Je možné postaviť dom na pozemku maloletého syna?
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Svokra chcela pôvodne prepísať pozemok na manžela (majú troch synov a dvom už pozemky prepísali), ale keďže majú dlhšie nejaké nezhody, rozhodla sa, že by ho radšej prepísala na nášho 2-ročného syna. Zaujíma ma, či je v takom prípade vôbec možné na takom pozemku stavať dom, keď je vlastníkom maloleté dieťa. Predpokladám, že by to mohlo byť dosť komplikované.
Dom už dlhšie plánujeme stavať, svokrovci predtým nemali problém pozemok prepísať, ale momentálne sú vzťahy komplikované a je s nimi ťažká komunikácia. Máme niečo našetrené a máme už splatenú hypotéku na byt, v ktorom bývame. Ale ceny pozemkov sú veľmi drahé.
Máte niekto skúsenosť, čo by ste robili v takej situácii?
Nebude z toho nič dobré a v budúcnosti si tým môžete privodiť zbytočné problémy.
Aj keby si dom postavila, ak by sa vzťahy s vnukom neskôr výrazne zhoršili, svokra môže žiadať vrátenie daru.
A čo ak by sa tvoj syn dostal do problémov, napríklad by stávkoval/gemblil, mal by exekúcie a nakoniec by ste prišli o pozemok pod domom aj o záhradu?
@anonym_autor keď sú komplikované vzťahy už teraz žiadny dar by som nechcela.
Ďakujem. Svokra je zdutá, lebo muž nechce robiť veci, ktoré si ona zmyslí. Ale to je na dlho a inú debatu. Každému synovi dala pozemok a pri manželovi vymýšľa, naťahuje ho. Asi bude najlepšie nečakať nič a neriešiť to. Mne to je jedno, len manžela sa to dotýka, že je celý život na poslednom mieste a bratia majú a on nie.🤷🏻♀️
@anonym_autor a brali by ste si hypotéku? Najlepšie je sa poradiť s právnikom. Čo som ako laik postrehla tak by sa to teoreticky dalo ale v praxi sú to neskutočné komplikácie a myslím že banka by do niečoho takéhoto dva krát ochotne nešla.
@anonym_autor a brali by ste si hypotéku? Najlepšie je sa poradiť s právnikom. Čo som ako laik postrehla tak by sa to teoreticky dalo ale v praxi sú to neskutočné komplikácie a myslím že banka by do niečoho takéhoto dva krát ochotne nešla.
@anonym_c58972 banka nedá hypotéku ak nevlastní pozemok pod domom, v prípade žeby ju nesplácali je to prakticky nepredajné
@anonym_c58972 banka nedá hypotéku ak nevlastní pozemok pod domom, v prípade žeby ju nesplácali je to prakticky nepredajné
@anonym_6be00f no veď preto som sa pýtala či si plánujú brať hypotéku. Nebola som si istá či je to na 100% nemožné alebo iba extrémne nepravdepodobné.
Ďakujem. Svokra je zdutá, lebo muž nechce robiť veci, ktoré si ona zmyslí. Ale to je na dlho a inú debatu. Každému synovi dala pozemok a pri manželovi vymýšľa, naťahuje ho. Asi bude najlepšie nečakať nič a neriešiť to. Mne to je jedno, len manžela sa to dotýka, že je celý život na poslednom mieste a bratia majú a on nie.🤷🏻♀️
@anonym_autor nechápem čo riešite. Bývať máte kde. Keď chcete dom, tak predajte byt a kúpte dom a hotovo. V živote by som nečakala na nejaký majetok. By mi to bolo riadne trápne takto vyčkávať na nejaký pozemok či bude alebo nie
@anonym_autor nechápem čo riešite. Bývať máte kde. Keď chcete dom, tak predajte byt a kúpte dom a hotovo. V živote by som nečakala na nejaký majetok. By mi to bolo riadne trápne takto vyčkávať na nejaký pozemok či bude alebo nie
@anonym_73705d neviem odkiaľ si, u nás byty stoja polovicu, čo domy, okrem nejakych starych polorozpadnutých.
@anonym_73705d neviem odkiaľ si, u nás byty stoja polovicu, čo domy, okrem nejakych starych polorozpadnutých.
@anonym_autor však zober hypotéku alebo nekupuj dom. A všade stoja domy 2x toľko ako byty
@anonym_c58972 niečo máme nasporené, ale buď predaj bytu alebo hypotéka.
@anonym_autor však zober hypotéku alebo nekupuj dom. A všade stoja domy 2x toľko ako byty
@anonym_73705d chceme stavať podľa seba, manžel má stavebnú firmu, nebudeme kupovať dom, ktorý nebude podľa našich predstáv. To však nie je ani predmetom diskusie. Nekúpim starý plesnivý dom, do ktorého budem musieť vrazit nemalé peniaze, alebo predraženú novostavbu.
@anonym_autor No tak ked na to nemam, tak nejdem stavat dom. Jednoduche. Mat dom nie je povinnost.
@anonym_autor No tak ked na to nemam, tak nejdem stavat dom. Jednoduche. Mat dom nie je povinnost.
@anonym_be86ca čitala si čo som písala?
@anonym_autor budete to musieť riešiť cez súd a súd rozhodne v najlepšom záujme dieťaťa.
Úprimne si nemyslím že toto súd povoli, lebo to v najlepšom záujme dieťaťa nieje....
@anonym_be86ca čitala si čo som písala?
@anonym_autor prečo to nechceš nechať synovi pre jeho budúcnosť? Prečo si chamtivá a staráš sa do dedičstva, do ktorého ťa nič nie je. Však keď to chce babka nechať vnukovi (vášmu synovi), tak rešpektujte jej rozhodnutie a nechajte mu to, nech si potom on tam postaví dom a nie vy.
Neviem ale ja by som bola rada, že syn bude mať pozemok a nechala by som, aby sa sám rozhodol, čo s ním spraví. Ani by mi nenapadlo si tam postaviť dom. Neviem, ak vyrastie a bude chcieť si tam postaviť vlastný dom, tak tento sa odstráni a vy si nájdete inú nehnuteľnosť? Za mňa je to sebecké vziať synov majetok, lebo vy chcete dom, jednoducho treba rešpektovať, že svokra nechá radšej na vnuka ako na syna.
@anonym_autor myslim, ze darovanie by sud este schválil ale stavat dom, uz nie je v zaujme dietata na jeho pozemku.
Tu nejde o chamtivosť, bola to čisto teoretická otázka, či to je vôbec možné…Svokra mala každému synovi prepísať pozemok, taká bola dohoda so svokrovcami. Svokor zomrel, tak si robí čo chce.
Myslím, že pozemok na vnuka ani neprepíše a sú to zase naťahovačky z jej strany. Ale to je v podstate jedno, jej majetok, jej rozhodnutia.
Mňa sa to netýka, ok len ako matka nechápem, že dvom synom dá všetko a tretiemu, ktorý sa o ňu najviac stará nedá nič. Respektíve ešte mala požiadavku, že prepíše na muža, ale bude bývať s nami. Tak ďakujem za komentáre k téme.

@anonym_autor stavať by sa malo dať, ale myslím, že s majetkom kde je vlastník maloleté osoba sa dá narábať jedine cez súd. Ale nie som si istá, najlepšie je poradiť sa s právnikom. Keď chcete stavať dom, predpokladám že tých 50€ na konzultáciu nájdete