icon

Otcova priateľka ovplyvňuje otca

6. nov 2021

Ahojte, hneď na úvod poprosím antivaxerky nezapájať sa, toto nebude diskusia o tom či áno či nie. Môj otec má priateľku, ktorá verí že herbalife, úsmev na tvári a motivačné knižky vyriešia všetky svetové problémy. Odmieta sa dať očkovať proti covidu, ja jej to neberiem, ale žiaľ žije s mojim 61 ročným otcom, obaja nemajú najlepšie zdravie a ona ho svojimi názormi veľmi ovplyvňuje. On je typ človeka, čo sa veľmi o tieto veci nezaujíma, chodí do práce a doma trávi čas v dielni a záhrade a je veľmi ovplyvnitelny. Keď niečo deň čo deň počúva, uverí tomu. Plus je náchylný veriť rôznym hoaxom. A ja teraz neviem čo. Žije v okrese s veľmi nízkou mierou zaočkovanosti, pracuje s ľuďmi, covidu sa bojí ale očkovať sa nedá, lebo toho sa kvôli názorom priateľky boji ešte viac. My, jeho dcery s rodinami, sme sa dali očkovať hlavne preto aby sme ho motivovali. Nepomohlo. Snažila som sajej už vysvetliť, že na neho vplýva a svoje deti obaja držia v strachu o nich. Vždy má nejaký argument a nedochádza jej. Nechcem zlé vzťahy ale už ma začína svojim postojom hnevať. Navyše máme v rodine úmrtie na covid a ani to nestačí. Čo by ste robili?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
miriam11
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
6. nov 2021

@miriam11 je to mozne, nevylucujem, avšak je to skor ojedinele, velmi ojedinele. Kazdopadne, covid denne viac ako 30 ludi pochova a to je pre mna ovela vaznejsie, ako cca mozno max 10 umrti na ockovanie pri 2,5 mil. ockovanych. Proste ta pravdepodobnost je tam ovela, ovela niekde inde. A kedze ja cisla milujem, miluje fakty a vo svojom povolani taktiez musim vychadzat z faktov, tak pre mna ta pravdepodobnost je velmi dolezita.

beronsche
6. nov 2021

nuz, ze mas obavy je uplne prirodzene. ale tu zrejme nezmozes nic, lebo ak by otec pocuvat chcel, uz ta posluchne.
Mozes skusit na otca tlacit, ale riskujes zhorsenie vztahov, alebo mozes akceptovat otcovu volbu.
On si uz vybral, teraz je rad na tebe..

mirka1988
6. nov 2021

@marseillefan myslím , že každý môže mat svoj názor na očkovanie . Ja ockovana nie som , neverím konšpiračným teóriám napr. , že nás zacipuju, ale neverím ani vakcíne a najmä toho obrovského tlaku okolo toho . V mojom okoli sú očkovaní aj neočkovaní , každý mame svoj názor a nikto nikoho nepresviedca .
Autor : otec sa musí rozhodnúť podľa seba , myslím , že je zbytočne ho tlačiť do niečoho , o čom nie je presvedčený .

kikus7
6. nov 2021

@miriam11 Ja som tu neriešila očkovanie. Napísala som zakladateľke diskusie, že je každého právo, aby sa rozhodol sám, čo chce (aj jej otec). To len niektorí tu útočia zas na neočkovanie a neočkovaných (viď. marseillefan), nevedia rešpektovať ich rozhodnutie. Len si musia vždy kopnúť a presviedčovať iných o ich pravde. Len som tu spomenula nežiaduce účinky známych z okolia a údajov štátnej inštitúcie, čo je verejne známe. Ale tak očividne niektorí typu toho Košičana musia stále tu rozosievať zlo a nenávisť. Lebo bez toho to tu asi nejde. Žiaľ, takí ľudia nevedia akceptovať a rešpektovať iných a ich postoj v živote. Moji známi a kolegovia sa navzájom akceptujú a rešpektujú, hoci každý má na túto tému iný názor. To sú podľa mňa výnimoční a inteligentní ľudia. Žijú pri sebe, hoci majú iný názor. 😉

lucia147852
6. nov 2021

Myslím že otec je dospelý a svojprávny človek. Tak ho nechaj žiť. Na jednej strane tu píšeš a rozculujes sa, ako ho priateľka ovplyvňuje, na druhej strane chceš robiť to iste. Len ti vadi, ze priateľka má opačný názor ako ty. Keby sa tvoj otec zaockovat chce, už dávno je, aj napriek priateľke a jej názoroch

78787878
6. nov 2021

Otec je svojpravny dospely clovek, ziadne decko. Ak sa dalej nemienis utapat v obavach, prestav si myslienky v hlave. Prestan sa strachovat, ze sa mu nieco stane a nemysli viac na to... mysli pozitivne.

beronsche
6. nov 2021

@kikus7 mne sa zda, ze takato nevrazivost je len na soc. sietach, ze v realite sa ludia znasaju viac a respektuju.
nuz, anonymita z pohodia domova dodava odvahu... Plus, ked navstevujeme skupiny, kde sa zdruzuju len ludia uplne totozneho nazoru, lahko nadobudneme dojem, ze ten nas nazor je jediny spravny a prijatelny a iny nerespektujeme..
sorry za off topic.. 😉

kikus7
6. nov 2021

@mirka1988 Myslím, že jemu je zbytočné toto písať. On bude stále ľudí s iným názorom osočovať a tvrdiť, že by toto malo byť povinné pre všetkých. Už som si to všimla vo viacerých diskusiách, kde osočoval ľudí s iným názorom. On si ide svoje a iný názor ani nevypočuje. Ja som napísala, že otec sa má sám rozhodnúť a on už tu začal mne vypisovať o povinnom očkovaní a antivaxeroch hlupákoch. Škoda času diskutovať s takým človekom, ktorý aj profesne má z toho prospech. Ak si dobre pamätám, raz to tu uviedol, že vďaka pandémii a opatreniam, testovaniu, jeho firma rastie.. Tak taký človek rozhodne nepôjde proti sebe.

mirka1988
6. nov 2021

@kikus7 všimla som si to už aj ja , vo viacerých diskusiách Jediná povinná vakcína by mala byt hlavne na ľudskú hlúposť , to by boli zisky 😁

saraxyz
6. nov 2021

Ona ho ovplyvňovať "nemôže", ale ty by si ho tiež chcela ovplyvňovať. A preto ťa štve, že jeho priateľka"vyhrala"? On je svojpravny, nech urobí to, čo uzná za vhodné

euie
6. nov 2021

Autorka, ked ti pisu, ze otec je svojpravny, dospely, mas ho nechat tak atd a ze partnerka mu tiez len dava svoj nazor ako ty.... ignoruj taketo komenty, podla ktorych akoby to bolo 1:1 pre:proti ockovaniu 🙄🙄🙄

vilma7
6. nov 2021

Ako ženy to nemyslíte vážne, že tlačíte na príbuzných aby sa očkovali. Hádam sa môžu predsa rozhodnúť sami. Keby mňa niekto tlačil, nakopem ho do zadnice!

marseillefan
6. nov 2021

@kikus7 ja nespochybňujem ŠUKL, ja uznávam, že vakcíny majú vedľajšie účinky... to ty spochybňuje ŠUKL, keďže ŠUKL jednoznačne odporúča očkovanie a vakcíny, ktoré sú na našom trhu (okrem Sputnika). Pretože vakcína napriek vedľajším účinkom je výrazne výrazne menej riziková ako COVID. Takže zasa točíš len nezmysly, ktoré sa ti hodia, ale ignoruješ fakty, a teda že ŠUKL schvaľuje vakcíny aj očkovanie.

marseillefan
6. nov 2021

@kikus7 ja útočím len na ľudskú hlúposť a asi nebude náhoda, že mi pod mušku pravidelne prichádzaš práve ty

marseillefan
6. nov 2021

@mirka1988 neviem, či si si nevšimla, ale ja tu nikoho nepresviedčam... vždy len vyvraciam nezmysly, ktoré sa tu šíria. Že očkovanie funguje, je fakt... potvrdzujú to štúdie, potvrdzujú to čísla z nemocnice, potvrdzujú to čísla z Portugalska, atď.. Že sa niekto bojí očkovania je podľa vedeckých faktov asi toľko ako báť sa lietania a preto sa rozhodnúť do Austrálie preplávať na nafukovacom člne. Každopádne, tak či tak je už na očkovanie neskoro... máme tu tretiu vlnu a väčšina pred ňou neunikne. Kým vakcína nadobudne účinnosť, bude už asi neskoro.

aandrea9
6. nov 2021

@marseillefan taký Singapur napriklad....si si naštudoval?

karolinakr
6. nov 2021

Každý kto sa chystá na 3. dávku, Uršula nakupila pre každeho po 4, zatiaľ

marseillefan
6. nov 2021

@aandrea9 nie neštudoval... čo také zaujímavé sa tam stalo? U nich nefungujú vakcíny? To je zaujímavé, lebo u nás je 80 percent ľudí v nemocniciach neočkovaných, pričom ak berieme len dospelú populáciu, tak zaočkovaných máme viac ako 50% obyvateľstva. No v nemocniciach ich je 4x menej ako nezaočkovaných. To si si naštudovala? Je to tu:
https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-...

78787878
7. nov 2021

@marseillefan Prepáčte, out of topic, nedá mi nereagovať... Príde mi úsmevné, keď sa ktokoľvek, kto sa tvári ako rozumný jedinec, odvoláva na štátom poskytované a zverejňované štatistiky. Tejto paródie na štát ako z Kocúrkova. "Jediná štatistika, ktorej verím, je tá, ktorú som sám zmanipuloval." Možno ten citát poznáš.

aandrea9
7. nov 2021

@marseillefan prosím ta nesleduj len hlavný prúd 🤦‍♀️

aandrea9
7. nov 2021

@marseillefan ešte čosi čerstvé k tým počtom hospitalizovaných. Fakt strasne ťažké prípady 🤔

mirka1988
7. nov 2021

@marseillefan možno by nebolo na škodu prestat s vyvracanim údajných nezmyslov … treba rešpektovať názor iných . My tá tiež nepresviedčame , že si sa nemal dať ockovat , ale rešpektujeme tvoje rozhodnutie . A len tak mimochodom , tých 20 percent v nemocniciach nemá čo robiť . Ak si dobre spomínaš , na začiatku bolo povedané , že ten kto sa zaockuje , covid nedostane , a keď náhodou , tak bude mat ľahučký priebeh . Poznám mladých zdravých ľudí , zaočkovaných a priebeh mali 4 týždne . A veru ľahký nebol , doteraz užívajú lieky, aby mohli dýchať .Veľa údajných hoaxov sa časom ukázalo ako pravda . Ži a nechaj žiť , toho sa treba držať .

marseillefan
7. nov 2021

@mirka1988 je obrovský rozdiel rešpektovať názor iných a keď niekto iný šíri nezmysly. Ja ťa nepresviedčam, že sa máš dať zaočkovať, takže argument, že vy nepresviedčate mňa je o čom? Ja som na vás len právom nasratý, lebo kvôli mám teraz máme plné nemocnice a musíme prijímať opatrenia, ktoré by sme za normálnych okolností prijímať nemuseli. S deťmi som bol naposledy v kine pred takmer dvoma rokmi.
Mimochodom, veľmi dobre si spomínam, čo bolo povedané... a nikto nikdy netvrdil, že ak sa zaočkuješ, covid nedostaneš. Bol to dokonca argument dezolátov, že aj tak žiadna vakcína pred covidom nechráni... a je to pravda, lebo tak boli koncipované štúdie. Nakoniec sa ukázalo, že vakcíny chránia aj pred covidom (nie na 100 percent, ale chránia), no potom prišla delta a ochrana pred deltou sa ukázala ako oveľa nižšia. To všetko sú fakty zo štúdií, ktoré sú verejne dostupné. Rovnako tak štúdie hovoria, že vakcíny pri delte chránia pred hospitalizáciou na vysoké percento (teraz neviem presné číslo), nikdy nikto nehovoril o 100 percentách. Je 20 percent v nemocnici veľa? Áno, je.... ale stále je to obrovský prínos. Keby sme nemali vakcíny, tak v nemocniciach teraz nemáme 2000 ľudí, ale 3200. Ak by naopak boli všetci zaočkovaní, tak v nemocniciach nemáme teraz 2000 ľudí, ale 800. Nie nula, ale 800... A pravdepodobne ešte menej, lebo očkovanie (a to je dokázané) spomaľuje aj šírenie covidu.
Takže áno, budem pokračovať a odpovedať na bludy, ktoré sa tu šíria. Ty si ďalší príklad osoby, ktorá tu oponuje a hovorí tu bludy že niekto niekde povedal, že vakcíny chránia na 100 percent. Nie, nikto seriózny to nikdy nepovedal. Ale že by v tejto chvíli nemuselo byť v nemocniciach 1200 ľudí, ktorí teraz lapajú po dychu a mnohí z nich zomrú, je čistý fakt.

marseillefan
7. nov 2021

@aandrea9 čo mi tým screenshotom akože argumentuješ? Teraz bol článok, že priemerný vek neočkovaných v nemocnici je cca 60+ rokov a priemerný vek očkovaných je cca 70+ rokov. To nejako nevychádza, že by tam ležali zdravé mamičky, nemyslíš? Prečo mi vôbec píšeš také bludy, ktoré nemajú žiadnu logiku? Veď mamičky s deťmi bežne zostávajú v nemocnici, tak čo je na tom čudné? A je všeobecne známy fakt, že deti majú ľahký priebeh, takže málokedy skončia v nemocnici. V druhej vlne, keď zomrelo 12500 ľudí, to boli tuším len 3 deti do 14 rokov. Fakt nerozumiem tým vašim mozgom... vidíte logiku tam, kde nie je.

marseillefan
7. nov 2021

@aandrea9 A k tomu Singapúru:
1. Vieš vôbec aké vakcíny používajú? Osobne predpokladám, že väčšina vakcín je čínskych, o ktorých je všeobecne známe, že fungujú slabo.
2. Že majú viac pozitívnych prípadov? No hej, veď delta... aj my s manželkou sme teraz pozitívni, keďže nám to chlapec doniesol zo školy. Delta je známa vysokou vírusovou náložou, takže sme sa jej bohužiaľ nevyhli, ale absolvovali sme to s vakcínou ako so slabšou chrípočkou. Otázka je - koľko majú hospitalizácií. Koľko majú úmrtí.
3. Singapur je krajina s podobným počtom obvyvateľov ako SR. Ich čísla pozitívnych ľudí sú cca 2000-3000 denne. Pritom robia násobne viac PCR testov ako my. Na Slovensku máme cca 6000 prípadov denne a kopec z nich sa nedetekuje PCR testami (napríklad naša rodina bola pozitívna celá, ale len ja som bol na teste).

Takže nechápem, aký je vlastne tvoj argument...

aandrea9
7. nov 2021

@marseillefan ja zas nerozumiem tvojmu mozgu. Zjavne chyba prepojenie oko-mozog. Ak by si čítal poriadne, zistíš, že medzi hospitalizovanými sú síce pozitívni,ale ako doprovod. Takze aj z toho sa robia tie tvoje obľúbené štatistiky o počte hospitalizovaných,ktoré tu prezentujes.

aandrea9
7. nov 2021

@marseillefan odpovedal si si sám 👍 ešte pozor na omegu,ale tretia dávka to vyrieši. Ak nechápeš, tak ti tým hovorím, že tie slávne vakcíny majú pol ročnú účinnosť a nie sú čínske. A nebuď jedovatý, raz ti tu slobodu dajú 👌

mirka1988
7. nov 2021

@marseillefan v prvom rade môžeš odpovedať vtedy , keď sa tá bude niekto pýtať . Asi ti vynecháva pamäť , keďže na začiatku povedali ( naši politici ) to, čo som vyššie spomínala . Ja som s detmi do kina išla , išla som na dovolenku atd . Staci si spraviť test . Šíri sa to najmä kvôli Vám ockovanym ! Keďže vy sa nemusíte testovať , vy môžete v pohode šíriť vírus . Ja ako neočkovana si dávam pozor , nosím respirátor , umývam ruky , testujem sa ! Takze tieto tvoje bludy napozerané z TV si nechaj pre seba ! Šíri sa to kvôli nezodpovedným ľuďom , či už ockovanych alebo nie .