icon

Ostali by ste v byte, alebo by ste stavali dom?

12. aug 2021

Mame pozemok, byvame v byte (4 clenna rodina)
Mame nejaké peniaze. Kazdy ocakava, pyta sa nas, vraví ze mame stavat dom, ze ako dobre ze mame pozemok ze keby iny mali uz su prec. Ja by som radsej ostala v byte, hoc je to 3izbak, skromnejsi nie hacienda a peniaze si nechala na zitie (jedlo, nakupy, mozno dovolenka s detmi, alebo dlhodobejsie mat rezervu)
Chceli by ste radsej dom, hoc by ste potom museli navysit hypo a utahovat opasky? Alebo by ste ostali v byte a zili si lepsie, mohli viac minat ?

Som pokrytec a materialista?

Strana
z2
jana_eyre_2
12. aug 2021

Predala by som pozemok, kúpila by som si chatu v lese a chodila tam na vikendy z bytu kde sa vám dobre byva 😉

zuzubb007
12. aug 2021

Jednoznacne dom, cely zivot som bola v bytovke ale dom ta sloboda mozem vypekat hudbu, deti skakat o 10 tej vecer nikdo nevie je sice roboty ale zase raz za dva tyzdne zvladam pokosit a popolievat vecer co si pestujem 😉

mamamasama
12. aug 2021

Byyyyyt...my sme sa prestahovali do domu a je to otras..v byte bolo ovela lepsie...

katulienkax
12. aug 2021

tiez ma napadlo, ze cez tyzden byt a cez vikend v lete chatka 🙂

zuvelyn
12. aug 2021

zila som 25 rokov v byte, teraz zijem 6tym rokom v dome. Do bytu by som isla v krajnej nudzi. Pre mna nic lepsie nez dom neexistuje aj za cenu vyssich nakladov (vyssich ale nie vyrazne zivot obmedzujucich) Njama teraz ked mam dieta a druhe na ceste si neviem predstavit zit v byte, v dom je to uplne iny komfort. Ale zivot v dome nie je pre kazdeho, na to treba tiez mysliet.

luccija
12. aug 2021

Máš x pre a x proti.Ja som bola 35 r v meste a 7 r na dome a nemenila by som.Ak máš malé deti dupľom.Aj na dedine sú ihriská, kamarátky, krúžky...neviem prečo tu každý apeluje krúžkami.Polka žien po robote pomaly nestíha voziť deti na krúžky.Ja som sa v byte nudila a stále rozmýšľala kam s dcérou ísť, aby doma nebola.V dome stále niečo robila na dvore, kolobezkovala sa na ulici a pod ..dom bol postavený za rok firmou.Ja by som sa už nevrátila.My nemáme záhradu iba pár malín, jahody a ostatné okrasné mňa to bavilo a sadila som tak, aby som sa nemusela o to príliš starať.Okrem kosenia raz za 2t nič nerobíme.Mame závlahy kochliky polejeme večer krhlou.Nie je pravda, že okolo domu stále niečo robíš....na jeseň živý plot ostriham.Ale, ak si spokojná v byte nedaj sa nahovoriť na dom aj, keď v podstate nevieš aké to je bývať v dome.ale peniaze neminaj na hlúposti ideál je investovať pozemok je teraz vyvážený zlatom aspoň okolo Ba ich je nedostatok a ceny astronomické.V byte, keď prišla mala zo školy a ja z práce som chcela variť či poupratovať ona bola doma, takto isla sama s kamoškami na dvor a prebavili sa.ci behali z domu do domu🙂

luccija
12. aug 2021

A také veci kino, obchody to riešim cez víkend aj tak cez týždeň nemáme čas.ja som už z mesta otrávená ohucana a som rada, keď prídem domov na dvor a to som nebola presvedčená, že chcem dom.Stale som hovorila postavíme a dobre predame, keď sa nám nebude páčiť.pokym sú deti malé do 13-15 r je dom super.Nehovoriac, že peries, dupes kedy chces🙂)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
fineta
12. aug 2021

Toto je vyslovene podľa individuálnych preferencií. Velmi ťažko radiť. Za seba/nás môžem ale povedať, že v dome so záhradou je volnejsie, ten pocit osobného priestoru (int. /ext.) ťažko vykompenzovat občasnými dovolenkami. Zvlášť je to citit počas obmedzení a lockdawnu. Ľahšie sme to určite znášali ako niekde v byte zatvorení.

annamalaga
12. aug 2021

Byt. Ja by som radšej šla na dovolenku ku moru s deťmi , ako sa starala o dom.

kkovacovak
12. aug 2021

Musíte si vy zvážiť ako na tom ste finančne a koľko ste schopní platiť. Najlepšie zájsť za nejakým finančným poradcom nech vám ukáže aké máte možnosti. My keď sme sa tiež rozhodovali či do domu alebo bytu. Máme celkom vysoké náklady na život lebo si radi doprajeme a neradi na sebe šetríme. To by sme na úkor domu museli. Preto keď sme si prerátali financie zistili sme že by sme si nemohli dovoliť žiť ako dovtedy. Rozhodli sme sa pre byt a urobili sme dobre. Nikto nehovorí že za pár rokov nepôjdeme do domu. Vy máte pozemok a to je super investícia. Do budúcna by som si určite, pokiaľ by to bolo možné, nechala na vašom mieste byt, prenajala a z toho platila hypotéku. Je už ale otázne či na dom bez predaja bytu budú prostriedky.

anja27
12. aug 2021

My sme chceli dom byt v ziadnom pripade. Vdakabohu (asi to tak malo byt) nam dom aji nejaky stary tu v okoli velmi nevychadzal akurat by sme vsetko davali do prerabky a asi boli na suchych rozkoch. Kupili sme byt blizko prirody mame kradny vyhlad co sme hladali kedze obaka z dediny a z domu. Nevedela som si predstavit zit v meste a som spokojna. Vravim si ze nam to vyslo super aj financne. Dom je strasny zrut penazi a casu ako ti uz pisali ale ked mate svoj pozemok na tom usetrite dost. Ja som chcela dom hlavne kvoli zahrade a pestovaniu a moj kvoli dielnicke. Ale povedali sme si ze casom. Alebo este rozmyslame nad nejakou chatou to by bol taky kompromis pretoze v zime aj tak nemas co v dome jedine kurenie a odhadzovanie snehu pribudne. Vsetko ma svoje pre aj proti a to si uz musite len vy dvaja zvazit 🙂

annamalaga
12. aug 2021

Ono sa hovorí aj tak, že v bytovke hluční susedia , deti vrieskajú a tak, ale to aj na dome môže byť. Tony ste museli stavať čisto pri novostavbách , lebo keď to bude pri starších domoch ani tam nemusíš mať kľud. Napr. poviem ti narovinu, môjho známeho by si mať za suseda nechcela a ostala by si radšej v bytovke. Ráno vstáva skoro, búcha skadecim, minule pilil drevo už o pól 8, povedal narovinu, že on sa prispôsobovať nebude. A uznaj, keď niekto príde napr z nočnej a potrebuje sa vyspať. Proste tolerancia nula bodov. Jednoducho všade môžu byť zlí susedia. To len na margo domu.

simca06022011
12. aug 2021

Ja som v dome a teda ja by som ostala v byte. Iba pocas lockdownov je to ako taka vyhoda pre mna, alebo ak su šiši susedia v paneláku...

simca06022011
12. aug 2021

@annamalaga a kazdy druhy kosi celu nedelu... Alebo hulakaju do noci... A potom sa rozculuju ze moj kohut kikirika rano 😂

annamalaga
12. aug 2021

@simca06022011 tak. Tie kosačky ani nevravím. Len u nás je nedeľa posvätná , tak svätí cela obec.

laladua
12. aug 2021

Je to na tebe, na byte nevidim nic zle, ked ti to vyhovuje tak kludne a urobte si na pozemku nejaku chatku alebo nieco kam budete chodit na vikendy. To je podla mna fajn. A peniazky si odlozite 🙂

number19
12. aug 2021

Ked vam vyhovuje byt, tak byt. Predaj pozemok, kup garzonku a prenajimaj.
Ja mam 2 byty a prenajimam, mohla by som mat za to vilu, ale nechcem otrocit na dome cely zivot. Plus aj pre nas a aj pre dceru je to plnohodnotnejsi zivot...spolocensky, kulturne...a casovo nenarocne, ziadne dochadzanie, vyvazanie, zavislost na aute...obchod pod domom...ziadne sobotnajsie 3hod vikendove nakupy...

nety19
21. aug 2021

Tiež mám taký problém,lenže byt je v meste a dom na dedine,v meste je všetko blízko s MHD,na dedine môžem mať i psa na voľno,záhradku,ruže.Neviem si vybrať,no vychovaný som v meste,dvojfázové tréningy,jazykovka,výšky a na dedine treba robiť jak kôň,ale kvôli psovi som momentálne na dedine,nebyť jeho zbláznim sa na dedine.Psy vďaka😘

marsmykkok
7. mar 2022

Ak by ste chceli mať komfort a nie miesta ako v byte , tak treba veľký dom a keď deti vyrastú budete kúriť a udržiavať zbytočné miestnosti. Rovnako deťom robiť taxikára do škôl, na krúžky, dom je dobrý možno pre deti 3 až 6 rokov čo sa vyhrajú na dvore, ale neskôr dvor nestačí. Ja by som pozemok nechala a neskôr si postavila malý domček len pre vás dvoch, na starobu oceníte kľud, možnosť si niečo vypestovať, majstrovat. Ale pracujúci ľudia čo sa ešte starajú o deti tých dom oberie o všetok voľný čas, budete buď makať v práci alebo na dome.

Strana
z2