Partner ma opustí, ak neotehotniem
Ahoj,
chcem vas poprosit o radu (skor partnersku nez babatkovsku). Mam uz 5 rokov krasny vztah. Moj partner ma velmi vela pozitivnych vlastnosti a skvele spolu vychadzame. Ale trva na dietati a pokial dieta nebude, naznacil mi, ze so mnou nezostane. Problemom je (o com som ho na zaciatku vztahu varovala), ze som podla vsetkeho neplodna. Zostava nam este umele oplodnenie darovanym vajickom, no to vonkoncom nemusi vyjst.
Co sa mna tyka, deti mam velmi rada, ale nevadilo by mi mat ich o par rokov neskor. Navyse o svojej diagnose viem uz dlho a tak som sa psychicky uz roky pripravovala na to, ze to mozno nepojde a neupinala sa na to. Okrem toho moj partner je casto na sluzobkach, ale cez to by som sa preniesla. No tiez je dost narocny a trochu ma trapia ma pochybnosti, ako by sa vyrovnal s tym, ze by som po po porode nezvladala domacnost, pripadne podliehala naladovosti. A este k tomu horsie vyzerala. Napriek tomu, ze vraj som pritazliva, on uz niekolko vytok uz k mojmu vzhladu mal. Teraz tvrdi, ze vyzor az tak podstatny nie je, ale cervicek pochybnosti sa do mna zavrtal.
Nejak nechcem ist do umeleho oplodnenia za takychto podmienok, viem ze je to obrovska casova, psychicka a fyzicka zataz a pripada mi ponizujuce podstupovat nieco take kvoli muzovi, ktory ma opusti len co to nevyjde (navyse by som kvoli nemu vycerpala pokusy hradene statom). Viem, za na to, aby sa to podarilo, musim byt v psychickej pohode a to rozhodne nejde, ked viem, za ak tehotenstvo nevyjde, este k tomu sa mi rozpadne moj vztah. Celkovo som z jeho pristupu velmi sklamana, pretoze si myslim, ze so svojou laskou by sme mali byt v dobrom i zlom.
Neviem, co mam robit. Rozum mi hovori, ze treba utiect prec, kym som mlada a nemam este tridsat (I ked sa to blizi milovymi krokmi). Opatrnost mi vsak radi, ze dobri chlapi uz su rozobrani a mam sa drzat toho svojho, ktoreho milujem a splna moje idealy. Velmi sa k sebe hodime a mohlo by nam to klapat cely zivot. Casto narazam na clanky o ženach, ktore napriek tomu, ze su uspesne a dobre vyzeraju, koncia po tridsiatke samy a zufale. Desi ma predstava, ze by som dopadla ako ony. Takze neviem, co robit a budem vdacna za vas nazor.
Dakujem za prispevky, velmi si ich cenim, vsetko som precitala a vdaka tom som sa podivala na veci z uplne ineho uhlu pohladu. Zijem v malickom meste, pre vsetkych mojich znamych a hlavne rodicov je moj priatel pan bozsky a preto mi mozno trosku chybal nadhlad, ktory ste mi dodali. Inak sme zatial iba zasnubeni bez terminu svadby a momentalne mam pocit, ze je to iba dobre. Situaciu budem riesit rychlo, cas uteka. Velmi, velmi dakujem!
Dievky, snad ma neukamenujete, ale chcela by som pridat aj nazor z ineho uhla pohladu: mne to nepride az take hrozne. Slova su slova, ale 5 rokov sa nejak prejavoval na zaklade coho lavaba napisala ze maju skvely vztah a skvele si rozumeju. Ja poznam viacero bab z blizkeho okolia ktore podmienili pokracovanie vztahu tym, ze chlap "im spravi babo"(to znie dost hrozne, ze?!). Je predsa krasne mat dieta - super ze si nasla chlapa ktory tak tuzi po detoch. Ty riesis dve otazky: Mat dieta s nim? ( on sa tak nepekne vyjadril, dava ultimata a ty sa mu mas prisposobit) a druha: Mat dieta teraz? Ale co ak on ta velmi lubi, a chce s tebou dieta len si nie je isty, ci ty vobec to dieta mat chces? A mozno si mu aj naznacila, ze na dietati ti az tak nezalezi, alebo ze sa tak bojis ze to nemusi vyjst, ze to odkladas o rok o dva. A on si prave mysli, ze si ta spravna zena pre neho, vie o tvojom probleme a prave preto by chcel zacat skusat babo skor, lebo vie ze to moze trvat aj 2 roky. neviem ci take kalkulacie typu: ktovie co spravi za 20 rokov, su spravne. To si chces najst nejakeho "luzra", ktory urcite ostane pri tebe navzdy, lebo lepsie nenajde (a ani pri nom nemas istotu). Pozeraj sa na to ako sa pri nom citis, a zacni zvazovat moznost babatka. Lebo mne pride, ze aj ty si vcelku narocna zena, a pri nejakom chlapovi-babke by si stastna ani nebola.
@vavrenka presne tak, zivot nekonci. Ja som sa vydavala detto az po 30 ke, mala som 32. A nemam pocit, ze som nieco zmeskala. Muza som stretla rok a pol pred svadbou. Cize tiez po 30 ke. A som tu, spokojna. Upinat sa na neperspektivneho partnera zo strachu, ze zostanem sama je to najhorsie co moze byt. Radsej sama ako s nahouby partnerom. Zivot je len jeden. A netreba ho premrhat. 😉
@djamilia no, tak si to asi zda sa nepochopila, ako to je so zakladatelkynym partnerom. 5 rokov su spolu, on vie, ze dieta chce mat, zaroven vie, ze jeho priatelka je neplodna a cesta k dietatu nemusi byt uspesna. Pre neho dovod, aby vztah ukoncil. Tak naco 5 rokov zivi vztah a ukrajuje niekomu z casu a prilezitosti ak vie, ze ked nebude dieta, tak pojde hladat inde???? Toto nie je fer jednanie. Bud teda siel do vztahu jedine kvoli zakladatelke a zostane po jej boku nech sa deje co sa deje, bez kladenia si podmienok, alebo mal byt natolko cestny a vyjavit sa zo svojej tuzby mat dieta za kazdych okolnosti a vztah davno ukoncit. Zakladatelka tak mohla stretnut ineho perspektivneho partnera, ktory po detoch netuzi za kazdu cenu a miluje zenu bez vyhrad, zotrva po jej boku, lebo mu ide primarne o nu. Aj taki su. Zakladatelka prisla o 5 drahocennych rokov, nemame zivot dlhy ako korytnacky. Plytvat rokmi je luxus. Aj to je laska, ze si dame nove sance. Z lasky k partnerovi ho necham ist, aby naplnil svoj zivot podla vlastnych predstav, v tomto pripade detmi ci poskytnutim novej sance na perspektivnejsi vztah, ak ho my sami nevieme zarucit. To je ferove jednanie a to je laska. Nie to, ze hupem partnerku ako mi neprekaza jej neplodnost, hupem ju 5 rokov a potom prask, zacnem presadzovat svoje predstavy naplnenia zmyslu zivota s ultimatami, ze ak to nevyjde tak koncim so vztahom. Tu uz ferovost davno konci. Ostatne ani komentovat nebudem, ako poznamky na adresu vizaze a pod....
@djamilia ja sice tvoj nazor s tebou nezdielam, ale som rada, ze si napisala svoj pohlad na vec, lebo kolko ludi, tolko rieseni a pristupov 😉.. v podstate suhlasim s tym, ze ak @lavaba bude vediet uniest a bude ochotna a schopna akceptovat muza, ktory ma aj taketo reakcie, a spravanie a ine oblasti ich vztahu budu kompenzovat to, co ju na partnerovi stve a s cim si nevie rady, tak , z mojho pohladu, nech spolu zostanu, vsak nikto nie je dokonaly a kazdy z nas sa zachoval aspon raz vo vztahu neferovo (bohuzial 😝 ), ale ak by ju to malo nicit a vnutorne zozierat (nech je akokolvek narocna zienka na partnera), ak by nevedela jeho podmienku proste prekusnut a malo by to v nej hlodat, tak stoji na zvazenie, ci ostat, alebo odist.. ale co je z mojho pohladu vacsim otaznikom, je kritika jej vzhladu.. napisem uprimne - ja osobne som sa nestretla s parom, kde muz kritizoval partnerku za to ako vyzera, ktory by bol stastny. bud sa rozisli, lebo on si nasiel dokonalejsiu, alebo ona uz toho mala dost a rozhodla sa vystupit z toakeho vzathu, alebo su spolu a ta zena je naozaj ubita, bez sebavedomia, zijuca v tieni svojho cstokrat neatraktivneho !! partnera. ale to je moja skusenost. netvrdim, ze je to pravidlom.
jestli nekterej chlap rekne ze kdyz zena neotehotni odejde, tak bych mu s tim odchodem sama pomohla...me samotne to neslo prez dva roky a manzel me jedine podporoval, a pokud tohle nekdo rekne tak at tahne. to si nevazi zeny ale mysli jen na svoji potrebu tak pak ahoj....a taky...s jinym vam to holky muze jit 🙂

@lavaba Tak troska mi opis tvojho priatela pripomina mojho priatela - nastastie uz byvaleho 🙂 Tiez to bol ukazkovy chlap, gentleman, dvere otvaral, kvety nosil, zaujimavu pracu mal, caste cesty do zahranicia, vzdelany, z dobrej rodiny, sen kazdej matky ako buduci muz pre jej dceru, ALE pri nom som proste vedela, ze ak s nim zostanem, tak cely zivot sa budem snazit byt lepsou, stale budem v jeho tieni, a nikdy nebudem stat vedla neho ale vzdy len za nim - a hlavne nikdy to pre neho nebude dost. Tak som to proste ukoncila.
K tvojmu problemu s otehotnenim - hovoris ze vedel o tom ze dieta mozno nikdy spolu mat nebudete - a teraz dalsie pokracovanie vztahu podmienuje tehotenstvom??? Obavam sa ze toto asi nebude chlap vhodny pre teba. Aj tie poznamky o tvojej postave.... jeho velke naroky....
No nic, sadnite si a na rovinu si povedzte co a ako dalej. Spytaj sa co bude ak nezostanes tehotna... a podla jeho odpovede uvidis ako sa bude rozhovor uberat dalej.
A neboj sa, slobodnych a dobrych chlapov je este dost, nemas ani 30 rokov, nemarni cas s clovekom ktory ti za to nestoji 😉