Partner nechce napísať dom na mňa
Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak
@juhseverzapad
vztah ma mat urcitu postupnost, nie po roku chodenia deti. Ved nie su ani manzelia a on s nou nepocita do buducnoti. Deti = zavazok zeny - jej by ostali na krku.
Navrhovatelke zas,ze ked sa nezhodnete v takych zakladnych a zivotne dolezitych otazkach,ta suhra pidla mna bude stale viac a viac cgybat aj v buducnsti,takze neviem aka spolicna buducnist vas caka
ste spolu len rok, deti nemáte, svadbu nemáte, keby ste boli spolu pár rokov, dieťa na ceste, tak dobre, nejakú istotu chceš mať kým bude svadba, ale takto? len blázon by ťa napísal na LV
@sfet súhlasím s pribinak-om : ak zaplatíš aj Ty za dom z Tvojich peňazí alebo pôjdete s hypotékou na polovicu a budete tak splácať, tak jednoznačne musíš trvať na tom, aby si bola uvedená aj na liste vlastníctva! Dom bude tak aj Tvoj 1/1. O inom sa s ním ani nebav, žiadne také, že to bude detí ( navyše zatiaľ žiadne nemáte, otázka, či mať budete ), a ak ich aj budete mať, tak stále dom nebude detí, ale váš, až po smrti sa dedí na deti, tak pozor.
Samozrejme, je úplne iná situácia, ak by hypotéku bral len on a on aj bude splácať, potom je dom len jeho a znovu záleží, kto bude napísaný ako majiteľ na liste vlastníctva. Ak by on chcel, napriek tomu, že celý dom financuje on, aj Teba mať na LV, tak super, tomu hovorím prejav lásky a že to s Tebou myslí vážne...🙂, no ak Ťa tam nedá zapísať, čo asi nedá v tomto prípade, kedy všetko platí on, tak Tebe tam nepatrí nič. Jedine, že by si si odkladala bloky za predmety, ktoré kúpiš do spoločnej domácnosti Ty ako dôkaz, že si sa tam tiež finančne podieľala. To by na súde obstálo a musel by Ti zaplatiť, teda ak by prišlo raz medzi vami aj k takýmto veciam...človek by mal myslieť na všetko. On špekuluje, nuž sa priprav aj Ty...a ešte by som zvážila, či s takýmto špekulantom zostanem, ak takto začína, čo bude ďalej ?
@juhseverzapad hej, potiaľto veľmi pekné. A čo v prípade, ak príde k rozchodu a žena v rukách nemá nič, lebo neriešila žiadny podiel na majetku, nijak si to neošetrila? Holá riť....
Takže si to zhrňme. Autorka neriesi svatbu, deti zatiaľ neplánuje, hyptéku brať nechce, lebo sa bojí problémov, ale chce prispievať na domácnosť s podmienkou zapísania na LV. Chlap chce zobrať sám hypo, chce deti a nechce od nej peniaze a ani ju zapísať na LV. Riešenie? Dohoda. On bude mať dom, ona si bude odkladať a keby niečo, tak si každý pôjde svojou cestou.
Ešte počkám ako sa rozhodne, ci teda ten som predsa len kúpi alebo pocka. Ale v tom prípade požadujem že ak aj nenapise polovicu domu na mňa, tak minimálne spraviť písomnú dohodu, že ja si teda budem platiť svoju spotrebu nájom to je logické a budem mu pomáhať so splácaním hypotéky, prácu mám tak problém nebude a po rozchode všetko čo som narvala do splátok hypotéky mi vráti. Je to divná situácia moje tvoje, myslela som že si to nazveme naše, no čo narobim a ak na toto nepristúpi tak potom to má dobre premyslené a asi si bude kupovať dom bezo mňa lebo byť tam podnajomnicka s výhodami, ako to tu ktosi trefne nazval,to nie. Navyše horšie ako v podnájme tam mám aspoň zmluvu dokedy tam môžem byť a nejakú výpovednú lehotu, ale tu aby som trnula každý deň strachom ci mi nepovie čau.
Nesla by som do vztahu s niekym, kto premysla, co bude az sa rozideme. Tvoj partner sniva o dome, nie o tebe.
Kamoskina sestra sa takto vydala, chlap si kupil tyzden pred svadbou byt, bol jedinym vlastnikom. Teraz je od svadby 15 rokov, neklape im to, maju dve deti, ona nema kam ist, tak toleruje jeho vrtochy.
Ja som mala svoj byt pred svadbou. Potom som stretla manzela, za 1,5 roka bola svadba. Po svadbe sme byt predali a kupili dom. Dom je 50:50, napriek tomu, ze polovicka domu bola splatena mojim bytom. Manzel, pravnik a dokonca aj rodina chcela, aby som mala 75 % a manzel iba 25. Ja som nesuhlasila. Moj muz tu maka na dome kazdu volnu minutu - prerabame ho na cugrun. Nenecham ho tu sa zodrat.
Ale tak u nas sme od zaciatku obidvaja vedeli, kam smerujeme. Nikdy ma ani len v myslienkach nenapadlo, ze by sme sa rozisli.
Porozmyslaj o svojom vztahu. Lebo ak ti tam bude prd makovy patrit, tak vzdy budes tahat za kratsi koniec. Dalsia kamaratka bola v takej istej situacii ako si ty a jej vtedy buduci manzel nemal problem dat dom pol na pol. Chlap ked vie, ze si zena jeho zivota, tak nebude mat s tymto problemy.
@sfet nečítala som všetky príspevky. Písala si, že hypotéku berie partner. Pochopiteľne, nehnuteľnosť bude napísaná na partnera. Skús navrhnúť, že pri hypotéke budeš spoludlžník a aj pri nehnuteľnosti budeš napísaná ako "spolumajiteľka". Na list vlastníctva sa dá napísať aj vlastníctvo v určitom pomere (aspoň myslím). Aj my to takto máme poriešené. Ale sme aj manželia, takže o niečo jednoduchšie... 🙂
Ja tomu od začiatku rozumiem tak, že @sfet nemá záujem brať hypotéku spolu s priateľom. Prosím ťa, mohla by si tu priamo napísať, či si to predstavuješ tak, že iba priateľ zoberie hypotéku na jeho meno, na teba napíše polovicu domu a ty mu budeš dávať aj na splátku hypotéky, alebo chceš s priateľom zobrať hypotéku (budeš v banke spoludlžník), a pri tejto situácii priateľ stále nechce, aby si bola na LV napísaná aj ty.
@sfet to nie je dobre riesenie, aby si ty splacala hypo, ak nie si na LV. Spisat mozete co chcete, na Slovensku sa o to budes sudit aj desat rokov. Alebo chodte do toho spolocne, obaja hypo aj obaja na LV, alebo mu ty budes platit najom, polovicu na energie, ale nic nebudes do domu investovat. Zober si hypo na byt, prenajmi ho a z najmu splacaj hypo. Mna ale z postoja tvojho priatela mrazi. Po roku, co sa poznate, mi jeho uvahy pridu ako cista spekulacia. Keby si sa nechcela podielat na hypo, tak chapem. Ale ohanat sa tym, ze ved to bude deti je ubohe. Tak, ako ti radili, navrhni mu, ze hypo na dom si vezmes ty, na LV budes len ty, ved to bude deti a podla reakcie vies, na com si. Mne sa vidi, ze ti zamerne nenavrhuje manzelstvo, az nasledne dom. Nepaci sa mi taketo uvazovanie po roku znamosti, asi by som bola velmi opatrna.
Pre pána jána.....aby som tu vymýšlala všelijaké zmuvy, dodatky....nechapem čo sa tí ludia nevezmú? Aha...jasne....ved ked sa budu rozvádzat, tak načo sa brat? Zenu si zobrat ako záväzok to nie, ale narobit decká, ktoré sú záväzkom na celý zivot, tak to uz áno, potom si to hádzat v striedavkách a vyrastu z toho tiez ludia čo nebudu vediet zalozit normalnu rodinu len konkubinát s moznostou rozchodu ....pomýlené celé. Česť tým čo ziju pekne či už na divoko, alebo sobášený,ale zial dnes sa to s rozchodmi len tak hemží, neskutočné ako lahkovážne sa dnes tie vztahy berú..
Tak ja neviem, či tu mame dnes všetci problém s čítaním, ale ja som príspevky zakladatelky pochopila tak ako @vroni .
Ona sa CHCE finančne podieľať, ale partner nechce, všetko čo by vrazila do domu by v prípade rozchodu už nikdy neuvidela. 80% odpovedi sa tu točí okolo toho, že chce dom a nechce prispieť. Fakt už neviem, kto nevie čítať....
ja by som do toho nešla, ani s kadejakými zmluvami a pod. chalan je pekne vychcany, dom chce vlastniť sám a keď bude mat všetkého dosť partnerku/manželku jednoducho pošle do ... preč.
@sisaka Síce sa chce finančne podieľať, ale písala niekde, že je ochotná byť súčasťou hypotéky, čiže byť spoludlžníkom? Alebo chce len aby priateľ zobral hypotéku na seba a ona mu bude na splátku prispievať. Teda ja som si nevšimla, že by to tu autorka napísala, ak áno, prosím, kde?
sisaka - pochopila si to veľmi správne.
Lebo aj partner si povedal, že hypotéku zoberie na seba, ale o splátky sa budeme deliť, ale bude to deti. Nikdy nie moje. Na toto by pristúpil len šialenec.
katesocka- ja by som bola ochotná byť spoludlznik na hypotéke, žiaľ tomu sa partner bráni. To len plat plat mi ale nikde to nemôže byť písomné zmluvné dohodnuté.
@sfet jinak to je velmi sobecký přístup, protože i když mu nebudeš platit půlku hypo, tak po tobě stejně bude chtít nějaké "nájemné" abys tam nebydlela zadarmo a ono někdy bývá nájemné i vyšší než samotná hypo a ty budeš přesně tam kde on nechce být - platit někomu dalšímu za nájem a po letech není nic tvoje, protože i on chce investovat přece do svého a ne platit nájemné, proto chce i ten dům kupovat 🙂
@sfet No tak to hneď mením názor, keďže najprv som myslela, že nechceš byť spoludlžník tak som bola na strane tvojho partnera. Ale takto, rozhodne neplať za hypotéku. Keď tak, plať polovicu réžie (plyn, elektrika, voda,...), polovicu stravy, drogérie a to je všetko. Medzitým si odkladaj peniaze, alebo veru zober hypotéku a kúp si vlastný byt.
@sfet bola by si sprostá keby si platila niekomu hypotéku!
Však toto. Na to by pristúpil len šialenec. Ani z voza ani na voz.
A argument zabezpecujes strechu nad hlavou pre svoje deti je argument tiež na milú jarmilu.
@sfet sesternici manžel, teraz už ex, kúpil dom 3 mesiace pred svadbou. Rozviedli sa po 4 rokov, sesternica mala nárok na 1/2 splatenej hypotéky od začiatku manželstva, no nemala chuť sa s nim naťahovať. Ich spoločná dcéra asi s toho domu neuvidí nič, keď teraz asi 5 r. od rozvodu ide dom predávať.

@sasa1310 ja by som zase tvrdila, ze to nie je fer, on s nou nechce mat nic spolocne akurat z nej urobit liahen pre svoje buduce deti.... mne by sa to tiez nepacilo. pokial su vztahy v manzelstve ok, tak sa neriesia blbosti typu, tvoje-moje, ale mame nase. lenze oni este nie su manzelia a pochybujem ci vobec dakedy budu, ked uz na zaciatku sa nevedia dohodnut. ona pise, ze ma pracu, tym padom ma aj plat, a tak nevidim dovod, preco by nemohla byt zarovno spolu s nim aj pri hypoteke a tak aj pri dome. preto, lebo vazeny chce vlastnit sam...
ja som tiez sploudlznik pri hypo, aj spoluvlastnik, aj ked momentalne financne neprispievam... resp. momemntalne prispievam inym sposobom.
kebyze som ostala doma na SVK s detmi, mohla by som uz pracovat, ale v tom pripade by bol moj muz uz 5 rok sam v zahranici a take manzelstvo by bolo jedine na figu. takze som obetovala pracovisko, podala vypoved a pre rodinnu pohodu sla spolu s manzelom do neznama. a hram zienku domacu. ale to bolo vsetko o vzajomnom dohovore medzi nami. dohodnut sa treba.
zase aby ona daco robila na vlastnu past, len preto, ze on si teraz rozhodol, tiez to nema zmysel... ci myslis ze hej? nie je jednoduchsie dvom splacat jednu hypoteku ako dvom splacat zvlast dve? len preto, ze este si ju ani nevzal a uz uvazuje o tom, ako sa s nou rozide?