Partner dostal pracovnú ponuku do USA
Zdravim,
Moj partner(inej europskej narodnosti) s najvacsou pravdepodobnostou pojde do USA, nakolko dostal ponuku na 2 roky. A tak nepriamo mi to naznacuje kazdy den. Najradsej by som bola, keby tam ist nechcel ale chce. A ja mu v tom branit nechcem, urcite by mi to neskor vycital.
Zijeme na SR a ja som momentalne na MD. Zobrati nie sme, ani to neplanujeme 😅
Preto sa chcem opytat ako by to bolo so mnou a malym, ci bude vobec mozne tam ist s nim, a ci bude mozne poberat rodicak zo SR, alebo ako. V case ked tam pojde, maly bude mat rok, a nechcela by som ho supnut niekam do skolky. A na druhej strane ani nechcem aby vyrastal bez otca.
Dakujem
Ahoj, moja kolegyňa takto odišla pred 2 rokmi. Info priamo od nej, nech sa páči 🙂
Ja s manželom som takto odcestovala do Pennsylvánie , zosobášený sme boli cca. 8 mesiacov a syn mal 3 mesiace, samozrejme ja na MD.
Hosťovská firma zaplatila celé sťahovanie a poplatky na ambasáde, letenky, ubytovanie na hoteli pokiaľ nezačal plynúť nájom,…(samozrejme to si musel manžel dohodnúť vopred), má dohodu aj o návrate (preplatenie, všetkých nákladov na cestu späť) Firma mu zabezpečila agentku ktorá všetko vybavovala ešte pred našim odletom ( zháňala nájom, vybavovala banku, hotel,…) proste všetko čo bolo potrebné. Papiere na ambasádu pre víza vybavovala firma z USA, máme typ: manžel L1 a my L2. ( Max. tu môže na tento typ pracovať 7 rokov)
Ja pracovať na tento typ nemôžem, proste som na MD, ako keby som bola na Slovensku.
Poistenie má manžel v ktorom sme zahrnutý ako rodina.
Detské poradne sú hradené z poistenia, nič nedoplácame. Ja som sa na SK dohodla z pediatričkou, že odchádzame na 2 roky a potom sa jej ukážeme.
Sociálnu poisťovňu som oboznamila, o zmene pobytu, nemali žiadne námietky.
MD poberám na Slovenský účet naďalej.
Začiatok nebol ľahký, chýba mi rodina a priatelia ešte aj teraz, ťažké to má aj manžel, si neviem predstaviť zmeniť komplet pracovný kolektív. Na mňa má môj zamestnavaťel rovnaké požiadavky kdekoľvek na svete (myslím syna 😁)
Odcestovať a získať zahraničné pracovné skúsenosti bol jeho sen, už v roku 2016 chcel odísť ale ja nie ( práca, super kolektív,…) a podmienka získania víz bolo manželstvo, to som odmietala z takéhoto dôvodu 😅 A odpoved znela “dám ta na mlieko” a pôjdeme 😉 A ja som súhlasila a dúfala, že ho to prejde ale nestalo sa.
Za mesiac to budú 2 roky čo sme tu a čudujem sa sama sebe ale súhlasila som, že tu ešte rok ostávame 🫢
Samozrejme je super mať Občiansky s čipom a vybavíš veľa veci aj mimo domova.
Autorka, ako "len" priatelka nie manzelka, navyse zodpovedna za male dieta, a este bez vlastneho prijmu (predpokladam), a bez toho aby si mala pri sebe priatelov alebo rodinu, budes uplne zavisla na muzovi.
On by bol akoze ochotny odísť bez vas? To snad nie. Ak nie, tak snad zamestnávateľ mu povie, ake víza pre teba a dieta dokáže(te) vybaviť.
autorka sa odmlčala. asi už odcestovala....
Vy ste tu ozaj niektore mimo.
Hej chce nas opustit a dieta je privesok a nas vztah bol vyplnenie jeho volneho casu. Preboha, toto sa mi len sniva. To zrejme vasi exmanzelia, expartneri vas mali iba na pobavenie.
A este nieco … dostal ponuku, je to v stadiu vyjednavania. A aj keby tam isiel bez nas - neznamena to koniec vztahu.
Dakujem kazdemu kto reagoval normalne.
@autorka nechapem co tu prskas. Pytala si sa, tak ti tu ženy odpovedali, že ako partnerka sa tam s nim na 99% nedostaneš.
A po ďalšie, iným ženám, rozumej manzelkam, sa rozpadli manželstva kvoli odluceniu na týždeň ci dva, nieto žeby odišiel slobodny chlap/muz od nich na 2 roky preč. Cize na tvojom mieste by som si taka istá nebola, ze 2 roky bude bez teba v cudzej krajine "svaty". Pokojne tam ten čas moze začať s niekym zit (bez tvojej vedomosti samozrejme) a len ti potom oznami, ze sa už viac nevráti bodka. To ze sa tam medzičasom aj oženil sa dozvieš len " by the way".
To ze mate spolu dieta, nie je u neho žiadna prekážka. Starat sa budeš predsa ty.
Mne sa teda ako logické javí začať poriadnym rozhovorom s ním, ako si to predstavuje, bude schopný vás uživiť, chce vás naozaj so sebou, ako dlho by ste tam mali zostať, a nie vychádzať z dohadov asi chce aby sme šli s ním lebo mi píli uši.
@ckocka to asi bola reakcia na komentar, preto je to zvyraznene. Nakolko tu zeny pisali ze vlastne on nechce ist vobec s nami 🤦♀️
Autorka Ty si ta co si napisala ze partner "nepriamo naznacuje" ze pojde pracovat do USA. Zeny len reaguju na to...
Pretoze vo vasej situacii by sa skor ocakavalo ze bude priamo konat, to zn. bez toho aby si sa Ty musela pytat co a ako, Ti na rovinu povie za Vas tam chce, vysvetli podmienky tejto prace a ma plan co tam Ty budes robit a ako Vas uzivi
Nemam exmanzela . Ale skusenosti s cestovanim a životom na 3kontinentoch. Z toho co si napisala mi jednoducho vyhadza ze on ani nerozmysla co bude s tebou . Lebo vzdy ked som niekde Isla bola som single a potrebovala som viza pracovne povolenie zmluvu len pre seba. Keby som zvazovala niekde ist s rodinou tak prve by ma zaujimalo . Ako a ci tam mozu ist aj oni. V podstate nevies nic . Tak nech ti nepili usi a povie ti az ked bude vediet . 2 roky ked by bol na inom kontinente ten vztah sa moze nemusi udrzat ale iste je ze dieta ho nebude ani poznat .
Mne osobne je uplne fuk ci si len frajerka nie manzelka. Ale imigracnemu to fuk nebude Lebo takych partneriek moze mat chlap xx ( aj ked mate dieta) a z takych “ chcem mat partnerku pri sebe kym tu robim) mali xxx pripadov obchodu s bielim masom. To ze mate dieta technicky nic neznamena.dieta sa da vyrobit s hocikym. Vy potrebujete dokazat papierovo ze spolu zijete viac ako 3 roky ze mate spolocne byvanie ze mate spolocne ucty. ( Ja som sa vydala za kanadana a ako vsetci cudzinci som musela dokazovat ze nas vztah je ozajstny. Ucty fotky z dovoleniek spolocnych datum prveho rande .. koli tomu ze je vela podvodnikov) Cize ty ako partnerka druzka na MD tam ides uplne financne zAvisla od partnera ( jedine ze mas par sto tisic v banke na svojom ucte) + si slobodna aj on Cize obaja mate šancu koli vizam obcianstvo si tam zobrat domorodcov. Co v pripade manzelskeho paru nehrozi. ( a koli rozvodu by ste museli vycestovat a trva to nejaky cas) Takze v ramci vyjednavania so zanestnavatelom by bolo idealne keby zistil ci ti moze vybavit pracovne viza. Lenze to by znamenalo ze dieta by muselo do day care a to nechces. Ak nemoze pre vas vybavit vhodne podmienky ., tak by bolo lepsie pre vasu rodinu ked nikam nejde. Radsej by som rozky jedla Akoby si deti nemali otca vidiet 2r.
@ autorka,
myslim ze som to tu uz pisala miadi.
Kamaratka sa spoznala v Europe s Aericanom vojakom. Boli spolu 4 mesiace no aj koli jazykovaj bariére a zopar inym veciam sa ona nastvala a odisla pracovat s kamoskou do Londýna. Brala to ako koniec vztahu v podstate, s tym ze mu na nej nezalezi. Bola tam 1 mesiac ked jej zavolal, ze bude preveleny naspäť do usa. A ze ju miluje a chce si ju vziat, svadba bola jedina moznost aby ona dostala normalne viza.
Tak sa vratila, mali svadbu na SK, samozrejme to nejaky cas trvalo. On potreboval na Sk dokumenty z usa prelozene overene. To neviem ci netrvalo minimalne mesiac, kym tie papiere vsetky ziskal. A bolo to v jeho pripade este pomerne rychle, kedze to islo cez armadu.
On vsak zacal jednat okamzite, akonahle sa to dozvedel. Ci iz to mal aj na papiery oficialne, to neviem.
Tak ti pisembteda normalnu odpoveď. Ty tam ako nemanzelka viza nedostaneš, pikial sa nieco velmi nezmenilo. On sa naviac v usa musel za nu "zarucit". Tzn, keby urobyla cokolvek, nehodu, dlhy, priestupky - riesia to v orvej linii s nim, hlavne po financnej stranke.
Tak sa priatela priamo opytaj, ci si je vedomy postupu aky musite zvolit, aby vas odchod s nim do usa bol realny a bez problemov.
Ved nemusi mat automaticky kompletne znalosti, ze musite podniknut urcite kroky. Tak sa o tom priamo k veci rozpravajte. Ziadne naznaky. Pokial sa len rozhoduju, ci pojde ok. Ale potom je potrebne vediet kedy by odchazal. Mezi tym si zistite, co vsetko vam treba a kolko realne bude trvat preklad dokumentov, kde bude svadba.
Napriklad my s muzom sme sa chceli brat na SK ale ked nam na uradoch povedali co kolko bude trvat, tak by to bolo az za 5 mesiacov. Nasli sne agenturu, ktora vsetky tie vybavovacky a papiere, preklady zariala. Svadba bola tak od prveho kontaktu s agenturou do 6 tyzdnov. Drzim palce
@svetlonos ano pisala si to tu. Ja mam osobne skusenosti s takymito vztahovymi vizami ako manzelka . Mala som povodne pracovne prvy rok tie mi vyprchali a potom mi Moj muz nevedel vybavit LMO aby som mala pracovne povolenie na job unho. A este vtedy to tak bolo ze manzelka nemala automaticky hnet moznost na pracovne povolenie musela byt najprv 2r vydata.. co potom ked uz som nepotrebovala zmenili ze manzel/manzelka moze hnet pracovat hnet mà zdravotne poistenie atd. A muz sa musel zaviazat na 3roky ze bude Moj sponsor . ( hovorim teraz o manzelke statneho obcana krajiny.) Autorka potrebuje iny druh viz nie emigracne ale navstevnicke. Ale tie ako partnerka cudzinca ma este tazsie ziskat ako Keby bola partnerka domorodca. Ak chce rodinne viza tak musi byt aj oficialne rodina= manzelka. Ak z nejakych nepochopitelnych pricin svadbu nechcu.. Tak nech panko zabudne na job v usa ak mu je rodina dolezita. Niektori stale kecaju ze je to len paper a boja sa zavazku ako čert križa.
Autorka, prisla si sem po rady. Baby ti radia a ty mlcis. Preco? Lebo nieco tu nesedi.
Je to v stadiu vyjednavania? Co je v stadi vyjednavania? Vyjednava priatel zo zamestnavatelom podmienky za akych tam pojdete vy s nim? Preco nepises na rovinu? Len take vseobecne hlasky.
Podla mna nic nevies. Priatel ti nic nepovie a popravde ty ani nechces do toho USA ist a tak sa ani velmi nezaujimas. Uz teraz vravis ze to bude v poriadku ak pojde sam, lebo taky je tvoj plan. Velmi zly plan.
@andreatytler Hej Strasne dolezito to znie Akoby ho chceli na dva roky do pozicie CEO .. vtedy sa vyjednava. Priemerny zamestnanec dostane ponuku chces nechces dovi dopo. Nikto nema cas vyjednavat. Ani chut . Len ked ide o nejaku mega super vysoku poziciu. Ale to by sa ten kontrakt vyjednaval na viac rokov na vyzsi plat atd. A aj to by bola otazka par dni. A to vyjednavanie by riesil jeho pravnik s korporatnym pravnikom. Toto mi znie len taka odpoved hmlista od neho.., ze on si vobec nezistoval ako a ci by mohol vziat partnerku a dieta. A nechapem ze sa hneva tu na nas co jej chceme pomoct logickymi radami ale milacek teda kludne nech ide aj sam Ved ona si nanho 2r kludne pocka sama s dietatom. Co uz komu niet rady tomu niet pomoci. Sme zle, ze rozmyslame nad podstatnymi vecami aj za nu.
Uprimne ta lutujem mimo si ty. Nemas nikde istotu v partnerovi. Tu vobec nejde o to ci ho ty pustis on ked chce tak pojde. Za 2r v usa bez teba nemas nikde istotu ze sa vrati k tebe. Moze sa mu zapacit zivot tam moze niekoho stretnut. Nikto ma neopustil, nefukncne vztahy som ukoncila ja. Kebyze nemate dieta tak mi je to uplne fuk ze si naivna. Ale ste rodicia tak by ste to mali riesit zodpovedne a ako par. Na tvojom mieste ( opakujem sa) by som snim dala otvoreny rozhovor. Ty sa nechas odpalkovat vyhovorkou ze je to v procese vyjednavania. Mozno jeho job ale to ci by si mohla ist aj ty.. to by mal vediet . Je minimalna sanca ze dostanes pobytove viza na 2r ako družka. Chcela by som od neho pocut na tvojom mieste ze bez vas nepojde. . A vsetky moje prispevky povazujem za normalne slusne a v tvojim dobrom zaujme. Zbytocne sa hnevas na zeny tu nech si kazdy mysli co chce . Ale podstatne je vyriesit ten problem co mas doma . A kto hlada riesenie najde. Tak hladajte spolu!
@miadi Mlci, lebo sme jej otvorili oci ze to asi nie je take ruzove medzi nimi dvoma ako si mysli, ale strka hlavu do piesku a hneva sa na nas ze jej tu hovorime pravdu.
@andreatytler ako druzka sa do usa nedostane. On ked chce pojde.. Mozno za nim pridu raz ako turisti na navstevu. Na mesiac dva. A co dalej ci to odlucenie vztah vydrzi ukaze cas. Ona je na MD este dva roky bude ak mà svoje byvanie alebo on bude pausalne platit ucty. Za byvanie Tak Mozno jej to aj tak vyhovuje. Niektori ludia si moc nelamu hlavu nad zivotom ako co poriesit Proste sa nechaju unasat prudom nejak bolo nejak bude. Tak Snad bude stastna akokolvek to dopadne.
Inak baby byvaju v Kanade, tak asi najlepšie vedia čo a ako
@andreatytler
kto vie. Ja si skor myslim, ze ani ten priatel nevie aky je postup s papierovackami. Uz aj keby bolo vsetko super s muzom, odist zit na 2 roky do usa je velka zmena. My sme sa s tou myslienkou pohravali koli Ukrajine. Ta kamaratka s muzom by nam pomohli, s ubytovanim aj pracou aj sponzorstvom.
Povedzme, ze su to super kamarati ;) Ale pre mna samu je to uplne krajne riesenie. Zacinat druhy krat v zivote uplne od zaciatku, zžit sa s inou kulturou - a oni su fakt ini 🙂
Aj co sa tyka prace, poistenia, s dvoma detmi fuha...
Ja by som mala obavy a to tiez zijem v at ale ptedsa len to zi je jednoduchsor ako v usa.
@svetlonos a ine su pravidla pre cudzincou zahranicnych pracovnikou. Nemoze si kazdy doniest frajerku. Este k tomu jej partner je cudzinec Neviem akej narodnosti. Co moze byt vnimane vselijak ked nie su manzelia. Amici su v tomto dost podozrievavi. Raz sa mi stalo u nas na hraniciach .. Este sme neboli manzelia ale sme zvykli chodit na rande do usa Lebo je to blizko .. aj na dovcu vse ok., a uz mi o mesiac mali koncit pracovne viza a im preplo ze mà chce vtedy Este len priatel prepašovat do usa ze by som robila na cierno. A zobrali mà do miestnosti kde mi colnicka prehladala telo aj medzi polkami zadku ci nieco nemam na sebe nelegalne . . A chceli zamietnut turisticka viza az mà napadlo ukazat im spiatocnu letenku na Svk ., a tak ma teda pustili aj sa mi ospravedlnil colnik. Ze maju vraj vela pripadov obchod s bielym masom z vychodnej europy… este ked som uz bola vydata aj s malou uz na svete sme museli ist tie viza turisticke ale uz ako Pernament resident to bola len formalita a potom uz s Kanadskym pasom staci len ukazat a ides dalej . Inak tam stojis auto ti cele prehladaju psy onuchaju atd das odtlacky prstov . Zas a znovu .. Lebo tie viza su len na 3m pre Svk turisticke. Suhlasim s tebou ze oni Proste obaja nemaju tušenie ako tieto veci funguju. Ale da sa to velmi lahko zistit v dnesnej dobe info dostupnych na nete z official vladnych stranok.
@miadi
ty kokos, no to musel byt des pre teba. Mna by asi aj zavreli. Keby ma chcela prehliadat, asi by som jej od zlosti a strachu hadam aj plestila zo jednu.
Vedcprave preto je fajn, ze sa tu opytala aj ked jej nie vsetky odpovede pozdavali.
Aspom uz vedia obaja, ze teda tovtreba riesit detailnejsie a nie hop sup ide sa do usa. Ale ved pokial zatial nic take nemuselu riesit, ani nikto z ich okolia, nevadi ze nevedelu. Teraz uz maju aspomvaku taku predstavu.
Abeste ked je to par bez deti, budis. Ale fakt uz detmi, to je uplne iny kevel zodpovednosti. Ja ked si predstavim len kolkokrat sme u maleho riesili blbu horucku, silky kasel a atb... A chidit v usa k dr ako na klavir, to by musel byt super poisteny. No a nedaj Boh tam este rodiť pri tych cenach.
@svetlonos no bolo to ako vo filme ruky o stenu oprete v “ cele” bez okien.. Este som mala stastie ze zavolali colnicku citala som clanok ako daku kanadanku chlap kontroloval a chcela ho zazalovat Lebo to je az sexualne obtazovanie. Vsetko cele telo ti ohmataju . A ja som mala zrovna maxi saty na ostro .. sexy pipka na rande. Vobec som nevyzerala lacna ci pofiderna. Nahnevana som bola ale nemozes nic oni ti daju varovanie ty Keby si sa jej co len dotkla beru to ako utok na statneho zamestnanca a normalne by ta zatkli tam na mieste. Vsade inde na svete maju colnici neskodny vibe obyc ludi. Tuto Tito maju uplne ine vyzarovanie Proste ako bachari z filmu. Na tuto hranicunu kontrolnu stanicu konkretne je najviac staznosti. Ale nic si nepomozes Oni su chraneni legalne s tebou jednat ako potecionalnym kriminalnikom aj bez nejakeho dokazu staci ked sa im nieco nezda.. vzdusne colnice na letiskach su nic oproti tym pozemnym. Su aj ine pravidla ked vstupujes vzduchom. - lietadlom a autom . Lebo na letisku ti preskenuju batozinu aj telo., tu je to ine barbrske prehliadky.

Ak odídeš žiť do USA, na RP ani PnD narok mat nebudeš...