Ostanem v dome bývať, alebo skončím na ulici?
Som už po päťdesiatke. Mám skoro dospelé dieťa z prvého manželstva. Ovdovela som veľmi mladá. Neskôr som sa vydala za môjho terajšieho manžela. On mal dom a už aj dve deti. Deti sú už skoro dospelé. S terajším manželom máme jedno dieťa, pubertiaka. Manžel je žiaľ chorý. Nevyzerá to dobre. Ja ku všetkým starostiam som postavená pred veľký problem. Manželove deti sa mi už párkrát vyhrážali, že keď ich otec umrie oni ma z domu vyhodia a keď nepôjdem aj tak predaju svoju časť z domu. Bojím sa čo so mnou bude. Môj syn ma uisťuje, že aj ja aj jeho brat máme právo na časť dedičstva a že ma nikto nemôže vyhodiť. No ja mám aj tak strach. Mám niečo našetrené, ale nie dosť na kúpu domu.
@nelca84 Radim pre prípad, že naozaj sa deti správajú toxicky
@zmrzlinka2021 tie deti su neplnolete
@liljana koľko má tvoja mama rokov?
autorka ak má 50+ tak v roku 1986 mala +-15 rokov ... aký byt mohla v tých rokoch kúpiť. Skús aj trošku premýšlať, až porovnávaš neporovnateľné. Moji rodičia kúpili byt za 10000KCS po páde komunizmu, a nejdem to dávať ako príklad, že aj autorka si ho mohla takto kúpiť .. . lebo v 1990 roku mala 20 rokov. Tie byty sa pridelovali, boli poradovníky a neboj aj tvoja mama si počkala na byt. Neprišla na bytové družstvo .. so slovami tak ma tu máte a dajte mi byt. Ale zapísala sa do poradovníka, prihlásila do družstva platila členské, a až potom jej družstvo pridelilo byt, niekomu skôr niekomu neskôr. A mnohí v tom čase bývali po slobodárkach a podnájmoch.
@zalka pozri sa, kľudne mohli spolu kúpiť garsonku na hypotéku a dávať ju do prenájmu, aby sa splácala sama. Teraz si predstavme, že by nešiel umierať ale išiel sa rozviesť. No čo by robila v takomto prípade autorka.
Áno, išla by aj tá garsonka do dedičského konania, ale iba 1/2 garsonky. 1/2 by predsa už bola jej
@sasa1310 prosím ťa, je toľko čo keby aby ako keby a tak ... autorka položila otázku, na tú mala zodpovedané. Autorka má strach, vyhrážky manželových detí jej asi nie sú príjemné. Preto tu položila otázku.
Ja hypotézy neriešim, odpovedám na otázky iných báb, aby mali jasnejšie vo veci. Neriešim autorku, či bude mng. presviedčať či nebude, či a prečo nemá vlastnú nehnuteľnosť, aký bol jej život. Či má jej darovať alebo nemá. Mňa to nezaujíma.
Tak ako ma nezaujíma prečo nekupovali další byt, alebo další dom ... je to ich vec.
@liljana , súhlasím, autorka dá sa povedať vyplakava, pritom bude mať polovicu domu. Veď to je super, za to kúpi maličký domcek alebo byt. Každý sa musí prikrývať takou perinou, akú má. Nie je to hanba uskromniť sa. Mnohi ludia napriklad si kúpili zahradku a tam chatka, v ktorej bývajú. Nie je to ideálne, ale je to strecha nad hlavou. Vždy lepsie ako nič ak nemáš na byt či väčšiu hypoteku.
@liljana no vidíš takže kupovala byt ako 39 ročná,
a píšeš v jednom príspevku .. ťa citujem "Mama kupovala byt v 1986 a iba pred 2 rokmi odkupovala do osobneho vlastnictva."
a v tom dalšom už píšeš .. ťa citujem LTeraz hovorim o rokoch 1990-1998, ked sa uz normalne predavali a kupovali druzstevne byty po revolucii." ... tak si to trošku aj ty ujednoť.
@bodka70 môžem otázku odkial si prišla, že bude mať polovicu domu? Po dedení ak ju mng. opustí bude mať 25%.
@zalka Este raz. Hovorim o TROCH pripadoch. V jednom kupovala mama byt druzstevny trojizbak pred vystavbou v 1986. Cakala nan 8 rokov, platila zalohu 24 tis. Kcs a do 2020 este stale splacala anuitu. Potom vyplatila zvysok pri prevode do osobneho vlastnictva. V 1994 a 1996 kupovali tety druzstevne byty v druhotnom predaji od ludi, co ten byt uz vlastnili za 60 tis a 90 tis Sk...
Ceny vtedy boli adekvatne prijmom, ze bolo treba mat asi 8 rocne uspory, alebo ti pozicala rodina. Dnes je cena bytov kvoli inflacii daleko od priemerneho prijmu.
@liljana a kde v príspevku píšeš o tetách? Nikde, prepáč ja neviem čítať myšlienky, a vidíš teraz sama píšeš, že tvoja mama čakala 8 rokov na byt. A aj cena 90000 KCS alebo SK bola dosť vysoká na tú dobu, ked ludia zarábali 2000-4000 Kcs a hlavne, ak v roku 1989 prišli zmeny, a ceny tovarov a služieb šli rapídne hore, asi tak dáko ako teraz, inflácia bola mrchavá skoro 30% a ľudia boli radi, že žijú. Skús si spomenúť, alebo sa opýtaj mamy.
liljana
•
Dnes o 21:47
@zalka mama ma 75. Teraz hovorim o rokoch 1990-1998, ked sa uz normalne predavali a kupovali druzstevne byty po revolucii. Kazdy videl, ze za druzstevny byt sa skladalo 24 tis Sk zaloha a dostat 90 tis Sk pri dalsom predaji sa vtedy pre predavajucich zdala ako vyhra v loterii.
@zalka Nemozem za to, ze niekto preskakuje a necita, ci prilis rychlo cita prispevky. Spomenute tri pripady. Jedna kupa pred revoluciou, dve po revolucii v 90tich rokoch.
2137 30 rokov dozadu par rokov po pade socializmu stal druzstevny byt 60 tisic. Viem, lebo jedna teta kupovala za tolko, druha teta kupovala o nieco neskor 4izbak za 95 tis Sk. Novy Skoda Favorit stal 86 tis Kcs. Auto bolo drahsie ako byt. Mama kupovala byt v 1986 a iba pred 2 rokmi odkupovala do osobneho vlastnictva.
@liljana Ja som celý život pracovala a aj pracujem. Všetko co som mala tak som pomáhala manželovi s domom, záhradou. Mam našetrené ale nie dosť na vyplatenie. Jeho synov. Som zlé napísala sú už dospelý len tym, že ich poznam od mala stale ich vidim ako deti. Oni uz otca vidia na onom svete a pritom ešte možno bude žiť.
Pozor, aj spolocne uspory idu do dedicskeho konania. Ak mas bokom svoje peniaze nejako ulozene, ok. Nestresuj, vyplatila by si z uspor a uveru. A hotovo.
Prajem ti, nech toto nemusíš riešiť a manzelovi sa polepsi, aleako vidíš z diskusie, riesenia sú a ak je to pre twba príliš komplikované, vždy sa môžeš poradiť s pravnikom.
Pripadne ti cast domu lebo ste manzelia, rovnako cast aj spolocnemu synovi. Vyhodit vas nebudu vediet, a svoj podiel mozu predat len s tarchou toho, ze tam byva niekto iny, kto ma zvysny podiel. Takze nie, nikto to s tym nekupi. ;)

@ukulela 30 rokov dozadu par rokov po pade socializmu stal druzstevny byt 60 tisic. Viem, lebo jedna teta kupovala za tolko, druha teta kupovala o nieco neskor 4izbak za 95 tis Sk. Novy Skoda Favorit stal 86 tis Kcs. Auto bolo drahsie ako byt. Mama kupovala byt v 1986 a iba pred 2 rokmi odkupovala do osobneho vlastnictva. Cely cas splacala anuitu. platy boli okolo 1800 Sk, cize vtedy na tie platy to nebolo uplne lacne. Z 1800 Sk/ ci Kcs si odlozila 1000 mesacne a setris 8 rokov na druzstevny byt. A potom dalej splacas anuitu.
Preto sa prave divim, ze sa tu drzi strana autorke, ktora mohla byt vtedy kupit pomerne lacno a co maju robit tie deti dnes, ked dnes to stoji tolko, kolko to stoji a pred 30 rokmi neboli ani na svete.