Partner nechce napísať dom na mňa
Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak
@sfet už teraz je k Tebe ironický a manipuluje..A stále len peniaze a peniaze..Toto by ma nebavilo riešiť..No bože tak by dal veľa na benzín..Nemusí jazdiť sám, nemusí ani jazdiť na benzín..Tu je ale každá rada zbytočná. Asi si tým musíš prejsť, potrebuješ sa presvedcit, že je to pako..Ja som to tiež potrebovala..Dôležité je sa potom poučiť..Len..Za akú cenu??
Kasli na neho a hladaj dalej niekoho, co napise dom na Teba bez problemov. 😉
@sfet prepač, ale ešte ste len rok spolu a ked tak čitam, Vy riešite nie spoločne byvanie, Vy tu už riešite pomaly rozchod a kto bude koho vyplacať, to dfakt chcete spolu žiť? Ako chcete fungovať, ked sa neviete zhodnuť na takejto zakladnej, doležitej veci, t.j byvanie? My sme boli s mm spolu 2 roky, ked jeho rodičia mu darovali dom, t.j nie je moj, aj ked sme manželia, lebo je to dar, ktorý je písany nanho, ale za tých 24 rokov, ani mna, ani jeho nenapadlo ,riešiť, to. Ved vy už teraz predpokladate, že sa rozidete? Je to podla Vás rozumne zakaldať si spolu vobec rodinu? Nechapem tomu.....
@betunka39 no ja nech by som ako bola zamilovaná, s týmto by som nesúhlasila, mať rodinu a žiť v dome, čo nie je môj, mám s tým nedobré skúsenosti v blízkej rodine, chlapovi šibne niekedy v 50-tke, príde búrlivá druhá puberta, nájde si frajerku, mňa vyrazí a skončím na ulici, dokazovať súdne koľko som do domu vrazila je podľa mňa ťažké. okrem toho keby boli aj deti, frajerka bude chcieť mať tiež prospech, donúti ho predať, kúpia si niečo spolu, na sklonku života to prepíše na ňu a nebudú mať z toho nič ani moje deti-toto je jednoducho o tom čo človek prežil, podľa toho sa správa.
@sfet ešte mám otázky aj na teba, pracuješ momentálne? ak áno, je veľký rozdiel medzi tvojim príjmom a príjmom manžela? máš 32 rokov máš ty aj niečo za ten čas-nejaké úspory a podobne, kedže už si od školy dávno preč?
@endysa nie je nesvojpravna, preto sa tu pyta... on chce dom na hypo, sam na liste vlastnictva, sam hypo, ale ona mu ma polovicu hypo splacat...bez toho, aby niekde na niecom figurovala = bude podnajomnik bez zmluvy + platit polovicu jeho hypoteky a AZ raz budu mat MOZNO deti, tak dom zdedia... o mozno 50-60r.
Áno, mám prácu, nás plat je približne rovnaký, ja robím na provizny systém, niekedy je lepšie a niekedy horšie, ale tých 700 eur mám vždy, minimálne, v lepších mesiacoch mám aj 1300 eur. Ešte mám aj stavebné sporenie kam si odkladám, sporiace účty takže som sebestačná, nepotrebujem a nechcem aby ma niekto zivil, už som mala pred 5 rokmi existenčné problémy, odmietla som pomoc rodiny a vyhrávala sa z toho za 3 mesiace sama na čo som hrda a pravdupovediac už by som to nechcela zažiť takú situáciu. Som ochotná pomáhať aj s hypotékou, ale nie do domu, kde nemám žiadnu istotu a záruku že neskoncim s holým zadkom na ulici, mnohé mňa tu odsudzujete, že sme spolu krátko a už riešime rozchod, neriešime my sa nechceme ani rozist, len on má nejaké skúsenosti so zenami a chrani si kožuch ako sa vraví to isté aj ja a chrániť sa tiež musím, aby ani jeden z nás neostal stat s otvorenými ústami pri problémoch. Také veci sa dejú, aj budeme spolu stále do smrti, budem tomu šťastná, alle tak chlap chytí starecku demenciu, druhu mizu a stáva sa to, len vo svojom okolí vidím prípady a čo potom? Na deti sa veľmi nespolieham a navyše ich ešte ani nemáme tak musím riešiť tak ako to aktuálne je. Nechcem nikoho oviest, na nikom sa prizivovat, nikoho okradnúť, som silne veriaca a nemám to v povahe, ale mávať so sebou tiež nenechám.
Inak nie je ani dobre riesenie nezobraty par a spolocna nehnutelnost...
@sfet nehnevaj sa....mate zvlastny vztah...a asi si aj malo veris,ked ho opisujes ako uplneho chrapuna a ostavas pri nom
aaalebo,nie je az taky zly....aaaa....chyba je niekde inde
je to jedno..takto sa normlane a dlhotrvacne vztahy nezacinaju....
@sfet tak nerieste dom, ale svadbu...a mas poriesene aj vlastnictvo v tom vsetkom...ale on chce dom pred svadbou aby bol len a len jeho..a ja by som takeho chlapa nechcela.....ponuka na pekne domy so zahradkou budu aj o rok, ak chce o rok svadbu, uz tolko vydrzte v podnajme, sporte si, vezmite sa, a vyberajte dom snov spolu...😉
@haannka úplne iný prípad...všetko, čo nadobudnete počas manželstva je BSM
@betunka39 Véééľmi sa mýliš - pozri si list vlastníctva a uvidíš, že ste tam písaný obaja, alebo ak ho aj on kúpil sám na seba, tak pokiaľ nemáte súdom rozdelený majetok alebo notárom zúžený (napr. kvôli jeho podnikaniu), tak si automaticky aj Ty majiteľkou nehnuteľnosti nadobudnutej počas manželstva (výnimku tvorí iba dedenie a darovanie).
Takže by to chcelo trocha ekonomickej gramotnosti 🙂, nič v zlom.
A reči typu - muž hlava rodiny, to je taký blud... neviem, či by si toto isté tvrdila, keby Ti jedného dňa zaklope na dvere jeho milenka, že teraz bude v dome s ním bývať ona a Ty sa vysťahuj, lebo on je hlava rodiny a jemu dom patrí a Ty pôjdeš z domu s jedinou igelitkou....
Citala som len uvodny prispevok, ale ak je hypoteka na jeho meno, logicky je aj dom na jeho meno. Ty sa bojis, ze budes podnajomnikom. Na druhej strane, ako k tomu on pride, ze ma na krku hypoteku, ale ty si spoluvlastnik. Rozidete sa, prestanes platit polovicu hypoteky (lebo ta k tomu nic neviaze) a budes si narokovat na polku domu. Moj muz ma jeho dom na jeho meno, byt, ktory som si kupovala pred svadbou ja a na ktory mi dal dost vela penazi pri prerabke, mam na mene ja. Ked sme sa vzali, vsetko dalsie je uz spolocne. Takze, ja by som asi skor riesila svadbu a to, ci svojmu muzovi verim a ako velmi. Bola som v rovnakej situacii kedysi davno, frajer kupoval pre nas byt, on bral hypoteku, kedze sme neboli manzelia a mne sa nepacilo, ze ja na byte nebudem napisana, hoci budem prispievat. Dal mi vsetky argumenty, ktore som ti vyssie spomenula. A tak sme sa rozisli, pretoze sa ukazalo, ze ani jeden tomu druhemu neverime natolko, aby sme to vedeli vyriesit.
Ja som mala tiež takého priateľa, chcel dom ktorý bude napísaný na neho, ale hypotéku budeme samozrejme platiť rovným dielom, svadba v žiadnom prípade, takže moja pozícia by bola "spoluplatič v podnájme" .Takže z priateľa sa rýchlo stal bývalý priateľ, a podľa mňa doteraz nechápe prečo som s touto pre mňa tak výhodnou ponukou nesúhlasila👍

my sme s priatelom (teraz uz manzelom) pred 3 rokmi riesili nieco podobne. ked sme sa dali do kopy (predtym sme sa poznali uz asi 7 rokov ale neboli sme velmi v kontakte) asi 2 mesiace na to sa rozhodol vtedy priatel, ze chce stavat dom. pozemok mu darovala mama a kedze mal vtedy 37rokov tak sa chcel pustit do stavby co najskor kedze to aj nejaky cas trva a zvlast pri svojpomocnej stavbe. kedze sme boli spolu kratko tak bolo jasne, ze hypoteka bude na jeho meno a aj splacanie a samozrejme aj vlastnictvo.....ze casom uvidime ako sa nas vztah vyvinie. kym sa vybavili vsetky povolenia na stavbu, hypoteka ubehlo niekolko mesiacov a uz vtedy sme vedeli ze chceme ostat spolu. ja som vtedy mala 34r. on 37r. takze sme uz rozmyslali aj nad dietatom. on na stavbu pouzil aj svoje stavebko a kedze som aj ja mala nieco nasetrene a casom som to chcela pouzit do stavby chceli sme to riesit notarskou zapisnicou so suhlasom vykonatelnosti ci ako sa to vola ... znamenalo by to, ze on by sa v tej notarskej zapisnici zaviazal vratit mi tie peniaze co som vlozila do domu ak by sme sa rozisli. vyhoda tej notarskej zapisnice spociva v tom, ze by sme sa nemuseli sudit, kedze je v tom uz ten jeho suhlas ... proste uz si to nepamatam podrobne, ale ta notarska zapisnica, ak si dobre pamatam obchadza súd a opravnuje k exekucii ak by sa vyhybal vratit mi moje peniaze. suma vsak nebola nejaka velka, za to notarsky poplatok bol tak som si povedala ze to risknem a budem mu verit, ze ked povedal ze mi tie penaze vrati, ze tak aj urobi (aj po tych 3rokoch sa mi potvrdzuje ze sa mu daverit) a nakoniec sme tu notarsku zapisnicu neriesili hoc on s tym problem nemal. pred rokom sme sa vzali a momentalne cakame aj nase prve dietatko po 2 rokoch snazenia 🙂 a coskoro by sme sa mali uz aj stahovat do nasho spolocneho domova. on od zaciatku o nasom dome hovoril ako o nasom dome a domove a nikdy odo mna neziadal prispievat na splatku hypoteky. berie to ako samozrejmost, ked je vsetko na nom, ze to aj financuje on.. a co sa tyka vlastnictva. ja som to od zaciatku brala tak, ze ak by sme sa aj rozisli napriklad aj neskor v manzelstve tak ja by som v jeho obci neostala zit i ked sa mi tam celkom paci....napr. aj preto ze dochadzat za pracou 34 km kazdy den by nebolo pre mna a v rodnom meste mam aj polku bytu od rodicov tak isto by som sa vratila do toho bytu. hypoteku ma manzel na 15 rokov a casom ma chce dat tiez zapisat na LV, ale ja si na tom nejako nezakladam. ked to spravi budem rada, ak nie nic sa nedeje....ved to splaca on sam a plati aj energie. odo mna nepyta nic.