icon

Partner nechce napísať dom na mňa

sfet
31. mar 2017

Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak

andreah25
3. apr 2017

@klara333 Vôbec neplatí to, že na koho je hypotéky, na toho musí byť aj dom - je blbosť ako mraky....
Kľudne môže mať hypo jeden a dom môže byť na oboch, príp. na viac vlastníkov.
Základná otázka pre dotazujúcu sa je tá, či aj ona dáva nejaký svoj podiel na kúpu toho domu, tzn. nielen to, či vstúpi do hypotéky (ak sa tak dohodnú), to v podstate ani nemusí, no napr. dom stojí 100.000,- Eur, on si vezme hypotéku na 90tis. a ona zloží 10tis. vlastné peniaze - kľudne môže byť tento variant. Žijú v spoločnej domácnosti, spoločne všetko financujú, tzn. ak on bude platiť hypo mesačne napr. 400,- Eur, tzn. nebude mu už vychádzať na stravu, tzn. to zatiahne ona = toto je spoločná domácnosť - čiže aj ona sa tým pádom podieľa na nehnuteľnosti, pretože nebude predsa kupovať jedlo iba pre seba, či? Alebo dokonca, on zaplatí hypo, zaplatí energie a žiť bude z čoho? No z toho, čo zarobí ona, tzn. sa tým pádom na nehnuteľnosti predsa aj nepriamo podieľa.
Takže ak on nie je pako a plus ju teda do hypo ťahať nechce, no počíta s ňou do budúcnosti, tak sa dohodnúť trebárs aj na inom podiele vlastníctva, nemusí to byť práve polovica, môže to byť štvrtina, tretina a pod.

zuzana76
3. apr 2017

@andreah25 veď on nekupoval ten dom, dostal ho od rodičov darom, takže betunkin nie je, veď len potvrdila tvoje slová

khkt
3. apr 2017

Ja mám z toho taký pocit, že mu na vašom vzťahu asi až tak nezáleží. To by riešil momentálne svadbu a nie kúpu domu. On si plánuje budúcnosť, ale v podstate bez teba. On chce mať dom a hotovo. A keďže ho kupuje on, tak vyberie taký, ktorý sa bude páčiť jemu. Tvoj názor pri výbere domu asi veľmi nezaváži. Pre teba by bolo určite výhodnejšie kúpiť nehnuteľnosť, ako peniaze šetriť na účte. Moja rada je, aby ste teraz neriešili bývanie, ale vás dvoch, či je to skutočne vzťah, v ktorom chcete obaja pokračovať. Kúpa domu na rok počká.
Ja som pred svadbou s priateľom nebývala a kúpu spoločného domu a deti sme riešili až po svadbe. Na LV sme napísaní obaja, dom aj pozemok máme napísaný na polovicu, hypotéku som brala na seba, lebo som mala vyšší príjem ako manžel. Ale automaticky to berieme tak, že všetky peniaze máme po svadbe spoločné a neriešime, kto z nás vlastne spláca hypotéku. Keďže ja mám teraz iba rodičák, tak nás finančne ťahá manžel. A napríklad auto je napísané na mňa a jazdí na ňom iba manžel a absolútne mi to nevadí, veď je naše. Ja si neviem predstaviť, že by mi mal manžel vyhadzovať na oči, že bývam v jeho dome a ja nemám nič. Veď je to choré.

naja94
3. apr 2017

Ako by som veci riešila ja:
- po roku chodenia by som do spoločnej hypotéky ani dobrovoľne nešla...
- nepodieľala by som sa ani na splácaní hypotéky... prispievala by som len na 50% nákladov na stravu, energie a bežnú (spoločnú) réžiu
- partnerovi by som povedala, že deti neplánujem priviesť do nemanželského zväzku...
- sobáš by pre mňa bol ten správny okamih, kedy by som trvala na prepise 50% podielu z domu a tiež by som ja "svoje" úspory urobila "spoločnými"...

mamcucha
3. apr 2017

@andreah25 "Kľudne môže mať hypo jeden a dom môže byť na oboch, príp. na viac vlastníkov." "napr. dom stojí 100.000,- Eur, on si vezme hypotéku na 90tis. a ona zloží 10tis. vlastné peniaze"
Toto vies alebo si myslis? Lebo pokial mi je zname, banka moze siahnut(pokial sa nesplaca) len na majetok toho, kto je na hypoteke. Takze keby ma chlap hypo a majitelia by boli obidvaja, zeninej casti by sa nemohli "dotknut", preto by s tym ziadna banka nesuhlasila.
Tak ako to teda je? Ma niekto osobnu skusenost ako to banka riesi?

andreah25
3. apr 2017

@zuzana76 sorry, to nepatrilo jej 🙂, to patrila @haannka - ona písala o tom, že muž, hlava rodiny apod....

sfet
autor
3. apr 2017

naja presne tak je to najmúdrejšie. Ak teda dom kúpime pred svadbou čo vyzerá že áno tak budem platiť len svoju spotrebu+ stravu ale žiadne vybavenie ani hypotéku pokiaľ nemám záruku. Deti až po svadbe, budem žiadať po svadbe polovicu domu na mňa, v tom prípade pomôžem s hypotékou a prerabkami a s čím bude treba a nebude moje tvoje nič, ale naše. A tak by to malo vo vzťahu byť. Zatiaľ to tak nevyzerá. Neviem či je lakomec alebo ci sa stále niečoho bojí. Ale on taký nebol, po 2 mesiacoch vzťahu som mala narodeniny, myslela som, že mi dá možno nejakú kozmetiku alebo knihu ale blbosť, ale daroval mi nádherné zlaté n

simca06022011
3. apr 2017

@mamcucha banka to riesi tak ze ti co su na uvere su aj vlastnici.. skusenost z 2016 :D nik iny a nic ine tam nesmie figurovat, dokonca aj vsetky bremena a vsetko prebehnu a prehodnotia.

sfet
autor
3. apr 2017

Náušnice a k tomu tortu ako svet a vermut na prípitok. Žeby to hral a teraz otočil?

andreah25
3. apr 2017

@mamcucha To viem na 100% a toto s bankou je riešené veľmi jednoducho, pretože aj keď na niekoho nie je hypotéka, ale je vlastníkom časti domu, tak v prípade nesplácania hypo siaha banka na celý dom ako taký, nie iba na dlžníkovu časť a je to z toho dôvodu, že ak aj nie si dlžníkom na hypo, no si majiteľom nehnuteľnosti založenej v hypo, čo i len čiastkovým, tak súhlasíš so záložným právom tejto nehnuteľnosti k hypo. Tzn. ak napr. Ty by si si brala hypo, Tvoj priateľ nie, ale vlastníkmi založenej nehnuteľnosti budete obaja, tak Ty podpisuješ v banke úverovú zmluvu a plus záložnú zmluvu. Priateľ podpíše iba záložnú zmluvu.
Ak by ale iný ďalší vlastník odmietol podpísať záložnú zmluvu, tak banka v tomto prípade danú nehnuteľnosť do zálohu nevezme, tzn. ak nezaložíš niečo iné, tak banka hypo neposkytne. Vždy musí byť súhlas všetkých vlastníkov nehnuteľnosti, v opačnom prípade banka neakceptuje takú nehnuteľnosť ako záloh, čiže hypo na ňu ani nedostane.
Nedá sa predsa založiť banke iba časť nehnuteľnosti, vždy sa zakladá celá nehnuteľnosť.

andreah25
3. apr 2017

@simca06022011 hypotéka môže byť na kohokoľvek a vlastníkom nehnuteľnosti môže byť ktokoľvek - stále sa tu čosi zmotáva.... Ak si pôjdeš kupovať napr. časť domu, tak napr. Tvoj príjem nebude na hypo stačiť, tak vstúpi do hypo aj Tvoj priateľ, ktorý vôbec nemusí byť súčasne aj vlastníkom danej časti domu a plus sú vlastníkmi napr. ešte Tvoji rodičia, Tvoji súrodenci, teda s ujom.
Vyzerať to bude tak, že hypo bude na Teba a Tvojho priateľa, ručiť sa bude nehnuteľnosťou, kde si Ty nadobudla nejaký podiel, Tvoj priateľ na tej nehnuteľnosti nevlastní nič a ostatný vlastníci sú ostatní členovia rodiny....

mamcucha
3. apr 2017

No a teraz co? 😀 Kazda pise nieco ine. @simca06022011 ma osobnu skusenost, ze sa neda a @andreah25 ze sa da.. Som z toho jelen.

andreah25
3. apr 2017

@mamcucha ja mám tých skúseností možno do stovky - stačí?

simca06022011
3. apr 2017

@mamcucha andreah ti to velmi dobre napisala.. tak to je... je totiz ine ked suhlasia vsetci vlastnici, zakalda sa cela nehnutelnost a nie len ta moja polovica.

mamcucha
3. apr 2017

@andreah25 ja mam jednu a konkretne tu, ze banka nesuhlasi. Tak si vezmime priklad, ze vsetci vlastnici suhlasia so zaloznym pravom. Za akych podmienok moze banka zamietnut takuto ziadost?

mamcucha
3. apr 2017

@simca06022011 nam nevyhoveli v tomto pripade. Vies poradit preco?

khkt
3. apr 2017

U nás som brala hypotéku ja na seba a dom vlastníme spoločne na polovicu. Banka s tým vôbec nemala problém. My sme brali hypo v roku 2014.

simca06022011
3. apr 2017

@mamcucha neviem, ak nechcu nemusia.. nam pretriasali vsetko,este aj spoluvlastnikov na prijazdovej ceste (na tu sa vobec uver nebral)... preto som to napisala tak ako som napisala. Nas rovno oboch pisali aj na uver aj na kataster sme sa teda pisali obaja. Suhlasis partner so zaloznym pravom? Nie su tam aj ine zalezitosti? Suma, hodnota majetku atd.. :D ja nie som bankar :D iba cerstvy dlznik :DDD

andreah25
3. apr 2017

@mamcucha nechápem,.. s čím ako banka nesúhlasila?
Ak súhlasia so zálohom všetci vlastníci, tak banka takú nehnuteľnosť v pohode akceptuje.
Tam mohol byť iný problém, ak nesúhlasila - napr. zamietla to ako celok, tzn. nesúhlasila s poskytnutím hypo ako takej, ako celku, alebo jej potom vadila iba nehnuteľnosť - mohlo na nej byť vedené napr. nejaké bremeno? Alebo nevyhovujúci technický stav? Alebo skrátka niečo iné, prečo banka danú nehnuteľnosť nechcela do zálohu - určite to však nie je počet vlastníkov v pomere k počtu dlžníkov na hypo.

andreah25
3. apr 2017

@simca06022011 a máme to.... - bol problém s príjazdovou cestou! Ak je táto totiž vo vlastníctve súkromných osôb (napriek tomu, že sa táto cesta nezakladá), tak banka vždy toto riešiť a k domu musí byť príjazdová cesta bez akýchkoľvek prekážok - tzn. ak ju vlastnia súkromné osoby (a nie mesto či obec), tak musí byť na túto príjazdovú cestu zriadené vecné bremeno práva prechodu k nehnuteľnosti, ktorá slúži banke ako záloh - ak toto nebolo, tak nebol problém v nehnuteľnosti ako takej, ale v príjazdovej ceste.

naja94
3. apr 2017

@sfet
hm... ťažko povedať, či hral formu vtedy alebo sa začal kalkulovať až teraz.... Keď niekam idete, ako to máte s platením? pozve Ťa sem-tam do reštiky, do kina a zatiahne to? Lebo podľa mňa notorický lakomec sa prejaví už v bežných situáciách veľmi skoro...

Na sobáši a manželstve je pekné najmä to, že bez ohľadu na výsledok , v danej chvíli obaja aktéri toho druhého povýšia na iný level - už nie iba priateľ/druh/frajer, ale manžel/manželka... a zdieľanie všetkého - či priezvisko, či majetok, či plány... všetko je oboch... bez špekulovania a kalkulácií... Keď niekoho milujeme, tak predsa nebudeme mať problém ani so svadbou, ani so zdieľaním všetkého, čo k manželstvu patrí...

mamcucha
3. apr 2017

@simca06022011 my sme to riesili v 2015 a uz si to presne nepamatam, ale mudra tetuska za okienkom sa vyjadrila, ze sa to jednoducho neda, ze denne podava xy ziadosti, ze je na toto expert. 😀
Tak este raz.. Da sa to, pokial buduci vlastnici podpisu zalozne pravo hej? A ako to je v pripade, ked sa dom pri kupe prepise na deti? Ale to je asi uz otazka na @andreah25
V nasom pripade je nehnutelnost uz kupena, ale na hypo a vlastnici museli byt rovnaki. Nechcem to tu zakladatelke spamovat, mozes cez IP?

marsmykkok
3. apr 2017

@sfet skús mu vysvetliť tak, že ty od neho nechceš nič čo je jeho, o čo sa nepričiníš, ale tiež už máš dosť rokov na to aby si mala strechu nad hlavou a vlastné bývanie. má byt-ten nech si nechá, nech si ho prenajíma, peniaze z neho nech si odkladá na svoj účet a sú len jeho, ale preberte si koľko viete investovať svojich prostriedkov ak by ste kupovali spoločne-koľko máte našetrené, napríklad dáte každý po 10 000-15 000, zvyšok sa zoberie hypotéka, ktorá sa bude spoločne splácať a budete zadlžený obaja a budete ručiť tou nehnuteľnosťou, ktorú si spoločne kúpite. ak od neho odídeš, nehnuteľnosť sa predá, vyplatí sa úver, ak niečo zostane, podelíte si to na polovicu, on bude mať ten byt a odložené peniaze čo zarobil prenájmom toho bytu, môže predať byt a kúpiť si menší dom načo veľký dom, môže ochorieť, bude potrebovať pracovať ísť inde, nikdy nevieš čo život prenesie a v dnešnej dobe nik nemá záujem o veľké domy, predávajú sa výrazne pod cenu, okrem toho neviem si predstaviť aké súkromie by ste mali, ak by ste časť domu prenajímali, radšej niečo menšie spoločné

missguerlain
3. apr 2017

@sfet Co ti radi naja vobec nie je najmudrejsie🙄 To je cele zalozene na hlupom principe, ze teraz ked spolu len 'chodite', tak si kazdy bude platit svoje - cili ty mas platit 50% nakladov na spotrebu, energie, atd. Teda presne to 'ideme na vylet a kazdy si zaplati svoju polovicu', to takto budete robit aj na veceri, v kine a neviem kde este, pretoze predsa spolu 'len' chodite? Moje nervy, to mate 15 rokov a vreckove od rodicov aby si kazdy rozpocitaval? A hlavne ta naivita toho, ze po svadbe sa 'povysite' na iny level, tak uz bude jedno, ze on zozere z pizze 7kusov zatial co ty len 3, uz sa to zaplati zo spolocnych penazi :D Hlavne ako mate obaja cez 30, tak ako riesit to, ze pred svadbou si kazdy plati svoje, a po svadbe sa zrazu plynule hladko nabehne na spolocny system moze byt kamen urazu. Nehovoriac o tej iluzii, ze po svadbe ju on pripise na LV :D Chlap co tak ma problem spravit pred svadbou, po svadbe slahnutim bica hned otoci a bez problemov zapise na LV aj na hypo 😂 To je toto fakt naivita hodna teenageriek.

betunka39
3. apr 2017

@andreah25 ak si precitas este raz moj koment,tak tam pisem,ze mu ho darovali rodicia.A toho aby ma vyhodil sa nebojim,natolko si svpjho muza za tie roky uz poznam a presli sme si u aj tazkymi skuskami.A ma na tom vecne bremeno,cize dozivotne pravo byvania svokrovcov,teraz uz len svokry.Myslim,ze je to o celkovom ponimani manzelstva a zodpovednosti,o tom,ze existuje aj nieco take,ze v dobrom aj v zlom na cely zivot.My sme si uz nieco pezili,takze sa vobec o svoje byvanie neobavam.

betunka39
3. apr 2017

@marsmykkok to nie je vobec o tom,ci som bola zamilovana,alebo nie.Svokrovci to vtedy darovali muzovi,lebo dom pktreboval opravu a ak by som chcela byt na LV aj tsk by sme vtedy dali za to dost penazi,ktore by nam chybali.A kedze aj moji rodicia tsk mali a mamu nikto nevyhodil,jednoducho my sme to vobec neriesili,ze to nie je moje.A na dom je vecne bremeno,doopatrovat a dozivotne uzivanie svokrovcov.No a kedze svokor uz nezihe tsk len svokra.A ak by sa aj mm na starost "zbesnel"prve co by boli,svojra by mu ten jeho dar pekne krasne zobrala a dala nasim detom a mm by siel kade lahsie.Ver tomu ,ze by to tam bolo.Poznam si aj mm ,ale aj moju dobru svokru.Ja sa o svoje byvanie co sa tohto tyka vobec neobavam.

6mia6
3. apr 2017

@betunka39 ale radsej nekric hop... myslim v dobrom...

endysa
Odpoveď bola odstránená
betunka39
3. apr 2017

@6mia6 chapem ako to myslis,ale ja uz sa takych veci neobavam.Bol prec z domu 16 rokv,presli sme si vselicim a teraz sa uz usadil doma a nekricim hop,len ...poznam aj jeho zdravotny stav a milenka urcite nehroziba ani nebude,to skor ine veci by nas dokazali rozhadat.

6mia6
3. apr 2017

@betunka39 16 rokov za pracou ci vas opustil? Nemusis odpovedat len to znie hrozivo