Parter sa odmieta podieľať na starostlivosti o syna
Dobrý deň , rada by som vás poprosila o názor a pripadne o radu k situacii ktorú už sama nedokážem zvládnuť.Žijeme s parnerom a synom (skoro 3 roky) spolu 2 roky .je veľa problémov ktore mame ale cez jeden sa proste nedokážem preniesť a to tym že sa nevenuje synovi vobec.Najprv som si myslela že je to len koli tomu že malý je proste príliš maličký a partner sa s ním nudí , aj neskor som to pripisovala tomu že často ako živnostík dlho robieval a potom potreboval aj njaky oddych a nestíha sa venovať a zaroveň zarabať a udrživať aj vsťahy s kamaratmi ale teraz cez sviatky ma to velmi mrzelo .Bol doma 3 tyždne a stale von s kamarátmi .Sem tam bol aj s nami ale to hlavne koli tomu keď sme potrebovali nakúpiť , alebo na poštu , do lekárne ale nikdy žiadna spoločná zábava .A teraz k tej vážnejšej časti .Ja som na tom zdravotne zle ,mám istu reumaticku chorobu ktorá nedávno vsplanula .Nemožem vela chodiť(prechádzky vobec) , nič poriadne dvíhať , nemožem byt v chlade ...Keby mám to zdravie tak ja s mojím synom beham kade tade , na výlety ,zabaviť sa .Aj som skusila s ním íst na prechadzku ale po nej sa mi stav zhoršil(silná bolest) a zas som musela byť v klude .Stále som doma už 3 mesiace aj so synom .Je mi ho velmi luto , doma sa síce vyhrame , stale sa snažím vymysleit nieco iné , njaku inu zabavu ale peniaze tiež moc nemáme takže je to tažké.Uptrímne som cakala ze ked sa vrátim z nemocnice (bola som hospitalizovaná 3 týždne )
tak sa mu bude venovať aspoň trochu , pojde s ním sem tam von ale mýlila som sa .Často ma nechaval večer doma samu aj keď som mala bolesti .Aj keď som mu vzdy kludne povedla že teraz tu pomoc potrebujem odišiel radšej von než by mi mal aspon pomoct syna osprchovať .Mala som koli tomu aj dosť zly psychický stav jendna vec je že som mladá na taketo problémi (20) ,lebo naozaj nieje nič moc byt doma stale , sama a este sa koli bolesti nemoct plnohodnotne venovať synovy na ktorom vidno že by všetko možne chcel .Ďalšia vec je že moj syn sa narodil s genetyckou poruchou koli ktorej musel mat dlho stomický vývod takže aj napreik tomu že má skoro 3 roky nemože byť umiestnený do školky ale musí byť doma dlhšie kym sa nenaučí používat správne konečník .Tým padom mu nieje dopriate ani to aby si mohol nájst kamarátov a hral sa medzi detmi aj ked by som si koli školke v prípade že by mohol íst hned musela vybavovať njaky polovičný invalidny .Co sa týka mojej a jeho rodiny tiež si ho nemože nik zobrat , moj otec je v česku a ma ínu rodinu , moja mama nemá zaujem a podla nej ani čas koli práci , jeho rodičia maju velku firmu a ešte 2 deti takže ani oni nemožu.Už naozaj neviem ako ho donutit mi pomoct , rozprávala som sa s parterom o tom že potrebujem aby mi aspon z jeho vlastým synom pomohol ale odpove su to vždy tipu že ja som na materkej , ja sa mám starať , a že on dieťa nechcel atd. a ked mu aj poviem že naozaj nevladzem neverí mi ,povie že mňa nič neboli len si vymýšlam aby som ho doma veznila .nikdy som mu nezakazovala chodit von , ani´nežiadala aby mi pomáhal doma ,a ked som bola zdravá tak ani aby sa s malím hral .Ako to podla vás vyriešiť , čo mám robiť ? dakujem
@pribinak to by som nezvladala platiť a bojim sa dať syna cudziemu človeku . rozhovorov bolo až až , aj s jeho rodinou ale nepomohlo .
Podľa mňa, určite to chce ešte jeden úprimný a otvorený rozhovor s partnerom a otázky na telo- z akého dovodu vlastne s vami je? Myslel to vážne, keď povedal, že dieťa nechcel? Ak áno, tak ako si to ďalej predstavuje? Jeho odpovede vám napovedia, čo ďalej.
@daredelilah Ako to máte s peniazmi? Kto živí rodinu?
Zarobí muž dosť?
Rozprávali ste sa o tom ako si rozdelite starostlivosť o dieťa a živenie rodiny?
@daredelilah veď partner podniká, jeho rodičia majú veľkú firmu, naozaj nevidím dôvod na nedostatok financií...to ani svokra si občas nezoberie malého ak ju poprosíš že ideš napr.k lekárovi? s kým bol malý keď si bola v nemocnici? nemáš žiadnu sestru,kamarátku čo by malého občas zobrali vonka? neviem či žijete v dome alebo v paneláku, ak v meste určite je niekde blízko paneláka ihrisko - tak ísť s malým, veď má 3roky už sa tam prehrá a ty si posedíš na lavičke.....ak bývate na dome - na dvor pre malého hojdačka, pieskovisko....veď s malým nemusíš chodiť niekde na túru alebo po výletoch kde veľa chodíš, stačí na najbližšie ihrisko, tak si nájde aj kamarátov...treba si to rozumne rozdeliť - muž nákupy a ty starostlivosť o malého - aj na reumu je dobrý pohyb v rozumnej miere....skús si vybaviť kúpele tie by ti mohli pomôcť(hlavne minerálna voda + vhodná rehabilitácia), reumatologičku vymeniť ak ti nezaberajú lieky
@lenkakravcova priateľ zarabá tak že dokáže zaplatiť bývanie , ale vela minie aj sám na svoje veci a kamaratov, ja dostávam iba matersku a tá ide vždy na jedlo , hygienu a nikedy keď sa dá tak aj na obliečenie .nerozprával sme sa o tom ako si rozedlíme staroslivost o dieta kedže sa starať odmieta a necháva to na mne .
@daredelilah Mali by ste sa o tom porozprávať. Ak chce aby si sa starala o dieťa a domácnosť, mal by platiť všetky náklady on.
Ak platíš i ty, mal by sa starať a aspoň pomôcť raz za čas i on. Nie je spravodlivé žeby si prispieval a do rozpočtu, ťahala domácnosť a dieťa a on ti ani nepomohol. Porozprávajte sa o tom.
@mogaa jeho rodičia nam nikdy nedali žiadne peniaze , a čo sa týka partera dá mi len na to čo považuje za nutne takže skoro na nič lebo nevidí význam v tom kupovat hracky ,oblečenie ani potraviny ako ovocie a zelenina lebo on to neje atd. svokra je partenrova nevlastná mame a teda nieje prvá stara mama mojho syna a ako už som písala maju firmu kde stravia veľa času a zbytok stravia zo svojimi detmi .K lekárom chodim s malím alebo ho postraži moja stara mama číže synova prastarka z maminej strany , u nej bol aj maly ked som bola v nemocnici na streidacku s partnerom ktorý mi to po navrate dal poriadne vyžrať že koli tomu nemohol viac pracovať.Ale je už stara velmi a nevládze sa mu venovať . Kamarátky nemám lebo by som sa im nestíhala venovať , sotva stíham upartovať a starat sa o domacnost a venovat sa synovi pri ochorení kedy niekedy ani nedokážem vstat s postele .Sestru mám ale býva daleko a má svoju rodinu a vela starosti . Bývame v byte a ano ihriská sú ale podla doktorov sa mám čo najviac vyhýbat chladu a bojim sa teda chodit von aby sa mi tie bolesti nevratili(nevedela som vobec chodit a aj ležanie bolelo ).Parter nebude chodit na nakupy sam lebo aj ked mu napíšem čo treba domov polku nekupi lebo to popdla neho nieje treba ako som už napísala a polku nevie najst a kupi miesto toho blbost .Kupele by som si rada vybavila ale zas by nemal byt kto zo synom .A lieky mám už teraz silné a tažko dostupne , beriem metotrexat , suflasalazin , medrol teda kortikoidy , a aj diclofenac , ..všetko čo sa dá ale bolest je tam stale aj neschopnost sa hýbať .
@daredelilah ak on nechcel dieta preco ho vlastne mate?? Myslim ze o tomto by sa mali partneri rozhodovat vzdy spolocne lebo ak je to iba tlak z jednej strany je velmi mala pravdepodobnost ze ten druhy casom akosi zmeni nazor.... Potom to vacsinou konci vacsinou konci temou typu " podarilo sa mi dotlacit ho o dietatu preco ho teda teraz nechce???" Ale k veci toto si musite vydiskutovat vy dvaja a nikto iny takze dlhy a uprimny rozhovor.... Drzim ✊✊✊✊✊✊
@kulumulu123 Stalo sa to tak že som mala potvrdene od doktorov že nemožem mat deti vobec a tak po pol roku sa stalo že bolo nieco aj bez ochrany(ano boli sme hlupy) a otehotnela som co som ale zistila velmi neskro kedže som mala aj menštruaciu a žiadne priznaky ani bruško (4 mesiac ). Ale aj keby sa na to prišlo skor nechala by som si ho .stava sa to .JA som to zobrala v pohode a jeho som k ničomu nenutila .Cez moje tehotenstvo sme sa nestretavali a braal som to už tak že zostanem nan sama .Po porode ale sám od seba kupil byt a chcel aby sme bývali spolu , k ničomu som ho nenutila nikdy.
Z tejto témy mi je úprimne povedané, veľmi ťažko a ľúto. Neviem nijako ti poradiť, snáď len ten opätovný rozhovor s partnerom, ale neviem, či to bude osozne. Len snáď toľko, že nerozumiem tomu, ako jeden chlap môže byť taký, detinské a, sebecký, že aj keď mu partnerka povie, že potrebuje jeho pomoc, on sa vezme a pôjde preč, za kamarátmi. Ze neprispieva a veľa mina na, seba? To co je za chlapa??? Ok, nechcel dieťa a teraz co? Už tu dieťa, je a očividne potrebuje viac starostlivosti ako zdravé deti (stomia) plus aj jeho matka. Mne len trebárs je zle od žalúdka, už mi manžel vari čaj, stara sa, neexistuje, aby tak sa vyjadril, že "vymýšľas si" a podobne. Veľmi smutno mi je,akí "muži" sú rôzni... @daredelilah,drzim palce, a prajem, aby sa tvoj zdravotný stav zlepšil.
@daredelilah prepáč ale skôr mám pocit, že jemu takýto život vyhovuje.....má upratané, navarené a nemusí platiť žiadne výživné.....byt by platil aj tak a ty ešte ťaháš stravu....v podstate ho to vyšlo ešte lepšie ako keby ti musel platiť výživné, lebo mu navaríš a upraceš a aj sex má keď potrebuje + stále má svoj "slobodný život" s kamarátmi .....si teraz na platenom predĺženom rodičáku? ja na tvojom mieste idem bývať k starkej, aj jej bude veselšie aj trošku malého povaruje a ty pekne priateľa na súd a vzhľadom k jeho diagnóze žiadať výživné aspom 400eur...vnútri vypomôžeš starkej ty, vonku vypomôže ona s malým...ak býva na deome, uplne super, lebo na dvore sa ti malý prehrá a máš ho pred oknom😉vo dvore...
Pises, ze mas 20 a maly ma 3 ... Takze si ho mala v 17 ? A partner ho ani nechcel ... Partner ma kolko rokov ? Ja si myslim, zeby si od takeho debilka mala odijst, partner asi nieje dostatocne zrely na otcovstvo 🙈 a este ak si v tehu bola sama a mal na haku az potom ako tak sa ozval ... Naco si s nim ? Zjavne medzi vami nieje nejaka velka laska ...
@daredelilah ak malý ešte nemal 3 - treba žiadať o platený predľžený rodičák, malý časom môže chodiť aj do škôlky + výživné ti dajú aj vzhľadom na malého stav že nemôžeš chodiť do práce min.300eur(podľa výšky príjmu priateľa)
@mogaa ano aj nad tým som premýšľala , problém je že moja straka býva este aj zo sojim mužom v byte a ten nás tam nechce .Nevolám ho ani starký lebo o mna sa nikdy nezaujmal a vlastne ani o nikoho ineho .K tomu som jedno z 3 deti ktore moja mama mala každe z iným mužom .A tak nie som pre neho nič .a myslim ze aj keby tam nebol a ziadala by som o vyživné tak mi nedá viac ako 100 , jeho otec ma kadejake konexie takže nic .
@era777 ano mala som ho skoro ale milujm ho a staram sa o neho ako to len ide .Partner ma 24 .JA som snim koli tomu že ho mám stale rada .. ani neviem vlastne prečo asi som njaka vadna a ktomu nemám kam ist, z 300 eur by som nevižila sama zo synom .
@mogaa bola som si už skusit zažiadat ale povedali mi že možem podat žiadot až po tom ako 3 roky dovrši .čo aj pojdem .ale tým vyživným som si sto pro istá že by bolo málo
@daredelilah nemyslím že by to bolo málo - dieťa má zdravotné problémy pre ktoré nemôže ísť do škôlky takže ty ako matka nemôžeš ísť do práce.....zároveň si zisti či popri predĺženom rodičovskom môžeš poberať aj ID a ak ano daj si schváliť aj ten....v mieste trvalého pobytu môžeš požiadať o nájomný byt - ako matka samoživiteľka s dieťaťom čo má zdrav.problémy...partnera neprinútiš k ničomu, jemu tento stav zjavne vyhovuje.....síce ťa necháva so synom bývať vo svojom byte, ale zároveň ti nemusí platiť výživné a k tomu má full servis a k tomu si žije svoj život....časom to bude horšie, založ si nejaký spor.účet o ktorom priateľ nebude vedieť a každý mesiac si tam aspom niečo odlož....vidíš že priateľ pozerá len na seba, je mu jedno že máte dieťa o ktoré sa vôbec nestará, ešte mu nekúpi ani ovocie či zeleninu....veľmi dobrá rada - rob si rezervu, časom sa osamostatníš- v prípade nutnosti si pozisťuj kontakty na nejaké centrá pre osamelé matky s deťmi ktoré vedia ponúknuť dočasné ubytovanie......ale nespoliehaj sa na svojho partnera, stačí že si pri svojom "slobodnom živote" nájde frajerku a vyhodí ťa aj so synom(kam potom pôjdeš? bez peňazí, bez bytu, bez výživného...nehovoriac o tom že malého by ti hned zobrali do domova keďže nemáte kde bývať ..musíš sa postaviť na vlastné nohy a spoliehať sa sama na seba....ak nie aj hneď, rob si zadné dvierka ak k niečomu podobného príde aby si mala nejaké peniaze odložené a neskončili ste na ulici....ja som teda mala lakomého kolegu, ktorý pravidelne prepočítaval koľko ho stoja plienky na syna, ale ovocie či jogurty mu kúpil vždy....
@daredelilah ale to je v pohode, ze si ho mala skoro, stava sa 😊 ale partner zjavne nieje vyzrety na otcovstvo a zivot v rodine, nieje schopny prebrat ulohu otca a starat sa o rodinu, radsej je s kamosmi 🤷 si v tazkej situacii skrz financii, ale myslim si ze zo strany partnera nepride k naprave je to decko ....podla mna s nim stracas cas, milujuci clovek sa sprava inak a duplom ak ma ten druhy zdravotne problemy ...skor ci neskor aj tak pojdete od seba, bud si najde druhu, alebo zdupka ...keby nieje maly je oravdepodobne, ze uz spolu nieste davno .... Mas na viac 😉
@daredelilah nemáš aspoň nejakú dobrú kamarátku, byvalu spoluziacku alebo susedu, ktorá by ti z času na čas pomohla? A ešte ma napadlo, že keď sa malému nevládzes venovať, tak ísť s ním ráz zaačas do materskeho centra, ak máte. Tam robia rôzne programy pre deti. Ty si oddýchneš a maly bude v kolektíve. Aspoň ja som to tak robila, keď som už mala fakt dosť. A nerob partnerovi slúžku.
@daredelilah @moga ti velmi mudro radi.Daj na jej slova, tiez sa mi nepaci, ze maly je chory ty tiez a partnerovi je to jedno.Tiez si myslim, ze usetri tym, ze platis potraviny.Vy ho nestojite nic ani cas vsetko minie na seba a kamaratov.Tiez si myslim, ze az taka velka laska tam neni.Nemozes si o ten najomny byt poziadat? Ten tvoj priatel je dost bezcitny, ak je pravda vsetko, co pises
@daredelilah to je co potom za chlapa😡😡😡čo si to dieta chcela iba ty? Pomocť bie kupit nie tak co potom porozpravaj sa s nim co vlastne on od života chce načo potom robil dieta ked nemá žiadny záujem oň😣😣
@gabrielaaaa ked ona mala 17 a on 21 asi dieta tazko planovali nie ? Tazko ho on chcel , jasne pise ze ho nechcel a ked bola tehotna ani neboli spolu az potom...dieta urobil nechtiac, ale uz sa k tomu nevie postavit ako chlap, ked uz je maly na svete , proste si uziva zivot 24 rocneho chlapca a zabuda nato, ze uz ma nejaku zodpovednost sak ona sa postara
@era777 nezodpovednost😣😣asi to bral len a šak čo ved to je len dieťa ale to dieťa potrebuje oby dvoch rodičov nie len matku ach 😶
@mogaa dakujem za radu , naozaj si to vážim a veru spytam sa minimálne na ten iD či sa v mojom prípade dá , aby som si mohla začať šetrit lebo s materskej sa veru nedá šetrit .tiež sa pozriem aj na to materske centrum ale tu asi nebude , netuším .Ja vidim že nieje dostatočne zodpovedný a možno by časom vyzrel , ale aj keby som paltila a sama sa starala o domácnost tak aspon keby nás mal tak rád ako by som si to priala .Že ked sa vrati z roboty a oddýchne si tak sa pohrá trocha zo synom , alebo ho zoberie sa prejst .Mám srašne často pocit ako by som si lásku ani nezasluťžila , ani pokoj , ani štastie nič.
@daredelilah si ešte mladá.Myslim že stále máš možnosť začať odznova so svojím synom. Aj mne sa zdá že ten tvoj partner to vymyslel pre neho výhodne.Upraces mu, navaris, zaplatíš čo to.....a on si žije svoj život bez vás.Skus sa poinformovat aké mas možnosti ako slobodná mamička bez partnera.Od neho žiadajú výživné a neboj sa. Všetko sa dá zvládnuť len sa nesmieš báť hľadať iné možnosti.
@daredelilah tiez ti len chcem povedat ze ma mrzi tvoja situacia... je to extremne tazke. nemala si sama dobre rodinne prostredie z toho co hovoris o domove a o mame. rodinne vazby a podpora nie su... je to tazke. a zialbohu hrou osudu ze si otehu sa ani tebe nepodarilo vybrat vhodneho partnera pre seba a otca pre dieta... toto sa bezne stava ze clovek nevie ako na to ak to neprrzil u seba doma... pokial nevies financne odist a mas tazku doagmozi tak mozno kontaktuj dobreho anjela. krestansku charitu. pomoc pre slobodne mamicky s detmi a najst postupne sposob ako sa osamostatnit. najdi ma fb klara dynisova ma skuoinu ztp kompenzacie. ty si vybav plny invalodny ma syma predlzeny rodickovsky asistencie pridavky uvidis sama. drzim ti palce
Mňa zaujal popis reumatického ochorenia, čo máš konkrétne? môj muž má bechtereva a tiež sa trápil s hroznými bolesťami, ale jemu sa to spustilo až po svadbe, klasická liečba kortikoidmi mu nezaberala, tak je už asi 4.rok na biologickej liečbe. Býva častejšie chorý, ale aspoň nemá bolesti a môže viac-menej normalne fungovať a chodiť do práce, robiť na zahrade atď. Tebe ešte neodporučili biologicku liečbu, ked ti kortikoidy nezaberaju? Učite by som sa šla spýtať do socialnej poistovne ako je to s nárokom na ID v tvojom prípade, diagnozu na to maš, ale predpokladam, že si ešte nepracovala, ked si mala dieťa v 17 a nemaš teda žiadne obdobie dochodkoveho poistenia, z ktoreho by ti to vyratavali.
@daredelilah viem že teraz to vidíš všetko ťažšie ale neboj sa si silná ty to zvládneš . Presne ako ti Baby rádia pokus sa usporiť daku korunku povybavovat predĺženie rodičaku A kľudne sa neboj požiadať aj o pomoc. Určite sa zmier že partner sa nezmení a ty si budeš musieť poradiť sama. Tiež som to zažila sama bez rodiny

Opatrovateľka, pomocníčka do domácnosti?
A hlavne poriadny rozhovor s partnerom,