Otravuje vás, keď príde súrodenec na víkend do rodičovského domu?
Ahojte.
Otázka na tie ženy(aj muzi samozrejme), ktoré ostali byvat u rodičov. Možno slobodne, bezdetné ale aj s rodinami.
Ak k vám príde súrodenec- do rodičovského domu na vikend( na vikend kvôli diaľke) otravuje vás to alebo to nijak extra neprezivate. Beriete to tak, že surodenci idu jednoducho domov k rodičom, majú má to právo alebo odratavate hodiny do odchodu. Snad má pochopíte, ako to myslím. Ja som v pozícii súrodenca, ktorý byva od rodiny 500km, za mamkou chodíme tak 4-5krat do roka na vikend. (Sme 3 členna rodina,ja muž a 2 ročný syn, nikto nás nemusí obskakovat. Upratujem,varím, periem ako doma, aj nákup potravín si nosíme, aby sme nevyjedali. To len pre vysvetlenie,ze má nikto neodskakuje 😊)
Byvam u svokrovcov, uz len svokra zije. Naprv tu byval este manzelov brat...to trochu vadilo lebo bol na poschodi s nami, ale viac doma nebol ako bol, takze sa to dalo, ale tesila som sa, ked sa ozenil.
Kvoli dialke tu chodila a chodi manzelova sestra s rodinou na vikend. Rozumieme si, deti mame v rovnakom veku, cize je to aj starost, lebo im varim, chystame izby...ale aj radost, ze si pokecame a deti sa pohraju...my mame 3, oni 4, takze je tu veselo 🤣
Rovnako oni chodia k jeho rodicom do domu na vikend a aj my 5 sme sa teraz cez Vianoce natrepali do 3i bytu k mame na 2 dni. Stale to tak fungovalo, uz od 1.dietata a nikomu to nevadilo, slobodny brat sa s nasimi pohra a rovnako u svagrovcov sa slobodna sestra venuje ich detom. Pride mi to uuuplne normalne. Tu v dedine je vela mladych vo velkych mestach a na Vianoce, prazdniny, vikendy pridu s rodinou k rodicom.
Ja sa zastanem tvojej kamaratky- na svoje pocity ma pravo, nemusi mat rada taketo navstevy. Dolezite je len to ako sa k tomu postavi. Predpokladám ze velmi dobre vie kde je jej miesto. To ze sa zdoverila kamaratke so svojimi pocitmi je normalne.
a preco ti vrta v hlave nieco, o com tocila tvoja kamaratka? vsak vy mate svoju situaciu a vztahy a ina rodina to moze mat uplne inak.
dovody, preco dieta ostane pri rodicoch mozu byt rozne.nemusi ich vyzierat, proste tam byva a mozno investuje do toho byvania. pocity pri navstevach moze mat rozne a na tie ma pravo.alebo mozeme inemu diktovat, co ma citit? uz druha vec je, ako sa zachova, teda ci bude navsteve zneprijemnovat pobyt alebo nieco vycitat.
normalni ludia sa vedia dohodnut a nerobia si napriek. ked pridem k niekomu do domacnosti, nebudem sa spravat ako buransky dedic, ktory prisiel pravom pozriet svoje scasti zdedene panstvo. a mozno ani este nic nezdedil, len ide do "rodicovskeho" ako potomok s pravom premavat sa v rodicovskej domacnosti ako doma.
ak su vztahy so surodencom zle a chcem navstivit rodica alebo rodicov, dohodnem sa vopred.
Mna to obtazovalo, hlavne kvôli tomu, že to bol každý vikend a musela som sa prispôsobiť. (3 izbový byt, ja ešte študent) Odsťahovala som sa mimo Svk a na návštevu som chodila max 1-2 do roka. Sestrine deti su už dospelé a na návštevu neprídu nikdy, my síce občas ideme pomôcť, ale ja sa ponahlam domov.
Niekde sa stala chyba, ked surodenci miesto toho, aby sa na seba tesili a uzili si spolocny cas, si skor lezu na nervy 🙄
Keď ho to obťažuje nech sa odstahuje do svojho.absolutne by som to neriešila, idem za rodičmi a hotovo.Aj keby vás mama obskakovala je to jej vec a vôľa, čo je súrodenca do toho?
sestra má 17, takže to neriešim, ale isto sa teší, keď bude mať zase kľud na spanie do 10tej 😁😁 ale ona viac šomre ako jej to reálne vadí, lebo sa cez každé prázdniny vždy rada pozve k nám 😁
Vadit by mi to vadilo, ale "odtrpela" by som to, lebo chapem, ze vsetci surodenci maju pravo byt s mamou a respat v jej dome. Podla mna slabo o tom komunikujete, ty citis, ze surodenec je z toho podrazdeny a treba si len na rovinu povedat, ze ako to je, ulavi sa vam vsetkym. Mozno sa aj viac dohodnut, a zosuladit si terminy navstev tak, aby ste sa co najmemenej obmedzovali.
Som v takejto situácii. Byvam s mamou a navštevuje ma súrodenec s rodinou, kde je aj malé dieťa. Rodinné vzťahy nie sú ideálne, ale napriek tomu sa teším, takmer celý čas sa venujem neteri a vidím, že aj mama je spokojná. Hodiny do odchodu neodratavam, ale po 3 dňoch si vždy aj ja vydychnem.
Ja som bola na tom opačne, súrodenec s 2 deťmi, bývali s rodinou u našich, ja študentka na intráku, víkendy doma, vreskot, revy detí, nonstop hluk a zvuky hračiek a ja som sa chcela učiť, spať, byť potichu. Nikto na mňa nebral ohľad. Niekedy som celý mesiac strávila na intráku, inak sa nedalo. Išlo mi to na nervy, ale bola som ticho. Aj som kvóli tomu dlho nechcela vlastné dieťa
Kazda navsteva ti narusi svoje zabehnute kolaje. Ale 5x do roka sa to da prezit. To nie je tak,ze by sme nemali radi svojich blizkych. Ked este byval surodenec v rodicovskom dome,brala som nanho ohlad a chapala,ze mu nemusi byt nasa navsteva po voli.
Keby si tam nechodila, tak ti potom bude vyčítať, že o mamku nemáš záujem 😄 toto je bežné... keď mu/jej to vadí, tak nech mamku dovezie k vám a potom po ňu príde, aký problém? Nechápem toto...veď ste rodina🙈
Bola som v pozícii toho súrodenca čo býval doma, takéto návštevy boli jeden z dôvodov prečo sme odišli. Rozdiel bol však v tom, že môj súrodenec s rodinou chodil na návštevy každý víkend a ja som musela pre nich variť a chystať. Chodili na celé dni štýlom som hladná/ý otvorím si chladničku a bez opýtania zjem čo nájdem. Chodili mi do spálne, ich dieťa sa mi hrabalo v nočnom stolíku, chodilo po skriniach, pokazilo napr. osobnú váhu bez akejkoľvek reakcie rodičov. Ak by však chodili striedmo a správali sa normálne nevadila by mi ich prítomnosť. Hlavné je nenarušiť súkromie tvojho súrodenca a nečakať že sa ti bude venovať len preto že si prišla a malo by to byť v poriadku.
Kedze som o 7 a 8 rokov mladsia od svojich surodencov, zazila som si toto ich chodenia na vikendy aj s familiou, no bola som este studentka, takze som to az tak nevnimala. S vlastnou rodinou by som to uz zrejme vnimala inak.
Treba tu brat ohlad na to, ze ten surodenec, ktory s rodicmi ostal, je im ovela viac napomocny ako ten, ktory je x kilometrov daleko, casto riesi s rodicmi problemy, o ktorych ten daleko byvajuci ani len netusi, teda ho od nich v podstate odbremenuje, preto by som to nebrala tak, ze jeho chyba, ze tam ostal a teraz musi strpiet vsetko.
@mandzula tiež si myslím, som zhrozená čo tu čítam, že ten čo ostane bývať doma vyziera rodičov a podobne. Ja keď som bývala s rodičmi, všetky nákupy robil môj manžel, dokonca doteraz im nosím čo treba nakoľko majú do mesta ďaleko, varila som, upratovala. V lete tam chodíme starať sa o záhradu aby mohli ísť na dovolenku, pomáhame zavárať, rylovať, čo je treba prídeme pomôcť. Naproti tomu, môj súrodenec, ktorý tam nebýval si takéto veci asi neuvedomuje a nechodí im pomáhať vôbec.
K tomu že všetci súrodenci majú rovnaký nárok - to tiež nie je pravda. Keď sa moja sestra stará o rodičov a o dom, prispieva naň a ja bývam inde, určite je môj nárok menší.
Každého by to otravovalo. Tvojho súrodenca to síce otravuje, ale evidentne nie natoľko, aby si hľadal vlastné bývanie. Treba chodiť častejšie 😉😉😉. A jeho ufrfľané reči brať jedným uchom dnu, druhým von. Veď je to aj tvoj dom, nie? 😁 Neviem aký podiel na dome máš, ale vypočítajú si, koľko dní z roku by si podľa svojho podielu tam mala tráviť a vypočítaj to aj bratovi 😁. Ale šípim, že pri dedičskom konaní to bude jedného dna hodne veselé u vás...
Absolútne by som nebrala ohľad na súrodenca. Nikto nikdy neostane žiť v rodičovskej dome z nezištných dôvodov - buď stavajú dom a chcú ušetriť na nájomnom alebo ratajú s tým, že dom ostane iba im.
@malasandrika Nemáš pravdu. Ja byvam v rodičovskom dome s mamou, lebo ma viacero diagnóz a potrebuje pomoc. Dom sa pritom rozdelí rovným dielom medzi nás 2 súrodencov. A nemám s tým problém
@toskanka a vadí Ti návšteva súrodencov?
@malasandrika Už som tu písala, nevadí mi. Chodí k nám brat s rodinou, ich dcéra je mamina jediná vnučka, teším sa, ze k nám prídu, mala vždy rozžiari celý dom. Aj im navarím, aj upracem, aj keď vzťahy nie sú ideálne.
Samozrejme že by ma to otravovalo a vadilo, preto by som sa čo najrýchlejšie odsťahovala.Byt tebou chodievam tak často ako chcem a ako chcú rodičia.Nikto tam tvojich súrodencov nedrzi
Dáva to niekto najavo že obťažuješ?
@malasandrika ale ked sa treba o rodicov starat od skoreho veku pre nejake zdravotne problemy, vtedy je fajn, ked niekto ostane s rodicom a zvysok familie si zije svoj zivot, nie? Treba to brat pripad od pripadu a nezovsebecnovat.
@mandzula presne toto. Proste kopu ľud vidí "výhody" ale nič iné. A pri Tom viem, že napríklad u nás to funguje tak, že zo sestrinho platu ide všetko na potraviny a domácnosť+ mamina má diagnózy. Kde viem pomôžem, ale určite som jej vďačná, že ostala s nimi. Dedenie by mi ani nenapadlo, našťastie my sa vieme dohodnúť ako ľudia a vždy sa pýtame všetkých ohľadne návštev.
@mandzula myslím, že súrodenci, ktorí sú normálni a nesnažia sa vyťažiť niečo z takejto situácie sa dohodnú. Takže logicky ani návštevy, ani bývanie v rodičovskom dome nebude problém. Autorka však očividne nemá ideálnu situáciu v rodine. Ja som šťastný jedináčik, rodičov si k sebe nasťahujem kľudne aj hneď, lebo nemám potrebu niečo získať, ani nad nikým mať navrch a najmä máme vzťah, aký máme.

@nikaeli vlastník je jeden, moja mamka. My deti sme na rovnakej lodi, tak som to myslela.