Ostanem v dome bývať, alebo skončím na ulici?
Som už po päťdesiatke. Mám skoro dospelé dieťa z prvého manželstva. Ovdovela som veľmi mladá. Neskôr som sa vydala za môjho terajšieho manžela. On mal dom a už aj dve deti. Deti sú už skoro dospelé. S terajším manželom máme jedno dieťa, pubertiaka. Manžel je žiaľ chorý. Nevyzerá to dobre. Ja ku všetkým starostiam som postavená pred veľký problem. Manželove deti sa mi už párkrát vyhrážali, že keď ich otec umrie oni ma z domu vyhodia a keď nepôjdem aj tak predaju svoju časť z domu. Bojím sa čo so mnou bude. Môj syn ma uisťuje, že aj ja aj jeho brat máme právo na časť dedičstva a že ma nikto nemôže vyhodiť. No ja mám aj tak strach. Mám niečo našetrené, ale nie dosť na kúpu domu.
@yasmeena veď ju zabezpečil. Zobral si ju, a tým pádom má nárok aj ona na svoju časť. Rovnako musí zabezpečiť aj všetky 3 deti. To, že teraz bude musieť možno ona vyplácať, s tým musela rátať celú dobu predsa. Každá jedna, ktorá sa nasťahuje k manželovi do jeho nehnuteľnosti s tým predsa musí rátať, že nebude mať na to taký nárok, aby nemusela nikoho vyplácať. Ona sa mala zabezpečiť. Bude štvrtinovou vlastníčkou, na ulici neostane
Preco si si, ak mas 50 doteraz neusetrila na vlastny maly byt? Este 15 rokov dozadu boli byty pomerne lacne a pred 30 v porovnani s dneskom "zadarmo". Dnes by si sa nemusela strachovat, ze skoncis na ulici. A mas iba jedno dieta, nebola si na materskej s piatimi. Mas narok na cast domu, ale ak sa uz jeho deti dnes vyhrazaju, tak to nebude lahka dohoda, kto zostane a kolko vyplati ostatnych. Stale to iste dookola, xx rokov ziadna zodpovednost a potom v 50tke plac a strach.
@elizabet173 Prepac. Nas dve deti vychovala sama mama a robila kucharku a podobne zamestnania az do dochodku za 7 tis Sk mesacne. Maly plat, ale prestravovali sme sa. A zmohla sa na 3izbovy druzstevny byt, pomaly si ho splatila. Bud sa ti chce a musis, lebo mas dve deti, nikto ti nic neda a musis sa postarat. Alebo sa ti nechce a nemusis, lebo sa k niekomu nastahujes a zistis o 20 rokov, ze problem iba posuvas pred sebou.
@liljana strašné všetko vidíš čierno bielo
Povedz manželovi čo ťa trápi. Treba byť priama a úprimná. Ideálne by bolo polku doma prepísať rovno na teba a iba polovica by sa dedila
@zmrzlinka2021 Asi. Nechapem ludi, co prelezia cely zivot a nepracuju, alebo vsetko rozhadzu na blbosti bez toho, aby si najskor zarobili aspon na garzonku.
Jeho manzelka ma dostat dom po nom a deti z prveho manzelstva si ale uz maju na byvanie zarobit same?
@zmrzlinka2021 pisala by si tak, aj keby to boli tvoje deti?
@zmrzlinka2021 dar sa zvykne započítať z dedičstvom, zase by nič nevyhrala. Lebo by už nededila nič. A deti z prvého manželstva manželovho by musela vyplácať z tej polovice.
@liljana lenže tisíc rodín, tisíc osudov a rôznych. Nedá sa nastaviť na život jednotný vzorec...
@nelca84 pokiaľ sa jeho deti jej vyhrážajú, tak áno. Kto má za tebou stať ak nie vlastný muž? Kto ťa na chrániť a milovať?
@zalka nie som právnická, ale viem, že s majetkom si počas života môžem robiť čo chcem
@zmrzlinka2021 otázne je, prečo sa vyhrážajú a prečo sa tak chovajú deti, ktoré ešte nie sú dospelé. V čom tkvie u nich tá zatrpknutosť
@zmrzlinka2021 nevies ake su tam vztahy. Tie deti maju uplne rovnaky narok ako ona so synom.
@sasa1310 to je tiež zaujímavá otázka ale žiaľ sú prípady, keď aj deti sú vychcane svine
@elizabet173 Ona bola z dediny, z generacie co vedeli este robit. V 15tich do fabriky pracovat a peniaze posielala x rokov domov, kde bolo dalsich 10 maloletych deti, ked dedo zomrel. Dnes kruti clovek hlavou, ked niekto sa nevie postarat o jedno dieta a najvacsi problem v manzelstve je kozmetika, kadernicka a pedikura a ake vyzivne dostane.
@nelca84 nárok neexistuje. On môže za svojho života darovať všetko útulku, či cirkvi...
@zmrzlinka2021 lenze dar sa naozaj zohladnuje v dedicskom konani.
@zmrzlinka2021 moralny
Mila autorka, nechápem tvoju obavu.odhliadnuc od choroby tvojho manžela, čo je určite nešťastie aj jeho pripadna smrť, tak si, čo sa tyka majetku v dobrej situácii. Prečo by si mala skončiť na ulici? Samozrejme, smrť manžela si určite neprajes, ale jeho smrťou sa v podstate bezpracne dostaneš k polovici jeho domu, na jeho financovaní a získaní si sa pritom ničím nepodielala, keďže ho mal pred manzelstvom. Máš niečo nasetrne, cize to a suma z polovice predaneho domu by ti mala stačiť na kúpu menšieho bytu. Popripade k tomu menší spotrebak. V zavislosti od toho, akú cenu ma dom a v akej lokalite by si kupila byt. Jasne, nie je to "luxus" byvania v dome, ako si zvyknutá ale od byvania "na ulici" to má daleko, nie?. Ver tomu, že rozvedene ženy, ktoré prišli bývať do bytu ci domu manzela, ak ho mal pred manželstvom, by s tebou, čo sa týka majetku, radi menili.
@zmrzlinka2021 áno môžeš si za života robiť so svojím majetkom čo chceš, ale ty si napísala aby polovicu daroval manželke, a ja som ti na to odpísala, že to by jej nič neriešilo.
Ak by daroval celé, to by bolo iné. Už by nebol iný majetok na dedenie a na započítanie daru s dedičstvom.
@zalka a predať ho jej za symbolickú cenu?
@zmrzlinka2021 tam je malý vekový rozdiel medzi tými deťmi z prvého manželstva a spoločným synom. Takže tam bude mať najväčší podiel viny práve ten otec. Majú nárok všetky deti rovnakým dielom. A keďže autorka si brala za manžela už otca dvoch detí, tak musela vedieť, že raz sa bude musieť s nimi deliť.
@zmrzlinka2021 medzi manželmi nemôže byť predaj
@nelca84 to je, že nevieme čo je v rodine. A napr môj otec keď predal pozemky, tiež dal iba mojej sestre. Proste ja to musím rešpektovať
@zmrzlinka2021 ale radit jej ako obabrat jeho vlastne deti mi pride nevhodne uz len kvoli tomu, ze ona sa nijako nepricinila k jeho kupe a vlastne prisla k byvanou zdarma

@yasmeena ja sa na to pozeram aj z pohladu prvych dvoch deti. Oni ako k tomu pridu? Ktovie ci svojho casu on nevyhodil ich a ich matku z domu, ked sa rozviedli. Takze by bolo fer, aby ich vyplatila, ak tam chce ostat.