icon

Partner mi neprispieva na dieťa a domácnosť

alexis846
14. dec 2025

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazory...s priatelom sa nam narodil syn, byvame zatial u nasich kym sa nedostavia dom...dom stavia partner, ma na seba aj hypoteku...vsetko okolo maleho platim ja, taktiez aj to zatial spolocne byvanie financujem jedlo energie prispievam nasim.len ja, nic mi nedava, riesi si iba ten dom a tam to hasne...neviem co mam robit, ci si pytat peniaze alebo ako, je to pre mna dost ponizujuce...asi to berie tak, ze riesi dom, ktory stoji dost penazi, ale chcel si to vziat sam tak to ma sam na seba...okrem toho aj ked niekde raz za cas ideme, tak si zaplati len za seba, kupujem si este aj tu blbu kavu alebo caj...aky mate na to nazor? Je tu niekto v podobnej situacii? Dakujem

katarinanana
18. dec 2025
@simca06022011

@katarinanana aky hoax? a potom ako sa bude dohadovat rodina, ktore meno je to prave.. ci po dedkovi, ci po babke? ;) proste tym padom priezviska zrusit, ved je to len sprostost nepotrebna, uz sa nehrame na rody, na priezviska, tak na co? kazdy dostane meno, alebo dve,alebo tri.. volne podla vyberu rodicov... bez prislusnosit k rodine a je vybavene. Ziadne hadky, ziadne dohadovacky.

@simca06022011 no ro je fakt strasny "problem" 😀 neviem naco tu robite z komara somara

minenkaa
18. dec 2025
@katarinanana

@minenkaa dietatu sa nestane vobec nic, ved to nedramatizujme

@katarinanana ale prečo nedramatizujme,veď sa tu dramatizuje čo ,zena je iba inkubátor a pri decku už to je jedno?

nyusika
18. dec 2025
@katarinanana

@simca06022011 toto je hoax, treba citat zakon. Vzdy moze prevziat dieta len jedno priezvisko od matky a jedno od otca. Nikdy nie viac.

@katarinanana toto už neplatí

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_3ea4b3

Ono to je jednoduché dieťa má automaticky priezvisko po matke.
A časom ak sa rozhodnú uzavrieť manželstvo tak si všetci traja zjednotia bezplatne priezviská, pri sobáši si vyberajú aké spoločné priezvisko bude mať celá rodina.

@katarinanana tiež si myslím, že to pomôže, pokial matka dala priezvisko po otcovi, ale nežijú spolu a ani neplanuju, môže jej to spôsobovať komplikácie u lekara, na úradoch.
Najmä ide o ďalšiu možnosť, nie povinnosť.
Sestra, vydatá, nechala si priezvisko svoje, dieťa malo po otcovi, všade radšej nosila rodný list.. potom si pribrala už aj muzove priezvisko.

@anonym_3ea4b3 možno budeš skôr vedieť. Ak sa žena vydá, nevezme si otca dieťaťa, môžu si bezplatne s deťmi manželky zjednotiť priezviska? Musel by s tým otec dieťaťa súhlasiť?

anonym_3ea4b3
18. dec 2025
@anonym_026a48

@katarinanana tiež si myslím, že to pomôže, pokial matka dala priezvisko po otcovi, ale nežijú spolu a ani neplanuju, môže jej to spôsobovať komplikácie u lekara, na úradoch.
Sestra, vydatá, nechala si priezvisko svoje, dieťa malo po otcovi, všade radšej nosila rodný list.. potom si pribrala už aj muzove priezvisko.

@anonym_3ea4b3 možno budeš skôr vedieť. Ak sa žena vydá, nevezme si otca dieťaťa, môžu si bezplatne s deťmi manželky zjednotiť priezviska? Musel by s tým otec dieťaťa súhlasiť?

@anonym_026a48 bezplatne to nejde, môže podať žiadosť o zmenu a treba súhlas otca, ak by ho nedal môže požiadať o súhlas súd

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_026a48 Aký problém mala u lekárov? Alebo na úradoch?

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_026a48 Aký problém mala u lekárov? Alebo na úradoch?

@anonym_cc2a95 musela sa preukazovať, že je matkou dieťaťa.
Neviem naozaj prečo, ako to funguje, či všade, niekedy sú možno situácie, ak sa v nemocnici mení napríklad personál alebo iné.

minenkaa
18. dec 2025
@anonym_026a48

Neviem naozaj prečo, ako to funguje, či všade, niekedy sú možno situácie, ak sa v nemocnici mení napríklad personál alebo iné.

@anonym_026a48 ale veď všade majú napísané meno matky

anonym_026a48
18. dec 2025
@minenkaa

@anonym_026a48 ale veď všade majú napísané meno matky

@minenkaa kde všade? Aj keď ideš niekam prvý krát? Je to na preukaze poistenca, aj na občianskom preukaze? Myslis, že sú všetky systémy poprepájané? (bolo to asi 20 rokov dozadu) Píšem neviem, preto, lebo som take veci neriesila. Ale možno ty s tým robíš a vieš lepšie, nehádam sa. Píšem o jej skúsenosti.

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_026a48 ty keď si išla niekam s dieťaťom k lekárovi, tak od teba pýtali občiansky preukaz a zisťovali tvoje meno? Nikde nikto odomňa nevyžadoval občiansky, ani žiadne dokazovanie, že ide o moje dieťa a to už mám veľké deti, tak nepíš tu nejaké vymyslené bludy prosím ťa 🙄

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@minenkaa kde všade? Aj keď ideš niekam prvý krát? Je to na preukaze poistenca, aj na občianskom preukaze? Myslis, že sú všetky systémy poprepájané? (bolo to asi 20 rokov dozadu) Píšem neviem, preto, lebo som take veci neriesila. Ale možno ty s tým robíš a vieš lepšie, nehádam sa. Píšem o jej skúsenosti.

@anonym_026a48 chceš mi povedať, že keď príde rodič k zubárovi, k očnej alebo na chirurgiu, tak hneď po ňom chcú OP, porovnávajú priezviská a potom vyšetrujú, či je daná osoba rodič? A kde prosím ťa? 😅

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_026a48 chceš mi povedať, že keď príde rodič k zubárovi, k očnej alebo na chirurgiu, tak hneď po ňom chcú OP, porovnávajú priezviská a potom vyšetrujú, či je daná osoba rodič? A kde prosím ťa? 😅

@anonym_cc2a95 nepisem o sebe a neviem, či by to bolo iné, ak by som niečo bez dieťaťa riešila, alebo by sa volalo inak.
Ty si matka, čo ma iné priezvisko od svojho dieťaťa? Navyše píšeš len o lekároch a nejakom vyšetrení, keď tam ideš s dietatom. To však nezahŕňa všetky možné situácie sveta a skusenosti ľudí, čo zažili. Je potom trúfalé to spochybňovať a útočiť. Chcela som sa iba podeliť o skúsenosť.

anonym_074893
18. dec 2025

Treba tému ohľadom financií prebrať. Jano, mesačne ma veci pre dieťa, strava, energie, nájom stoja xy€, mohol by si mi posielať polku nech to neplatím sama? Ja viem že dokončuješ dom pre nás ale zatiaľ je to iba tvoj dom, rezervu si potrebujem spraviť aj ja.
Je normálne prebrať tieto veci, on to možno vníma inak a ani mu nedošlo ako sa správa.

simca06022011
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_cc2a95 nepisem o sebe a neviem, či by to bolo iné, ak by som niečo bez dieťaťa riešila, alebo by sa volalo inak.
Ty si matka, čo ma iné priezvisko od svojho dieťaťa? Navyše píšeš len o lekároch a nejakom vyšetrení, keď tam ideš s dietatom. To však nezahŕňa všetky možné situácie sveta a skusenosti ľudí, čo zažili. Je potom trúfalé to spochybňovať a útočiť. Chcela som sa iba podeliť o skúsenosť.

@anonym_026a48 mam dieta s inym priezviskom a nie, nikdy nikde som s tym nemala problem. Zvyknu mat vraj problemy niekedy pri cestovani (letiska a pod,moze byt teda, ak su prisne kontorly kvoli unosom atd, a niekde som tu citala, ze speci papier niekde chceli??? ) ale teda mne sa to nikdy nestalo. zvacsa co som teda parkrat zazila, bola skor nervozita matky, ked ju oslovili priezviskom dietata a prskali, ze "ja nie som xy, ja som ab" :DD ale to fakt 2-3x za zivot som videla/pocula :D nikde inde... lekarovi kazdemu bolo fuk ako sa mama vola, okrem teda pripadu ked som objednala k lekarke jednej aj seba aj dceru, a nejak im to nedoplo.. a hladali pacientku, ktora tam nebola, lebo sestricka nejak zabudla ze osm jej dve mena diktovala, ze sme prisli na vysetrenia :D A to su tak vsetky moje zazitky s menom za takmer 15rokov.

anonym_026a48
18. dec 2025
@simca06022011

@anonym_026a48 mam dieta s inym priezviskom a nie, nikdy nikde som s tym nemala problem. Zvyknu mat vraj problemy niekedy pri cestovani (letiska a pod,moze byt teda, ak su prisne kontorly kvoli unosom atd, a niekde som tu citala, ze speci papier niekde chceli??? ) ale teda mne sa to nikdy nestalo. zvacsa co som teda parkrat zazila, bola skor nervozita matky, ked ju oslovili priezviskom dietata a prskali, ze "ja nie som xy, ja som ab" :DD ale to fakt 2-3x za zivot som videla/pocula :D nikde inde... lekarovi kazdemu bolo fuk ako sa mama vola, okrem teda pripadu ked som objednala k lekarke jednej aj seba aj dceru, a nejak im to nedoplo.. a hladali pacientku, ktora tam nebola, lebo sestricka nejak zabudla ze osm jej dve mena diktovala, ze sme prisli na vysetrenia :D A to su tak vsetky moje zazitky s menom za takmer 15rokov.

@simca06022011 tak super, že ty s tým nemáš nejaké potiaze

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_026a48 Áno, mám dieťa s iným priezviskom. Od teba snáď niekdedy u lekára pýtali OP?

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_026a48 Áno, mám dieťa s iným priezviskom. Od teba snáď niekdedy u lekára pýtali OP?

@anonym_cc2a95 čítaj s porozumenim

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_cc2a95 čítaj s porozumenim

@anonym_026a48 ty nevies normalne odpovedat? Pytali od teba niekde u lekara obciansky preukaz?

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_026a48 ty nevies normalne odpovedat? Pytali od teba niekde u lekara obciansky preukaz?

@anonym_cc2a95 myslím, že nie, možno na pohotovosti. Čo to teraz znamená? Že moja skúsenosť je prenosná, všeobecná, zákonite plati pre všetkých, že nikto okrem mna nemohol mat inú skúsenosť v xyz situáciách pri objednávaní/ hospitalizácii/ transplantácii/ odberoch/vyšetreniach/operáciách/ v inom zariadeni, inštitúciách, úradoch, s inym personálom/úradníkom/lekárom v minulosti? Islo by o naozaj dosť obmedzene myslenie, nemyslíš?

anonym_cc2a95
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_cc2a95 myslím, že nie, možno na pohotovosti. Čo to teraz znamená? Že moja skúsenosť je prenosná, všeobecná, zákonite plati pre všetkých, že nikto okrem mna nemohol mat inú skúsenosť v xyz situáciách pri objednávaní/ hospitalizácii/ transplantácii/ odberoch/vyšetreniach/operáciách/ v inom zariadeni, inštitúciách, úradoch, s inym personálom/úradníkom/lekárom v minulosti? Islo by o naozaj dosť obmedzene myslenie, nemyslíš?

@anonym_026a48 prepac, ale ty pises, ze nosila so sebou rodny list a ze sa musela preukazovat, ze je matkou dietata. Ako keby to bola bezna prax, ze sa vsade od rodica pyta obciansky a dokazuje rodicovstvo. Mam viac ako 20 rocnu skusenost a nestalo sa mi to ani raz.

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_026a48 prepac, ale ty pises, ze nosila so sebou rodny list a ze sa musela preukazovat, ze je matkou dietata. Ako keby to bola bezna prax, ze sa vsade od rodica pyta obciansky a dokazuje rodicovstvo. Mam viac ako 20 rocnu skusenost a nestalo sa mi to ani raz.

@anonym_cc2a95 Naopak opakovane sa vyjadrujem, že je to osobná skúsenosť niekoho, kto to takto riešil (nie bezna prax) a neviem, čo konkrétne za tým bolo (neochota, neskúsenosť, systém, pravidla, doba, inštitúcia, neznalosť, … doplnit sa da všeličo)

anonym_026a48
18. dec 2025
@anonym_cc2a95

@anonym_cc2a95 v podstate som i rada, ak iné mamičky s tým problém nemali, veď to je len dobre, že to nemuseli a nemusia riešiť.

mizoko
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_026a48 ja mám iné priezvisko ako moje deti a nikdy nikde do mňa nechceli občiansky ani RL ani žiadne iné dokumenty

mizoko
18. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_026a48 ja som žiadne komplikácie u lekárov a ani na úradoch nemala. Nikdy odo mňa nepýtali žiadne takéto dokumenty a už vôbec neriešili či som matka štýlom že daj dokumenty 🤦🏼‍♀️

romanovic
19. dec 2025
@a0

@alexis846 takže je to frajer, ktorý nie je schopný si ťa vziať za ženu a býva zadarmo u tvojich rodičov, má full servis, žiadnu zodpovednosť a starosť o dieťa, popri tom si stavia SVOJ dom. Môj názor je, že je to veľmi šikovné ako dokáže dolovať na hlúposti ženy 🙂.

@a0
@alexis846 prosim ta, dufam, ze si ho po precitani tejto diskusie vyhodila!!!!

anonym_e6a2e1
19. dec 2025

Kopni ho do rici. Tento Teba, ani Vaše dieťa nebude nikdy "živiť", ani sa starať ako má pravý muž. Zvládneš to aj sama, si šikovná žena. Rodičia Ti pomôžu a casom si vybudujes vlastne zazemie, neboj sa. 🍀🙏

sasa1310
19. dec 2025
@alexis846

@anonym_e7d491 tak neviem kto by siel po 3 mesiacoch chodenia s niekym hned do spolocnej hypo. Verim ale ze su aj take pary a su stastne, ale na mna to bolo prilis skoro take daco riesit a podmienky mi jednoducho nesedeli, ta hypo bola iba na dom, na pozemok uz nie, ten by bol jeho a to sa mi nepacilo, preto som navrhla, ze uvidime ako nam to pojde a vzdy viem priskocit do uveru a podielat sa tiez na financovani domu.

@alexis846 čo je väčší záväzok po 3 mesiacoch z dvoch možností hypotéka alebo dieťa? To už keď berieš ako obrovský záväzok hypotéku a dom, ktorý môžeš hocikedy predať a vyplatiť hypo a nespája ťa s daným človekom nič - viac ako dieťa. Tak potom sa naozaj nedivím, že niektoré ženy sa majú tak ako sa majú a všetko si platia samé a sťažujú sa na modrom koníkovi

sasa1310
19. dec 2025

@alexis846 a prepáč, ale tento váš vzťah mi príde ako keby si si urobila dieťa s okoloidúcim človekom

dadis
19. dec 2025
@anonym_026a48

@anonym_cc2a95 v podstate som i rada, ak iné mamičky s tým problém nemali, veď to je len dobre, že to nemuseli a nemusia riešiť.

@simca06022011
@mizoko
@anonym_026a48 Ja som to sice zazila len so starsimi detmi - ja som sa po rozvode vratila k dievcenskemu priezvisku - ale nikdy sa nikto nas tym nepozastavoval. Ked volam/pisem lekarom/do lekarne, predstavim sa ako mama a poviem meno a priezvisko dietata. Ani pri cestovani nebol problem. Dokonca, ked sa podpisujes u lekara v DFN tak vypisujes palickovym pismom priezvisko zakonneho zastupcu plus podpis. Podla mna je uz vela takych rodin a stretavaju sa s tym kazdy den

karolinakr
19. dec 2025
@dadis

@simca06022011
@mizoko
@anonym_026a48 Ja som to sice zazila len so starsimi detmi - ja som sa po rozvode vratila k dievcenskemu priezvisku - ale nikdy sa nikto nas tym nepozastavoval. Ked volam/pisem lekarom/do lekarne, predstavim sa ako mama a poviem meno a priezvisko dietata. Ani pri cestovani nebol problem. Dokonca, ked sa podpisujes u lekara v DFN tak vypisujes palickovym pismom priezvisko zakonneho zastupcu plus podpis. Podla mna je uz vela takych rodin a stretavaju sa s tym kazdy den

@dadis stari dobri komunisti... tam mala cela rodina jedno meno 😀