icon

Otec bude bezdomovec

30. aug 2022

Ahojte, netusim čo mám robiť. Moj otec (od malička ma psychicky tyra, odisla som v 18 z domu) žije v sociálnom byte. Nepredĺžili mu zmluvu, ma 70r pracuje ako SBS a ma spotrebný uver. Kazdy deň mi vola že on pôjde na ulicu a že čo ma robiť. Teraz sa mu pokazilo auto a pýta odo mna peniaze. Ja tiež zijem v prenajme, šetrím peniaze nech si môžem vziat hypoteku. Ale musím mu pomoct. Asi. Ale ako? On mi cely zivot len pridáva jeho starosti, vkuse odo mma pýta peniaze a depta ma. Čo mám robiť? Asi si mysli že sa ku mne môže nasťahovať :/

autor
30. aug 2022

@bluka2 vraj mu nepredĺžili zmluvu lebo tam už býva maximálne povolený počet rokov (5), tiež sa mi to nezda

tora23
30. aug 2022

@cocolino234 presne, určite treba zistiť co je za tým.

zooeynka
30. aug 2022

@tora23 najhorsie je, ked sam clovek nema nazvys, zije v podnajme, dajme tomu ze ma aj deti a takyto otec roka zacne pytat na auto a hrozi ze bude bez byvania....odtrhnes svojim detom aby si dotovala otca? Nastahujes si ho ked ho ani nemas rada? Vidina ze niekedy odide do svojho je takmer nulova....

tora23
30. aug 2022

Ja neviem o sociálnom bývaní prakticky nič. To bolo nejaké špecifické zariadenie? Lebo môj ujo kedysi býval v mestskom byte a teda bol tam minimálne 20 rokov kým byt odkúpil. Netuším ako to funguje teraz. Ale osobne by som nedala na dôveru a preverila si to po vlastnej línii

tora23
30. aug 2022

@zooeynka úprimne, nastahovanie je to najkrajnejsie riešenie a ani sa ho nesnažím ponúknuť. Sú zdieľané najmy, robotnícke ubytovne atd

zara0201
30. aug 2022

To mu bežná banka nedala. Iba nebankovka. Na to pozor ☝

autor
30. aug 2022

@tora23 vieš čo, keď som bola malá tak ma bil a smrť mojej matky zvaľoval na mna. Neustále mi to pripomínal, hovoril mi že som mala skapat aj ja. V puberte som bola len kurva, hovno, ktoré nič nedosiahne. Vzdy som si na všetko musela zarobiť sama, nedal mi ani na autobus. Hrabal sa mi vo veciach. Nadával mojim kamaratom, kamarátkam, sledoval ma.. robil mi zo zivota peklo a robí dodnes

autor
30. aug 2022

Doteraz ma prenasleduje, odsleduje si moje auto a potom chodí ma ohovárať. Už bol takto veľa krát a naozaj neviem ako dalej :(

autor
30. aug 2022

@zara0201 ma to z VUB, to viem na 100%

bluka2
30. aug 2022

Zavolaj tam a zisti si to rovno od nich, prečo mu nechcú predĺžiť zmluvu. Máš veľku šancu, že narazis na niekoho, kto poda aj takého informácie

3petka
30. aug 2022

Je to dospelý človek mal by sa vedieť o seba postarať nech si nájde prenájom, je sám tak mu stačí garzonka. Moj otec tiež nie je neviniatko takze sa viem do teba vcítiť. Normálne mu povedz že nemáš peniaze navyše a do bytu ho nepustíš. Však si zarába tak nech rieši. Čo sa peňazí týka som riesila aj ja so svojim otcom nedala som dokonca chcel aby som mu ručila na nejakom úvere proste nie…

katkami123
30. aug 2022

Súdne vybaviť zákaz priblíženia

asocial
30. aug 2022

Ako ti uz niekto poradil - pomozes mu (ale najma sebe), ze ho odstrihnes zo zivota. Keby niekto argumentoval, ze "ale on ti dal zivot, on je tvoj otec", tak sa vybodni na sproste reci. Ty si sa na svet nepytala, a on, ked sa rozhodol mat deti, mal sa o ne postarat. Neviem si predstavit, ze by mi moj otec takto nadaval a podobne. Nemala si to lahke a podla mna si tvoju pomoc absolutne nezasluzi. Smer domov dochodcov, aj ked to nie je jednoduche sa tam dostat.

bluka2
30. aug 2022

Podľa toho linku možno nemá uhradené nejaké poplatky voči mestu, proste niekde bude pes zakopany. Je možnosť, že s tými 5timi rokmi si to vymýšľa.
Kašli na to, čo bolo v detstve, verím, že to bolo otrasné, ale tak zabezpečil ti bývanie a presne pre to by som spravila ja všetko, čo je v mojich silách a možno tam bude stačiť s tou pomocou...
Možno je to aj časť riešenia, aby ťa menej otravoval, keď bude mať poriesenu túto vec, ale to je ďalší samostatný problem.
Ries to samostatne: 1) otec nemá kde bývať , 2) otec ma otravuje

tora23
30. aug 2022

To je mi naozaj ľúto. Niektorí ľudia sú strašný odpad. Prepáč za výraz.
Urob nevyhnutne minimum. Kontaktovala by som prevádzkovateľa toho ubytovania a snažila sa zistiť co sa stalo. Ak tadial cesta nepovedie, s otcom by som si potom sadla na rozhovor. Nie sama. Ak máš partnera, staršieho kolegu ktorý by mohol byť prítomný, niekto komu doverujes. Aby neprekročíl hranicu. Rozoberte jeho možnosti a ako mu vieš pomôcť. Nájsť ubytovňu, zdieľané bývanie a pod. Ak sa mu to nebude páčiť a bude agresívny, s pokojom mu daj na javo, že veci bud pôjdu podľa teba a za tvojich podmienok a jedna z nich je jeho slušné správanie, alebo prerušís definivne kontakt a zostáva v situácii sam. Nejednaj s nim sama, naozaj ti odporúčam vziat niekoho so sebou. Ideálne starší muž.

autor
30. aug 2022

@tora23 ja sa hanbím niekomu o tom povedať. To sú veci, ktoré ľudia riešiť nechcú keď sa ich netýkajú :/ nemam nikoho takého, …

bluka2
30. aug 2022

Nemáš sa za čo hanbiť, o tebe to nic nevypovedá. Možno v rámci mesta existujú nejaké linky, nejaká pomoc, organizácie ktoré sa venujú bezdomovctvu majú v programe určite aj prevenciu. Pohladaj na nete, možno ti, ktori založili Nota Bene a ak nie, aspoň ťa nasmerujú. Môžeš sa zveriť aj niekomu takému cudziemu

ahhola
30. aug 2022

On keď ma penziu a plat môže presahovať nejaký koeficient, ktorý by nemal preliezť ba soc. Byt. O časovom obmedzení pochybujem, v jednej soc. Bytovke, ktorú poznám bývajú cez 10.rokov. Možno sa ho chcú zbaviť pre iné a toto je výhovorka. Nahuc doňho, nech si tento byt udrží zubami-nechtami. Nech prestane robiť SBS. ku a bude mu menší príjem stačiť na nárok na byt. Druhá vec je, co robí s prachm i, tipujem od 800 hore, pregembli, prehuli, prerunduje? Ty mu porad nech už nerobí a vide s tým, co ma.

Začni deptat ty jeho. Keď ti zavolá, skoč mu do reči s nejakou repliku z minosti... Houno si a houno si dosiahol. Jemu neuškodíš a sebe ulavis. Absolútne ho vypustí z hlavy a skus si užiť život, ktorý ti daroval a dodr.bal. 🍀🌞🙏

tora23
30. aug 2022

Určite sa nemáš za čo hanbiť, vieš každá rodina ma niekoho takého. A o tebe to nevypoveda nič, aspoň nie nič zlé, skôr naopak, dokazuje to aká si silná keď si sa bez podpory dokázala dostať zo zlej situácie. Nemáš staršieho kolegu, priateľov otec? (ak máš partnera), kamaratkin otec?, nejaký známy, určite máš v okolí niekoho

katkami123
30. aug 2022

@tora23
Keď dospela žena napíše, ze ju otec týral, každý pochopí, ze to je vážne a nebudem si pod tým pojmom predstavovať, ze jej nechcel kúpiť obľúbené tričko. Mna na tychto témach vždy zaráža ako dokazu byt diskutujuce až prehnane empatické k tyranom, pritom ak vidíš, čo autorka píše, ne tyran je na seba tiež citlivý až až, vie, ze mu horí za ritou a namiesto záchrany situácie až nie je na obtiaž sa chce hodiť na ramena dcéry. A poniektore tomuto nápadu ešte tlieskajú. Prečo jej ten tyran neplače nad tým aké detstvo pri ňom mala? Prečo neplače nad tým ako sa ku nej choval, neprosí o odpustenie? Namiesto bez hanby si pozornost doslova vynucuje? Dnes sú charity, červený kríž, bude mať kde spať, čo si obliecť. Mňa len zaráža, ze obete sú tu ešte málo vďačné asi za tie spermie, ktoré poskytol, pripadne sa mu mala asi dovoliť vyzurovať sa na nej do dnes, pokým ju asi úplne nezdeptá na zeleninu. Tu si nikto svoje rany nelieči, len tu prispievajú ľudia, ktorí si celým tým procesom prešli (ako popisala cocolino) a ziju dnes spokojne a šťastne životy.

autor
30. aug 2022

@katkami123 ✨🙌🏻👏🏼 Viac ľudí ako si ty

tora23
30. aug 2022

@katkami123 neviem kde čítaš ze som to spochybnila, ale ok

sidicek
30. aug 2022

Tak takéhoto "otecka" by som bez mihnutia oka odstrihla. Nie si mu absolutne nič dlžná a ten kontakt co stále udržiavas ta len ničí.

matullienka
30. aug 2022

otec nie je ten co splodi, ale ten co s láskou vychová. Ten tvoj to neurobil, tak nemaj voči nemu žiadne výčitky, ze nepomôžeš, nie si mu vôbec nič dlžná. Prajem ti veľa šťastia a síl

nelca84
30. aug 2022

@autorka nema otec privysoky prijem na socialny byt ak pobera dochodok a k tomu pracuje? Aj to moze byt problem.

dilino
30. aug 2022

@bluka2 no určite niečo musel urobiť lebo sociálne byty majú tiež svoje pravidla neplatil možno si tam vodil čvargu. Porušovali nočný kľud mohli sa sťažovať susedia a nazbieralo sa to a dajú mu teraz vypoved.

dilino
30. aug 2022

@tora23 tiež tak aj tu mame také byty 20 rokov a môže sa odkúpiť za zostatkovu cenu.

dilino
30. aug 2022

Odstrihni ho čim skôr aby ťa úplne nezničil psychický ako píše katkami123 vybaviť zákaz približenia. Nič mu nedať určite si môže za to sám že ho idú vyhodiť pre nič za nič by ho nevyhodili bud je neplatič, alebo robil niečo rušil nočný kľud vodil si tam kade koho alebo či nevzal na čierno bývať k sebe niekoho aby mu platil a prišli na to a idú ho vyhodiť. Určite niečo urobil. Z ničoho nič by ho nevyhodili. Ja nechápem ked by zarobil aj 600 eur dostane do 400 eur dôchodok je mu málo samému kde to míňa. Vykašli sa na neho.

janetinka27
30. aug 2022

je to tvoj otec.neviem odkial ste, ale na slovensku je niekolko zariadeni pre muzov v problemoch, kde im poskytnu ubytovanie a pomoc. muzi mozu pri tom aj pomahat, pripravuju ranajky, upratuju. u nas je take zariadenie v klastore pod znievom. obycajne ich ma na starosti farar.
ak si veriaca, modli sa za otca, ak si katolicka,precitaj si o Panne Marii rozvazovacke uzlov. Pan Boh podpori tvoju snahu o zachranu otca,ktory v zivote narobil zrejme vela chyb, ale aj tak je stale clovekom.
nerob to vsak s vycitkami alebo ako nemilu povinnost,ale s nadejou