icon

Pár rokov sa neviem zmieriť s rozchodom. Je to ok?

lodiak27
3. okt 2014

Ahojte,
viem ze je tu zalozenych vela diskusii na tuto temu ale predsa skusim.
S priatelom som sa rozisla pred 4 a pol roka, mame spolu dieta ktore ma 5 rockov.
Ex od nas odisiel, pretoze nam to prestalo nejak klapat , chcela som to nejak zachranit a nechcela ostat sama ale tvrdil ze nechce aby nase dieta vyrastalo v hadkach a zlych rodinnych podmienkach. Ze by mu to len ublizovalo, ze ked sa rozideme bude topre malu to najlepsie.
Od zaciatku ani jeden z nas nepodal na sud ziadost za vyzivne a o upravu styku s dietatom.
Vzdy sa dalo nejak dohodnut, aj ked vela krat sa to vzdy zmenilo ze mu nieco do toho prislo alebo bol pracovne odcestovany.
Prvy rok a pol mi platil 500 euro, pretoze nam dieta chodilo do sukromnych jasliciek.
Potom sa to zmenilo na 300 euro s tym ze nema uz tolko peniazi, a ze aj ja dobre zarobim, a momentalne prispieva 250 euro z coho 50 euro plati malej poistku.
Mala mi chodi do statnej skolky, na buduci rok uz ide do skoly. Aby som neklamala tak ex jej nakupi aj vela oblecenia.
Na sud som to nedavala pretoze mi to viac menej priznam sa aj vyhovovalo, zo zaciatku som mu ublizovala citila som sa ranena a tak sama, nechcela som mu malu davat,priam ani len ukazat, a zneuzivala som to ze som s nim mohla "kyvat" pretoze ani on nedrzal nikdy slovo a namiesto o 12.00 meskaval hodinu, alebo aj viac.
Mala bola uz vytesena ze uz ide a stale nikto nechodil.
Tak preco by som mala byt ja ta "dobra"?
Hneval sa ze si terminy davam a upravujem podla seba ako a kedy sa mi to hodi, ale ja sa staram o nase dieta tak ja mozem aj rozhodnut. Ked sa mu nedalo, mal si to zariadit.
Ublizil nam uz dost.
Neviem preco, ale stale sa nejak neviem zbavit tej zlosti, ex si nasiel ovela mladsiu priatelku, uz su spolu 3 roky, neviem to prekusnut.
Mala som aj 2 vztahy ale po par mesiacoch to cele vzdy krachlo. Teraz som na vsetko sama a som nestastna. Mala mi zacina prerastat cez hlavu a ja uz nevladzem.
Vsetko cedim cez zuby ale snazim sa neukazovat to na povrch aj ked casto vybuchnem, aj pred malou ked mi ju dovezie, hadame sa pred nou a mne je to neskor tak cele luto. 😒
Niekedy sa pristihnem, ze som neprijemna a podrazdena aj ked sa snazim to neukazovat ale taka som bezradna ze neviem to ovladat.
Som nesvoja ked mu ju dam aj na noc, len cakam kedy mi zavola ze mala chce ist ku mne a nechce byt u nich. Neviem sa odreagovat, stale myslim na to ako sa vsetci traja zabavaju a hraju sa spolu, viem ze by som mala mat aj radost z toho ze ta nova priatelka mojho ex moju malu zboznuje,
stara sa o nu, vela krat viem ze je s nou a priatel v praci ved mala mi to povie, vela krat sa pytam malej ako a co, v nadeji ze povie ze boli k nej zly,
ze za mnou plakala alebo ja neviem. Proste mam pocit ze mi to uz udiera na hlavu. Neviem to ani opisat. Jednoducho ziarlim,
a vadi mi ked mi mala rozprava kedykolvek o jeho frajerke!
Mala by som sa tesit z toho ze nase dieta chce ist za otcom ale mne to vadi ☹ Viem ze je o nu super postarane ale ajtak.
Vzdy ked mi malinka povie nejaku hlupost, chytim sa toho a hned ho bombardujem a utocim ze je neschopny a ze mu ju uz nedam. Aj ked je to malickost ☹
Neviem to prekusnut ze on sa ma dobre a ja som ostala na ocot a s dietatom. Malu nadovsetko milujem ale tiez potrebujem mat vedla seba niekoho kto bude so mnou drzat, lubit ma a stat pri mne.
Su dni kedy rozmyslam ze mu ju budem davat co najviac, nech si vyskusa co je to starat sa o dieta, mozno to casom zacne vadit aj jeho priatelke a vykasle sa na neho,
nech si vyskusa ze to nieje az take jednoduche. Potom ma zase chyti zase ze mu ju radsej nebudem davat, ze si ju ani len nezasluzi ☹
Teraz rozmyslam ci to mam vobec podavat na sud, chcela by som aby sme mali fixne stanovene terminy odklepnute sudom. Nech sa nikto nevyhovara.
Priatel je zivnostnik, takze sa este bojim toho ze by mi mohol sud odklepnut este menej.
Bojim sa aj situacii ze keby mu dali platit este viac, tak je schopny zrusit zivnost, vsetkeho sa zbavit a podat na sud ze je uplny chudacik a ze chce prispievat menej. 🤐
Neviem co mam robit ☹
Som nestastna uz aj sama zo seba, mam chut mu ublizit ze sa na nas vykaslal, nech trpi aj on.
Ale na druhej strane nechcem byt trhacka uz ajtak roztrhanej rodiny ☹
Prosim poradte.

pribinak
3. okt 2014

Nic v zlom, ale chod k psychologicke, ty si ten rozchod este fakt nerozdychala, neries svoj problem cez dieta, dufam, ze sa ta to nejak nedotklo, ale to co pises nie je ok

Len pre tvoje info, najnizsie vyzivne je okolo 30e, to co dostvas na malu je v porovnani s inymi maminkami luxus

lyzzy
3. okt 2014

Jednoznačne psychológ....jediná rada.

2712sasenka
3. okt 2014

Dostala by si max.50-80 euro...nepokusaj stastie,bolo by este horsie ak by si sla na sud,zisti si kolko platia chlapi zenam a prejde ta chut...ty mas totalne luxusne vyzivne az sa divim,ze ani ta jeho na to nic nepovie....vsetko raz prejde a sa utrasie,chce to len cas,niekto potrebuje menej,niekto viac casu 😉

oktobermimi
3. okt 2014

Kokso tak výživné maš LUXUSNE
kamaratke ex na malú (17mes) platí 40eur!!!.... takže nepokúšaj štastie a bud rada že máš tolko kolko máš...
a k tvojmu problému 1pszycholog a 2chlap ktorý pomože zabudnut 🙂

pimpulka
3. okt 2014

Dopraj iným a bude aj tebe dopriate. Pokial budes takto nastavená ako teraz si, ze spekulujes nad tým aby sa tvoj ex rozišiel a aby mala nemala rada exovu frajerku, dovtedy nikdy šťastná nebudeš a ostaneš fakt zatrpknuta a sama. Otvor oci a uvidis ze si v super pozícii. Snaž sa myslieť pozitívne.

mirkava
3. okt 2014

jojoooooj tak to máš ťažké, čo na to povedať, musíš to prekonať, preniesť sa rozchodom... ale ako? sústreď sa na niečo, nájdi si nejaké záujmy... začni cvičiť, chodiť do fitka, alebo nejakú inú záľubu na ktorú budeš sústrediť celú svoju pozornosť, samozrejme popri dcérke.... a nájsť si lásku to zaberá, veď ako sa hovorí klin sa klinom vybíja 😉 držím palce a ešte niečo, buď rada že malá ma dobrý vzťah s otcom.... drž sa 🙂

eanna
3. okt 2014

Ako nehnevaj sa ale mala by si fakt navštíviť odbornú pomoc. Ja som presne s tých priateliek ako má tvoj ex. V mojom prípade to už je manžel a čakáme drobca, no poviem ti, že to čo ty robíš na ich rodinnej pohode nič nezmení. Pre tvojho ex a jeho novú si len zatrpknutá hysterka čo si vylieva svoje pochrámané ego cez dieťa. No pamätaj tvoja malá to vidí a jedného dňa sa ti to môže vypomstiť. Vyberie si pohodu a pokoj u otca a jeho novej. Tak si zváž čo je pre teba dôležitejšie tvoja dcéra a jej šťastie, alebo pomsta.

lady511
3. okt 2014

ahoj,,podla mna je tot písané od neskutočne smutnej a sklučenej osoby ☹ ,, dost to cítit z tohto čo si napísala,,ale viem si predstaviť aké je to pre teba,,velakrát somsa chystala od mojho odísť ale pe nich je radosť žit,,teda hlavne pre takých ktorý si zničia rodinu a bežia k inej,,mladšej ešte ked je bez dietata..maš pravdu je to smutne a určite bolestné,,držím palce aby si to prekusla,,najdeš si partnera,,ked to budeš najmenej čakať,,upriam sa na maličku,,ked mi bolo najtažšiee( tento rok som prekonala potrat) venovala soms a malej,,čítali sme si,,,spievali,,(aj ked mi do spevu nebolo) neprekonala som to ale ten najhorší smutok mam za sebou,,mam rozne tažké chvíle s partnerom za sebou,,teda už ani neviem či je to partnerstvo ale bojujem koli dcerke,,koli tomu že chcem aby mala komplet rodinu,,vieš ak to bolo naozaj jeho chyba,,vieš ako sa vraví bože mlyny... ono to príde na každého..a to že si na dcerku sama že sa jej venuješ,,vychovávaš ju,,lubiš to sa ti raz vráti ...a k tomu výživému mam známeho ktorý svojej žene platí (ma 4 deti) a na jedno platí 20e a chcel by ešte menej 😒 mna to tak vytočilo že som mu vynadala do chrapunov,,pretože neustéle ku nám chodí vyplakavat aké je všetko drahé pre deti,,ja som mu hned objasnila aké je všetko drahé pre deti a tuto smiešnu sumu by si mal strčit...je to hanba a to MU RAZ DETI VYKRICIA.. 🤐 ..takže tvoje výživné je naozaj pekne,,a presne ako píšeš,,známy sa spravil chudáčikom,,robí na čierno,,vraj zarobí 200e a pritom ma okolo 1000e a nikto mu to nedokáže,,je mi z toho na grc

fidka79
Odpoveď bola odstránená
irusa
3. okt 2014

tak isto máš šancu si nájsť nejakého priateľa ako on si našiel priateľku...čo si si myslela, že keď sa rozídete už žiaden vzťah mať nebude ??? veď pri rozchode ťa to mohlo napadnúť.... podľa toho čo si tu opísala myslím, že chyba je skôr v tebe ako v ňom...prečo mu kaziť šťastie, zato, že tebe vzťahy krachli....ži a nechaj žiť !!!! ma na to právo a ty čím najskôr navštív psychológa, lebo toto mi normálne nepríde...

marselitka1
3. okt 2014

Ahoj. Podla mna uz to, ze si to tak konkretne popisala je super, pretoze si uvedomujes, ze to nie je v poriadku a to je velmi dolezita cesta k naprave....Od ex sa treba odstrihnut. ma svoj zivot a ty mas tiez svoj....To, ze im rozbijes vztah alebo nebudes davat malu, problem nevyriesi a aby sa to napokon neobratilo proti tebe. Treba zajst k psychologicke, sustredit sa na buducnost, najst si nejakého kamarata na travenie volneho casu, podporovat malu a snazit sa vychadzat s kazdym....Urcite ze nie so na ocot, kup si nieco pekne, oblec sa, namaluj, daj malu ex a vyraz si do spolocnosti, mozno neikoho mileho spoznas, najdes si priatela, alebo hoc len kamarata....Ale myslim ze fakt najlepsie by pomohol psycholog.....

tilda
3. okt 2014

Hm...je mi ta luto,ze sa tolko trapis kvoli niekomu kto vas vlastne nechal v stichu,s tak malym dietatom ostat sama nie je sranda. I tak,uz davno si mala byt zadaptovana na novu situaciu. Co mu sluzi ku cti,ze sa k amlej sprava pekne. Bolo by asi vazne fajn,ak by si si nasla psychoterapeuta...az potom si podla mna najdes aj noveho partnera. So sudom by som nevahala-vzdy je lepsie mat styk upraveny,treba mat vo veciach poriadok...aj kvoli malej...nech to stoji co to stoji...a nie je pravda,ze urcite dostane mala menej. Zavisi od vasich prijmov a nakladov na malu. Drz sa!

ladyblcha
3. okt 2014

@lodiak27
chod k psychologicke. vazne. nie je to nic na hanbu. lebo ublizujes sebe a malej zaroven. mala nechape preco nema mat niekoho rada, kto ju ma rad (priatelka tvojho ex), svojho ex tym urcite k sebe neprivolas, tymito vystupmi a v konecnom dosledku tym ublizujes zase len sebe. chod sa porozpravat. obvodak ti da papier a vtedy ti cast preplaca poistovna.

ja som po rozchode chodila tiez, nevedela som sa s tym vysporiadat, skoro rok som len plakala. vkuse. vsade, nestihla som terminy, porobila som prusery v praci (dodnes ich davam dokopy), schudla som 10kil, 2x som mala za jeden rok zapal pluc, zlyhavala mi pecienka /nie, nepila som/, jednoducho som sa zlozila a moj organizmus so mnou, uzavrela som sa, nechcela som nikam chodit ani s kamoskami, radsej som doma plakala. musis sa spamatat.
nechaj si pomoct, prosim.

bonaqa2013
3. okt 2014

Možeš si skúsiť kúpiť v lekárni niečo na upokojenie. Keď to nepomože tak navštíviť odbornú pomoc. Ak je dcéra u ocinka, prečo nevyužiješ a nejdeš niekde do spoločnosti, na nákupy, na kávu s kamoškou, na plaváreň, hoci kde kde troška zabudneš na problémy a aspoň na chvíľu sa rozpíliš. alebo zapíš sa na jazykovku. Nevieš kde ťa šťastie čaká. len nemysli stále na človeka, ktorý ťa sklamal. Takže keď bude dcéra preč, choď aj ty von a neseď doma.

kikina84
3. okt 2014

Moja mama sa cez rozchod z otcom nepreniesla vyse 10 rokov a poviem ti,že za celu tu dobu od nej zutekali vsetci potencionalny partneri a ostala sama ako prst,lebo jedine na co mysli je ako sa pomstit mojmu tatkovi..S bratom mame pochybnosti ci jej uz z toho celeho neprepina,lebo niekedy ma take maniere,ze sa nam zastavuje rozum a kvoli pomste ma uplne zatmenie pred ocami.Robi veci ktorými ublizuje najme sama sebe a to tak,ze svojim správaním,(ktoré si pravdepodobne ani neuvedomuje,len sa lutuje),prichadza o priatelov a je sama ako prst a tym sa dostava do stale vacsej a vacsej depresie a je to proste cele zle..Urcite by som zacala na tvojom mieste navstevovat psychologa,lebo ti to udre na mozog a co sa tyka tej striedavej starostlivosti..mam par kamosiek ,ktoré po rozchodoch s partnermi trvali na tom ze dieta pojde do striedavej starostlivosti a tym myslim pekne pol na pol,teda dva tyzdne ona a dva tyzdne on v mesiaci a vela muzov velmi rychlo povolilo uzdy.Lebo vacsina muzov po rozchode si berie deticky len na vikendiky a tvaria sa aky su uzasny a ako to zvladaju,ale ked chlapovi zavesis dieta na krk na cele dva tyzdne v mesiaci, tak si velmi rychlo uvedomia co je to starat sa..Takze toto by som pripadne kludne skusila aby si aj on co to zazil ohladne ,,starania sa,,! Kazdpoadne z tvojej strany to urcite ries s psychologom,lebo je to velmi dlha doba pocas ktorej si sa cez rozchod nepreniesla a to je uz problem..drzim palce 😉

sissy27
3. okt 2014

smer psychológ... robíš obrovskú chybu, že malú využívaš ako nástroj pomsty... lebo v konečnom dôsledku sa nemstíš exovi - on je dospelý, on si povie, že si padnutá na hlavu a tým to preňho hasne,bude mať o dôvod naviac, prečo neľutovať to, že od teba odišiel, ale malá si to nikdy nebude vedieť spracovať a jedného dňa sa to celé obráti proti tebe...
čo sa týka súdu - to si poriešte, ale dohodou... s tvojím ex sa dá komunikovať, k čomu si môžeš gratulovať, tak mu to povedz normálne, vysvetli, že chceš byť malej zákonným zástupcom, a dohodnite sa na podmienkach čo sa týka stretávania s malou a výživného, právnik vám to dá dokopy, podá na súd, na súde strávite cca 20min na jedinom pojednávaní a je to vybavené...
a ty sa naozaj nasmeruj k psychológovi, jedna vec je smútok, ale ty sama vidíš, že sa mstíš najhorším možným spôsobom, takto sa ani ty sama neposunieš ďalej...a uvedom si, že aj keby sa rozišiel so svojou súčasnou partnerkou, tak k tebe sa vracať nebude...

marionmarion
3. okt 2014

psycholog...inak si to odmesie tvoja mala, vlastne ona si to odnasa uz teraz, ked jej rodicia ju pouzivaju ako nastroj pomsty...ak sa cez to nedokazes preniest sama, tak si daj pomoct, uz vcera bolo neskoro!

ejmi25
4. okt 2014

Áko to su dnesni muži spraviť dieťa a nájsť inú lebo im to neklape aké trápne z ich strany ja sa jej nečudujem som na tom rak isto. Nech si spraví dieťa s pani dokonalou ked vedel opustiť koli inej co este chce ha...

babika112
4. okt 2014

sama vieš kde je problém, ako sa správaš a, že to nie je správne...tak popracuj na tom, ale nie sama. Choď za odborníkom psychologičkou a ešte radšej psychiatrom (nič v zlom). Sama som prekonala traumu z rozchodu a snažila som sa dostať sa z toho...ale nakoniec som vyhľadala psychiatričku...a všetka bolesť bola po mesiaci preč. Mne to veľmi pomohlo získať nadhľad nad situáciou. A nakoniec... pro jedno slunce, kvíti nesvíti. Si mladá, neboj, naisto si časom niekoho nájdeš, len sa musíš myšlienkami odpútať od minulosti. A to viem tiež z vlastnej skúsenosti.

adamuska
4. okt 2014

Skoda ze si to zadala ako otazku,neda na viackrat reagovat.Dobry psycholog ti da rady ako by si mala zacat zit,ale chciet. Zacat zit inak musis hlavne ty.v tomto ti siadny odbornik nepomoze a pchat do seba tabletky a mat zatemnenu mysel,no neviem.musis sra vzchopit,ten grazel ex za to nestoji.je to tazke ale da sa to.urcite jednoduchsieby bolo kedy si ho po rozvode nikdy nevidela,nepripominala si ho. ale mate dieta,ktore ti ho bude stale pripominat ,treba sa s rozchodom vnutorne zmirit a odpustit sebe aj jemu.drzim palce.