Padá na mňa svet
Ahojte, ja ani neviem čo chcem, či sa len vyrozprávať, alebo iný pohľad....neviem.
Problém je v tom že behom pol roka som prišla o partnera, o 3 najlepšie kamarátky a teraz aj o rodinu. S partnerom sme sa rozišli, zostala som opäť sama s 2,5 ročnou dcérou. Kamarátky sa na mňa po 20 rokoch priateľstva vykašlali a moja mama ma absolútne nerešpektuje, dupe mi na sebavedomie, hovorí mi také veci že ona ma nepotrebuje, že jednoducho nie som pre ňu nikdy dosť dobrá nech robím čokoľvek. Vždy mi pomáhala, dopriala mi aj mojej dcére, po materiálnej stránke....ale nikdy mi za nič nedoďakovala čo pre ňu robím, nikdy ma neocenila, vždy je všetko moja a len moja vina. Trvá to odkedy si pamätám, od utleho veku, že vždy bola tvrdohlavá a neskutočne hrdá a nikdy sa ani neospravedlnila za reči, ktoré mne zožrali vnútro. Jej reči typu ,,ja mám radšej tvojho brata, nepotrebujem ťa, ale ty potrebuješ mňa, ku nám domov ťa nikto nepozyval" ...mohla by som pokračovať do aleluja, ale nechcem aby bol tento príspevok dlhočizný. Ide o to, že mama mi pokazí každé jedny sviatky svojimi rečami....tak ako včera keď sme boli na silvestra. S cudzou osobou sa baví milšie ako so mnou... No a stalo sa, že sa popilo a samozrejme bola hádka (tých bolo samozrejme už veeeľmi veľa) a ja som kričala, áno už zo zufalstva som kričala po nej, že nikdy som od nej nepočula ani ,, ďakujem " alebo aspoň náznak uznania, vďaky, niečo... A zasa si išla to, že ja som tá zlá (v skratke). Zašomrala som že je špina. Už jednoducho tie roky krivdy....jednoducho mi to uletelo, hneď som sa jej ospravedlnila,že už neviem čo mám robiť aby ma brala normálne, že celý život je na mňa hnusná a ja už som z toho zničená. A poslala mňa aj s 2,5 ročnou dcerou preč o TRETEJ ráno.... (Pila som víno, autom som ísť nemohla, taxiky obsadene do rána,....)
Povedala že nič si nevážim, pritom som jej samozrejme povedala že to nie je pravda a dobre vie, že mi veľa pomáha, ale ona akoby to nepočula...
Mám brata, 22 ročného, ktorý keď príde domov z práce, tak len leží a je na mobile. Mama ho obskakuje ako batola.... ,, miláčik nie si hladný? Spravím ti chlebik? Ohrejem papať?"
Môj brat je týmto jej obskakovanim úplne nemožný. On si neurobí sám nič. Ani čaj. Mama vstáva o 4:00 ráno, aby mu spravila svačinu... Brat doma nepomôže takmer s ničím. Príklad: mama chodí do kupelov na 3 týždne každý rok. Keď sa má vrátiť domov, vždy pridem k našim, upracem komplet 3izbovy byt (áno idem 15 km s malym dieťaťom aby sa ona vratila do uprataneho), vydrhnem všetko...umyjem komplet všetko. Zubnou kefkou som čistila špary na kachličkach...trvalo mi vyše 7 hodín všetko aby bolo tip top. Bratovi som povedala nech utrie rádio od prachu.
Mama sa vratila, sadla si, zapla rádio a hovorí: ,,je čisté " a brat že hej utrel som ho. Mama ho začala chváliť, velebiť.... Do mňa akoby kôl niekto zabodol. Nedočkala som sa ani ,,pekne si spravila, dobre sa vracia do uprataneho"... nemusí ďakovať, urobila som to pre ňu, aby si po ceste oddychla, aby som jej urobila radosť.... Iba pre upresnenie, mám 33, svoj byt, svoj život...a vždy keď sa dá, tak jej vybavujem veci, vozím ju, napriklad aktuálne som vybavovala prerabku jadra, pomocou hla jej vybrať a kúpiť (nosiť) dvere a kachličky...jednoducho ja som jediná z rodiny, ktorá jej pomôže. Teda až na brata, ktorý jej občas (asi 2x za rok) odnesie tašku a o tejto pomoci počúvam stále, ako jej brat pomáha....
Dievčatá, ženy, mamy.... Nechcem už viac písať, toho je na knihu....viem že som to včera prehnala a nemala som ani kričať, ani mi nemalo ujsť to hnusné slovo, ale ako sa hovorí....zoufalí lidi delaj zoufalé věci.... Čo poradiť? Čo robiť? Všetko sa mi rúca. Cítim sa ako šmuha na zrkadle, bez priateliek, bez rodiny, na všetko sama....
@simca06022011 dcere príkladom idem, o všetko je postarané. A nehnevaj sa, ale asi nie si slobodná s dieťaťom, preto nerozumieš že niečo musím odložiť až keď bude malá buď väčšia, alebo mám stráženie, alebo bude v škôlke.
Na vlastných nohach stojím od 24 rokov. To že ma štve že s mamou je takto neznamená že som mamičkin cecok. Škrú ma tie vzťahy aké máme.
Bohvie či sa staré kamarátky objavia, no ja už nechcem 🤷
A na čo konkrétne sa vyhovaram?
@simca06022011 moja mama nie je zdravotne uplne ok, preto som to napísala.
@bublinka1426 mas pravdu, je to tak, ze ludia okolo nas sa neustale menia a zial prichadza sklamanie, lebo sme si mysleli, ze to je ta istota v nasom zivote. A je to tak prirodzene, co si neuvedomujeme, pretoze my nie sme rovnaki ako deti, nie sme rovnaki ako slobodni dospeli a ked mame zalozenu rodinu. Cely zivot sa menime, formujeme podla zivota,ktory zijeme a aj okolie okolo nas sa rozvija svojim vlastnym sposobom. Preco by sa malo prisposobovat nam ? Malokto ma to stastie, ze clovek vedla neho ostava s nim dlhodobo. Ano, ak je to rodina, tak je to idealne ale ako vsade vidis, vztahy su velmi zlozite a treba na nich neustale pracovat a byt ustretovy - na oboch stranach. Ak to nejde, v tom pripade kazdy ide svojou cestou.
@fazulka21 necitala som všetko...na tvoju mamu by sedelo narcisticka matka.Preto tak obskakuje brata a robí z neho neschopného.Vo vnútri sú takí ľudia zraneni boja sa osamelosti možno aj preto žiarli, keď sa rozprávaš s otcom.A nečakaj, že Ta niekedy pochváli brat je mäkkys, takže s tym nemusí bojovať ako povie tak bude a on ju bude posluchat...ty si citliva, ale aj tvrdohlavá a tvoj vzdor ju naštartuje do zlosti, preto prišiel ten afekt.Takejto osobe sa nevzdoruje ja mám takú svokru:(už nie sme roky v kontakte.
Ale toto už prišla ďaleko ja by som sa jej neozývala.Narcisticki rodičia veľa veci nerobia pre deti z lásky, ale aby bolo vidieť ako sa starajú, pomáhajú pre divadlo pre ostatných "pozrite sa aká som dobrá matka"
Aj tvoja mama asi mala zlý vzťah s mamou.
Áno to tvoje upratovanie a drhnutie kefkou bolo preto, aby si Ťa mama konečne všimla, poďakovala, bola Ti vďačná...aj tvoj otec sa jej boji a robí čo jej vidí na očiach?aký majú vzťah?
Daj si trocha od nej odstup a uvidíš, ale s 90% istotou sa Ti prvá neozve a, keď sa ozveš zahrnie Tá výčitkami čo si si to dovolila
@fazulka21
Ty musíš pochopiť jednu podstatnú vec. Nezmeníš svoju matku. Tvoja matka je zrejme veľmi zranený človek, keď sa k svojmu okoliu správa ako sa správa,. Toxická osoba. Postupne ju všetci ľudia opustia a ona ostane sama, lebo s takým človekom nikto normálny nebude. Na vzťah treba dvoch. Ty sa môžeš snažiť budovať a neviem čo, je to strata energie a neprinesie to nič len ďalšie sklamanie. Mala by si sa od matky ostrihnúť a žiť svoj život, lebo takto budeš len a len trpieť. Strašne sa jej pcháš do zadku a čakaš, že sa niečo zmení a ona konečne uznal, aká si super. No, nezmení sa nič, kočka. Ty sa zderieš a matka sa k tebe bude naďalej správať ako k h…u. Sorry za výraz, ale tak to proste je. Kašli na ňu a začni si konečne žiť pokojný život s dcérkou, prípadne buduj vzťah s otcom.
@yoxinka ono práveže je to tak, že okolie ju má rado. Lebo ona sa snaží urobiť všetkých šťastnými, obletuje... Je komunikatívna, na okolie pozitívna a usmiata. To ibana mňa je takáto a na otca. Jej známi jej nemajú prečo protirečiť. Ja som tá zlá. Lebo ona povie len tú svoju časť príbehu aká som nevďačná, že si nevážim a čo všetko ona robí... Možno by aj niektorí súhlasili, že čo mi má byť ona vďačná a prečo by ma mala rešpektovať keď ona je rodič. Neviem. Ja ale jednoducho nechcem stále zažívať pocit že som nepodstatný prd a ako ma ona nepotrebuje a pod.
@fazulka21 asi neznaša tvojho tatka a ty sa nanho podobaš, tak ta bude nenavidiet navždy. Prečo sa otec neodstahuje? Prečo sa neodstrihneš? Tvoja mama si nikdy neprizna chybu..Keby ti neudupavala sebavedomue, tak ta neodhovaram, ale takto len škodiš sama sebe a tvoj otec nezmyselne trpi. Život mame len jeden..Daj jej podmienku - ked sa ti ospravedlni alebo bude ochotna si priznat chybu, inak s nou nebudes komunimovat.Zranila ta dost..Pytala som sa ta, či si tu hlupost chcela vyviest kvôli nej alebo kv.chlapovi..lebo ked kvoli nej..tak potom..To je zrejme ten syndrom spoluzavislosti obeti, prečo tyrane ženy neodidu od tyranov, lebo su na ňom psychicky zavisle ..A ty maš vlastny byt, svoj život - nie si zavisla byt na nej..ja sa ti čudujem..mna mama tiez roky zraňovala, ale chybu v sebe nevidi, ona sa modli 3x denne a tak je asi sväta podla nej
@karolinakr vtedy tá hlúposť bola asi mix všetkého. Ale len kvoli nej nie. Pamätám sa, ako som sedela v kuchyni, písala list a strašne som chcela aby ma tam našla... chápeš....volanie o pomoc. Oklepala som sa, vytesnila to. Ja mám rada svoj život, som na seba aj hrdá, len pri takýchto situaciach s mamou mám pochybnosti či naozaj nie som ja ten problém. Vyrastala som v tom.... Každopádne áno, to je moja podmienka keby sa aj nahodou ozve, tak moja prvá reakcia bude že pokial sa mi za tie sprosté reči neospravedlní, komunikovať s ňou nebudem. Ja nemám problem si priznať chybu že som vybuchla, nemám problém jej povedať prepáč. Ak ona áno, príde o dcéru aj vnučku pravdepodobne (na určitý čas určite)
@fazulka21 Ahoj, dievčatá ti dali veľa dobrých rád, tak váham či vôbec písať. Nie som psychológ tak ma ber s rezervou. Tvoja mama mi pripadá ako ukážkový psychopat a domáci tyran. Navonok milá chrumkavá a doma peklo. Má jedného obľúbenca syna a ostatní sú handra. Uvedom si, že sa môžeš aj pokrajat nikdy sa od nej nedočkás pekného slova alebo uznania. Nikdy vážne nikdy pre ňu nebudeš dosť dobrá nech budeš robiť čokoľvek. Zmier sa s tým a ži vlastný život. Nie si povinná chodiť upratovať a pomáhať človeku čo ťa psychicky týra len preto, že pred 33 rokmi nešla na potrat. Tvoj brat je dospelý človek, nie bábätko braček ktorého treba chrániť, je na ňom aby sa postavil na vlastné nohy. Ak sa celé roky 'vyhrieval' v maminej priazni a nikdy sa teba a otca nezastal, tiež s ním nebude všetko v poriadku. Ak chceš niekomu pomôcť tak otcovi, v podstate je týraný muž, pomôž mu nájsť silu podať žiadosť o rozvod nech má konečne kľud.

@fazulka21 a ze mama už má svoj vek:D moja ma 60tku a fičí si jedna radosť, dokonca si užíva viac ako my. V živote som hej nebola riadiť.... otec 60tnik tiež tak. Nie je imobilna, ťažko chorá. Nech sa postará. Mne by raz mama povedala, čo tebe tvoja. Otáčam sa na opätku a uvidí ma až keď sa pekne príde ospravedlniť, kľudne aj nikdy. Jedna vec je slušnosť, výchova, úcta, druhá je robiť zo seba handru a nechať si ubližovať.