Pamätáte si na poriadok či neporiadok z detstva?
Keď si doma pozerám našu domácnosť, napadla mi takáto otázka… keď ste boli deti, maximálne na 1.stupni ZŠ, pamätáte si, či bol u vás doma ne/poriadok? 😃 či vaša mama mala stále utretý prach alebo poskladané prádlo? Ja si pamätám jedine to, čo som musela urobiť a ešte sobotné upratovanie. Tak by ma zaujímalo, či aj moje deti zabudnú na tento cirkus okolo alebo nie 🤣 väčšinu si potom pamätám už z puberty a samozrejme čo si všímam v dospelosti, zaujíma ma ale vek do cca 9r
Vieš čo? Ja si pamätám, že sme mali obývačku vždy upratanu, prehozy (tie chlpaté) vyrovnané v zahyboch gauča, každá vec v poličke mala svoje miesto, prach utretý, povysavane.
Ostatné izby si nepamätám, ja ani vlastne neviem, ako vyzerala moja detská izba, len viem, že sme vankúše a posteľné dávali do postele a na postel deku 😀 ale kde boli uložené hračky, či mama po nás upratovala, či nejaká víla, alebo my..neviem. Tiež si pamätám len sobotné upratovania. 🙈 A v kuchyni bola len mama a my len okolo stola 🙂
Z tohto veku si nepamätám ale už keď som mala viac, možno 13, kazdu sobotu som utierala prach a sviatky sektetar, kde bolo kopec skla, leštenie pohárov a ešte aj tie sklenené dvierka leštiť, nočná mora, ako dobre, že to už nieje moderne
Na prvom stupni som urcite (ne)utrety prach nevnimala. Ani neumyte riada a co je viem co. Pamatam si akurat, ze sme boli prasit koberce na snehu, to bol iny zazitok. Ako sa upratovalo, kedy a kto to robil fakt netusim.
@ladenka4 a 300 pohárov, rôzne sošky, súpravy...medzitym svietniky, vsetko vykladať na stôl, umývať v lavore s jarovou vodou, potom utierať a naspäť do sekretaru 😀
Viem len, že obývačka vyzerala normálne... Asi keby bol neporiadok, tak to by som si skôr zapamätala. A od 10. rokov som pravidelne pomáhala s riadom, asi od 13. ma mamka začala postupne učiť variť, piecť, žehliť. Odpadky vynášal môj starší brat.
A pamätáte si česanie strapcov na kobercoch? 🙈 🙈🙈
Mama upratovala dosť a samozrejme každú sobotu generálne upratovanie, teda nepamätám si na neporiadok, jedine že riad umyť vždy odkladala a teda umývala až večer a teda na linke/v dreze bol neumytý riad.
@ladenka4 a 300 pohárov, rôzne sošky, súpravy...medzitym svietniky, vsetko vykladať na stôl, umývať v lavore s jarovou vodou, potom utierať a naspäť do sekretaru 😀
@kavasmliekom presne, načo jedna rodina potrebovalo toľko pohárov
pamatam. nebolo to casto, ale bolo to.
a vadilo mi to vtedy presne tak, ako mi dnes vadi neporiadok u mna.
Pamatam si na poriadok.
Ktoré dieťa do 9 rokov vníma prach a poskladané prádlo? Má iné starosti a zábavu ako dospelácke hlúposti. Vôbec si nepamätám ako sa u nás upratovalo kým som nedostala úlohy aj ja. Veľký bordel by som si pamätala ale také bežné veci nie.
Ja si nepamätám vôbec, ale nepamätám si ani z puberty.. A teraz rozmýšľam, bola som pri rodičoch predvčerom a nepamätám sa či mala mama utrety prach, riady v dreze alebo neupravený gauč 😁
Ano, pamatam sa si mojho tatka puntickara cholerika, a mamu stale zavretu v kuchyni
U nas si pamätám funkcny neporiadok. Najvacsiu traumu si vsak nesiem z toho, ako ma mama k poriadku ani neviedla, no ocakavala ho. Chcela vyskladane kominky, no nikdy mi neukazala ako oblecenie skladat. Preto v mojom dome mame vsetko okrem spodneho pradla, uterakov a postelnej bielizne na vesiakoch v satniku.
Áno, pamätám. Bol u nás celkom bordel a chaos a nechápala som čo sa všetky spolužiačky sťažujú, že musia v sobotu upratovať. U nás sa nemuselo. Upratal ten, komu sa chcelo, samozrejme mama upratovala najviac. Poháre vo vitrínach sa umývali len pred vianocami a len keď sa nám chcelo (deťom). Bol to taký hurá systém, mame asi stáli vlasy dupkom, ale nechala nás. Občas sa čosi rozbilo, občas nie. Čo sa týka upratovania, bolo to fajn u nás, nerobila sa z toho veda. Kto chcel mať upratané, upratal. Otec to nikdy nebol 🤷.
Pamatam si sobotne upratovanie, prach neviem, ale haldy zehlenia (tie handry na prenasleduju do dnes) riady bola hadka, kto umyje - hned poobede. V drese nebolo nikdy viac ako 1 pohar …
Áno, pamätám. Bol u nás celkom bordel a chaos a nechápala som čo sa všetky spolužiačky sťažujú, že musia v sobotu upratovať. U nás sa nemuselo. Upratal ten, komu sa chcelo, samozrejme mama upratovala najviac. Poháre vo vitrínach sa umývali len pred vianocami a len keď sa nám chcelo (deťom). Bol to taký hurá systém, mame asi stáli vlasy dupkom, ale nechala nás. Občas sa čosi rozbilo, občas nie. Čo sa týka upratovania, bolo to fajn u nás, nerobila sa z toho veda. Kto chcel mať upratané, upratal. Otec to nikdy nebol 🤷.
@mikadooo ale rozmýšľam, že tie poháre, to asi až keď sme boli staršie. Riady sme umývali tiež asi až staršie. Podľa mňa kedysi ani nebolo toľko hračiek ako teraz. Však u nás sú decká zahádzané blbinami. V škole dostanú odmenu, za absolvovanie týždňového krúžku medailu, tam hento, tu tamto, atď atp. Nestíham schovávať, čakať kým zabudnú a následne vypratávať byt od kravín. Tá najstaršia už chápe, že nemusí mať každú cetku, že to zahlcuje priestor. Dvaja menší ešte nie.
Vizuálne si nepamätám žiaden neporiadok, ale pamätám si, ze sme asi mali dosť neporiadok lebo stále to mama riešila. Nemohol k nám prísť nikto na návštevu, lebo furt bol neporiadok, no ja si pamätám z útleho detstva všetky izby koberce, nábytok, hračky maly elektrónkový televízor. Dokonca riady a taniere, aj plastové poháriky na vajíčka na mäkko. Spotrebiče vysávač odpadkový kôš ETA robot veľký ako umývačka riadu. Ale žiaden neporiadok. Ani na jednu neporiadne uloženú vec si nepamätám. Ani na špinu. Len raz čo sme sa vonku s bratom hrali a hrozne nás bavilo si robiť v daždi koláčiky z blata po okolí hlbokej mláky vyjazdenej od traktora. To sme mali blato až za ušami. Suseda sa pohoršovala to si pamätám, že čo sme to za deti.
Pamätám si sobotné upratovanie aj to ako sme chodili trepať vonku pred bytovku koberce riad si každý umýval po sebe to už keď som bola staršia v detstve asi mama a presne tie obrovské obývačkove steny až po strop zaplnené soskami pohármi a bludami a nenávidela som umývať staré drevené okná ktoré sa museli sľubovať a padal z nich bordel 😀a následne to povysavat
Pamätám si hlavne to, že do obývačky a spálne rodičov sa nesmelo chodiť. Dokonca ani u starých rodičov som nemohla len tak do spálne. U oboch babiek😬 ale my samozrejme natajnáša…🤭
Deti toto neriesia. Mozno skor uz potom skolaci. A veru pamatam si ked som isla vysavat a vysavac bol tazsi nez ja.
Ked som lestila pohare-ktorych bolo na stovky 🙈😂
Áno - stale všetko upratané, vylestene, koberce vyčesané...a mama unavená vyšťavená
My sme mali vždy upratané. Fakt ze vždy. Neporiadok sme mali asi len keď mama bola chorá 🤣
ja si pamatam, ze sme mali vzdy poriadok, museli sme ho aj robit a udrziavat. Pamatam si aj ako male dieta, ked sme sli k jednej babke a mala vzdy bordel vsade :D Druha babka vyriadena a prva vec co dostali deti a vnucence orbit, bolo prat/pradlo vesat, prach utierat/sklo lestit, synovia okna umyt a malovat byt pravidelne, aspon kazdy druhy rok :DD
u nas doma, tym ze pratal vsetci, nebol nik vystaveny a nebol ani bordel ani cirkus, ak neratam postihnutie otcima a mamy s ucesanymi "chlpami" na kobercoch - dostali aj svoj speci hreben, a hadam kazdy tyzden dva sa kefoval koberec v detskej (taky ten perzsky tam bol celoplosne :DDD) Nie na to sa nezabuda :DDDD
mali sme vzdy poriadok, mama nas za vsetko nepricetne buzerovala (packy na podlahe, odrobinky v kuchyni, neuhladne poskladane uteraky, ktore mi po poskladani nevahala rozhadzat lebo ze to nie je pekne poskladane) a robila upratovacie soboty. a teraz na stare kolena neriesi nic len aka je zrobena a vystavena zivotom. snazim sa na toto u seba davat si pozor. a zaprisahala som sa ze v zivote nebudem robit upratovacie soboty namiesto toho aby som sla s detmi na vylet alebo sa im venovala. 100x radsej mat bordel ako ked decko nieco rozleje a hned ho chyta uzksot ako ho zdrbe mama
pamatam si poriadok aj sobotne upratovanie. nepamatam si, ci bol alebo nebol prach, ale pamatam si, ze na rozdiel od mojej domacnosti sa vsade nepovalovali vselijake hluposti (slnecne okuliare, pera, papieriky, vitaminy, atd atd). vsetko malo svoje miesto. u nas vela upratoval (a doteraz upratuje) moj oco.
Pamätám si ako sa umývali krištáľové poháre a luster. Ten luster mal kópu kópu malých kúskov. Zdá sa mi ,že sme koberec trepali na snehu a pamätám si, že som rada zametala.
Pamatam si ze sme kazdu sobotu mali upratovaci den. Mimo to som zametala mechanickou metlou to si pamatam tiez. U nas bolo vzdy upratane a vzdy vsetko muselo byt odlozene a ciste. Pamatam si ze som isla ku spoluziacke po skole a prekvapil ma ohromny bordel, pradlo na zemi v izbe, rozhadzane deky po gauci a riady na stole. Normalne som z toho bola paf. Teraz uz viem ze sa prosto len rano ponahlali a vtedy sa mi to zdalo neskutocne😅
Myslím, že deti si zapamätajú len tie extrémy - buď ak mali rodiča extrémne zaťaženého na poriadok, alebo ak naopak bola doma pravidelne naozaj veľká špina. Bežná domácnosť, kde sa priebežne upratuje, ale nádoby vydržia dve hodiny neumyé v dreze, je niečo čo človek nejako špeciálne nevníma, berie to automaticky.

Ano, pamatam si to doterat a aj ako som neznasala to stale upratovat, riad sa umyval az ked na zemi boli naskladane zaschnute hrnce, fuj, doteraz to mam pred ocami ten bordel a ja ako decko som to musela upratat