icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Presťahovať sa za partnerom do zahraničia?

pytame_sa_za_teba
11. jún 2026

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.

S partnerom sme spolu už niekoľko rokov a máme stabilný vzťah. Nedávno však dostal pracovnú ponuku v zahraničí, ktorá by pre neho znamenala výrazne lepší plat, nové možnosti a pravdepodobne aj lepšiu budúcnosť. Problém je, že ja by som kvôli tomu musela opustiť svoju prácu, rodinu, priateľov a celé zázemie, ktoré som si tu roky budovala.

Partner by bol najradšej, keby sme išli spolu. Ja však neviem, či som pripravená začínať odznova v cudzej krajine. Na druhej strane sa bojím, že ak zostanem doma, môže to náš vzťah časom narušiť. Rozmýšľali sme aj nad tým, že by sme určitý čas fungovali na diaľku, ale neviem, či je to dlhodobo reálne.

Nechcem, aby jedno rozhodnutie ovplyvnilo celý náš spoločný život nesprávnym smerom, no zároveň nechcem, aby niekto z nás neskôr ľutoval, že sa vzdal svojej šance.

Neviem, čo by bolo správnejšie. Ďakujem.

A: Ísť s partnerom do zahraničia 👍

B: Zostať doma a neobetovať svoje zázemie 💙

C: Skúsiť určitý čas fungovať na diaľku 😄

anonym_265a35
11. jún 2026

Za tvoje životné rozhodnutia nemajú zodpovednosť cudzí ľudia, ani nemajú za teba rozhodovať.
Niekoľkoročný stabilný vzťah mal už dávno vyústiť do manželského zväzku.
Vzťah na diaľku ochladne láska a vzťah sa rozpadne, alebo znefunkční, odcudzíte sa. V zahraničí začne nový život kde pre teba nebude miesto.

zmrzlinka2021
11. jún 2026

Tým že po rokoch ste stále sa neprehupli do manželstva a ak by som mala na sk dobrú kariéru, za mňa skôr B.

anonym_bdd784
11. jún 2026

V tomto type diskusii chýbajú neraz dôležité fakty.
Kolko máte rokov, je iné ak okolo 20tky, a iné ak 30+. máte dieťa? Máte spoločnú nehn.? Kde teraz resp. ako teraz bývate? Blízko seba, spolu... Ako fungujete ako pár.
Ak ste ozaj mladí ja by som riskla A.
Zdokonališ sa v jazyku, možno sa ti tam zapáči a zostanete tam. Sedieť doma pri maminej sukni tiež nie je výhra.

Modrý koník
12. jún 2026

Komunita sa v tejto dileme rozhodla pomerne jednoznačne.

👍 A - Ísť s partnerom do zahraničia: 11 hlasov
💙 B - Zostať doma a neobetovať svoje zázemie: 1 hlas
😄 C - Skúsiť určitý čas fungovať na diaľku: 0 hlasov

Hlasovanie ukázalo, že väčšina diskutujúcich by sa v podobnej situácii rozhodla využiť príležitosť a odísť s partnerom do zahraničia. Mnohí v tom videli šancu na spoločný rast, nové skúsenosti a možnosť budovať budúcnosť spolu namiesto toho, aby sa vzťah vystavoval skúške na diaľku.

V komentároch sa objavil názor, že fungujúci dlhodobý vzťah má väčšiu hodnotu než pohodlie známeho prostredia a že nové zázemie sa dá časom vybudovať aj inde. Zaznelo tiež, že životné príležitosti neprichádzajú každý deň a človek môže neskôr viac ľutovať nevyužitú šancu než samotné rozhodnutie riskovať.

Na druhej strane sa objavili aj upozornenia, že pri takomto rozhodnutí záleží na mnohých detailoch, ktoré v krátkom opise nevidíme. Niektorí poukazovali na vek partnerov, pracovné možnosti, prípadné deti či silu väzieb doma. Práve tieto okolnosti môžu konečné rozhodnutie výrazne ovplyvniť.

Zaujímavé je, že prakticky nikto nepodporil možnosť fungovať dlhodobo na diaľku. Komunita sa zhodovala, že takýto model býva náročný a môže viesť k postupnému odcudzeniu partnerov.

Čo teda z diskusie najviac vyplýva?

Najsilnejší odkaz komunity bol, že ak ide o stabilný a perspektívny vzťah, väčšina by dala prednosť spoločnej budúcnosti pred zachovaním súčasného komfortu. Ľudia viac verili v budovanie nového života spolu než v dlhodobé fungovanie na diaľku alebo oddelené cesty.

Najčastejší odkaz z hlasovania bol jednoduchý:

Zázemie sa dá vytvoriť znova, ale silný vzťah môže byť oveľa ťažšie nahradiť. Ak partnerovi veríš a vidíš vo vzťahu budúcnosť, väčšina komunity by túto životnú príležitosť skúsila využiť spoločne.

anonym_950fdd
16. jún 2026

@pytame_sa_za_teba ísť spolu bez ohľadu na vek a dĺžku vzťahu.Taka skúška vás preverí.Ty môžeš získať nové jazykové a pracovné skúsenosti.Vztah na diaľku by som zvažovala iba, keby to bolo blízko a chodí často domov.A záleží na koľko tam ide, ak na rok je to ine ako, keď s ním rátajú na 3 roky.Azia,Nemecko, CR? viem za ním letieť každý mesiac dala si málo informacii

leidin
16. jún 2026

Ja vzdy hovorim, ze hlavna rodina je partner a dieta s nim. Cim sirsia rodina, vacsi pocet priatelov a znamych, tym viac starosti, menej casu si zariadit zivot.

stanojano
16. jún 2026

Málo info a ťažká situácia...pri tých malo informáciách som za ostať doma.