Oslovenie kolegyne v prítomnosti manželky
Ahojte dievčatá,
čo si myslíte o tejto situácii - manžel telefonoval s kolegyňou-pracovný rozhovor v mojej prítomnosti a v závere rozhovoru ju oslovil "srdiečko"-moja reakcia - vraždiaci pohľad 🙂 . po rozhovore sa manžel pýta prečo som sa tak na neho pozrela - len som mu povedala, nech sa nerobí že nevie - samozrejme vedel ... len povedal, že to za to oslovenie ??? že myslel že takéto blbosti máme v našom manželstve už dávno za sebou (ťaháme k 12 roku) a že je to jediná normálna kolegyňa s ktorou sa dá vychádzať. A keby s ňou chcel hovoriť aby som to nepočula, tak by odišiel do inej izby.
Na vysvetlenie môj postoj - manžel pracuje v zmiešanom kolektíve, stretáva sa v rámci pracovných povinností s mladými atraktívnymi manežérkami a pod. , často cestuje na viac dní služobne preč - takže žiadne ilúzie, že sa na žiadnu nepozrie, neusmeje, nezaflirtuje si nerobím ... Ale osloviť takto kolegyňu v manželkinej prítomnosti mi príde ako prejav absolútnej neúcty, naopak on tvrdí, že je to prejav absolútnej dôvery vo vzťahu.
Niečo iné by bolo a to by som ako prejav dôvery a tolerancie aj brala, keby takto oslovil v mojej prítomnosti niekoho z okruhu našich známych, v podstate ako rodinní známi, ale kolegyňu ?! To mi príde fakt " cez čiaru" . Za čo ma má ???
Najskôr som myslela, že to nechám tak, že si možno počkám na situáciu, kedy ja budem môcť niekoho tiež takto osloviť z mojich známych, kolegov, ale potom som si povedala, že snáď mám právo povedať si svoj názor a nebyť ako ješitná baba, keď ty, tak aj ja ...
Tak čo si myslíte ? Ako by ste sa k tomu postavili vy? Bola moja reakcia neprimeraná a mal muž pravdu ? Viem, naše videnie sveta a ich videnie sveta je iné.
@alaguema tak moj manžel pracuje pre jej manžela...a takisto nám aj pri stavbe a celkovo dosť pomohli,takže ak je jej muž preč a suseda daco potrebuje,či kvôli práci,papierom,alebo len niečo ťažké pomôcť odniesť,tak zapiska,doslova zapiska cez plot a môj muž preskoci,dokonca máme aj rebrikovy systém,sak kto by chodil furt Okolo...🙂 ale tak ťažko to opísať,lebo verim,že znie to divneeee...🙂...no,a keďže ja doma nevarim, tak mi ho aspoň prestravuje...
áno, presne tak - cítila som sa zaskočená a poriadne nepríjemne, pretože môj muž nie je ani typ srandistu, od ktorého takéto niečo vyznie inak ako od stuhnutého tabuľkového manažéra ani takto neoslovuje nikoho iného ani ojedinele ani bežne - a dokonca ani mňa či dcéru. používa max obyčajnú zdrobneninu mena ...
no uprimne, mna by taketo spravanie poriadne nahnevalo.. hlavne preto, lebo moj muz sa takto so zenami nebavi, neoslovuje takymito slovickami nikoho, ani mna, obcas deti "zlatko", no mna to irituje.. 😅 on tiez pracuje v zmiesanom kolektive, kolegyne ma aj mlade krasne, ktore oslovuje zdrobnelinou mena, to mi ale pride normalne, to robim aj ja..
ale su urciti ludia, ktori takto komunikuju - mala som napr. kolegu, ten taketo oslovenia podla mna pouzival preto, aby zakryl fakt, ze netusi meno 😀 u neho mi to prislo normalne, ze kazda kolegyna bola srdiecko, zlatko, cukrik, hoci sa mi z toho stavali chlpy na krku..
takze ak u neho nie je bezna takato komunikacia so zenami, tak by som si to s nim poriadne vydiskutovala.. to, ze je to jedina kolegyna, s ktorou sa da komunikovat je sice pekne, ale zachadzat do takejto komunikacie je podla mna zvlastne..
/aj moj muz ma par kolegyn, s ktorymi komunikuje viac a asi aj radsej ako s ostatnymi, ale rozhovor je taky bezny a nevinny, aspon co mam moznost sledovat/ nehladala by som za tym rovno nejaku neveru, ale taky velmi jemny flirt a aj tie ja neznasam..
Tak ja som tvrdý suchar v tejto oblasti . Ja som až tak ďaleko že zastávam názor že v práci sa pracuje a nechodí sa kamarátiť, oslovovať zdrobneninkami ..príde mi to cudzie a neadekvátne. Je to práca,nič viac. Súkromie je súkromie. Pracujem s klientami ... mužmi , ženami a za tie roky som si potykala len a len s jedným ..a stým sa to potom prehuplo tak že mám s ním dve deti .
A keďže môj manžel je podobného razenia ako som ja , tak oslovenie kolegyne srdiečko by pre mňa znamenalo nie akože mi prejavuje dôveru ale kontrolku v hlave ako sviňa. Osobne nemám pochopenie pre takéto oslovenia a sú mi vrcholne nepríjemné .
Takže pre mňa je ďaleko prijateľnejšie keď mi klient u ktorého sedím povie že p.XXX tu tabuľku A ste vyplnila nahovno , ako ked mi povie klient že srdiečko v tej tabulke ste sa trošilinku pomýlila. 😀
NOOO mozno manzel prestrelil, ale jeho teoria o dovere, ze keby chcel zasije sa do izby ma zmysel...mozno bol priliz rozsafny, ale nic to neznamena
@sirinka pracuješ s nimi v jednej kancelárii niekoľko dní v mesiaci 15rokov ? Ja ano . Face to face. Ale jednoducho si držím odstup. A zas iba kvôli práci, nestrácam tak nadhľad , nezvažujem slová pri písaní správ aby som sa niekoho nedotkla.
@mircalla tu ani tak nejde o to samotné tykanie , aj keď tykanie medzi nadriadeným a podriadeným je pre mňa neprijateľné , ale o nejaké vytváranie súkromných sfér , proste pre mňa je to práca , prídem sadnem , urobím čo treba, zbalím PC a odídem . A takto som to praktikovala aj v TPP. Ja sa nezapájam do diskusných krúžkov kde sa ohovára kolegyňa, odhaduje sa veľkosť penisu kolegu ..to však neznamená že som nepríjemná , alebo surová len nezdieľam súkromie v práci . Ak sa ma niekto opýta na počet detí, manželov odpoviem ale určite nerozoberám veci z môjho súkromného života. Zdrobnelinkami ma oslovuje manžel a mne to plne stačí .
@maminuska klient a kolega su dve rozdielne veci. Tu zohrava velku rolu aj to, o aky biznis sa jedna, niekedy si to vyzaduje vztahy viac na priatelskej urovni, niekedy staci jba vediet super vyplnat tabulky dla poziadaviekale pri klientoch je dost dolezite zachovat si isty odstup, inac sa to moze vypomstit. Co sa tyka vztahov s kolegami, suhlasim, ani ja nemam rada nejake ohovarania, ale nemam problem pokecat o beznych veciach a ani posrandovat. Podla toho, do akych tem na mk prispievas, by som povedala ze ani ty, ale zase nie vzdybje clovek v realite taky, ako vo virtualnom svete. Pritom tvoje nazory a rady byvaju casto velmi trefne a prospesne.
ja som asi chlap, sorry 😀 , ale podla popisu situacie na tom nevidim nic zle.
to, ci niekomu povie srdienko, absolutne nic nehovori o tom,ci bol je alebo bude manzelke neverny s kolegynou, susedou, znamou atd.
a na mieste tej kolegyne by mi take oslovenie prislo smiesne, takze by som ho asi poziadala, aby mi tak nehovoril, ci uz pred manzelkou, inymi kolegami alebo vobec.
@sirinka nikdy nevyplnam tabulky podla požiadaviek klientov, vyplním ich tak ako si myslím že maju byť vyplnené. Za nikoho do basy nepôjdem . To však nevylučuje že sa nemôžem správať priateľsky ..čo však v mojom ponímaní neznamená tykanie a ani zdrobneliny.
Kolegyňou som bola rovných 5 rokov , odstup som si držala rovnaký . Pre mňa je to jednoducho len práca, žiadne vzťahy, tie budujem v súkromí, s rodinou a priateľmi . Do práce pre mňa nepatrí oslovenie srdiečko , chrustik, zlatúšik ani poklepkávanie kolegu po chrbte a ani dvojzmyselné kecy chlapov . To však neznamená že sa s tým človekom nepozdravím v obchode a neprehodím pár slov.
Čo sa týka kolega a zamestanec klienta , ak si s niekým 15 rokov v jednej kancelárii 5 dní v mesiaci , tak časť tohto osadenstva prijíma ako za svoju. S týmito ľuďmi nemáš zmluvu a ani žiadne odberateľsko dodávateľské vzťahy . Dostávaš sa do úrovne kolega. Viackrát som návrh na tykanie musela odmietnuť. Rovnako som odmietla návrh na tykanie od šéfa ked som bola v pracovnom pomere.. toto je veľmi nebezpečná vec a mnoho ľudí si to neuvedomuje.
S klientami ako takými si netykám nikdy . Nechodím na večere a ani na žiadne team buildingy.
nečítala som komentáre, ale použijem slová tvojho muža - človek by čakal, že po 12 rokoch máte takéto blbosti vo vašom manželstve už dávno za sebou...
dôvera vo vzťahu je top. pokiaľ neveríš, podozrievaš...
@dakta Podla mna mate pravdu obaja. Manžel v tom, že je to z jeho strany nevinné oslovenie. Ako už pisali predomnou keby s nou niečo mal tak prave pred tebou by struhál formálnu tvár. Tiež poznám ludí, ktorý každého volaju zlatko. Je to niečo ako sleng. Mne osobne sa to nepači. Nemam rada ked mi niekto povie zlatko, pre mna je to čudné.
A ty mas pravdu v tom, že máš nárok na názor. Tí čo ti písu, že si hysterka a tak nemaju pravdu. Akurat mu to treba s chladnou hlavou vysvetlit, že pre teba je to zválšte a bola by si rada, keby tak pred tebou nerozpraval.
@maminuska prebohe ty kde robis? u nas je dokonca v praci sranda. robim v zahranicnej firme, neformalne vztahy, ine ako tykanie tak neexistuje, ale trapne debatne ohovaracke kruzky ci filirty nepestujeme. vzdy som mala stastie, ze som robila v takych firmach okrem jednej banky, kde sa mi teda vobec nepacilo, boli tam vztah typu pani inzinier, pani inzinierka..... na tvojom pracovisku by som robit nechcela
Mna by to teda nasralo riadne 😀 ...ale asi by som bola ticho a vratila mu to v nejakej vhodnej prilezitosti. Nech sa "srdiečkujú" v práci, domov nech si prácu nenosí. 😠 Doma chcem byť "srdiečko" len ja. 😉
Ale ono to je aj o tom ako to maju manzelia nastavene. Viem ze moj muz by tiez "natiahol tykadla a odul gamby" keby som kolegovi povedala "zlatko". Ja to nerobim a on to nerobi tiez (teda aspon v mojej pritomnosti).
tak ja som presla viacerymi firmami, ale veru v ziadnej sme sa neoslovovali zlatko, srdiecko a pod. a to ani s kolegami vtipalkami....a nemyslim si ze sme boli nejaki suchari.
ale tiez treba rozlisovat ci takto oslovuje hociktoru kolegynu alebo len jednu konkretnu, to by som urcite zapla kontrolku.
@mircalla môžem ta ubezpečiť že som normálny človek , žiadny robot ale proste ja striktne oddelujem prácu a súkromie. V každej firme kde je viac žien pokope sú debatné kružky , ohováračky ..ja sa do takýchto vecí nikdy zásadne nezapájam . neriešim svoje súkromie s protistranou , urobila som to raz a teraz tá protistrana leží vedľa mňa v posteli . Prekročila som hranicu a často som v konflikte záujmov s vlastným manželom klientom . Nič príjemné , keď píšete sťažnosť na vlastného muža vedeniu 😅 aleob keď vystavujete faktúru za úroky z omeškania ....
A teraz ak sa v práci vybudujú vzťahy medzi kolegami priateľské , nepriateľské VŽDY to má dopad na vašu prácu . Osobne si to neviem predstaviť aby mne nejaký kolega povedal srdiečko , láska, zlatíčko urobíš hento a tamto ..príde mi to určitým spôsobom infantilné .
@maminuska nuz to co opisujes je podla mna dost chore pracovne prostredie, ale chapem tvoj postoj, ked mas take negativne skusenosti.
ja mam uplne normalnych kolegov, ziadne debatne kruzky, ziadne zlaticka a pod, dokonca ani ohovaracky, v kolektive sme tak pol na pol, kazdy vacsinou maka a v praci sa radi a casto zasmejeme...
dokonca aj taky teambuilding dobre vypali, zdaleko nechodim na kazdy....
ja si neviem predstavit chodit do prace bez toho, aby som tam mala dobru pracovnu atmosferu - prides, sadnes, zbalis sa a ides domov a s ludmi takmer neprehovorit takmer ani slovo sa mi zda cudne
ja sa na kolegov vzdy tesim a mam ich uprimne rada
Neformalne vztahy a tykanie mozu (a funguju) na uplne normalnej baze bez toho, aby sa ludia titulovali zlatickami ci prekracovali nejake hranice - ozaj to ide.
@mircalla ale nie , je to normálne pracovné prostredie kde sa bavíme o pracovných veciach , riešime pracovné veci ale bez tých infantilizmov. Netykáme si ale vzťahy sú pracovné .
Môj manžel nie je negatívna skúsenosť , je to skôr ukázka toho kam neformalita vzťahov môže až dospieť. Pri svojom manželovi som porušila všetko čo sa dalo :
1. netykám si
2. nechodím na večere
3. neriešim súkromie
4. nespím s nimi.
S klienta sa stal manžel, kde sa prekryla rovina súkromia s prácou a je to niekedy veľmi ťažké sa udržať v rovine pracovnej zvlášť ak robí niečo s čím bytostne nesúhlasíte a je ďaleko jednoduchšie povedať ...ty si teda riadny ...ako vy ste ale ...
@maminuska ja som nacas isla robit do istej banky - priserne, to oslovovanie a ta nechutna formalnost ako za komunizmu nebola nic pre mna. bez totalnej formalnosti clovek nesiel snad na zachod. skutocne mi to nevyhovuje, paci sa mi prostredie firiem, kde je tykanie automaticke a nijako to neznamena, ze si k sefovi dovolujem ci sa nejako prekracuju hranice....sme mlady kolektiv - mnohi ludia su z inych statov, casto dokonca komunikujeme v anglictine, tam sa ziadne vykanie tykanie nerozlisuje

Viem ako sa citis, mna by sa to dotklo presne tak isto ako aj teba a to z titulu, ze ani ja, ani mm nemame vo zvyku nikoho (okrem nas dvoch) takto oslovovat. Ani sestru, ani naj kamosku/kamosa... V praci travime dost casu a nastastie sme super kolektiv, preto sa oslovujeme Jozko, Majka, Petrik, Janko atd. Cize ak tvoj manzel nema vo zvyku oslovovat takto bezne kazdu druhu damu, mas pravo byt prinajmensom zaskocena.