Oslava - reakcie
Dobrý večer chcem sa opýtať, akoby ste reagovali, keď Váš 6 ročný syn si donesie maličkú postavenú stavbu z lega na oslavu, aby sa tam mohol hrať. Oslava je robená u brata, ktorého syn oslavuje 1 rok a jeho hračky už môjho nezaujímajú. Na oslave je aj starší chlapec, bratov krstný syn 2,5 ročný, pri ňom je jeho mama a hrá sa s ním. Moj syn sa hrá s legom tiež pri nich, lenže ten 2,5 ročný chlapec berie stále kocky lega môjmu a chce sa s tým hrať, moj sa samozrejne jeduje, že mu to kazí, jeho mama to vidí a reaguje na môjho syna: KEĎ NECHCEŠ ABY SA S TÝM HRAL, ODNES SI TO NIEKDE, VIEŠ ON JE EŠTE MALÝ, ON TI TO BUDE STÁLE BRAŤ, no nevedela som ako zareagovať, veď ona mala povedať svojmu synovi, neber to chlapcovi, to je jeho hračka, ty tu máš svoje hračky ,hraj sa s nimi ..?! Nie???
@zmrzlinka2021 to je pravda
tvojmu sa nic nestalo, ma skusenost, cela situacia je bezna, to ze ju vnimas ako velku krivdu nie je velmi dobre
nacitaj si nieco o helikopterovom rodicovstve
@diky Ja len toľko. Nechcela by som ťa mať v blízkosti na žiadnej oslave. Mám 2,5 ročné dieťa doma (aj raz také staré ako máš ty okrem toho batoľaťa), ale naozaj by nepochopil, že má nechať staršieho aj s jeho Legom na pokoji.
Si príliš premotivovaná a tomu tvojmu dieťaťu takéto tvoje správanie nebude na úžitok. A veta "my sme si vždy hračky pýtali" ma pobavila.
Nečítala som komentáre, ALE ani jeden postoj vás matiek, nie je správny. Mali ste obidve zakročit a to takým štýlom, aby sa deti hrali spolu a vedeli sa podeliť o hračky. Keď je u nás na návšteve nejaké dieťa, pre moje dieťa je to jasné znamenie. A to také, že podeliť sa a hrať sa spolu.. učím to môjho syna a prizvukujem to aj deťom na návšteve. Dupľom, keď je oslava a keď je tam viac detí, prečo sa nemôžu podeliť a spolu hrať? To som ešte nevidela, aby sa každé dieťa hralo osobitne. Trochu divné.
@zuzanockamt premotivované sú podla mňa iné mamy, ja som vychovaná a chcem aby bol aj moj syn taký, len teraz sú mamičky príliš sebavedomé a hladia len na svoje deti, nie aj na druhé, mne záleží aj na tom akoby to druhé dieťa prijalo, keby som ja reagovala takto
@diky Ja ako matka toho 2,5 ročného by som poprosila 6-ročného, či by sa mohli spolu hrať. Veď batoľa by to aj tak o chvíľu prestalo baviť. Predpokladám ale, že 6ročný by ohŕňal nosom a veľmi by mu to nebolo po vôli, hlavne ak nie je zvyknutý na mini deti. Ak by som videla, že staršie dieťa s tým nie je stotožnené a mladšie by stále chcelo to Lego, tak by som si vzala krpca a išli by sme šalieť vonku. Keďže píšeš, že to bolo na terase, tak môj mini živel by sa určite naháňal a Lego by mu bolo ukradnuté.
@zuzanockamt presne tak
@diky A tvoje dieťa vo veku 2-3 roky sedelo na zadku ako knedlička? Lebo ja teda nepoznám deti v tomto veku, čo obsedia a nie sú "bláznivé".
@diky môj syn je tiež hara kiri, ale keď je u nás 6 ročná príbuzná, tak sa vie pohrať pretože tá 6 ročná príbuzná, ho vie zaujať a zahrať sa sním. Najlepší vekový rozdiel. Vedia si skladať lego, voziť sa na odrazadlach, minule dali zajaca do trojkolky a vozili ho, veľká zábava, kreslia si spolu. A to mám hyperaktívne dieťa, ktoré proste nejdeš ukľudniť, ani usadiť, ani zaujať. A dokážu to.
@bajka16 Len to musí staršie dieťa chcieť. Ale tu ide podľa mňa o to, že 6-ročný chlapček nie je k tomu vedený, ide si len svoje a riešia sa len jeho záujmy.
Moje 2,5ročné dieťa sa vie perfektne vyhrať s takmer 5-ročnou sesternicou, s takmer 12-ročným bratom a bratrancom. Ale tie staršie deti majú záujem a chcú sa hrať. Sú k tomu vedené.
@zuzanockamt presne tak k tomu treba deti viesť od zárodku.
@zuzanockamt nie nesedelo, ale ako som už vyššie spomínala, nebrali sme hračky nikomu a keď sa stalo upozornila som môjho
@diky Ok, pravdepodobne máš dokonalé dieťa 👍
@zuzanockamt nie nemám ho dokonalé, ja tu neútočím na nikoho, tak prečo takéto reči, chcela som len odpoveď na moju otázku nič viac
6r syn uz by mal vediet, ze male dieťa 2,5r ma iný pohľad na hracky. " na co sa pozriem, to je moje"...
Z mojej skusenosti viem, ze deti od 3 rokov sokazu zvladnut konflikty o hračky samé. Prečo zasahovať, pokial sa vyslovene nebiju? A neverim ze by 6r syn zdvihol ruku na 2,5 r dieta. Ma si to vykomunikovat sam, joj moj 3r syn dokaze pozicat bicykel a povie ze iba na chvilku, a vie smaj povedat ze to sa mi nepaci, nechcem ti to pozicat. A to do škôlky este nechodi ....
Mala si mu radšej doniesť loptu a hádzal by si s novým kamošom, 2 ročné potrebuje vybehat a nie sedieť vedľa tvojho a pekne potichučky sa hrať.
@diky tak mamka toho 2,5 ročného asi očakávala, že tvoj syn sa podeli s hračkou. Čo je normálne hej. Ale tiež nemôžeš viesť svojho syna k tomu, že zober si ty na oslavu svoje hračky a hraj sa. To nie je dobre. Chápem ťa, chceš mu dobre aby sa zabavil, aby mal svoje. Lenže on kľudne mohol tie menšie deti zabaviť aj bez toho lega. Plus by zbytočne neboli takéto škriepky. 6 ročný musí byť už tak naučený, že kdekoľvek pôjdete tak sa bude hrať s hračkami, ktoré tam proste budú. Tak isto 6 ročná príbuzná sa prispôsobila a hrala sa s dráhou na autíčka, púšťala si robota, dinosaury atď. A to je dievčatko. Neviem si predstaviť nosiť synovi všade hračky, len aby bol kľud. Nikdy. Vidíš že aj tí rodičia na oslave očakávali, že deti sa pohraju spolu. Veď o tom to je.
@diky U nas sa hracky nepoziciavaju ak nechcu a netreba sa ani podelit. Nas syn ma 2.5 roka a vzdy ho ucim ze hracky inych deti sa nechytaju. Nikdy mu nedovolim aby zobral hracku inemu dietatu. Nerobi nikdy caviky. Staci mi povedat ze to nie je jeho hracka a nemoze sa s tym hrat. Iba ak mu tu hracku dieta ponukne.
Aj ja by som cakala ze mama toho 2 rocneho svoje dieta upozorni a nedovoli mu brat lego.
Asi by som jej nepovedala nic. Ak by ma nastvala, asi by som jej povedala presne to co si sem napisala v tej poslednej vete. 2.5 rocne dieta uz vie pekne pochopit ze nema brat inym detom hracy. Nepoviem ak by mal 10 mesiacov.
@andreatytler veď aj ja som tohto názoru

Tak ja som zažila už XY osláv kde boli malé deti rôznych vekov, od babätiek po väčšie deti, ani raz som nezažila že by tam deťom nosili hračky lebo sa budú nudiť. Deti sa bavili s ostatnou spoločnosťou, tancovali, doepslaci ich zobrali medzi seba baviť sa, hrali sa medzi sebou, samozrejme veku primerane. Nejako moc sú tie deti ofukovane.