icon

Ostanem v dome bývať, alebo skončím na ulici?

26. nov 2022

Som už po päťdesiatke. Mám skoro dospelé dieťa z prvého manželstva. Ovdovela som veľmi mladá. Neskôr som sa vydala za môjho terajšieho manžela. On mal dom a už aj dve deti. Deti sú už skoro dospelé. S terajším manželom máme jedno dieťa, pubertiaka. Manžel je žiaľ chorý. Nevyzerá to dobre. Ja ku všetkým starostiam som postavená pred veľký problem. Manželove deti sa mi už párkrát vyhrážali, že keď ich otec umrie oni ma z domu vyhodia a keď nepôjdem aj tak predaju svoju časť z domu. Bojím sa čo so mnou bude. Môj syn ma uisťuje, že aj ja aj jeho brat máme právo na časť dedičstva a že ma nikto nemôže vyhodiť. No ja mám aj tak strach. Mám niečo našetrené, ale nie dosť na kúpu domu.

panelacikova
26. nov 2022

no autorka....a už prekrúcaš.... najprv takmer dospelí, teraz už dospelí....

evica17
26. nov 2022

@zalka to s tým nájmom zas som kdesi čítala,že ona potom môže od nich požadovať peniaze za správu ich častí . Ako neviem,mamina to vzdala,že aj tak nič z toho domu neuvidí a kašle na to, zvyšok sa hada a chce z toho peniaze

cacianka
26. nov 2022

@sasa1310 ale ten dom nepatrí do BSM, takže to o predaji neplatí.lebo je to výlučne jeho majetok.

Viem že je to ťažké, ale je v tejto veci potrebné opatrne a vhodne sa porozpravat s manželom, ako si predstavuje / predstavujete obaja , keby sa niečo stalo 1 z vás, ako poriešiť strechu nad hlavou preživsiemu a spocnemu dieťaťu.
My tu netušíme pozadie jeho rozvodu a prístupu k deťom, netušíme aké majú vzťahy otec a jeho staršie deti, s nevlastným bratom, prečo sú tak zatrpknute a vyhrážajú sa už teraz manželke otca, či nebola príčinou rozvodu a odtiaľ pramení ich zloba. Zloba ktorá ich provokuje k takým vyhrážkam a hamižu na dom.
Staršie majú okolo 16- 17, najmladší cca 12-13 .
Dom je výlučne muža, ktovie ako sa vysporiadal s exkou.
Ale teraz by sa dedil na 4/ 4. Dve najstaršie deti, manželka a najmladší syn .
1/4 prípadne autorke, 1/4 spoločnému synovi, ktorého bude zastupovať aj pri riešení jeho majetku.
Ale : muž môže dom darovať svojej žene s podmienkou dožitia
muž môže dom predať manželke za tých 30 000 (nevieme cenu, aby to nebolo brané ako fiktívny právny úkon)
Žena by tie € zverejnila pri dedičskom konaní, ak by dostala dom do daru, a tie by zdedili starší synovia
Všetko závisí aj od stavu,lokality a ceny domu. Lebo dom sa môže úplne predat, za 2/4 a úspory kúpiť niečo svoje

zalka
26. nov 2022

@evica17 a myslíš že správa je drahšia ako nájom, si vezmi bytovku máš správcu, platíš správcu, ale nájomné máš mnohonásobne vyššie.

evica17
26. nov 2022

@zalka to je pravda, ale aj tak ,teta by im nájom určite neplatila,veď ani nemá z čoho. A vyhodiť odtiaľ ju nevýhoda,veď je to aj jej, a aj má dve malé deti,to sa ani bežné z podnájmu nevyhadzuju

zalka
26. nov 2022

@evica17 hm... na to existuje tiež pomoc návrh na exekúciu.. ako jasne súdom sa lepšie vyhnúť ale ked neni sa kam pohnúť a nikto nechce spolupracovať ani sa dohodnúť tak potom to už len tou súdnou cestou sa dá riešiť. A súd môže prikázať predať celý dom, a môže si teta kúpiť niečo svoje ...

autor
27. nov 2022

@bodka70 Ďakujem ja sa modlím nech sa vyzdravie. Tu kde bývame by mal manželov dom cenu minimálne 200 000€ toľko nemám. Ja som obyčajný človek. Nikdy som nezarabala veľa.

bodka70
27. nov 2022

Vieš, ak ti môžem poradiť, nefixuj sa myslienkami na jedinú možnosť, t.j. že ostaneš v tom dome ak proste vieš, že nebudeš mať financie na vyplatenie muzovych detí. Chápem, že si na ten dom zvyknutá, investivala si tam čas, zrejme aj niečo upravovala, zariadovala. Ale ak to nejde, tak je zbytočné o tom uvažovať a hladaj schodnejsiu cestu. Ak má dom cca 200tis., tak tebe so synom ostane po predaji cca 100tis, za to sa dá už kúpiť byt menší napr. 1,5 i, kde chlapci budu v jednej izbe a ty v obyvacko kuchyni, navyše máš pomerne velke deti, po čase sa osamostatnia a tebe ten byt bude stacit.plus ak máš usporene bokom, tak ti popripade vyjde aj na vacsi byt či menší domček.

cacianka
27. nov 2022

@bodka70 presne, orientačná cena dáva iné možnosti.
Jeho detí ju buď vyplatia,alebo sa dom predaj, tak 100 000e je lepšie ako klincom do oka. Mnohé ženy nemajú ani to, zostane im holá oná.
Ak by mi mal niekto robiť peklo zo života, nech sa zadrhne. Ale ak muž vidí realitu, vie poriešiť, tak im klapnu zuby, keď zistia kto je na LV

heleninamama
27. nov 2022

Ja nechápem, že pre 50 ročnú ženu je problém 100 000 eur. Čo si robila tých 30 rokov? Veď si musela vždy vedieť, že nebývaš vo svojom. Netrápilo Ťa to? Mohla si to riešiť skôr, napr. kúpou menšieho bytu, ktorý stál kedysi oveľa menej ako 100 000 a dal sa naň vziať aj úver. Mohli ste sa dohodnúť s mužom a byt prenajať a po splatení si ho mohla mať Ty. Plus, musela so niečo zdediť po rodičoch - aj to si mohla použiť na vyplatenie.
Mne sa nezdá konanie mužových detí také zlé - čo majú oni z domu, keď tam býva cudzia osoba? Preco by Ti mali darovať svoj podiel? Chápem, že chcú peniaze a riešiť svoj život svoje bývanie. A Ty môžeš ísť vždy do menšieho.

mogaa
27. nov 2022

Vyhodiť ťa nebudú môcť, ale ty ak budeš chcieť bývať v dome ich musíš vyplatiť....inak to môžu dať k súdu na vysporiadanie dedičstva...ono je jedno či ich ty vyplatíš alebo dom predáte a rozdelíte podľa dedičštva...

autor
27. nov 2022

@heleninamama Ja som nepovedala, že im nechcem dať čo im právom patri. Oni na mňa útočia, že som v cudzom a mám vypadnúť a to muž ešte žije. Ja som zo svojho platu kupovala do domu, platila s mužom energie a to málo čo ostalo som odložila bokom. Svojmu prvému synovi som pomohla na vysokej. Aj jeho chlapcom som pomohla keď som mala a takto sa mi odvďačili

heleninamama
27. nov 2022

Ale pochop, že to je ich dedičstvo po otcovi. Ak zomrie, budú chcieť svoj podiel a majú na to nárok. A to, že si pomohla svojmu prvému synovi - čo z toho majú oni? Pre nich je Tvoj starší syn cudzí človek. Veď on tiež profitoval z toho, že pre neho cudzí muž mu zabezpečoval celý život strechu nad hlavou. Jeho vlastný otec mu nenechal nič a ty si tiež sama nič nenadobudla. A to, že si platila energie - to by si musela platiť aj v podnájme. Veď Ty si tam tiež bývalá a užívala ten dom.
Najspravodlivejšie je po dohode dom predať a peniaze rozdeliť na 4 časti. A uvedom si, že aj Tvoj vlastný mladší syn môže chcieť svoju časť. Nemusí súhlasiť s tým, že peniaze použiješ Ty na svoje bývanie - aj toto bude treba právne ošetriť. Pretože máš 2 deti od dvoch mužov a tam sú vždy problémy s dedičstvom, ak by sa Tebe niečo stalo. Môže sa stať, že Tvoj starší a mladší syn sa kvôli tomu znenávidia - také prípady sú bežné.

bodka70
27. nov 2022

@heleninamama môže sa to ošetriť tak, ze mladsi syn bude na liste vlastnictva ako polovičný vlastnik a po jej smrti on bude mať polovicu svoju a spolu so starším bratom zdedia napoly druhú polovicu nehnutelnosti.

alibaba70
27. nov 2022

Ale oni sa jej este za zivota otca vyhrazaju. Ako sa k tomu stavia manzel? Pokial zije moze svoj majetok darovat komu chce, cize aj cele manzelke, pripadne len polovicu. Darovanie je najrychlejsie, podpise sa darovacia zmluva, odnesie na kataster a zaplatis poplatok za urychleny zapis.

marca12
27. nov 2022

Kto by kupil cast domu? Nikto pricetny. Ak by sa aj dom predaval,museli by ta vyplatit

bodka70
27. nov 2022

, starší syn zase bude dedicom ako vnuk po svojom zomretom otcovi, ak zomru rodičia jeho biologickeho otca, tak bude mať svoj podiel dedičstva zo zákona. Jw to myslim spravodlivé, akych rodičov má- mal - po tych bude dedit. Toto je zákon- zo sukromneho hľadiska si myslím, že každý clovek by sa mal predovšetkým snažiť o získanie majetku vlastnou snahou, nie cez dedičstvo, to je čosi navyše, na co sa nemá spoliehať človek. A už tobôž nie čakať na niekoho smrť. To len tak vseobecne, nenarazam na autorku, osudy su všelijaké.

ivanavin
27. nov 2022

Nechápem v čom vidíš problém a prečo by si mala skončiť na ulici. Píšeš že dom má hodnotu cca 200 000, každý z dedičov (ty a traja synovia) zdedíte 1/4. Potom buď
- ty vyplatís dvoch chalanov, teda potrebuješ cca 100 000
- Oni vyplatia teba, teda so synom dostaneš 100 000
- dom predáte a ty si synom dostaneš 100 000.
Pochybujem že niekde na ulici žijú dvaja bezdomovci s 50 tis každý na účte 😃
Veď pridas k peniazom našetrené a máš v pohode na 2-3izbovy byt
Alebo pridas len k svojej časti a máš na garsónku/jednoizbak + finančne vcelku slušne zabezpečeného syna...
Treba len hodiť s mužom reč ak to chcete riešiť ešte nejako inak (ak detičky zaujíma na chodom otcovi len dedičstvo 🤷🏻‍♀️ )... Ale aj bez toho máš zabezpečenú budúcnosť lepšie než väčšina bežných ľudí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
heleninamama
27. nov 2022

My hlavne poznáme len jeden pohľad - autorkin. A tá chce silou mocou celý dom. Možno to tie deti vidia ináč.
Hlavne muž ako jediný vlastník domu by mal byť spravodlivý - a žiadne vydedenie detí spravodlivé nie je. Oni nemôžu za to, že niekto urobil deti jednej žene a potom druhej žene... Tu sú vzťahy vždy komplikované a najmä, keď ide o majetok. Dynamika takejto pozliepanej rodiny nie je ako v bežnej rodine s vlastnými deťmi... A často tie prvé deti ťahajú za kratší povraz. A ako tu už bolo napísané - v čom je 50nička, ktorá za celý život nič vlastnou prácou nenadobudla, len vždy u niekoho bývalá, lepšia ako tie deti, ktoré chcú svoj podiel z dedičstva?

panelacikova
27. nov 2022

@heleninamama súhlasím v tomto prípade, pretože je zjavné, že ten muž išiel k druhej žene tesne po narodení prvých detí. možno do veku ich 5.rokov. a teda ich nezabezpečil, zrejme im posielal len klasické, súdom vymerané výživné, nič viac... iné by bolo, keby ich vychoval do cca 20-25.roku života a ešte im aj poskytol nejakú finančnú injekciu na začiatok do života a POTOM by sa rozviedol a našiel si známosť, spoločne s ňou by budoval majetok a mal s ňou dieťa. alebo aj nemal. vtedy by sa mohla cítiť ukrivdene, keby jedného dňa nadišla situácia, že on je na sklonku života a ona zrazu z toho, čo nadobudli iba oni dvaja ako manželia, musí vyplácať jeho už dávno samostatné a už dávno "vyplatené" deti. vtedy by to bolo dosť nespravodlivé. ale konkrétny autorkin prípad, no bohužiaľ, majú na dom rovnaké právo.

zalka
27. nov 2022

@heleninamama a to kde si čítala že autorka píše že chce všetko. Lebo mne to ušlo.
Autorka sa pýtala či mužove deti majú právo ju vyhnat x domu.

Ako baby všetky okolo prestaňte si domýšľať, a napádať autorku na základe nejakých svojich domnienok alebo skúsenosti v rodine.
Mali ste odpovedať vecne k téme a na otázku čo sa pýtala a nie na fikcie.

Autorka zopakujem, ak sa ti mng pominie tak dedis po ňom tiež ako aj všetky jeho deti. A ako spolumajiteľmi domu tá deti z prvého manželstva nemôžu vyhnať z domu. Ak by skúsili neváhaj volať políciu. A ako sa zariadia, či vyplatia alebo budeš vyplatená alebo sa dom komplet predá je už vecou teba a ďalších dedičov až to bude aktuálne.
Ale pozor ešte na to, a to sa porozprávaj s mng.ci náhodou nespravil závet kde označil za dedičov len svoje deti. Vtedy sa stane, že nezdedis nič. A tým by ti mng.dost výrazne zavaril. A synovi tvojmu by patrila tretina domu.

autor
27. nov 2022

@elizabet173 synovia chodia k nemu do nemocnice a snažia sa ho prehovoriť, aby mna vynechal z domu. Keď idem za nim tak mi to stále vravi a plače. Sam je z nich sklamaný. Je už slabý nema už na nič energiu. Trošku ste ma upokojili. Ďakujem vam.

panelacikova
27. nov 2022

@zalka ktovie, či autorka vie dokázať (bločkami, faktúrami) aspoň to, že dom napríklad zariaďovali spoločne, rekonštruovali (ak teda bola nejaká rekonštrukcia) + má nárok na polovicu nadobudnutého majetku, ale ten asi nebude nejak veľký, myslím si.

autorka - teraz čítam tvoj posledný príspevok. ak toto robia tieto prvé dve deti, čudujem sa mu, že už dávno si nedal zavolať nejakého notára, právnika a nespísal majetok darovaním na teba 😲 lebo to nie sú deti, to sú hyeny v tomto prípade....

autor
27. nov 2022

@panelacikova neviem veď ja som nepísala nikde, že jeho synovia nežili s nami. Chlapci žili s nami. Mama ich nechala ešte keď boli malý ja som ako vdova prišla s mojim synom k manzelovy a spolu sme vychovali deti

panelacikova
27. nov 2022

tak ste ich zjavne zle vychovali :(
v každom prípade, čo píše
@zalka sa ťa týka, sú presne dané pravidlá dedenia. mení sa to iba v prípade, že muž nechal nejaký závet, o ktorom ty nemáš tušenia. ale to by ti hádam neurobil....

katka700
27. nov 2022

Dievčatá ktoré sa vyznáte, nedalo by sa to riešiť tak, že by manžel na LV zapísal vecné bremeno, že manželka má právo dožitia?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nelca84
27. nov 2022

@katka700 pravo dozitia neznamena, ze ich nemusi vyplatit z podielov

panelacikova
27. nov 2022

@zoro9836 s mužom sa môže dohodnúť jedine na 2 veciach, ak muž súhlasí:
1. darovanie nehnuteľnosti
2. závet v prospech manželky, ktorým síce úplne deti nevydedí, ale zníži ich podiel na dedičstve tuším na 1/2 pôvodného podielu (nie som si tým úplne ale istá...).
nič iné sa s ňou dohadovať nemôže, všetko ostatné zákon a právo zmetie zo stola.
ak som na niečo zabudla, tak ma tu niekto iste doplní...

samozrejme, jednoznačne odporúčam, ak sa takto manžel rozhodne, aby autorka vybavila notára, ktorý by to riešil s manželom, čiže osobne v nemocnici. darovacia zmluva sa dá podpísať za účasti notára aj v nemocnici, závet do registra musí notár ešte vložiť, ale to je už prakticky minimum, čiže opäť návšteva nemocnice, závet, notár ho následne zaregistruje a vystaví potvrdenie vo svojom úrade a to odovzdá manželovi. potvrdenie je len pre manžela, že závet prešiel do registra. vyťahuje sa z neho automaticky po smrti človeka, ak teda existuje závet. netreba oň proste žiadať.