Oplatí sa vrátiť na Slovensko? Skúsenosti a rady
Ahojte dievcata. Skuste mi,prosim,vytlct tuto myslienku z hlavy. Zijeme s manzelom roky rokuce v zahranici,vyborna praca obaja, super kamarati, zdravotnictvo a celkovo system fici vyborne. No odkedy sa nam narodilo dieta(uz par mesiacov) nedokazem vytlacit myslienku na navrat z hlavy. Velmi mi chyba rodina z oboch stran, take tie spontanne stretnutia s rodicmi a surodencami v nedelu na kave(ktore sa tam bezne deju bez nas), na grilovackach atd. Racio jasne hovori ! nevracat sa ! a srdce pisti po domceku a blizkosti rodine. Financii mame dost, takze kludne byt ci dom by sme na Svk kupili, pracu by sme si s nasim vzdelanim nasli. Vyhladovo by sa aj tak jednalo o navrat do cca 4 rokov,kedze si dorabame s manzelom rozne kurzy a certifikaty,ktore su na dlhsiu trat. Naozaj Slovensko nema buducnost? Myslela som,ze su to len myslienky ovplyvnene hormonmi,ale porod prebehol uz davno a stale to mam v hlave. Dakujem za kazdy realny pohlad na vec.
@lujza123 Moc dakujem za tento komentar. Mozno to ma naozaj nejaky suvis,kedze som o navrate zacala premyslat az po narodeni dcery.
Ja poviem tak... my sme stahovali z DE na Svk pred 9 rokmi. Presne pre toto, ze rodina... Nakoniec to dopadlo tak, ze rodinu som videla 2x do roka, nikto nema cas, kazdy byva inde. Takze sme sa zase pekne zbalili a na Svk sa uz nevratime ani keby co bolo. A samozrejme dalsie dovody na nasli. Sposali sme pre a proti a svk+6, -16, DE +16, -6 bodov..
autorka.... ja nevidim dovod, preco by ste sa nemali/nemohli vratit na sk, ak to obaja chcete, takto to citite...dvom lekarom je aj na sk sveta zit....ak mate k tomu aj atestacie zo specializacii, ani nehovorim...minimalne financne, urcite spolocensky...atd...ved slovensko nie je ludoprazdne...
rodina, zvlast ta fungujuca je prakticky nenahraditelna...ved ale do prahy sa mozete vratit, ked deti podrastu, ak by ste uz na sk nevideli moznost fungovania...
ak mas rodicov, ktori vedia pomoct a su ochotni pomoct...co je lepsie...
roky prejdu,pretecu a zostane iba pocit...aj rodina starne...a rodicia casom nebudu...to vieme vsetci...
neviem do akeho mesta sa chcete vratit...niekedy mam pocit, ze mensie okresne mesto je na tom so skolstvom lepsie, ako barsktore krajske, ci hlavne...
Určite sa nevracajte,mysli na deti🙏🙏na ich budúcnosť. Ja žijem v Rakúsku a nikto by ma odtiaľto nedostal ani keby sa s mužom rozvediem.Aj tak by som tu ostala kvôli deťom
@emeridiam ono až tak nejde o príjem, peniaze sa dajú zarobiť všade. Ale o kvalitu školstva, zdravotníctva, o podmienky na pracovisku, o to že čokoľvek chceš vybaviť, ak odmietneš dať úplatok tak jednoduchá vec trvá 4+ roky. A tam môžeš byť akokoľvek šikovný, s tým proste nič nespravíš.
Ahoj ja žijem a pracujem na Orave tiež kvôli rodine ale aj sebe som odišla z BA a neľutujem ten čas s rodinou a kamarátmi sa vždy teším stále je tu čo robiť vybehnúť nás hocijaký kopec do prírody čo mi v BA kopce chýbali necítila som sa tu ako doma. Som si myslela že si tu nenájdem prácu ale našla som si v zdravotníctve nie ako personál ale robím v administratíve a som spokojná. Lekárov zhaname stále ak chcete príďte ak chýba vám rodina. Lekári na Slovensku sa majú výborné aspoň u nás v nemocnici. Lekárom stále niečo kupujeme čo sa týka prístrojov takže sú vybavení nadštandardné. Nechápem tým hejtom o Slovensku asi som s tých ľudí čo nepotrebujú mať nové auto na dvore a nerobiť nič a sťažovať sa. Lebo po Tom covide sa ľudia len sťažujú neustále na hocičo. Nedaj sa odradiť ja zastupujem malú skupinu ľudí čo je spokojných na Slovensku a myslím si že s vašou odbornosťou máte na pracovnom trhu dvere otvorené.
@sonkaxxx ...stazuju sa, ale ziju tu...na sk...komu je dobre vonku , tomu je dobre, nic proti tomu, ked ma niekto ine ciele a zaujmy...nie je umenie ustavicne na nieco nadavat, ale najst si to, co cloveka naplna...
tiez si myslim, ze 2 lekari, denna, nocna...pomoc rodiny sa zide ako sol...je a zaroven nie je umenie vyzit aj bez takejto pomoci...ale ten benefit pritomnosti dobre, kvalitne fungujucej rodiny je na nezaplatenie...
poznam rodiny, kde ked sa deti vystahovali do ciech, casom sa za nimi vystahovali aj rodicia...no vsetci zmenili vsetko..
Uplne v pohode, ak ste len za rohom, to je to iste, len v ruzovom a za tie roky ti to musi byt jasne. Vsade to ide dolu vodou, mne na Slovensku vyhovuje pocit bezpecia… mam znamych, co odisli z metropol inych statov prave kvoli tomu. Praha si uz tiez odzila svoje.
Práca, financie, kamoši sú jedna vec ale domov.je úplne iná. Čiže to rozumiem. Tiež som žila v zahraničí a tiež som sa vrátila. Lebo sa mi cnelo za domovom. Neľutujem to. Je to život, kazdy sme iný. Stále budú takí co sa budú sťažovať, stále budú takí co si budú pochvaľovať. Je to len na tebe ako sa rozhodnete. Neporadím v tomto ale aspoň ti vyjadrím podporu 🥰
Dakujem vsetkym za komentare. Ani som necakala takuto odozvu. Uvidime,ako sa vsetko casom vyvinie 😊
Nevracaj sa na Slovensku sa nič nemení k dobrému len k zlému.
Musíš sa rozhodnúť čo je dôležitejšia. Rodina alebo peniaze
som za návrat. Ja som bola od rodiny 25 rokov (v ramci SR). Teraz sme spolu a jednoducho pokoj na duši, radosť, keď si zmyslím a o 20 minut som pri mame, bratovi. Maju svoje muchy, starosti, vrtochy a pod. ale aj tak, úžasne mať ich pri sebe a úžasne aj pre moju rodinku.
Ja by som odišla zo SR, len keby ich tu nebolo.
Ahoj "autorka", naraziła som na túto diskusiu a zaujíma ma, ako si s manželom a dieťatkom nakoniec dopadla? Presťahovali ste sa po toľkých rokoch späť na Slovensko? A ak hej, ako vnímaš svoje rozhodnutie teraz? 🙂
@jednoduchomirka Ahoj,nie nevratili. Teraz s odstupom som velmi rada a stale viac a viac zanevieram na Slovensko.
Urobila si dobre, z Prahy by som sa nevracala
Vychovavali sme dieta sami bez rodiny v Prahe a bol to masaker. Realita je taka, ze pokial mate job na sviatky a vikendy tak bud sa jeden z vas vzda ciastocne prace a bude s dietatom alebo ho jednoducho das do skolky a najmes full time chuvu. Nemas sancu pracovat ty aj manzel na 100% a dieta bude neviem - kvitnut zo slnka v prazskom parku. Ako zena ktora vychovavala dieta sama v Prahe ti mozem napisat, ze ak mas dobre vztahy ma zmysel sa vratit. A riesis to preto po narodeni dietata, pretoze si zistila, ze na to dieta si sama. A zostanes sama. Ked budes mat dieta chore tak ziadna kamaratka ani znama si volno z prace nezoberie aby sa ti o male starala. Najimat chuvy stoji mailand. Ak mas silne vazby a mozes mat dobru pracu - vrat sa.
Mraky slovakov uslo do CR ako do zeme zasnubenej. CO je vtipne, kedze teraz to tam vyhra Babis :D to bude taky komunisticky cirkus o akom sa nikomu nesniva ani na Slovensku.
@kittykat22 Ahoj. Dakujem za dobre mieneni radu,ale hormony uz opadli a na situaciu sa pozeram triezvo. Nechcem zit a ani vychovavat dieta v stave,v akom Slovensko momentalne je. V absolutne vsetkom pozadu...Pracu by sme asi mali dobru,ale nikdy nie taku,aku mame tu. Skolstvo,zdravotnictvo,doprava. Vsetko slape ovela lepsie. Ja sa po RD neplanujem vratit na full time,kym bude dcera mala. Uz od jej 8M chodim na jeden den do ambu(hlida manzel) a mam tam taku hodinovku,ze tu chuvu si pripadne budeme moct dovolit....nejde o ziadne chvalenie,len vysvetlujem a viem,ze to nie je lacne.
Mas pocit,ze Babis je vacsie zlo? Tak to snad nemyslis vazne 🙂 Staci si pozriet rozne statistiky a grafy ako prosperuje SR a ako CR. Babis uz bol pri moci a nemam pocit,ze by zruinoval Cesko ako to robia pani na Svk.
Este na zaver,nikdy nehovor nikdy. Rozhodujuci pre nas je moment,ked dcera nastupi do skoly. Ale zatial to vidim na velke NIE.
myslim si, ze nevies co sa dialo v pozadi ked to viedol babis. Pozri si neovlivni.cz
@edurko77 chvalabohu, že sme v EÚ.🇪🇺🍀 Inak by sme boli na úrovni Somálska s tým, čo si tu volíme 😓
@lily246 Vďaka ti EÚ:za drahé energie-pritom z Ruska,ale okľukou a predražené akože od amíkov,vďaka za nedorovnanie platov a dôchodkov,tak ako majú naši bratia germánci,anglosasi atď,vďaka za zlikvidovanie poľnohospodárstva,sebestačnosti,vďaka ti EÚ že moje peniaze idú na to čo ty rozhodneš,vďaka že nám požičiach -na dlh,vďaka ti že naše deti spoznávajú libtardov a 72 pohlaví,vďaka ti EÚ za elektromobily,ktoré väčšina ľudí nechce-nech len parkujú v podzemných garážoch,však čo,že horia niekoľko dní,vďaka ti za to že naše 15 ročné funkčné autá chceš odstaviť a nastoliť STK každý rok,vďaka ti EÚ,že chlap si zmyslí že je žena a ide sa biť do ringu s biologickou ženou a jasne že vyhrá,vďaka ti EÚ že si prevzala zodpovednosť od USSA zapojiť sa do vojny s veľmocou-ktorá o Slovenské územie nemá záujem,vďaka ti,že mimo SK si dovolila vykynožiť vlkov,medveďov,vďaka ti že nebudem vedieť predať dom bez nejakého kreténskeho certifikátu,vďaka že si nebudem vedieť kúriť drevom,plynom-čo v mnohých dedinách ani nechyruje plyn,či kanalizácia,vďaka EÚ že si idete agendu a páchate genocídu v Gaze+očkovacími jedmi.Fakt dík.Vidíme ,ako sa Anglicko po odchode z EÚ stalo Somálskom-ovšem smeruje k Islámu-čo je lepšie ?

Už len kvôli dieťaťu by som to nerobila...pozri , bývame od rodiny na SK celkom ďaleko. Takže tie obedy sú raz za polrok. A ja ze povieš UK. Praha je fakt za rohom. A vysokoškolské vzdelanie je oveľa lepšie ako u nás, rozhodne je ČR vpredu a vzdy bude. Tu nie je o com.