Partnerov byt a sťahovanie
Ahojte . Idem si sem pre radu,viac hláv ,viac riešení. Prenajimame byt. Partner dostal 3 izbový byt od rodičov ,oni sa presťahovali na vidiek a byť prepísali na jeho meno ,takže je už výlučne v jeho vlastníctve. Na prenájom platíme 450 eur . Chce sa presťahovať do bytu,čo chápem. A tu nastávaju z mojej strany pochybnosti. Sme spolu 15 rokov,máme spoločné dieťa,on rozvedený,z prvého manželstva dieťa. Ide o to,že treba tam zainvestovať v tom byte do detskej izby minimum ,všetko by som zacvakala ja,nakoľko on nikdy nevychádza z výplaty ( platí ešte stále úver,ktorý zobral z prvého manželstva) je tomu už x rokov,platí na dieťa a bohvie naco ešte nevidím do jeho financií ,nakoľko spoločnú kasu nechcel. Môj návrh bol,nech ten byt preda ( teraz sa dá za dobrú cenu ) a nech si kúpime dvojizbak ( spoločne ) ,zo zvyšných peňazí nech vyplatí pozdlznosti a nech nie je vždy v minuse. No nepáči sa mu to,teda rázne odmieta,že on ten byt predať nechce. Avšak,z mojej pozície,ak sa tam nasťahujeme (zainvestujem tam do prerabky detskej izby ) ,ten byt nikdy môj nebude. Aj keby sa prihodilo to najhoršie v živote,že by sa mu niečo stalo,tak budem musieť vyplatiť jeho dcéru aby sme tam vôbec mohli ostať. A toto je fakt,do ktorého sa mi nechce ísť. Najschodnejsiu cestu považujem kúpiť spolu menší a on nech sa vymota z pozdlznosti . Rozmýšľam že si sama ku rodičom prístavim,viem že to bude moje (som jedináčik) a nikdy nebudem musieť sa s nikým vyrovnávať a platiť pôžičku dokonca života. Tam tiež nechce ísť. Okej,aj to sa dá pochopiť. Ale že ani jedno riešenie nie je dobré to mi už hlavu neberie. A obetnym barankom spolu s dieťaťom našim byť nechcem.
Na mieste jeho rodicov ABSOLUTNE nesuhlasim, aby sa ICH darovany byt predal a kupil sa zan iny, ktoreho polovica bude patrit este niekomu inemu. Ty sa hlavne snaz o svoj vlastny byt, alebo sa rozidte. Ale vydrzat spolu 15rokov a rozhadat sa kvoli tomu, ze dostanete byt k dispozicii zadarmo a konecne nemusite platit drahe najomne 450 eur. To nevymyslis.
@ropucha6 Dvaja ludia, co 15 rokov, cize skoro cely zivot, ziju v podnajme, asi sa dotknem niekoho, nie su asi najostrejsie ceruzky v peracniku. 15 rokov vyhadzovali na drahy najom, mohli mat davno maly byt splateny. Ceny bytov pred 15 rokmi boli krasne nizke oproti dnesku. S rozdielom, ze on aspon dostal byt od rodicov a ona nie. Tak je teraz nastvana.
Obaja dlhe roky dotovali svoju vlastnu hlupost, drahy prenajom.
@olimuc
@liljana
@modrykonik33
@liljana ja mám peniaze odložené,nikde som nehovorila že nie ,preto som mu aj navrhla vyplatiť tretinu bytu. Tento podnájom bol môj,ja som tu žila sama od začiatku ,on sa prisťahoval ku mne,lebo v tom byte žili ešte jeho rodičia. Keď som videla tu finančnú negramotnosť ,tak sme podnájom prepísala na neho nechho proste platí,lebo stále meškal s poľnou podnájmu. Mám našetrené peniaze,ale nie je to 70000-80000 eur aby som jeho dieťa neskôr vyplácala. Kúpiť si byt som považovala za zbytočnosť nakoľko som jedináčik,máme obrovský pozemok na ňom dom,ale daju sa postaviť na pozemok ešte ďalšie 2 domy . Uvažovala som skôr že si postavím tam nakoľko je pozemok zadarmo s vlastným prístupom alebo prístavim,vonkoncom to bude moje. Lenže on nato nepristúpil,tak som hľadala kompromis ,že okej byt ( on vedel,že tento sa na neho prepise ) ,lenže som mu hovorila už dávnejšie ak nastane táto situácia tak by bolo dobré pouvažovať o tom,či je to správne. (samozrejme z jeho pohľadu áno ) . Nadarmo mi píšete že sa máme tešiť že je zadarmo byt,ale tu nejde o byt zadarmo. Na ňom ušetrí on,a nie ja . Jednoducho keď je v minuse a nevie hospodáriť,predrbe aj to,na čom ušetrí. Preto by bolo najlepšie vybaviť si naraz pozdlznosti a začať od nuly. Lenže ,to zas nechce.
@lienka.7 ja som vôbec nevedela 14 rokov že on spláca úver na exmanzelkin dom. Verila som mu,ako sa vo vzťahu ma,teda tak to píšu vo veľkej knihe. Preto som teraz opatrná. Ale od tohto neustúpim už ,musí sa pohnúť on alebo dovidenia,inak to už proste nevidím .
Viac informacii vnesie viac svetla. Fajn, ze nie si odkazana na ten byt a mas kam ist. Skoda iba, ze ste cely cas platili podnajom. Ten chlap je nezodpovedny, ak meska stale s platbami. Premysli si, ci vobec chces s nim este zostat. Aj ked nejako predate a prepisete byt, on sa nezmeni. Ten rodicovsky byt ho vlastne zachranil, ze bude mat kde byvat v starobe.
A je s prepacenim pekne blby, ked 15 rokov splaca byvanie svojej ex. Ak teda za tym nie je skor nieco ine.
takze ty si si zacala pred 15 rokmi s luzrom, ktory zil u rodicov? a nebolo ti divne ze nic nema? a ze si vobec akceptovala tu jeho financnu gramotnost!!!! podla posledneho prispevku mi blba neprides.... tak oreco preboha on??? vari ma zlateho vtaka?
@autorka drzim ti palce, urcite neustupuj. Jasne, ze nemáš dovod vyplácať do budúcna jeho 1.dceru, tej si aj ty 15 rokov uz platila jej buduce byvanie. Tento byt by mal byt vášho dieťaťa, aby bolo aj ono do budúcnosti zabezpečené (o ďalších 15 rokov bude v podstate vo veku jeho 1.dcery).
Predpokladám vsak, ze do toho keca jeho ex... on je pravdepodobne nejaký slaboch a nevie jej povedať nie. Aky maju vztah? Co všetko im ešte platí? Lebo neverím, ze to konci iba plateni splátky hypo. Mladej tiez musi davat prachy... platí im dovolenky? Nie je z nej nejaký vysrany?
Fakt by som si s nim sadla, a povedala ze bud alebo koniec. Nepotrebujes ho k životu, fakt nie. Vyhliadka na budúcnosť s nim zial nulová. On teba potrebuje, teda tvoje peniaze skor.
Počkať, tak on ťa 14 rokov klame, robí si z teba dojnu kravu a ty si ho v momente, kedy si to zistila, neposlala do riti? Mne toto spraviť tak hľadá zuby po celom meste, a ty ešte uvažuješ, či mu pomôžeš prerobiť jeho byt. Ja mám dosť 🤦♀️
Ešte raz sa opýtam,prečo si s človek,kt.ti roky klame,za žena si ťa za 15r.nevzal a ešte teraz riešiš,že detská izba?a už mu neveríš a kto vie,čo ešte.
Veď toto nemá dobrý koniec a ani budúcnosť. Akože ok,môžeš byť s ním ďalších 15r.,už ty vieš.
Ale to je čo za život?ty platíš domácnosť a on spláca minulosť a budúcnosť s tebou riešiť nechce?čiže zase bude po jeho a ty sa prispôsobis?
To trošku nedobre rozmýšľaš.
Vôbec tu o tu izbu nejde.
Vy máte nedobry vzťah. Toto je už iba vyvrcholenie problémov.
Ženy by si mali predtým, kým si začnú vzťah s rozvedeným mužom skontrolovať jeho finančné záväzky a nepristať na také niečo, že on bude platiť iba prenájom. Z tohto je teraz neprehľadná situácia a vyzerá to aj tak, že on sa nedá kontrolovať a súhlasí iba s tým, čo je prospešné jemu. Ak by som aj išla bývať do toho bytu, netreba tam investovať svoje peniaze, to radšej u rodičov, ktorí sú spoľahlivý.
@zitaje Preco by mal predavat svoj byt? Ty by si predala svoj byt? Ked sa rozidete kam pojde, ked mal svoj byt a ty si ho donutila predat? Bojis sa, ze dedit budu dve deti? Preto predat? Cudujem sa, ze je s tebou 15rokov.
Doriti, a tebe vôbec nevadi, že 6 rokov co ma vaša dcéra, ju plne dotujes len ty?! Plus všetky ostatné bežné náklady v domácnosti.. To je nonsens, aby on platil hypo exmanzelke na dom, ktorý má vo vlastníctve iba ona. Nie ona a on, ani iba ich dcéra, ani oni traja, IBA EX-ka (podľa toho čo si písala). Čiže EX-ka sa kludne jedného dňa môže rozhodnúť, že dom predá a presťahuje sa do zahraničia alebo predá a bude za to cestovať a užívať si ďalšie roky a podobne. To, že bude dom raz jeho prvej dcéry, sú reči reči reči... nikdy nevieš čo sa časom môže stať. A prečo sa vlastne takto - preňho maximálne nevýhode - dohodli?
Akoze úplne v prdeli, že ty a vaša dcéra z jeho peknej 2000€ výplaty nevidíte nič... To aj na RD si všetko na domácnosť a dieťa platila len ty? Hlava mi to neberie..
@silvia2013 to bol asi omyl, že? 🤪 Zrejme si chcela napísať autorke.
@zitaje ano, prepac, zle som odklikla 😁
Ja mam pocit, ze on dobre vie co robi a z teba si spravil dojnu kravu. Ak by sa mu nieco stalo, dedia jeho deti, ty absolutne nič, čiže ak by ste chceli byt, musite vyplatit jeho druhe dieta.
S tebou nehnutelnost nema (za celych 15 rokov), pre istotu ostal slobodny a este sa dava zivit a hlavne ti klamala 14 rokov.
Pises, ze komunikacia s nim po mnohych smeroch zlyhala. Ja by som do jeho bytu neinvestovala a mozno si sama kupila aspon 1 izbak ako "zalohu".
@liljana
@terezka1947
@silvia2013
@zmrzlinka2021 oni sa tak dohodli a zrejme keď to viem tak s ním neriešim budúcnosť. Verila som mu proste ,lebo mám som to videla u nás v rodine,že si rodičia dôverujú a stala som si aj za tým nech je spoločná kasa a spoločný dom či byt. V tomto som ja vyrastala . Čo bolo otcove,to bolo aj mamine a naopak. A on mi pojazdné tvrdil že to spraví. Stala som si aj za manželstvom. Lebo mám taký vzor od našich. Nechápem komentáru že on by už dávno nemal byť so mnou,s prepáčením,aj keď idem proti sebe ,neviem či by našiel takúto blbu kravu čo mu dôverovala a vypomáhal v podstate. Ak máme spoločné dieťa,prečo by sme nemohli mať spoločné bývanie ? Spoločné peniaze ? Vonkoncom to už rad dokázal s ex. Tak kde je problém ? Nikde,v tom že ma odrbal a chybu ,ktorú som hľadala v sebe roky rokúce,už nateraz nemienim . A rozhodne on by mal robiť kompromisy a nie ja.
Sice som stale nepochopila na co s nim si, ale aspon nie si z radu igelitkovych. V kazdom pripade nebud sprosta a do nicoho spolocneho nechod a zabezpec svoje dieta. Tvoje dieta bude dedit v kazdom pripade ale pozor ak pojdes do spolocneho, vzdy tam ma podiel aj on to znamena jeho druhé dieta. 15 rokov € v hajzli, ale máš ponaucenie. Nekomplikuj si zivot aj keby mal vtáka zo zlata. Nebodaj ešte jeho exka niečo vymyslí a na spoločne exekútor siahnuť moze a nakoniec dieta zdedí ešte dlhy …je na čase myslieť a nevy… sama zo sebou. Co je na ňom tak špeciálne, ze to nevidíš už 14 rokov?
@zmrzlinka2021 ak on nepristúpi na niečo rozumné pre nás oboch tak ja si ten svoj kúpim ,alebo prístavim či postavím. Mne tu nejde o byt zadarmo. Veď vonkoncom ja z neho nič nemám,a to že má z toho naša spoločná dcéra veď to je samozrejme . No my traja rodina kvázi nie sme ,nie je to ani na papieri. Ja som oficiálne slobodná matka.
@autorka
On spolocne dieta neberie ako dovod na spolocne byvanie, spolocne peniaze. Preto sa mu neracilo nikdy ani zenit sa, aby sa nemusel viazat. Ma vsak vsetko komplet zabezpecene - staroslivost o domacnost, dieta, penaize "do rodiny". Napr. ta svadba - to je uplne trapne. Ludia ak sa lubia a chcu tvorit jednu rodinu, byt manzelmi, tak si to jeden den povedia a o dva mesiace nato mozu mat sobas, aj v kostole. Ved to nie je korunovacia 😉
Ja by som sa na tvojm mieste zariadila po svojom a zrusila jeho dotovanie. Pekne dat spolu prijmy, vydavky...
v prvom rade si daj urcit vyzivne na dieta do jeho bytu by som neinvestovala nech on urobi izbicku dietatu ked starsiemu vie prispievat na byvanie tak hadam vie jednu izbicku mladsoemu urobit
Tak ho nechaj. Na dieťa ti platiť musí.
Takto nikdy rodina nebudete,keď doteraz sa to nepodarilo. Máš ešte život pred sebou,tak si ho menič týmto mužom.
@loginexistuje pri jeho finančnej disciplíne aby mu nejaký byt ešte aj do budúcna ostal . Síce s pekným príjmom, ale všetko pres.... preto potrebuje @autorka. Aby ťahala zvysok za neho. U mňa by skončil, akonáhle by som sa dozvedela ze ex platí bývanie a mna 14 rokov klamal. Sa stavím o.cokolvek ze tam idú aj ďalšie peniaze este

@autorka opýtam sa. Lebo mi to nedá.
Prečo si s ním 15r.?