icon

Partner mi povedal Mittel zum Zweck

7. aug 2020

Čo znamená keď partner Vám toto povie vo vzťahu ?Chce vzťah ukončiť?Ďakujem

suet1994
7. aug 2020

nemčinu som nepoužila 100 rokov, ale žiaľ áno..

vroni
7. aug 2020

Ako ze ty si bola ten Mittel zum Zweck? Potom ti v prvom rade oznamuje, že je chuj. A potom, ze ta ma síce v paži, ale páči sa mu tak ako bonus aj urážať. V slovenčine tomu zodpovedá účel svätí prostriedky, teda bola si len prostriedkom na získanie skutočného cieľa. Šarmantný pan.

majkeel
7. aug 2020

Preco si clovek berie cudzinca, ked mu potom ani nerozumie. Najma inotaje, naznaky,... ktore su tazke aj v matercine. ;)
Vsetko zavisi od kontextu ...

autor
7. aug 2020

@vroni Akého cieľa ?Napriklad ?to čo pod tým myslel nechápem .Už som to nechcela rozoberať .Toto povedal po rokoch vzťahu .Takže nič pre neho asi neznamenam a nemá guráž povedať koniec áno ?

autor
7. aug 2020

@majkeel Hej takéto prirovnania nie sú jednoduché ,čo tým autor myslel ...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
sense
7. aug 2020

Zalezi v alom kontexte... ty si bola ten mittel?

simsalabim
7. aug 2020

Alebo ta vyuzil na to, co chcel...sex?

vroni
7. aug 2020

Cieľa, aby napríklad nebol sám. Preklenul obdobie, kým si nájde tu pravú, mal niekoho do postele alebo na zaplatenie časti nájmu. Neviem, v akom kontexte to použil ci myslel. Ale v žiadnom pozitívnom sa tento frazeologizmus nepoužíva. Sorry.

autor
7. aug 2020

Mal ist niekoho odviezst a hneď naspäť a prišiel o cca 5 hodín ,nechcel povedať s kým ...jedného jeho kamosa neznášam ,narobil mu kopec problémov ..Pohádali sme sa a toto mi povedal .Alebo má oklamal aby bolo ticho a nenadávala som ,že zase bol s tým kamosom ...Mittel zum Zweck ....oklamal má -klamstvo za účelom kľudu? ...,dá sa aj takto vysvetlit ?

@vroni

retatka
7. aug 2020

Teraz to podľa mňa mení vyznam ,keď je kontext jasný .Oklamal aby predišiel hádke .Kedže bol s niekym ,koho máš v zuboch .

gladys_07
7. aug 2020

moze to aj znamenat ze kamosa bol odviest lebo ho mozno este niekedy bude potrebovat...?
Ako dlho ste spolu? "Mittel zum Zweck" nie je nejaka Goetheho nemcina, ak uz tu mas problem, caka vas asi este dost vela nedorozumeni.

vroni
7. aug 2020

V tomto kontexte by som to pochopila tak, že ti len povedal, že ide niekoho odviezt/doviezť, aby ti nemusel povedať pravdu (kam alebo s kým v skutočnosti bol) a dala si mu pokoj. Ale to už sú domyslance, neboli sme tam, fakt ti nikto presne nepovie, ako to myslel. Ale toto spojenie sa používa vo význame využil som situáciu, aby som niečo dosiahol.

vroni
7. aug 2020

@gladys_07, nie, nemôže, v tomto význame sa to nepouziva

gladys_07
7. aug 2020

@vroni tak ten Nemec co ho mam doma mi to odobril 🤷‍♀️

vroni
7. aug 2020

@gladys_07, keby tak označil kamoša, tak povedzme (to už by bola riadne kostrbata nemčina), ale on tak evidentne označil autorku, resp. situáciu. Takže s tvojim Nemcom nesúhlasím 😉

autor
7. aug 2020

@gladys_07 Áno on mu pomaha vo firme niekedy ,využíva ho často vo svoj prospech ,toto môže byt pravda

gladys_07
7. aug 2020

@vroni no dneska spi na gauci, ja mu dam, strapnovat ma na MK

vroni
7. aug 2020

@gladys_07, neblbni, nakoniec to tak bude a budem spať na gauči ja? To mi nemôžeš urobiť! 🤣

autor
7. aug 2020

@vroni On zase bral telefón ,s babou určite nebol ,boli tam chlapské hlasy ako v krčme

vroni
7. aug 2020

Veď nemusel. Len potom ti to nepovedal "vo vzťahu" ale komentoval situáciu. To je trochu dosť iná šálka kávy.

autor
7. aug 2020

@vroni Sama neviem presne ,ja som už len toto spojenie započula keďže sme sa hadali a už som riadne nepočúvala ...no ešte si ho raz podám ako to myslel keď bude vhodná situácia ..ďakujem ti

vroni
7. aug 2020

Tak držím palce, nech si to vyjasniť k tvojej spokojnosti.

medeaa
7. aug 2020

tak to ked nevies ci sa s tebou tou frazou rozchadza alebo ti tym vysvetluje situaciu s kamaratom/znamym, tak to uz asi ani nema zmysel dalej rozoberat 😂🤔

gabrielapatrik
8. aug 2020

Čo takto sa spýtať jeho ako to myslel? Verím, že bude vedieť najlepšie odpoveď.