Oslovenie kolegyne v prítomnosti manželky
Ahojte dievčatá,
čo si myslíte o tejto situácii - manžel telefonoval s kolegyňou-pracovný rozhovor v mojej prítomnosti a v závere rozhovoru ju oslovil "srdiečko"-moja reakcia - vraždiaci pohľad 🙂 . po rozhovore sa manžel pýta prečo som sa tak na neho pozrela - len som mu povedala, nech sa nerobí že nevie - samozrejme vedel ... len povedal, že to za to oslovenie ??? že myslel že takéto blbosti máme v našom manželstve už dávno za sebou (ťaháme k 12 roku) a že je to jediná normálna kolegyňa s ktorou sa dá vychádzať. A keby s ňou chcel hovoriť aby som to nepočula, tak by odišiel do inej izby.
Na vysvetlenie môj postoj - manžel pracuje v zmiešanom kolektíve, stretáva sa v rámci pracovných povinností s mladými atraktívnymi manežérkami a pod. , často cestuje na viac dní služobne preč - takže žiadne ilúzie, že sa na žiadnu nepozrie, neusmeje, nezaflirtuje si nerobím ... Ale osloviť takto kolegyňu v manželkinej prítomnosti mi príde ako prejav absolútnej neúcty, naopak on tvrdí, že je to prejav absolútnej dôvery vo vzťahu.
Niečo iné by bolo a to by som ako prejav dôvery a tolerancie aj brala, keby takto oslovil v mojej prítomnosti niekoho z okruhu našich známych, v podstate ako rodinní známi, ale kolegyňu ?! To mi príde fakt " cez čiaru" . Za čo ma má ???
Najskôr som myslela, že to nechám tak, že si možno počkám na situáciu, kedy ja budem môcť niekoho tiež takto osloviť z mojich známych, kolegov, ale potom som si povedala, že snáď mám právo povedať si svoj názor a nebyť ako ješitná baba, keď ty, tak aj ja ...
Tak čo si myslíte ? Ako by ste sa k tomu postavili vy? Bola moja reakcia neprimeraná a mal muž pravdu ? Viem, naše videnie sveta a ich videnie sveta je iné.
@rainee podla toho co pises ake ste mali kolektivy v nadnarodnej firme urcite nie. za nadnarodnu firmu nepovazujem nejaku slovensku poistovnu ci banku so zahranicnym kapitalom a podobne...takze v skratke nasa praca, kolektivy a uroven komnunikacie su uplne odlisna
alaguema pise skusenosti zo zahranicia, ak sa nemylim....
Moj názor - nepisem s cieľom niekoho urážať: Ak niekto nevie pochopiť, ze slová zlatko, srdiečko, miláčik .... sú natoľko INTÍMNE, ze je neprípustne použiť ich na oslovenie človeka, s ktorým nemam a nechcem mat intímny vztah, tak taky clovek ma nejaky problem, buď vzdelanostný, alebo nie je schopný dostatočnej empatie, je sebec a nezáleží mu na tom, ako to vnímajú dotknutí ludia, alebo v detstve vo výchove nebolo vsetko vporiadku atď. - proste existuje nejaky dovod, preco to pochopiť nevie. Môj manzel takéto oslovenia nepoužíva, ale bola som svedkom, ako mu volala jedna takáto osoba z prace- mal hlasný odposluch, tak som počula, ze on s ňou komunikuje slušne, priateľským tónom, ale výsostne pracovne a ona jak zlatíčko, tak zlatíčko, povedala som mu , ze ma to uráža, ze ho niekto takto intímne oslovuje, a jeho odpoved bola, ze by mu bolo trápne upozorňovať dospelú ženu, ze je nevhodné, aby ho takto oslovovala a nebude sa zaoberať nejakou kolegyňou, ktora robi v pobočke na druhom konci republiky a riešia spolu pracovne veci asi tak 3x do roka. Takze podla mna nie je normalne osloviť kolegyňu "srdiečko" a navyše ani jej to nemusí byt príjemné, len sa boji/nechce protestovať. A závidím tym zienkam, ktore robia v nejakej zahraničnej spoločnosti, lebo kým pride do slovenských firiem západná pracovná kultúra a profesionalita, tak ja uz budem dávno na dôchodku.
@mariahpd No ja si myslím, že si to trošku prepískla 😀 Nemusí sa ti to páčiť, ale neznamená to, že dotyčný, ktorý sa tak vyjadruje je hneď neinteligentný, nevzdelaný, alebo mal zlú výchovu 😅
Ja napríklad patrím k tým ľuďom, ktorý v rámci irónie dokážu svojim blízkym (kolegom, spolužiakom, priateľom), s ktorými mám fajn kamarátsky vzťah, povedať niečo v zmysle "No tak to je teda pekná blbosť, miláčik." A nemyslím to intímne. Dokonca ani nejsom blbá a pochádzam zo strašne fajn rodinného zázemia 😅 😅 😀 Ááále tvoje rozhorčenie ma pobavilo 🙂
@maminuska rozumiem ti a myslim, ze to mas idealne zariadene. V skutocnosti malokedy zapadaju do kolektivu ludia, ktori sa "drzia prilis bokom" resp si s ostatnymi dokonca iba vykaju. myslim, ze na pracoviskach najcastejsie vidat vztahy, kde sa profesionalny vztah dourcitej miery prelina s tym kamaratskym a tykanie byva medzi kolegami bezne. Vykanie nijako nezaruci nikomu respekt a tykanie zase neznamena, ze sa vztah skonci "prilis intimne". Velmi casto sa stava aj to, ze s opustenim daneho pracoviska odidu aj kamaratsva do stratena, ale kedze vacsina ludi u nas travi v praci naozaj vela casu, vazby sa skor ci neskor nejake vyvinu, vzdy sa najde niekto sympatickejsi, s kym si porozumieme. Opat to ale neznamena, ze musi z toho byt zakonite milenecky vztah 😉
Dalsia vec je, to ako s kolegami rozoravame. Ja som skor razna a so slovickami som sa nezvykla prilis hrat, ale v alite je to tak, ze ludia na strohe vety z dlhodobeho hladiska nereaguju dobre, skor ci neskor zacnuvoci cloveku, ktory takto s nimi jedna antipatie az frustraciu. Takze ano, obcas sa da povedat kolegovi, ze urobil robotu na hovno, nech to prerobi, ale z dlhodobeho hladiska slusna a mila, ale jasna komunikacia prinasa lepsie a trvalejsie vysledky. A castokrat vacsine menej vadia infantilne oslovenia, ako chladny, cisto profesionalny pristup. Ludia sa aj v praci chcu citit dobre a aj ja sa chcem citit dobre medzi mojimi kolegami a mnohi z nich su skutocne zlaticka 🙂
clovek moze mat rad vselikoho a vselico... Ja mam dokonca rada aj kolegov mojho muza, toez su to fajn ludia, mam rada dobre jedlo. Mojho muza a nasu rodinu milujem, alebo lubim.
Pises, ze ked odchadzas z firmy, zvyknes so svojimi klientmi prehodit par slov, to by ma zaujimalo o com napriklad, ked vas vztah je vylucne profesionalny?
Neber tov zlom, pisem ti len moj pohlad, ja som spolocensky clovek a som rada v kolektive, tykanie pre mna este neznamena, ze neviem, kde su moje hranice a chapem aj, ze su ludia, ktorizase majuv praci radsej svoj klud a neradi s kolegami nadvazuju nejake vztahy mimo pracovnych uloh. Pekny den!
@dakta Ja si vobec nemyslim, ze si urobila z komara somara. Urobila si dobre, ze si mu to povedala. Ak by si sa neozvala, urobil by to najblizsie znova. Mozno by nejake "srdiecko" stretol ked by si bola s nim niekde na nakupoch, a je to podla mna prejav neucty. Je uplne normalne, ze ti to vadi.
Ja tak podobne oslovuhem cez tel kolegyne a kolegov... Manzel ti dal prave za pravdu, ale ver mi, ze nic zavtym nieje... Jednoducho som rada, ze mam pracu, v ktorej mame skvely kolektiv a rano vstavam s usmevom do prace... Ale dobre, kedvto mozevtak vadit, uz to robit nebudem...
Kolko ludi tolko chuti. Mne by sa to nepacilo. A asi velmi zalezi aj od toho ci ty vobec poznas jeho kolegov, kolegyne, ci vies ako sa navzajom oslovuju, atd. Ked su skvela partia a ty sama si ich zazila tak mozno ano, mozno by si to brala inak. Teda u mna by toto asi pomohlo. Inak by sa mi to urcite nepacilo. Bodka.
My sme tiez zmiesany kolektiv, vacsina chlapi a rozni chlapi, velki srandisti a bavime sa o hocicom spolu, aj o kadejakych intimnych temach, a telefonuju aj oni manzelkam v praci, aj ja manzelovi ale takto sa neoslovujeme.
Ale dramu z toho nerob. jednoducho len povedz muzovi ze sa ti to nepaci a dotklo sa ta to. Nie je na tom nic cudne. A snad sa podla toho zariadi.
Mne to pride najma nanajvys neprofesionalne a nerobi to vobec dobry dojem. Nemyslim ze tito ludia su nevzdelani ale fakt neviem preco pouzivaju taketo kadejake infantilne vyrazy.
My mame v praci babu na recepcii, ziadnu mladu studentku, 30ku, VS vzdelanu a pouziva tieto vyrazy ako zlaticko a pod. stale a neznie to dobre.
@dakta to je uplna pohoda. moj muz ma raz oslovil menom svojej kolegyne (!) v pritomnosti mojich rodicov... Trapas ako svina. A tvaril sa, ze sme vsetci asi zle poculi, len on je ten normalny 😠 Ja za volantom, on vedla mna... myslela som ze to napikujem do prvého stlpika 🙄
Aké ste tu všetky tolerantné. No neviem, keby vaši manželia tak iným ženám hovorili a to ešte pred vami. Či by sa vám to srdiečko páčilo ? Je to dosť zvláštne oslovovať kolegyňu srdiečko. Sympatická mu kolegyňa istotne je. Len aby raz nedostal aj chuť na to srdiečko.

@mircalla ty si nejaka husta 😀 co ty vies co ja poznam alebo nie. ale fyi pracovala som v 2 (nekomunistickych) bankach, aj v nadnarodnej firme (zlozenie a pracu presne vystihla alaguema, pre mna tiez nikdy viac) a tiez v jednej firme na marketingu kde bola uvolnenejsia atmosfera. takze viem posudit viacere varianty. ako hovorim, kazdemu vyhovuje nieco ine. ja si okrajovo skecnem aj o sukromi aj o praci, ale mam svoje limity.