bude svadba? - ta najjednoduchsia odpoved - v sobotu. A mas pokoj.
Mas teda problemy,.....tak neprezije moj ty boze...aspon budes mat pokoj od nich.......radsej sa zaujimaj o to, ci prezijes ty s dietatom s tej mizernej materskej.
Ked budes tento svoj prispevok citat tak za 10 rokov, tak sa budes pozastavovat nad tym, ako ta takato somarina najhrubsieho zrna mohla trapit.
Za desat rokov Pralinka ver mi, ze bude mat ten isty problem ako dnes,.....))))
@matko10 Tak snáď dospeje a jej problémy budú tomu aj zodpovedať.
@mima4 v mnohom máš pravdu a chcela by som aby moje dcéry manželstvo vnímali tak ako ty alebo ja .
Raz si napísala krásnu vetu : Ak chcem princa , správam sa ako princezná .
Toto by sa malo do kameňa vytesať a matky by to mali učiť svoje dcéry. Mnohé dnešné mladé dievčatá nemajú úctu k sebe samej , zahadzujú sa s hocijakou mužskou chamraďou a egocentrickými idiotmi . Ak sa tu mladá žena sťažuje že priateľ si ju nevšíma , neustále hrá na PC, je na ňu hrubý , pije , do noci chodí s kamarátmi ,miesto toho aby sa zbalila a odišla plánuje s ním budúcnosť. 😅
O sexuálnom živote ani nevravím ... hlavne sa s niekým vyspať aby som nebola panna. Tak máme 14 ročné nepanny, v 18 majú niekoľko sexuálnych partnerov.
PS : Nijak týmto nenarážam na zakladateľku , jej sa to vôbec netýka.
Neboj sa, okolie to prežije na milion percent 🙂
Ty s partnerom teraz budete musieť veľa iných vecí, ako uznanie otcovstva, či priezvisko bábätka. Chceš, aby tvoje dieťatko malo iné priezvisko ako ty? Do toho škola, život u svokry..
pre opatrovateľku29 - sobášny list v kostole by mal byť zárukou, že manželstvo bude až do smrti, veď pred Bohom a svedkami sľubuješ, že mu budeš dobrou manželkou a že ho nikdy neopustíš, ani v dobrom ani v zlom a že mu budeš verná až do jeho smrti. Po smrti manžela, si vdova a môžeš sa opäť vydať a sobašiť v kostole

@zeriempizzu Ušla si práve z nejakej stupídnej omše, či ako?