icon

Otec je závislý na alkohole

22. feb 2026

Zdravim, idem si po radu, s mamou už sme úplne v koncoch. Ide o to, že môj otec pije. Pije každý deň, keď je v práci pije s kolegami po zmene, keď má voľno kúpi si 0,5l vodky a tú popíja celý deň. Ja s ním nemám dobrý vzťah a ani mama nie. Neustále mamu uráža keď je ožratý(ale poslednou dobou aj keď je triezvy), že je k***a, p**a atd., neraz sa stalo že ju dokonca chytil pod krkom. Párkrát takto škaredo povedal aj mne,dokonca som skoro dostala aj po papuli a to všetko len kvôli tomu, že sa mamy vždy zastanem a to on nedokáže prežrať. Vkuse vraví, že mama si nás (mňa a brata) kupuje peniazmi (vždy nám dá nejaké € keď máme sviatok,na vianoce a tak...) a že tie peniaze sú ten dôvod prečo si ju zastávam, ale samozrejme to tak nieje. Vymýšla si totálne kraviny, ako mamu "niekto" videl v meste s nejakým mužom, pritom je to totálna kravina. Vykričala som mu, že nech podá o rozvod, nech nemá (podľa jeho slov "manželku k***u). Povedal, že mu máme vyplatiť polku domu a pôjde do p**e, ale toľko peňazí nemáme. Zatiaľ žiadosť o rozvod nepodal on ani mama. Navyše je to veľmi komplikované. On je úplne z druhej strany Slovenska, prisťahoval sa sem za mamou, bývame v blízkosti maminej rodiny. Nemal by kam ísť. Poslednou dobou sa toto jeho správanie zhoršuje, nadáva mame, kričí nadávky na jej osobu po dvore, povie jej nejak škaredo a potom si odpľuje, búcha dverami. Už nevieme ako ďalej, povedala som mu nech sa dá liečiť a jeho klasická odpoveď bola, že sa má ísť liečiť mama. Ako by ste prosím postupovali? Mňa už to psychicky strašne ničí a moju mamu tiež.

anonym_07d53b
22. feb 2026

Chyti pod krk - volam policiu.
Obe pracujete? Chodte na cas do podnajmu. Podat ziadost o rozvod, sud nariadi predaj domu, dostanete polovicu.
Ak vas to nici a ste v koncoch, moznosti vzdy su, len treba chciet...
Je mi luto vasej situacie.

patrike
22. feb 2026

Akekolvek aj drobne nasile (chytanie pod krk bez bitky) ked je opity (co je podla teba vzdy) : volat 158, hliadke povedat, ze ziadate o "vykazanie". To je v zakone, mozu ho na 24 hodin poslat z bytu / domu prec, aj ked tam byva a je spolumajitel. sucasne tak ziskate par peknych uradnych zaznamov, co sa deje, co je dobry material na rozvod.
Ak sa bude vyhrazat, vsetko nahravat a podat trestne oznamenie za nebezpecne vyhrazanie.
Otec je uz v pokrocilom stadiu alkoholizmu, ked ma rozne ziarlivecke paranoje. Hlavne je nelutovat ho stylom "nema kde ist". Ma, na liecenie.

patrike
22. feb 2026
@anonym_07d53b

Obe pracujete? Chodte na cas do podnajmu. Podat ziadost o rozvod, sud nariadi predaj domu, dostanete polovicu.

@anonym_07d53b Nie, do podnajmu nech nejdu, vysledkom bude zdevastovany dom.

anonym_60795c
22. feb 2026

To je take lahke radit volat policiu. Ale policia mu urobi jedno velke H. A potom sa ožerie a pozabija ich. Kto nezazil, nepochopí.

patrike
22. feb 2026
@anonym_60795c

To je take lahke radit volat policiu. Ale policia mu urobi jedno velke H. A potom sa ožerie a pozabija ich. Kto nezazil, nepochopí.

@anonym_60795c Funguje, po par pripadoch, ked ignoracia skoncila zle, maju nove smernice a musia riesit. Minimalne to vykazanie som nazorne videl, matka (70 rokov) volala na syna (50 rokov), potom presedel celu noc na lavicke pred panelakom a pekne triezvel.

patrike
22. feb 2026

V zaujme pohody a zachrany vas samych musite byt tvrde a nelutovat ho. Vratane moznosti, ze si namiesto liecenia vyberie ulicu a pridu vam o rok povedat, ako ho nasli kdesi mrtveho.

anonym_f5a996
22. feb 2026
@patrike

@anonym_60795c Funguje, po par pripadoch, ked ignoracia skoncila zle, maju nove smernice a musia riesit. Minimalne to vykazanie som nazorne videl, matka (70 rokov) volala na syna (50 rokov), potom presedel celu noc na lavicke pred panelakom a pekne triezvel.

@patrike toto môže napísať naozaj len niekto, kto nezažil takého opitého agresívneho človeka. Keby som raz v takejto situácii zavolala políciu na môjho otca, tak by sme po tých 24 hodinách boli mŕtvi všetci... Nie každý sa zľakne polícii, že si povie joj, už radšej nebudem piť...

anonym_278e41
23. feb 2026

Este mu kupte flasu, nech sa opije ale ze do nemoty, ze nebude vladat nic vykrikovat. Mozno budete mat stastie, ze sa otravi, alebo mu urychlite rozklad pecene . Aj toto je cesta.

anonym_7a10c5
23. feb 2026

Bohuzial si len dcera, nie manzelka. Neviem, kolko mas rokov, ci si uz dospela a pracujes, studujes alebo este nemas 18. Zazivala som toto cely zivot, ale teda v ovela horsej verzii. Nie len chytenie pod krk, ale realne bitky, zlomene rebra, vybite zuby - mama. Deti sme nastastie schytali len parkrat. Vyhrazky, ze ak odide, vsetkych nas zabije a pod. Mama uz nemala rodicov, bala sa, ze nas ozaj zabije. Preto nikdy neodisla. Ked volala policiu, vysmiali ju, ze si zaslusila, ked jej nasekal. Alebo on spal a ze co vysiluje, ved muz spi. Brali to vazne, az ked sme boli deti dospele, bud sme natrafili na dobreho policajta alebo to uz ozaj zacinaju brat vazne. Dostal 8 rokov, z vazenie zivy nevysiel.
Ten napad, ze mu mate kupit flasu ani neskusajte, malo z takychto alkacov sa upije. Najlepsie je ist do toho podnajmu, k rodine, niekam, kde vas nebude moct len tak napadnut, riesit rozvod a predaj domu, peniaze rozdelit. V takomto pripade naozaj clovek nemoze lipnut na majetku. Tu ide o zivoty. Bud znicene, alebo aj moznost smrti.

cacianka
23. feb 2026
@anonym_07d53b

Skúste osloviť advokáta, nejakú právnu poradňu, aby vám pripravili list so znením § , aby keď zavoláte políciu pre nebezpečné vyhrážanie, útoky násilie, aby ste mali v ruke pádny argument, prečo ho má polícia vykazať na 24h. V tom období ich volajte znova, ak by to porušil a zároveň podajte na súd návrh na neodkladné opatrenie vo veci zákaz vstupu, zákaz priblíženia. Najlepšie ich volajte, je bude riadne spity, aby bolo evidentné že je v takom stave, môžete si nahrávať na mobil jeho krik a pustiť hliadke, hovorte že sa to opakuje a stupňuje a konečne ste nabrali odvahu to riešiť.
Komu patrí dom ?