icon

Osvojenie dcéry - moja mama nesúhlasí

emmina1978
10. júl 2014

Ahojte babenky. mám taký problém a rada by som poznala názor nezainteresovaných ľudí naň. Takže: mám 5 ročnú dcéru z predošlého vzťahu. Otec v RL zapísaný je, s dcérou sa nestýka vôbec, výživné platí. vlastne som bola už v tehotenstve sama, rozišli sme sa kedˇsom bola v tretˇom mesiaci. Teraz som vydatá 2 roky, mám ďalšie ročné dieťa s terajším manželom a čakáme ďalšie. Ex priateľ sa chce zbaviť platenia výživného a keďže to doteraz nebolo z právneho hladiska možné, s manželom sme osvojenie zatiaľ neriešili. Ex priateľ sa ale začal v týchto dňoch vyhrážať, že pokiaľ si malú manžel neosvojí, požiada na súde o upravu styku s dieťaťom a bude nám robiť cez malú peklo! súhlasíme s tým, že si ju mm osvojí, ale problém sú babky. Hlavne moja mama. Tá nechce aby som na to dala povolenie, lebo vraj prídem o peniaze (120E mesačne) a takisto dcérka príde o možnosť dediť po zákonitom otcovi firmu a majetok....čo dodať.... druhá babka (mm matka) je vlastne toho istého názoru. Ako pozeráme sa na to my s manželom zle, alebo sú peniaze v dnešnej dobe najdôležitejšie?? Mama apeluje na to že sú dôležité, že sa môže čokolvek stať a zostanem bez príjmu. Že malá môže dediť po exovi firmu a domy...Ale ex o ňu nemá absolútny záujem, možno je už aj nejakým závetom vydedená. Ak ešte nie je, tak verím tomu že ju vydedí určite. Vraj aj závet sa dá napadnúť!!! tak ja neviem baby. fakt som blbá že pozerám na dcérkine city a nie na možné peniaze??? že mi záleží na tom aby jej nepomotal hlavičku s tým že on je jej skutočný ocino?? ona o ňom nevie, nikdy ho nevidela, ani jeho rodinu. nechceli ju doteraz...mama tvrdí že však aj tak jej to raz niekto povie že moj manžel nie je jej pravý otec... ☹ som z toho smutná, veľmi. prosím o Váš názor. Ďakujem

Strana
z3
lalinko2010
10. júl 2014

@emmina1978 ahoj, urob čo uznáš za vhodné! čo je nalepšie pre tvoju dcéru a teba! nepozeraj na to že čo si myslia babka. mama ex nebude mať záujem o malú keď si ju osvojí tvoj manžel? stratí zaáujem? a čo? isto má aj druhú babku a aj tretiu. a čo sa týka tvojej mami, v jednom má pravdu, že penieze sú podstatné v dnešnom svete, ale prednejšia je dcéra! máte kde bývať, máte čo jesť, ste zdraví, čo iné potrebujete?

slnieckko
10. júl 2014

ked sa ti chysta robit peklo tak aby este babky nakoniec neplakali ze sa s malou nemozu stretavat lebo ju ex zmanipuluje proti vam... ak chce upravit styk asi sa chce s dcerou stretavat hoc len tebe napriek nie tak uprimne otcovsky odskace si to dcera. ked ti bude doma plakat ze nechce ist za tym "ujom" a ty jej budes vysvetlovat ze musi... 5 rocne deti su uz velke relativne rozumne ale stale ovplyvnitelne, moze ti ju tak zmanipulovat ze jej nahuci somariny ze ty si zakazala aby sa s nou stretaval, ze on chcel ale mamka je ta zla, kupi jej nejaku somarinu trochu sa jej povenuje a ty mozes potom doma vyplakavat a babky s tebou ze stracas dceru... mozno su to krajne varianty ale ked ti chce zneprijemnit zivot verim tomu ze by sa aj k takymto praktikam uchylil. ak nieste na tych 120 € odkazani tak podla mna nemas co riesit ak tvoj mm suhlasi, vy ste rodina a vas sa to tyka, babky budu par tyzdnov odute a potom si zvyknu. nikde nieje napisane ze kym ex umrie ten majetok bude stale mat, moze skrachovat alebo dceru vydedit a aj tak nic nedostane len si skomplikujete zivot. ja som myslela ze ak sa zena opat vyda tak ex prestava platit alimenty a dieta je automaticky osvojene novym manzelom, v prave sa nevyznam kecala by som ale babky su az prilis zaslepene potencialnym majetkom a neuvedomuju si coho je schopny nasraty chlap ak sa chce zene pomstit, hoc na ukor vlastneho dietata

eeffka
10. júl 2014

@emmina1978 tiez by som nesuhlasila, dieta ma narok na veci po otcovi a naozaj nemozes vediet ako skoncis s manzelom ty...
priklad z praxe: moja kamoska z vysky mala biootca, a potom mala "otca", .manzel jej mamy, zil s nimi od jej rokov, meno si dala zmenit po nom. Po 35 rokoch!!!! sa jej mama rozviedla s jej "otcom". a ani nepozrie na ich stranu pricom ich ( ju aj jej brata) vychoval, zazila som ho a dlho som nevedela ze oni nie su jeho krv.
a biootecko umrel a kamoska prisla k peknym peniazom. To teraz nevravim v zlom, lebo peniaze ktore podedila, sa jej hodili pri majetkovom vysporiadani s exmanzelom, s ktorym tiez boli spolu 15rokov a nevedela sa ho zbavit.

J a osobne by som nikdy dieta nezbavila zákonného naroku na dedicstvo. Co sa tyka vydedenia... su len urcite a zakonne dovody, ktore tvoje dieta nesplna, takze taky zavet by bol neplatny, dieta je neopomenutelny dedic. To ze ste spolu stastny je krasne a prajem ti, ale krv nie je voda. Tolko moj nazor. Som dieta z rozvedenej rodiny a mojej macoche to este raz so sestrou zratame 😎

babulina
10. júl 2014

uprednostnila by som dobro dcery pred majetkom, neriskovala by som to ze by splnil svoje vyhrazky, za to potencialne dedicstvo nestoji

bajana
10. júl 2014

@emmina1978 dala som sem dlhyyyyy prispevok, ale kon blbne, tak skusim este raz v bodoch:
- toto rozhodnutie je na tebe a tvojom partnerovi, s nikym inym by som to neriesila...
- vydedenie potomka je pravne obmedzene, treba uviest zavazne dovody (napr. potomok vo vazeni a pod.) a ani zavety v nasom pravnom systeme nefunguju (pravnicky ma mozno opravia)
- kalkulovat s majetkom otca, ktory zomrie o x rokov, je veeeeelmi kratkozrake a naivne...dovtedy moze skrachovat a prist o cely majetok, pripadne moze majetok prepisat na niekoho ineho este pred smrtou a na dedenie neostane nic, mozno akurat tak dlhy - vie mama, ze s majetkom sa dedia aj dlhy?
- dietatu by som po porade s psychologom setrne oznamila, ze jej otec nie je jej biootec...mama ma pravdu, raz sa to dozvie a ak to bude v zlom case (puberta apod.), obrati sa proti tebe a tvojmu partnerovi...male deti nesu tieto informacie omnoho lahsie ako starsie...

takze zaver podla mna: urob si po svojom a pred malou netaj pravdu....a odkaz mame a exsvokre, ze pozeraju prilis vela serialov 😉
drzim palce!

klincek
10. júl 2014

@emmina1978 Vyrastala som od isteho casu bez otca, pretoze moja mama usudila, ze bez neho nam bude lepsie. Aj bolo - tie nasledujuce pokojne roky bez hadok a stresov si doteraz vybavujem ako jedno z najlepsich obdobi v mojom zivote.
Teraz som uz aj ja matkou a som presvedcena o tom, ze dolezitejsie nez akekolvek peniaze su pre dieta pokoj a pohoda. Aby vyrastalo v bezpeci a v prijemnom prostredi, pretoze to je zaklad, ktory si ponesie do zivota. Ale to ti ani nemusim hovorit, tiez si matka 😉
A okrem toho som aj pravnicka, a ver mi, ked ti poradim, aby ste sa "biootca" cim skor zbavili. Zvlast ked vam on sam tuto prilezitost ponuka. Pretoze je velmi lahke urobit vam zo zivota peklo, ako hovori..budu sudy, tahanice, stresy pre malu aj pre vas. A dedicstvo? To je argument akurat tak na smiech (cez slzy) - nie je nic lahsie nez prepisat majetok ci firmu na inu osobu, a dcerka zdedi z kolaca dieru. A ak medzicasom forma skrachuje, pozor, dedia sa aj dlhy..
A nakoniec mi neda nepovedat, ze babky by mali mat dost rozumu a skusenosti na to, aby vedeli, ako sa vie zivot skomplikovat, a nie ti radit taketo hluposti. Je to tvoje dieta, tvoja rodina. Rozhodni sa ty a tvoj manzel, a rozhodnite sa spravne. Doprajte dcerke normalne zdrave detstvo a sebe pokoj. Urcite neolutujes.

ammellia
10. júl 2014

A co tak kvazi kompromis - na sud date znizit vyzivne na nulu, ale otcovstvo nezmenite.

michaela138
10. júl 2014

@emmina1978 ja by som na tvojom mieste určite nerobila unáhlené rozhodnutie, a nenechala sa vydierať. Viem, že sa reálne bojíš, že ti bude bio otec robiť problémy, ale ber to tak, že sa len hlúpo vyhráža, a snaží sa zbaviť vyživovacej povinnosti. Dieťa má právo mať a vedieť o svojom skutočnom otcovi a mať ho v rodnom liste, dediť po ňom, je nutné, aby on rovnako prispieval na úhrady spojené s výživou a podobne.. nie je to len o peniazoch, ale aj o zodpovednosti otca. NIkdy nevieš, či otec dieťaťa v budúcnosti nezmení názor, či sa "nepolepší" (hoci šanca je malá) a pod.

Na druhej strane existuje riziko, že ak sa ti niečo stane, dieťa sa môže dostať do starostlivosti otca. Ak by otec súhlasil s osvojením, tak by sa tvoj terajší manžel sa plnohodnotným otcom. t.j. on by musel hradiť výživné, a dieťa by mohlo po ňom dediť.

klincek
10. júl 2014

@ammellia to sa neda, vzdy je nejake minimalne vyzivne, ktore sa platit musi. jeho vyska je urcena zakonom. a ak chlap zostane otcom, moze sa domahat styku s dietatom, aj ked plati minimalne vyzivne 😖

koniarova
10. júl 2014

@klincek Ja by som sa skôr bála, ako píše vyššie
@michaela138 . Čo ak sa ti niečo stane? Dieťa sa môže dostať do starostlivosti otca. Čo budú potom babky hovoriť? 😒

morning
10. júl 2014

@emmina1978 Nechapem, co sa riesi. Babky maju pravdu. Otec je oficialne v RL a plati. Ked chce upravu styku, vsak nech poziada, ale vzhladom na to, ze pat rokov o dceru ani neskrtol, tak asi to s tou upravou styku nebude take zerave. A dietatu cim skor vysvetlite, ze ma dvoch ockov. Aj ked bude osvojena, aj tak sa moze najst dobra dusa, co jej to niekedy povie, takze budete v jej ociach za klamarov, nebodaj este za. ...., co ju pripravili o majetok po pravom otcovi.
Tvoje dieta ma pravny narok na majetok po otcovi, tak ho on neober. Skor sa poradte s pravnikom, nez urobite dalsi krok.

eeffka
10. júl 2014

@emmina1978
@klincek

este priklad z praxe 🙂 tentokrat ja , o stretavani sa s otcom. Musi... len umriet sa musi....
Dieta je male bez matky ho cudziemu neodovzdaju... a ked bude vacsie povie si samo.
U nas tiez bolo ze kazdy 2.vikend a pod.... nesla som nikam, prisiel otec povedala som mu ze nejdem, 1x som spravila taku scenu ze sa pratal kade lahsie ( mala som 10r) a odvtedy sa so mnou a sestrou ( pre tu je v podstate cudzi clovek co jej lezie na nervy a chodiaca pokladnicka, mala 2r v case rozvodu) stretaval len v nasom byte tak na hodku v case sviatku(narodenyiny, meniny....) k babke sme chodievali nadalej. Jeho zenu sme dost dlho ignorovali, moja sestra aj otca, cca do 15tich kym ho zacala brat ako tu pokladnicku, pochybujem ze z jej strany su tam vôbec nejake city, max tak zlost ako sa zachoval k nasej mame.
vyzivne platil vzdy a dost stedre ale aj tak. U mna ma zapisane na 100rokov a cim som starsia to beriem tazsie kedze som sama matka.
So sestrou sme zomknute, drzime spolu, a az sa raz nas tata pominie, jeho zenu uvidíme posledny X na dedicskom konani. Ak by mne manzel toto spravil, zhodou okolnosti mam deti presne vo veku ako sme mali my so sestrou nenechala by som mu ani osr... slipy. ale to je mojou zivotnou skusenostou. a ak by som si nasla nebodaj frajera s 2.detmi, bol by len na zabavky, ziadne starosti. ale myslim ze ja budem skor vdovou nez rozvedenou 😀

klincek
10. júl 2014

@koniarova jasne, to je tiez riziko, ktore by som nechcela podstupit.
ja by som nevahala..ak by s tym suhlasil sucasny manzel, tak ani minutu.

emmina1978
autor
10. júl 2014

@klincek
@bajana
@babulina
@eeffka
@slnieckko
@lalinko2010
babenky dakujem za odpovede. ved on to doslova povedal, vyhrazal sa ze bude robit zle cez nu. a firmu má zadlzenú, to viem od cloveka od ktorého si pravidelne poziciava. a majetok svoj uz ma podla katasterportal napísaný na svojho invalidného brata....
takze malá by dedila podla mna len dlhy!!! a mne nestoja vsetky peniaze sveta za to aby bola vystresovaná od nejakého uja ktorý by ju dokázal urcite zmanipulovat. Lebo ex je velmi diktátorská a tvrdá povaha, celý pracovný zivot podniká a pracuje s ludmi a vie ako na nich....nech si strčí tie svoje peniaze do prdele. ani my sa nemáme zle. 😉

anatalia77
10. júl 2014

Neskakala by som,ako ex skace. Co ked to odkuka aj terajsi manzel,a jedneho dna to uplatni? Vsak raz to uz vyslo..

ttctwins
10. júl 2014

No ja osobne po zivotnych skusenostiach - ak mas sancu spravit z teba, deti a noveho manzela rodinu, urob to. Vyskrtni ex s myslienok a aj s papierov. Argument dedicstva je na smiech. Za tych 40 rokov boh vie, co bude. Dcera ak bude sikovna, zarobi si na seba sama, nepotrebuje dodacie zo zahrobia, vies ako to myslim. Poznam kopu vypocitavych ludi, co si kvoli moznemu dedicstvu donicili a neuzili vlastny zivot :( Zite dnes. Nie pre to, co raz moze niekto mat.

mysicka36
10. júl 2014

Tie jeho výhražky sú len výkrik do tmy aby ťa zmanipuloval. Nepoznám ho čoho je schopný ale plne rozumiem prečo sú vaše mamy proti tomu. Dôvody už velmi dobre popísala eeffka. Ale je pravda ak je ex nejaký psychopat tak by som brala ohlad na dcéru.

emmina1978
autor
10. júl 2014

@michaela138 vidíš, na toto som nemyslela, že mne sa može niečo stat a malú dajú jemu.... ze by ju oddelili od rodiny..☹

emmina1978
autor
10. júl 2014

@mysicka36 no vlastne sme sa roziišli kvoli tomu, že som prišla na to, že ma podvádzal s chlapmi...

monique02
10. júl 2014

ahoj @emmina1978,

to je teda riadne hovado ten tvoj ex, o malu sa nezaujima a este sa ti bude teraz aj vyhrazat aby sa zbavil platenia 120 eur 😖 podla mna sa len vyhraza a nic nespravi, ja by som to asi nechala tak ako to je, len malej vysvetlila, ze ma niekde skutocneho otca, ktory sa o nu nezaujima, ale tento ocko ktoreho ma teraz ju ma velmi rad

chcem vidiet ako poziada sud o upravu styku, ked 5 rokov si nespomenul 😠

aby ti mala niekedy nevycitala ze si ju obrala o skutocneho otca 😕

v kazdom pripade drzim palce

mysicka36
10. júl 2014

😒 @emmina1978 a ešte keď píšeš, že má firmu zadĺženú + dom prepísal na brata. Tak z toho sa mi chce grcať. To fakt nestojí za to. Inak buďte aj vy hnusní a stanovte si nejakú sumu za ktorú budete súhlasiť. No čo je na tom byť aj trochu sebecký.

klincek
10. júl 2014

@eeffka ten zaver 😉 😀
a co sa tyka stretavania s otcom, nespoliehala by som sa, ze 5 rocne dieta nedaju otcovi aj bez pritomnosti matky. dnes sa to berie trochu inak, uz aj v telke bolo par pripadov nasilneho vynutenia styku, a veru by som nechcela, aby toto zazilo moje dieta.
keby to spravil manzel mne, ja by som sa snazila od neho plne odstrihnut, aj dieta. som toho nazoru, ze zivot sa mu pomsti sam..ja sa namiesto zozierania hnevom budem venovat lepsim veciam 😉
jasne, vzdy treba zohladnit konkretnu situaciu. je ine zostat sama bez vyzivneho, a ine mat partnera, ktory chce moje dieta za svoje a bude sa on starat.

maminuska
10. júl 2014

@emmina1978 najhoršie je na tom tvoj manžel , je tlačený do osvojenia biologickým otcom , vnútorne nie je o tom možno ani presvedčený . Jeho biologické deti budú ukrátené o podiel na dedičstve.
Osobne súhlasím s tvojou mamou .

kararinka
10. júl 2014

@emmina1978 Aj ja si myslim, ze to nie je fer voci tvojmu manzelovi. Stat sa moze hoci co. Mozete sa rozviest a bude musiet platit vyzivne aj na osvojene dieta. Inak ked sa Ti vyhraza zaobstaraj si dokazy.

7zahrad
10. júl 2014

@emmina1978 Ja by som ho dala z rodneho listu prec, nech ma dcerka pokoj, ale zaroven by som dala trestne oznamenie pre vyhrazanie sa. ;)

A dcerke o nom co najskor povedz, nech sa to neobtati proti Tebe. Uz davno mala byt informovana..

aha1
10. júl 2014

Nečítala som všetko, ale bio otec ju nemôže vydediť zo zákona určitú časť dediť bude. Hovorím z vlastnej skúsenosti tiež sa o mňa otec nezaujímal. Určite by som počkala, kým sa dcéra bude vedieť rozhodnúť sama. Ak Vám tie peniaze nechýbajú tak to výživné rozdeľ a každému z detí spor. Babky majú rozumný názor, pretože raz ti dcéra môže vyčítať, že si ju o dedictvo obrala. Ja som síce po otcovi nededila veľa ale aspoň niečo. Ja by som dcérke vysvetlila, že ten čo ju vychváva je jej otec ale, že má aj druhého. Osobne som sa to dozvedela až v prvom ročníku ZŠ od iných a do 14 rokov som to nevedela mame odpustiť. Ver mi nájde sa veľa "dobrých duší", ktoré to budú chcieť dieťaťu vysvetliť za teba.

bosoriak
10. júl 2014

@emmina1978 Ja to vidim tak, ze sebaucta, stastie dietata a to ze sa na seba mozes pozriet do zrkadla je dolezitejsie, nez nejaka hmlista moznost buduceho dedenia. Kym by tvoja dcera potencialne dedila, dovtedy mozno uz ani nebude co. Firmy aj domy sa predsa daju prepisat na kohokolvek ineho a vybavene. Rozmyslas rozumne, nechavat dieta v styku s niekym, kto je schopny sa vyhrazat ako jej bude neublizovat? To nestoji za ziadne peniaze.

Babky nech si riesia svoje veci, vy robte to, co kaze zdravy rozum. A nie, peniaze nie su najdolezitejsie na svete. Bohuzial to vela ludi zisti az ked je pomerne neskoro.

Akurat teda bude treba, aby tvoj ex s tym osvojenim suhlasil, aspon sa mi tak mari. A ci informovat dceru alebo nie, to je vase vysostne pravo a na to si sa ani nepytala 🙂

Drzim palce.

havana_frost
10. júl 2014

@emmina1978 Ja iba k tomu vydedeniu, vydediť sa dá iba zo zákonných dôvodov, nie preto že si otecko zmyslí. Dal by sa aplikovať bod b) ale to sa isto nevzťahuje na malé dieťa. Maloletí dediči sú neopomenuteľní dediči, t.j. aj keby nefigurovali v závete (ak by existoval) tak im patrí istá časť dedičstva. Ale ak zomrie, keď bude dcéra už plnoletá a nebude prejavovať záujem o otca, vydediť ju môže.
Dôvody vydedenia:
a) Ak sa dedič správa v rozpore s dobrými mravmi a neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch.
b) Neprejavuje o poručiteľa záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať.
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.
d) Vedie trvalo neusporiadaný život.

cobhan
10. júl 2014

dobre si rozmyslite, co urobite...mne sa zda, ze tvoj ex nema uz moc penazi, tak sa snazi skrtat vydavky ako sa da, vyzivne medzi nimi. Vie, co ma povedat a ako to ma povedat, aby si ty spravila co on chce.
Ja by som osobne osvojenie zvazovala len vtedy, keby sme sa s manzelom chceli odstahovat do zahranicia a ex by mohol robit nejake problemy...a hlavne by som vedela, ze sa mala s bio-fotrikom nikdy nestretne. Pokial byvate v tom istom meste alebo okrese neviem ci je to dobre. Vzdy sa najde niekto, kto malu s radostou informuje, ze jej otec nie je jej biologicky otec a moze sa ti stat, ze ho v puberte bude hladat sama a bude sa snazit zistit kto je a kto su jej pravi rodicia.
Ja som vyrastala len s mamou, vedela som, ze mam bio-fotrika, lebo raz u nas bol ked som mala asi 2 roky a ostala mi spomienka na balicek cukrikov, co vtedy priniesol a velmi hmliste povedomie, ze niekde mam otca. Potom raz zazvonil u nas chlap a chcel hovorit s mamou..to som mala tusim 11 rokov a ked odisiel, tak som sa samozrejme pytala, kto to bol a vtedy mi mama povedala, ze to bol moj otec...potom sme sa parkrat stretli a ked prisla puberta, tak sme sice v kontakte neboli, ale viem, ze som mame parkrat predhodila, ze sa odstahujem k nemu a najdem ho atd atd.. Je lepsie ked mala bude vediet pravdu, usetrite si potom kopec starosti...

7zahrad
10. júl 2014

@havana_frost Staci, aby ocko pocas zivota podpisal velku zmenku v prospech inych deti alebo im majetok pocAs zivota prepisal a nebude co po nom dedit. Takze dedenie je skutocne nerealne, ak "ocko" nechce.

Strana
z3