icon

Partner nechce napísať dom na mňa

sfet
31. mar 2017

Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak

terezka1947
31. mar 2017

@sfet neviem,nieco vo vasom vztahu nie je ok
lebo...ja som sa napr.s manzelom poznala dva roky,resp.cca po dvoch rokoch od úrveho videnia bola svadba....a nikdy sme toto neriesili....boli sme par,dvaja ludia,kt.sa maju radi a chcu rodinu,byt spolu....nebolo moje,tvoje,spolocne
bolo nase
ak da priatel do domu vsetko...uznaj,co chces ako priatelka ty?
urcitym sposobom chapem,co asi chces tym celym povedat
ale .....neviem.....bud nepozname celu situaciu.....alebo ten vas vztah nezacina najlepsie
skus sa zamysliet nad sebou aj ty,aj spolocne si sadnite....a porozpravajte sa
inak...niekto tu spomenul pranie spodkov=roky....nooooo,tak aj keby tie spodky si prala 50r.,no to by on riadne preplatil,xixixixi...v porovnani s hypo,co berie on sam
dohodnite sa,rozravajte......a ked ste si nie na istom=nekupujte dopredu nic
este sa spoznavajte....

terezka1947
31. mar 2017

@juhseverzapad toto som zazila vo svojej blizkosti...dokonca 2x,no a chudak chlap....robil,zeny si chodili po kavach a nakoniec ich z domov vyplacali
ba nie.....jedna si dom kvoli detom vysudila nejako...teda,skor on sa vzdal nadherneho domu...kvoli detom=ona tam zije s novym priatelom,s jeho daslim dietatom a muz splaca hypo....
takze...pri dnesnych zenach sa muzom nedivim
lebo..prat spodky povacsine vedia si aj sami😀

ivkaninka
31. mar 2017

@juhseverzapad no jasne, ani jeden z nich nema istotu, pre oboch na figu situacia

juhseverzapad
31. mar 2017

@terezka1947 Veď to! Každá chceme chlapa, ktorý sa vie postarať, ale to že starať sa musíme aj my to už sa poniektorím nepáči.

terezka1947
31. mar 2017

bohuzial=divna doba
do manzelstva sa hrnut ludia nechcu....aaaale,chcu trvacny vztah so zadnymi vratkami=kde isti nie su ani sami sebou,nie este verit druhemu....a zaroven chcu istotu...to a da,bez dovery?
ved v zivote nejde vsetko overit,preverit,zabezpecit....

juhseverzapad
31. mar 2017

@ivkaninka On sa chce zabezpečiť ako každý normálny chlap. Ona má možnosť si tiež zobrať hypo, kúpiť byt, dať do prenájmu a šetriť peniaze. Bude svatba, deti. Porieši sa ináč. Nie, ty zobereš hypo, ja budem na LV a polovicu ti dám = záruka iba pre ňu

ivkaninka
31. mar 2017

@juhseverzapad ved jasne, ja som v mojom prvom prispevku ani netrvdila, ze ma na nu cast prepisat. Moj pohlad bol taky, ze si ma odkladat z penazi nejaku ciastku na svoje zadne vratka/ alebo ak sa im manzelstvo vydari, tak pre deti- on daruje detom dom, ona peniaze/. Alebo ako viacere radite kupit byt a dat do prenajmu- to je este lepsia alternativa. To sa ale musia dohodnut oni dvaja.

juhseverzapad
31. mar 2017

@ivkaninka Presne tak, lebo očividne má každý iný pohľad do budúcnosti. Zakladateľke @sfet sa, ale asi nepáčia naše rady.

tykat
31. mar 2017

Ste spolu rok, este nejaky rok-dva pockaj, nehrn sa do spolocnych zavazkov (ani do domov ani do deti ani do hypoték ani do manželstva....)...a uvidíš...ak aj potom sa budete ľúúúúbiť tak milému povieš OK tak sa poďme spolu zaviazať ("beriem si tu prítomnú hypotéku v dobrom aj v zlom"...) a vtedy sa ukáže či je to chlap na mieste.

Inak keby mi v dome nepatrila ani tehla tak by som do neho nedala ani cent, nech sa stará majiteľ. A keby chcel nejaké brutal nájomné tak to by som radšej išla do svojho (buď prenájmu alebo hypo).😉

meusicka
31. mar 2017

@sfet nehnevaj sa, ale... ten tvoj to ma velmi premylsene. pokial by ste boli manzelia, tak by ste majetok nadobudnuty pocas manzelstva mali v bezpodielovom vlastnictve. to zanmena, keby ste brali aj hypoteku, ta by mohla bola tiez aj na teba ako aj na neho.
ak sa chcete brat a mat aj dom, a hlavne ak sa mate naozaj radi, tak by ste to mali urobit v opacnom poradi. svadba, ako manzelia si vybavit hypoteku a potom kupit spolu dom. a samozrejme do toho domu potom pribudnu deticky.
to ze tvoj partner uz teraz uvazuje nad tym, ako ta jedneho dna s holou r.tou vykopne z domu mne naozaj nepasuje. teraz budem hnusna, ale ked bude on mat dom a ty nic a jedneho dna on umrie, tak ako jeho manzelka aj tak zdedis polovicu majetku a zvysok sa dedi medzi detmi. ci to ako chce obist? a druha vec, uz len to, moje a tvoje, neviem co to ma v manzeltstve co hladat, to jedneho dna zistis, ze mas 2 deti a on ti na ne nic nedava, lebo ty dostavas rodicak, tak sa staraj. su tu take temy, kde sa riesili financne problemy manzelky, lebo manzel neprispieval a boli strikne ciary, kto co ma a pod. potom prichadzaju problemy, ked deti potrebuju topanky a neviem co, a on odmieta na to davat, lebo ....

mozno sme my s mojim muzom divny, ale mame spolocnu hypo a spolocny majetok, dom este nedokonceny, 3 deti, ale ja som cely cas na MD a teraz som tiez len doma s detmi. financne taha vsetko moj muz, ale ani by mu nenapadlo stavat vsetko do svetla ako to je aj u vas. ked som povedala, ze ma trapi, ze financne nepripsievam, tak ma odbil, ze ja som dala pozemok kedze sme ho dostali od mojich starych rodicov, a ze sa staram o nase deti, nakolko sme v zahranici, a tak pri 3 detoch mam probelm sa niekde zamestnat, kedze v pripade potreby by mi nemal kto deti ani postarzit, ci uz pri chorobe alebo pod.

uz na zaciatku vztahu si nechavat taketo zadne dvierka , pre mna to znamena nerovnocenne partnerstvo a aj absenciu lasky a vzajomnej ucty a dovery. porozmyslaj, ci s takym muzom chces mat vobec dieta a ci s nim chce vobec ostat. toto co on robi, nie je budovanie vztahu ....

sissy27
31. mar 2017

@sfet veď nech si zoberie na seba hypo, ty si rovnakú sumu zo svojich peňazí odkladaj na sporiaci účet a zo zvyšku gazdujte... v prípade rozchodu máš našetrené... alebo si zober hypo aj ty na nejaký byt, ten zatiaľ prenajímaj a v prípade potreby máš strechu nad hlavou...
ak je hypo naňho tak logicky aj nehnuteľnosť bude len jeho... ale zas na tvojom mieste by som sa nepodieľala na ničom inom ako na bežných nákladoch - energie, jedlo, spotrebiče... a aj to by som sa len podieľala, nie že on zaplatí hypo a ja budem ťahať všetko ostatné... lebo to potom znamená, že vlastne prispievaš aj na časť hypotéky...
každopádne si myslím, že v takýchto prípadoch by mala byť najprv svadba a potom až hypo a dieťa...

sasa1310
31. mar 2017

@sfet bol by sprostý, keby písal nehnuteľnosť na teba aj keď sa idete brať niekedy v budúcnosti
Nepoviem, že by si nejakou finančnou čiastkou prispela na jeho kúpu, ale takto?
Drzé je, že vôbec chceš, aby bol na teba.

katriona1
31. mar 2017

ale ona nikde nepíše, že chce půlku domu za nic, ona chce být normálně spoludlužník na hypo a teda i spoluvlastník na LV a chce si platit svojí část hypo, takže jít půl na půl, ale jejímu drahému se to tak nelíbí, protože co kdyby jí musel jednou vyplácet 🙂 jinak po pár letech splácení ani není velmi z čeho vyplácet, však většina stále patří bance 🙂
@sfet já jsem s přítelem byla 2 roky když jsme začali hledat byt, každý měl nějaké úspory v cca stejné výšce a jsme spoludlužníci na hypo a spoluvlastníci na LV, jiná varianta by nás ani nenapadla 🙂 hypo platil od začátku přítel ( ted už manžel ) a já platila ostatní náklady na byt a zbytek šetřila na rekonstrukci, ted jsem na RD takže platí vše manžel, byt bude sice jednou našich dětí, ale to bude doufám za desítky let a v případě rozchodu se může stát, že dům hlavně zdědí nová manželka a další děti a to tvoje dostane jenom malou část
jinak když se vezmete a budete mít bezpodílové vlastnictví manželů a on si z vašich společných peněz bude investovat do svojí hypo, která je na jeho majetek, tak při rozvodě bys mohla požadovat, aby ti polovinu těchto peněz vyplatil, takže i tak ti bude muset něco dát 🙂

sasa1310
31. mar 2017

@meusicka nerovnocenné, keď si necháva zadné dvierka?
Veď nech aj ona prispeje finančne na jeho kúpu, keď je to teda nerovnocenné.
Ja mu kvitujem, dobre rozmýšľa. Ak sa vezmú a jemu sa niečo stane, ona nebude ukrátená. Ak sa rozvedú, prečo by to malo ísť na polovičku, keď on do toho pri kúpe dal aj svoje našetrené financie?

sasa1310
31. mar 2017

@katriona1 ak bude v banke ako spoludlžník zapísaná aj ona, tak bude aj na LV aj ona zapísaná ako spolumajiteľka.
Či on chce, či nechce

sasa1310
31. mar 2017

@meusicka ja inak tiež mám jeden byt písaný na seba. Pre istotu, nie voči manželovi. Ale voči manželovej rodine, keby sa nám všetkým aj s deťmi niečo stalo, aby z toho oni nemali nič, ale aby mali moji rodičia a súrodenec

vetthy
31. mar 2017

Niektore si tu nerozmyslate realne.berme situaciu.spolu ziju,chlap plati prerabku,hypo.dva tyzdne po vyplate uz nema na stravu,ved zaplatil splatku a kupil parkety.tak ona bude jest za svoje a on sa bude divat?! Navrhujem si opytat pravnika lebo mam take tusenie,ze lst voastnictva je zdrap papiera,po svadbe spolu gazduju,spolu platia hypoteku,polovicu vsetkeho centu co isiel na dom po pripadnom rozvode treba vratit tej alebo tomu kto v dome neostane.jednoducho treba ju vyplatit aj s lv aj bez neho

katriona1
31. mar 2017

@sasa1310 no to je asi ten hlavní problém, že on chce všechno na sebe, nechce aby byla někde psaná, jenom at mu platí nájem a když se rozejdou může jít, prostě to mi vůbec nepřijde tak, že s ní plánuje budoucnost, když už ted přemýšlí co bude když se rozejdou
jinak nemusí být autommaticky na listě vlastnictva, když bude spoludlužník, sestra je třeba spoludlužník, ale majitelem je jenom její manžel

sasa1310
31. mar 2017

@vetthy no a ona na bývanie nedá zasa ani cent....to máš to isté
On sa bude dívať na jedlo a ona môže bývať pod mostom, lebo sa na platení bývania nepodiela...

sasa1310
31. mar 2017

@katriona1 sestra žije na Slovensku?

katriona1
31. mar 2017

@sasa1310 sestra žije v Čechách, ale teda známá si vzala hypo na byt, jehož vlastníkmi jsou její syn a nevěsta takže asi je to možné i tady

alaguema
31. mar 2017

@sfet ak nie si schopná/ochotná vziať na seba záväzok - hypotéku, spolu s ním, tak logicky bude ten dom jeho. Je logické, že ťa do LV zapísať nedá. A to, že tam budeš "vrážať peniaze"...a aké, ak nemáš ani na to, aby si s ním splácala hypotéku? A ak by si aj k nejakým prišla, nemusíš ich predsa investovať do jeho domu. Môžeš si vziať hypotéku sama a kúpiť byt, ktorý prenajmeš, alebo sama využiješ, keď sa rozídete...lebo toto veru vyzerá všelijako, len nie dobre.

sasa1310
31. mar 2017

@katriona1 no áno, ale tam sú vyššie úroky. To je "americká hypotéka". A nesmie byť na celú nehnuteľnosť

katriona1
31. mar 2017

@alaguema přečti si ostatní příspěvky, ona si chce vzít hypo spolu s ním a platit půlku, ale on to tak nechce
@sasa1310 to já už nevím jakou hypo si brali, ale prostě to tak bylo, syn neměl příjem na to aby hypo dostal, tak pomohla ta mama, ale moc štastné řešení to nebylo

sfet
autor
31. mar 2017

Aj mi napadlo kúpiť si byt a prenajímať, ale som trochu posera, o problémy s konfliktnymi či neplatiacimi nájomníkmi nestojím, ja viem, že nemusela by som to dať hneď prvému, ale na začiatku sa každý správa slušne, pravda sa ukáže až neskor. Pamatam si aké trápenie mal s nimi môj brat, že potom ich radšej vyhodil a platil všetko sám, ale mal pokoj. Prinajhoršom by som sa vrátila k rodičom, síce riešenie na figu, lebo prácu a život mám niekde úplne inde, ale tak lepšie ako skončiť pod mostom. Predsa len hypotéka keď je len jeden človek, to je ťažké
Myslela som, že fungujeme ako pár. Ja budem na materskej, budem do výchovy detí dávať čas, energiu, peniaze, námahu a všetko a to podľa neho neznamená nič? Tak ja mu porodila a výchova deti, pomôžem so splatením domu a potom moja milá choď odkiaľ si prišla? Brat sa budeme ak vôbec budeme tak až o rok, ešte sa poznáme máličko na tak vážny krok, deti tento rok vôbec neplánujem, aj keď on by chcel hoci aj zajtra, niektoré veci si predstavuje veľmi jednoducho, raz bol u svojej sestry, ktorá má dvojročné dievčatko a rozliala jogurt po kuchyni a zaspinila aj okná tak bol vydesený, akoby nevedel, že malé deti také veci občas robia. Ja som to jeho sestre pomohla upratať a po 10 minútach nikto nič nepoznal. On sa do jedného domu zial totálne zamiloval, stále o ňom basni, už má premyslene kde čo bude, ako zveladi záhradu a všetko, takže to myslí asi smrteľné vážne. Inak môj brat so svojou ex snúbenicou to mali tak, že ona zdedila byť po dedovi, ktorý bol v dosť zlom stave, ale dal sa zrekonštruovať, tak bracha si ho svojpomocne zrekonštruovali za 110 000, ktoré dal brat, on nakúpil aj vybavenie, spísali, že v prípade rozchodu byt bude jej, keďže zdedila ho ona a tých 110 000 mu jej rodina alebo ona vyplatí. Po 3 rokoch sa rozisli, byt jej ostal a jej rodičia okamžite išli do banky a brachovi peniaze bez rečí vyplatili na ruku, ešte 10 000 aj pridali, lebo mal náklady so sťahovaním. Ale s týmto mojím sa na niecom takom dohodnúť nedá. Stále opakuje to bude našich detí, ktoré ešte nemáme a ktoré ktovie či budu.

vetthy
31. mar 2017

@sasa1310 ty si tu strasne vedla, prepac.baby tu radili,aby prisne gazdovali zvlast.ja som len poukazala na to,ze to v jednej domacnosti je nemozne.moj joghurt,tvoje maslo ci co?! Po druhe.zakladatelka praveze chce sa podielat na hypo,na prerabke a na vsetkom ale ma obavy,te ked sa s nahodou vsetko zruti,tie investicie sa jej stratia.treba sa pozorne citat,ak prispievas

pribinak
31. mar 2017

@vroni neviem, ale zober si to, ona si po roku napr najde niekoho ineho a povie, mna nezaujima, ze som ti nic nedala, som na LV tak ma vyplat a ver tomu, ze na sude by chlap prehral, proste je na LV, tak hotovo
ludia su svine, ja si myslim, ze proste aj ona by mala prispiet a to bud ist na polovicu s hypotekou, alebo dat nejake uspory

terezka1947
31. mar 2017

.... Brat sa budeme ak vôbec budeme tak až o rok, ešte sa poznáme máličko na tak vážny krok, deti tento rok vôbec neplánujem, aj keď on by chcel hoci aj zajtra, niektoré veci si predstavuje veľmi jednoducho......
@sfet

prepac,ale skopirovala som tvoje slova

skus si po sebe precitat toto
na manzelstvo sa poznate malo,na deti tiez
a na dom a hypo,poriesenie materialnych otazok uz dost???????

ak stretnes cloveka,s kt.si zivot a deti predstavit vies,tam problem s peniazmi nebude=ani delenim=lebo...budete rodina
ja ti navrhujem....skus sa najprv zamysliet,ci vobec vas vztah ma nejaky zmysel...kde este buducnost

mima4
31. mar 2017

@sfet

treba si uvedomit jednu vec, poradie, ako dom, spoluzitie, deti a az potom mozna svadba nie je len tak. Je velka pomoc pre muzov ako sa chranit pred riesenim majetku, mat zabezpecene vsetko, a vlastne byt stale slobodnym chlapom, ktory ked sa mu zachce, rozide sa so svojou priatelkou (ktora mu nie je rodinou) a posle ju do kelu a vela chlapov vie, ze ta priatelka si vezme aj deti so sebou, takze aj to maju vybavene.

Vo vztahu treba suhru, spolocne smerovanie, vzajomnu spokojnost, tvoj priatel zjavne vnima iba seba a svoje potreby a riesi veci uz aj pre pripadny rozchod. Zneuziva tvoju zamilovanost a slepotu.
Ak s tebou by planoval zostat zvysok rodiny, vzal by si ta za zenu (nie "partnerku"), a uz by neuvazoval ze "ja", ale "MY" a nepozadoval by deti bez toho aby si ta vzal, aby ste boli aj spolocni vlastnici nehnutelnosti.

Slusny a milujuci chlap ma uctu k svojej priatelke a vnima aj jej potreby. On s tebou nepocita na cely zivot.

urcite nechod do spolocnych deti, spravis mega chybu

juhseverzapad
31. mar 2017

@sfet Dievča zlaté, ale to ty nechceš riešiť spoločnú budúcnosť = deti. On chce deti, chce aby ste sa mali dobre a ty odmietaš, iba kôli podielu na majetku? Ak by sme všetky mali takto rozmýšľať, tak žiadna z nás by ani tie deti nemala, natož chlapa. Chlap = peniaze do domácnosti, žena = starostlivosť o domácnosť, deti = spoločný podiel