Partner býva s rodičmi. Fungujete aj vy takto?
pls poraďte: začala som sa stretávať z mužom sme spolu cez dva mesiace, on vek 39 ja 34, ja bývam v okolí Žilina on je z Východného Slovenska , má postavený domcek kde býva spolocne s rodicmi maju to vsak rozdelene vrch obyva on a spodok oni dvaja, dvor je spoločný. poradte ženy ktoré takto fungujete, ako vám to vyhovuje? problem je, že ja do toho nemám veľmi chuť ist.
@saraxyz akoze velmi rad je ked je po jeho alebo väcsinou rozhoduje on, ja ho v niecom aj necham v niecom som rada ked rozhodne radšej on ale v niečom by som rada aj ja
Ty riesis pracu. Ale to je zly postup... ak si sikovna, robotu najdes. Len my stale mevieme, aku robotu hladas... tusim si pisala, ze vies robit homeoffice, musis z prace odist? Nevies robit na sucasnom mieste a na 2 dni chodit do officu napr? Myslisvelmi plytko. Preco on nepride na tyzden, ci vikend k tebe? Ale len vylety na polceste? On nepracuje, moze prist na ako dlho chce....
@ukulela ja teraz robim podoru zakaznickeho predaja s anglickym jazykom a nemeckym jazykom a on ze by chcel robit nieco s manazerstvom a vie velmi dobre anglicky. ja bys om chcela pracu aspon taku aku mam teraz, platovo som teraz na tisic eurach, tak ktovie ci by mi to zostalo aj tam tak
Ved rob svoju povodnu pracu, vybav si homeoffice kazdy druhy tyzden, alebo 3 dni v tyzdni a skus tak dva tri mesiace fungovat .... a on? Ked robil 20 rokov len na vysokozdviznom voziku a chce robit manazera? No neviem.... panko ma velke oci.
Ja sa mu ani nečudujem, ze ťa ovláda. Ty buď nechceš chápať, alebo neviem
20 rokov robil na vysokozdviznom voziku vo Svajciarsku, anglictinu ma vraj dobru a teraz chce robit na manazerskej pozicii v Brezne…
Toto co odpisuješ ma na prvý, druhý a tretí pohľad prvky veľmi nezdravého a nevyvazeneho vzťahu. Samozrejme, môžeme sa tu všetky mýliť, predslen nemáme úplnú informáciu, takže priznávam určitý "benefit of doubt" ale napriek tomu by som na tvojom mieste postupovala oveľa opatrnejšie a pomalšie. Je veľmi typické pre "toxických" ľudí (narcisti a pod) že sa snažia uviazať partnera do vzťahu co najskôr. Rýchlo sa "zamilujú", rýchlo sa snažia partnera vmanevrovat do oficiálneho výhradného vzťahu, ideálne nasťahovať pod vlastnú strechu, odstrihnut od pôvodných väzieb (kolegovia, rodina, priatelia čím ďalej od nich tým lepšie) a mat všetko vo vlastnej réžii. Ideálne ak je partner od nich závislý po všetkých možných smeroch. Toto všetko samozrejme veľmi romantickým spôsobom, dary, výlety atď. Zároveň však budú rýchlo tlačiť na pílu, jednak je to nákladné (úprimne, bavíme sa o chlapovi žijúcom v hladovej doline bez práce - to ze sa vyhovoril ze nepracuje aby mohol prerábať dom sa vola "z núdze cnosť") a potom druhy dôvod prečo potrebujú partnera rýchlo zaviazať do vzťahu je, že vedia ze si túto masku a energiu neudrzia dlhodobo, čoskoro by "obeť" prišla na to čo sú zač a zutekala.
Neboj sa začať klásť otázky a podmienky. Ak v jeho správaní spozorujes red flag, ver tomu co vidíš. Triezvo, nesnaž sa to niečim ospravedlniť, nezačni ich zbierať, niesu žiadna kolekcia.
Začni klásť aj správne otázky ohľadom vzťahu, nie "aká je tvoja obľúbená farba", skôr otázky ktoré ti reálne o tom druhom niečo povedia, poznáte sa naozaj veľmi krátko a teda aj povrchne.
Čo si najviac váži na vzťahu? Co považuje na tebe za tvoju najlepšiu kvalitu? (podľa odpovedí zistíš kde ta vo svojom živote radí, je to len vzhľad, hľadá gazdinu atď) Čo by vo vzťahu nikdy netoreloval? Aký bol jeho najdlhší vzťah a ako skončil?
Rovnako sa neboj klásť si podmienky ohľadom vášho budúceho bývania. Ono naozaj platí, že ak ti je niekto "súdený" tak ti neujde a ak nieje, tak ho neudrzis ani reťazami. Neboj sa stanovovať hranice a budovať vzťah na mieru. Normálny chlap hľadá partnerku, nie ženu bez názoru co bude tam kde ju polozis.
Využi tieto diskusie a určovanie (a dodržanie) si vlastných hraníc ako skúšku a náhľad do budúcna ako sa vás vzťah bude vyvíjať. Uvidíš jeho reakcie, zariad sa podľa nich. Vývoj vzťahu neurčuje iba on. Ak si to doteraz myslel, prezradí sa a ty si ušetríš veľa problémov. Seriózny človek by ta nestaval do zraniteľnej pozície a už vôbec nie po tak krátkom čase.
Btw, Nič mu za to co do spoločných stretnutí (peniaze, čas co si spomínala) nedlhujes. Teda minimálne za predpokladu, že si ho do ničoho z toho nenutila.
Možno si hovoríš, že vzhľadom na vek už nemáš veľa času nájsť partnera a založiť si rodinu, prosím ta hlavne máj na pamäti, že si vo veku kedy nemáš čas nájsť a upisat sa NESPRÁVNEMU partnerovi. Ak zistíš že nieste kompatibilný, pripadne sa ukáže ze je to toxický človek, neboj odstrihnut stratu a začať hľadať znova. Časom by si len odstrihavala väčšiu stratu...
@ukulela Ja ti rozumiem, kedze to tam dobre poznam. Otazne je aka je jej kvalifikacia a ci je ochotna tam robit za minimalnu mzdu, pripadne dochadzat, byt zavisla od troch autobusov denne.. hlavne,ked teraz zije v Ziline, kde je uplne ina situacia.
Ak sa mozem spytat, ty si si v pohode nasla praca? A mas lepsiu, lepsie platenu, alebo klasiku - sluzby, gastro, atd?
BB je z casti urcite na tom lepsie ako Brezno, ale kazdopadne, Zilina je urcite lepsie miesto na zivot, ako BB.
Urcite by som sa ja neriadila v tomto smere priatelom - proste kariera a moznost dobrej prace ma u mna prednost, hlavne, ak sa aj priatel vie v meste uplatnit.
Castokrat tu zeny koncia v nevyvazenych vztahoch, idu niekde zit do paze, maju 2-3 deti, muzi im robia v miestnych zavodoch, alebo v zahranici a ony, aj ked su vzdelane, idu poriadne dole...
@zmrzlinka2021 ja som pracovala v bb a odstahovali sme sa ku breznu. A teda prqcujem v specifickej oblasti, v bb mame pobocku z BA. V bb podla mna pracu najde, pokial nema nadsyandartne naroky. V br uz ano, horsie... podla mna jej cesta je homeoffice. Ale ona neuvazuje racionalne a je silne ovplyvnena...
@haley7897 Ďakujem za reakciu, prečítala som si ju viackrat a vo viacerych castiach som sa tam našla 😲 no my sme sa zoznamili cez internet na jednej zoznamke. pisali sme si aj tak dôvernejšie on sa mňa na hocičo pytal až mi to bolo niekedy zvlástne že chce vediet take veci... potom sa viackrat cchel stretnut ale ja než som pristupila na to že sa s ním stretnem, tak to trvalo istý čas. nakoniec som súhlasila a tak sme išli na rande, a na druhom rande sme spolu boli už v posteli lebo sme išli na vikend prespat do Tatier. on sa mňa už tam pytal čo chcem aby sme boli, že či chcem aby sme boli partneri. povedala som že chcem. mne celkovo prišlo že on na to ide až priveľmi rychlo a to ma ešte ani on poriadne nepoznal, iba čo sme si pisali. aj pri písaní si stále chcel, aby som mu nahrala môj hlas alebo poslala nejakú fotku. na mňa to bolo všetko tak priveľmi rýchle aj som mu to povedala a on povedal, že on vie že je taký netrpezlivý stále pri každej priateľke tak bol a rozprávali sme sa aj na tie témy čo píšeš vyššie, všetky čo si spomenula, ako odpovede má on vcelku pekné... len mne tam stale nejde do hlavy to ako je jedina moznost to jeho byvanie a nič ine. a všetko už naplanoval ako bude a ako by to bolo najlepšie aj pre mňa. ☹
on mal doposial jeden 4 rocny vztah a druhy 7 rocny tam sa rozisiel lebo ho že podviedla. to spolu žili v tom zahraniči. ja vela skusenosti nemam bohuzial som este s nikym nežila a on mi hovorí že neviem ako to vo vzťahu funguje - čo si mysliš prosim o tomto keď mi toto povedal? ja si prídem ako nejaká chuderka neschopná ☹ prečo mi to hovorí ja potom naozaj si myslim ze zlyhavam na plnej čiare.
@haley7897 inak aj mi vravel dosť často, že to nebude stále také pekne ako na začiatku, ze ked nastanu bezne zivotne situacie tak to už nebude take ako teraz. ze sa to snazi si zapamätat a tak nasať tu atmosferu lebo že take pekne to je len na tom začiatku. ďalšia vec čo ma udivila je že povedal, že ja sa s ním aj tak rozídem, že on to vie... ja mu vravim že prečo by som mala a on že prosto to vie, lebo aj čo som mala nejaké kratkodobe vztahy tak som sa s nimi rozišla s každym tak teraz sa tak isto rozidem aj s nim. ☹
Že nevieš ako to vo vzťahu funguje? No hovorí ti to presne preto aby si sa cítila hlupo, neisto, pripadne sa ideálne do budúcna niekedy hanbila niečo povedať. Ak ti už teraz pomaly, postupne na prvý pohľad nenapadne podkopava sebavedomie je to red flag ako bič. + teda osobne by som od niekoho kto ma v 40tke za sebou niekoľko zvrzanych vzťahov radu nebrala, evidentne ma problém s navigovanim vzťahov, inak by v nom stále bol. Neexistuje nič ako formula na fungovanie vzťahov. Vzťahy si dvojice vytvárajú im na mieru, za pochodu, inak by sme nemuseli hľadať pre nás kompatibilneho partnera, v pohode by sme mohli byť s prvým koho stretneme. Naozaj nieje dobrý znak, že ťa takto de facto zhadzuje, hoci to od neho môže vyznievat nevinne až blahosklonne, podľa mňa sa ta tým snaží do budúcna odradiť od toho aby si spochybňovala ako váš vzťah riadi podľa seba.
Ohhhh, k druhému príspevku. Toto je naozaj manipulácia ako bič. Vopred ti hovorí, že to nebude vždy také pekné, aby ti neskôr mohol pripomenúť, že si s tým dobrovoľne súhlasila a vymamit s teba prísľub, že ho nikdy neopustíš ako ex. Toto ti neskôr vo vzťahu 100% vráti a bude ti to vyhadzovať na oči, manipulovať ťa tým, vyvolávať pocit viny, budeš ta ktorá porušila sľub atď atď. Toto sú úplne bežné nástroje manipulatorov. Naozaj ti odporúčam zatiahnuť ručnú brzdu. Ja viem, že teraz používa všetky pekné slová, hovorí všetko čo by sme chceli od človeka ktorého máme radi počuť, problém je, že z tohto trčí solídna pasca. Skús tvrdo nastaviť hranice a nekompromisne ich udržať. Uvidíš čo sa bude diať. Ver mi, neboj sa sebavedome prevrátiť situáciu na svoju stranu a udávať tempo vzťahu. Zatiaľ sa len spoznávate, je absolútne toxické dožadovať sa záväzku prv než ho máš možnosť spoznať.
mna by zaujimalo, ze preco ste spolu len cez vikendy, ked on zatial nepracuje? preco nie je u teba, ked tak strasne chce s tebou byt? keby tak strasne po tebe tuzil a zalezalo by mu na vasom vztahu, tak tie 2m ste spolu skoro denne.
ano, suhlasim, ze najlepsie sa ludia spoznaju, ked spolu idu byvat, aj ja som isla rychlo byvat, ale kazdy z nas mal aj svoje vlastne byvanie, raz sme boli u mna, raz unho a tak.
a teda po 2m ako ma krasne naplanovany pre teba zivot po svojom boku, nestacim oci otvarat! fakt starostlivy... a ty si este dovolis spochybnovat jeho rozhodnutia a este si vlastne nevdacnica nevdacna, ze si to nevazis, ved co by ine za to dali?
ja ti poviem, co by kazda normalna, uvedomela a sikovna zena za to dala- jemu kopanec do riti! preto stary chren je sam a byva s rodicmi, s nimi si naplanoval svoj zivot a spolieha sa na to, ze nejaka zufalkyna sa nanho nalepi a bude cela stastna za ten luxus,co jej chce dat (mozno na pomery BR regionu, cim sa nechcem nikoho dotknut, len niektori si myslia, co strasne super ponukaju a pritom o 100km dalej je to bezny standard)
@saraxyz ja dúfam, že áno. Najväčší počiatočný problém obetí manipulátorov podľa mňa je, že nezdetekuju prvotné náznaky manipulácie. Manipulácia prichádza plazivo, nenapadne, stupňuje sa postupne až pokým nieje obet v pasci. Obete su spravidla empaticky, dobrosrdečný ľudia ktorý sa v každom hľadajú v prvom rade dobro, ospravedlňuju, či z lásky prehliadajú ich prešľapy. Ak niekto od začiatku vie ake znaky manipulácie hľadať a dokáže sa pozrieť na situáciu z nadhľadu, ideálne získať nestranný triezvy pohľad na situáciu od tretej osoby, je šanca sa z takého vzťahu vymaniť v začiatkoch. Inak väčšina ľudí naozaj strávi roky v kolotoči s manipulatorom a sú to roky kým sa z toho pozbieraju. Vždy Je šanca, že pokúsi na vzťah pozrieť triezvo a nekompromisne a ušetriť si tak stratené roky a bolesť.
@saraxyz prečo? Veď sama prišla s tým, vnútorne cíti, že niečo nieje v poriadku. A ono môže byť náročné sa v situácii vyznať ak sa o tom napríklad nemá s kým poradiť a jej jediným radcom je manipulátor sám. Ja dúfam/verím že jej to pomôže nabrať sebavedomie tým že sa tu utvrdi, že jej pocity niesu žiadna iluzia, ale čistý inštinkt a môže im dôverovať a konať na náklade nich.
@haley7897 ale prečo to preboha robí, čo za tym sleduje? ☹ inak mne pride niekedy taky smutny ako keby bez duše mne je ho velmi luto tak sa ho snazim vzdy upokojit alebo nejako rozveselit a on mi hovori ze prosim aspon ty ma nesklam, lebo ze ho vsetci len sklamu. a on sa snaží aby sa ostatní mali dobre snaži sa im pomôct a nikto si to nevaži a on sa potom len prizerá ako mal pravdu a nikto ho nepočuval.
neviem ja mám v ňom troska zmätok čo si o tom mysliet lebo presne tieto niektore signaly mi naznačuju ze by som mala byt ostražitá a nie je to v poriadku taketo spravanie. na druhej strane mi pride úprimný, že hovorí pravdu a naozaj to mysli dobre, len sa mu to nedarí nejako realizovat a asi mu ešte nikto nepovedal, že s takymto spravanim neuspeje. inak mi aj povie niekedy niečo také ,,pichľavé" že ma to zamrzí a je mi to ľúto ale zase si hovorím že ja s mojou prehnane citlivou povahou čo ma rozreve hocičo to možno vnímam naozaj niekedy prehnane prísno alebo čo...
v každom prípade nepaci sa mi to na 100 percent ale na druhej strane mi velmi imponuje aky ma o mna záujem, nijaky chlap sa o mna ešte tak nezaujimal, nechcel byť tak so mnou, každý deň mi volá a rozprávame spolu aj dve hodiny. proste je vidiet ze by si ma chcel udržať na druhej strane s tym jeho spravanim si ma asi odplaší.
@nairia vieš čo on ešte stale pracuje na tom dome, robi si fasádu, plot, dvor a to robi cely tyzden ja chodim do prace a potom od piatku do pondelka do rana sa stretame.
A si si istá? Preboha máš 34,nie 54. Ja som so svojím mužom tiež fungovala na diaľku - 3 roky. A teraz sme 10 rokov manželia. Načo sa hrnúť do bývabia, najmä keď ide aj o to, ako to bude s Tvojím majetkom? Randite, výletujte a ak to je naozaj to pravé, diaľka to nepokazí - moja skúsenosť. Potom nám nevadilo ani 3 roky bývať s rodičmi, kým sme postavili SPOLOČNÝ dom. Paniku rob, až keď budeš mať aspoň 38.
@michaela329 toto by bolo vsetko fajn a ja by som to tiež tak brala, no on mi stale hovori že raz pride ten cas ked sa budeme musiet usadiť a on by sa najradšej čo najskôr no ja som zo žartu spomenula tiež že kludne by som sa spoznavala aj dlhsie, chodila na vylety a bola raz uňho raz u mňa lenže jemu sa to podla vyrazu tvare a tak celkovo asi velmi nepozdava... vieš tak on ma novy dom čerstvo postaveny tak by sa tam asi rad zabýval... :/
Robí to preto, že sam nieje schopný zdravého vzťahu. Vopred sa snaží vmamipulovat ťa do pozície, keď mu prislubis, že ho nikdy neopustis, a ak by si niekedy v budúcnosti nad tým rozmýšľala tak s pocitom viny, že ho zradzas. Toto vôbec nieje ničím výnimočné správanie a taktika u manipulátorov, naopak, veľmi bežne az neoriginalne. + si tým s tebou vytvára falošné puto tým, že v tebe vzbudí pocit, že sa ti otvoril a zdieľal tebou niečo osobne. Postupne si ťa takto omotava a zaväzuje.
A čo sa týka prehnanej pozornosti, to môže byť práve znakom toxického vzťahu v zárodku. Nieje to nič nové ani nezvyčajné, je na to zaužívaný termín "love bombing". Nájdeš o tom kopec článkov napríklad náhodne https://www.cosmopolitan.com/sex-love/a26988344...
Nepýtaj sa ma prečo som ako prvý rozklikla cosmopolitan 🙈😂 to nieje zrovna odborná literatúra, ale po z bežnom prečítaní tam obsiahli gro. Ak nevieš anglicky tak isto nájdeš zdroje v slovenčine alebo češtine.
Z toho co popisujes si myslím, že by si naozaj mala dat na svoj inštinkt a neignorovat všetky výstražné znamenia.
Ty máš byť viac ako dom. Žiaden dobrý chlap by v Tebe nemal vyvolávať takéto pocity viny. Nepoznám ho, ale moc sa mi to nepáči. Si mladá, ešte máš nádej na naozaj dobrý vzťah.
@autorka
skus mu navrhnut, ze kedze ide leto a cas dovoleniek, aby prisiel na dlhsie k tebe a potom zase na vymenu by si isla ty k nemu, uvidis ako zareaguje. chapem, ze chce robit okolo domu, ale raz zacas ho nezabije, ked polavi.
a co sa tyka toho, ako ho nemas sklamat a tieto zvasty, moze to mysliet uprimne, ale narovinu? po takom kratkom case, ze ti takto "vyplakava" by ma skor otravovalo ako pritahovalo, on musi z teba citit, ze si citliva a nechas sa lahko ovplyvnit emociami a tak to vyuziva.
stanov si hranice, par bab tu malo pekne posty, fakt sa pokus nad to povzniest a hlavne nezabudaj, ze NEROB, CO TI JE PROTI SRSTI!!! samozrejme, ze vztah je o kompromisoch, ale nie je o tom, ze jeden sa ide rozdat ci uz psychicky alebo fyzicky a druhy len berie, ale bali to do vzletnych fraz a medovych motuzov, ze este aj ten, co dava ma pocit, ze len berie ☝️
stoj si za svojim, ked ti nieco nevyhovuje povedz to, uvidis, ze on sa zacne prejavovat, najprv to skusi po dobrom a potom zacne byt agresivny a utocny, vycitat ti veci...
Ach, žienka... čím viac pridávaš informácií, tým je jasnejšie, že si narazila na toxického partnera. Manipulátor minimálne. Ver svojej intuiícii, prosím. Odtiaľto treba vycúvať, inak skončíš nešťastná.

@zmrzlinka2021 a Bansku Bystricu nepoznas ako to tam je s pracou?
no veď prave to že či on nehlada skor nejaku gazdinku alebo kto bude upratovat jeho dom ☹