Partnerova mama šialene zadlžuje rodinu
ahojte.
Chcela by som sa poradit so svojim problemom, mozno ste niekto nieco podobne zazil ci uz na vlastnej kozi alebo z pocutia. Vopred sa ospravedlnujem, za dlhy text....ale mame velky problem.
S priatelom spolu chodime priblizne 1,5 roka. Odkedy spolu byvame nedalo mi nevsimnut si ako od neho jeho rodicia, presnejsie jeho mama neustale tahala peniaze a to nie v malych sumach (hovorim o stovkach eur, 200,300,500,600 mesacne). Pracuje v IT zarobi okolo 1600 eur mesacne no s tohto pekneho prijmu na konci mesiaca nezostalo nic. Samozrejme nedalo mi to tak som vyzvedala, co naco preco zaco... Nechcem aby to vyznelo z mojej strany sebecky, doba je zla a treba si navzajom pomahat, ale moja zenska intuicia mi vravela, ze nie vsetko je s kostolnym poriadkom.
Nastastie sme sa s priatelom dohodli, ze ak byvame spolu, a ideme si planovat spolocnu buducnost budeme riesit svoje problemy spolocne ci financne, rodinne alebo pracovne, aby sme jeden druhemu nerobili veci za chrbtom a boli si oporou.
Po dovernom rozhovore na margo jeho rodicov vyslo napovrch to, ze jeho mama je financne uplne nesposobila. V skratke, brala si uvery na uvery az prisla o dom, zavalila sa exekuciam i(asi 20), a pod, a to vsetko za chrbtom svojho muza (teda otca mojho priatela). Samozrejme, ze sa jej moj priatel pokusal pomahat, cim sa zavalil hypotekou aby neprisli o rodicovsky dom, spotrebnym uverom, nebankovkou, zadlzil sa u priatelov atd atd, ani nemam sil to vsetko pisat. Neposudzujem to ci bolo mudre alebo nie jej pomahat, kazdy by svojim rodicom v dobrej viere pomohol, veril a podporil.
Nuz problem je ale ovela vecsi.
Mam pocit, ze nanho vyvijala psychicky natlak ak uz jej peniaze nechcel resp. nemal s coho pozicat .Vzdy pozicat...no nikdy nevratila ani euro. Zatajovala jeho postu, vobec nic sme nevedeli ak ho niekto nahanal, takto mu exekutor zablokoval vsetky ucty, pretoze sme nevedeli o nejakej poistke, ktoru treba platit. Viete si predstavit tie stresi ak mate zablokovany ucet a nemozte zaplatit hypoteku, a to za dom v ktorom oni byvaju? Oblbne ju hoc aky financny poradca, podpisala poistnu zmluvu v jeho mene, nic mu nepovedala, a samozrejme ju neplatila.To su dalsie problemy a neocakavane financne vydavky naviac s ktorymi sme sa museli vysporiadat. Najhorsie je to, ze stale nevieme co kedy moze na nas zasa vyskocit.
Takto sa snazime kazdy mesiac vykrutit aby sme vsetko poplatili, nase vydaje na byvanie a stravu, a dlhy s ktorych sme nevideli nikdy ani euro. Najhorsie natom je to, ze my si pocitame co si mozme dovolit a co nie a zeby sme si chceli kupit bycikle aby sme mohli chodit na vylety so psom, zeby sa nam zislo auto, chceli by sme si kupit vlastny byt a neplatit podnajom. Proste tak ako rozmysla kazdy mlady clovek, nepotrebujem dovolenky ani drahe veci, uskromnime sa. No najviac zarazajuce je to,ze niekto komu platite dlhy, si byva v rodinnom dome, na dvore su odparkovane dve auta, tretie nove kupene na lizing (uz druhy krat, pretoze jedno nesplacala tak jej ho zobrali, nove bolo do mesiaca). Myslim, ze priatela to velmi zranuje, ze sa jeho mama takto chova. Nevieme co stym dalej, neviem ci to nie je iba nasa zavist, alebo sebeckost ked to vidime s tohto pohladu?
Co dalej? Ako sa chovat? Co robit? Sme zufali...
@dotkaaa nema problem so zavislostou? riesila by som to navstevou psychologa, v najhorsom pripade ju vyhlasit za nesvojpravnu. Alebo navstevou u pravnika. Ako ona moze podpisat zmluvu za niekoho ineho??? To je pravne mozne??? To by potom hocikto mohol spravit pozicku na mna, nie???
V kazdom pripade, mas to tazke a nezavidim ani Tebe, ani synovi. Chapem ho, chce pomoct mame, ale tym, ze jej bude platit pozicky, jej nepomaha, naopak...pretoze ona sa bude stale na neho spoliehat.
rodicom treba pomoct, lenze iba po urcitu hranicu,..a presne podla toho co si napisala je hranica prekrocena, /inak nerozumiem ako mohla podpisat nieco za syna,..ak to nepodpisal on, tak je to neplatne,../ v kazdej rodine si treba pomahat, lebo stat sa moze vselico, ale toto uz nie je pomoc-su svojpravni, dospeli, zodpovedni za svoj zivot, tak nech platia svoje dlhy,..,pridu o dom-budu na ulici,..niekedy treba nechat cloveka padnut, aby si uvedomil co dalej a bud sa postavi a pouci, alebo ....poznam to z rodiny-exekucie, dlhy, neustale doprosovanie penazi az kym sme s manzelom nepovedali dost, /muz platil uver, uroky, syn mal len par mesiacov, peniaze neboli nikdy vratene, kazdomesacne doprosovanie o dalsie,...dokonca stylom-zober si uver, potrebujem peniaze,..a teraz mame uz 3 rokom pokoj-po velkej hadke,..dotycny je dalej zadlzeny, prehajdakal cely darovany majetok, a vyzera to tak ze aj manzelov podiel, ked svokra zomrie bude bezdomovec, neplati si odvody, cize dochodok asi ziadny ma 51 rokov,..ale nie je mi ho luto lebo mal vsetko a nic si nevazil,../
preto ak si chcete zalozit rodinu rychlo vyriesit tieto financne zalezitosti, ak plati priatel hypo na dom, tak tam chodte byvat a rodicia nech idu do podnajmu, tak isto ak platite lizing auta tak ho aj pouzivajte,..cast dlhov nech prevezmu rodicia, vsak su ich,..
@dotkaaa ahoj....nam sa nieco podobne stalo....mama teraz uz mm stale na nieco potebovala peniaze...on vtedy uz pracoval v DE, teda mala splnomocnenie na jeho ucty aj postu.....dlhsie boli veci divne uz, ale clovek vacsinou mame veri, tak sa to neriesilo...mesiac po nasej svadbe sa prevalilo , ze byt , kde byvaju , uz davno nie je ich,druhy po starkom zobral exekutor , dlhy na kazdom rohu,vsetky ucty v minuse atd atd.....bol to otras.....nakoniec vyslo na javu ze je patolog.hracka a vsetko prestavkovala.....nocou sme cestovali z DE vtedy,nalozili ju do auta, a odviezli na psychiatricke liecenie...mm im kupil byt, aby neboli na ulici, 3 roky sme v DE len robili, aby sme vsetko poplatili...odlozili sme vlastne byvanie, rodinu.....co sa muselo vyrieisit, sme rieisili....ale od vtedy ZIADNY kontakt s nimi.....ked , tak raz za rok telefon s jeho otcom....mate vlastny zivot a musite sa starat o seba...ked sme to poplatili ( a nebolo to od nuly ale z minusu zacinat), tak sme konecne zacali riesit svoj zivot a miminko....ale usli nam 3roky zivota....o inych veciach ani nehovorim....takze....jedine odstup a starat sa sam o seba...aj ked su to rodicia, nemaju pravo vam nicit zivot...
a kolko mas rokov ked sa tak mozem spytat
Dlhy sa nanu hodit uz nedaju, maju tolko dlhov, ze by to ziadna banka nezobrala. Cize uz to ostane iba na nas, jedine co sme mohli spravit je to, ze sa to dalo vsetko dokopy a prefinancuje nam to jedna banka a vsetky dlhy budu pod jednou hypotekou. No je to stale 60 000 ktore sa musia splatit. Byvat tam ist sa neda je to 300 km od BA kde priatel pracuje. Ci si niekedy budeme moct dovolit luxus vlastneho bytu je otazne. Priatel uz jej ziadne peniaze nedava, mame spolocnu kasu tak vidim kam idu peniaze, ostava mi iba dufat, ze je to tak. Ja mam pred sebou posledny rocnik na vyske, takze az donesiem do rodinneho rozpoctu viac penazi ako len par stoviek sa nam mozno bude zit lahsie. No najviac ma boli ked vidim ako sedi do neskoreho vecera v robote, ma psychicky namahavu pracu, a nemoze si dopriat oddych. To oni nevidia, iba ja sa nato musim pozerat. Mam 27.
isla by som za dobrym pravnikom, ten bude najlepsie vediet ako postupovat.. kazdopadne zmluvy ktore za tvojho priatela podpisala jeho mama su z pravneho hladiska neplatne, len nemam predstavu ako a kde sa voci tomu ohradit, to si musite zistit.. ak ma jeho mama nejake splnomocnenie na preberanie posty ci podpisovanie, vsetko s okamzitou platnostou zrusit... vo vsetkych instituciach z ktorych vam chodi posta k nej (banky, poistovne,...) si ihned prehlaste korespondencnu adresu, nech to chodi k vam, pripadne si to nechajte zasielat aj mailom a budete mat hned prehlad... auta popredat a riesit aj jej psychicku stranku.. nemusi byt ani gamblerka, moze byt zavisla aj priamo na brani si uverov...
moja, ak s ňou úplne neseknete a nebudete sa starať iba sami o seba, nikdy sa z tých sračiek nedostanete
@dotkaaa ak sa osamostnatíte, jej dlhy sa vás týkať nebudú..Priateľ nech sa nebojí, mama ho neprestane ľúbiť, ak jej nepožičia..Ale ty áno, ak to znova urobí..
Jasné, že sa trápi, ale takto len podporuje mamino správanie..
Nesmie jej dávať žiadne peniaze. ak jej nedá, nič sa vás týkať nebude..Nemôže podpisovať poistku v mene svojho syna, ak je plnoletý. Ak to urobí, tak sa to dá zrušiť..Treba byť silný..
teraz nechcem vyzniet hnusne, ale ak tam neplanujete byvat, tak dom predajte /so suhlasom banky/ a vyplatite aspon cast hypo,.., dlhov, alebo dajte cislo uctu na platenie hypoteky mame a nech si ju plati, ked nezaplati pride o dom,..tvoj priatel by bol sice na zozame ako neplatic, cize asi by bol problem vybavit hypo pre vas, ale mozno po vysvetleni situacie,...ani nie
@dotkaaa osobne by som zvazila vztah s takymto clovekom a vratila sa z kratsej cesty a zacala si budovat buducnost s inym, lebo to je presne to co s nim nemas ... buducnost, vlastne byvanie, rodinu dieta ...
zjavne on nema v sebe poistku ked bol schopny sa kvoli nej tolko zadlzit nabrat hypoteky, znasat exekutorov atd... a pritom ona ma dom, auta... to nie je normalne ... ze na to pristupil a uz vobec nie je ok ze si na to pristupila ty a taketo nieco hradis...
osobne by som jednala velmi radikalne dala mu ultimatum aj ked ich nemam rada bud ona alebo vy dvaja. Nech vsetko spise, donuti ju podpisat uznanie dlhu pred notarom ... min. bude mat doklad ... nech sa na nu vykasle ale uplne, a postu si da posielat inam ... da sa zriadit preposielanie na po box... urobi vsetky kroky na zachranu seba a minimalizovanie dlhov a prerusi s jeho rodinou kontakt ... ak tak jedine cez pravnikov, exekutorov a pod...
potom by som mozno s nim ostala ...
co sa jej tyka nejakeho liecenia a tak to neries ak by chcela sama by davno sla...
moj muz bol podobne vyuzivany svojou rodinou este ako slobodny... vsetko im platil jemu ostalo len fakt na prezitie ... lebo mamicka potrebovala nove auto kazde dva tri roky ... nove oblecenie atd atd... tiez mal nadstandardny prijem ako IT ... ked sme sa zoznamili a po case ako sme sa chceli zasnubit ja som to mala ako podmienku ze to stopne ... a stopol .... nanestastie teraz vyciciavaju uz dlhe roky jeho rodicia jeho brata, ktoremu rozbili viacero vztahov a dalo by sa vela napisat...
mas uz predsa len vek na zalozenie rodiny ... a teraz uz platite tolko penazi kvoli nej .. co vam pravdebodobne oddiali vase vlastne byvanie na hodne dlho ... a s tymi dlhmi uz neurobite nic len ich splatit...
ale pokial si on neda povedat a nezaujem radikalny postoj sla by som od neho ... viem ako to moze skoncit ...
teraz nerozumiem, pises ze tvoj priatel je zadlzeny a ona si pyta peniaze a on jej da. a odkial on zoberie. lebo ak ma platit jej dlhy tak asi mu ostane tak maximalne len na splatenie svojho ubytovania a stravy a nic viac. ked raz clovek nema tak nemoze dat.
Fuh, ked si predstavim tu dlhovu pascu do ktorej tvojho partnera vlastna matka dostala, tak je mi mdlo. Ako toto moze jeden rodic spravit svojmu dietatu- ale myslim, ze to ozaj musi byt psychicka porucha. Na druhej strane, aj tvoj partner to nechal zajst pridaleko, na to tiez pozor, mozno nema silu sa s tym popasovat. S takym clovekom si dvakrat rozmysli ci si zakladat rodinu. Moj drahy tiez ma este z minulosti jeden dlh a som mu povedala, ze kym ho nesplati, brat sa nebudeme. Ale nastastie do januara to ma splatene, to tvoju situaciu si neviem vobec predstavit, to je fakt vazna vec. Znies rozumne, drzim palce, dobre si to zvaz.
@dotkaaa a co na to priatelov otec? Riesenim by bolo zbavit sa majetku, vyplatit dlhy, prestahovat ich do bytu, resp. Podnajmu. Poradit sa, ci by bolo mozne nejakym sposobom zbavit jeho matku svojpravnosti, to asi pojde tazko...tiez si myslim, ze je treba ju nechat padnut, jej akoby nedochadzali dosledky jej konania.....
Otec už mal dávno požiadať súd o zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Uf, toto sa ťažko číta ☹ .........nechcem byť zlá, ale presne toto robila jedna pani, ktorú som poznala, mala diagnózu schizofrénia 😒 (nebola zbavená svojprávnosti, syn nemal to srdce) ..........toto nemôže predsa robiť človek so zdravým rozumom 😠 .........ach, nezávidím ☹
ja si myslím, že pokiaľ ma syna pri sebe bude ho ovplyvňovať, viem je ťažké nájsť si vlastné bývynie popri tom všetkom, ale podľa mňa jej musíte dať aj vy príučku, že nebudete všetko po nej dávať do poriadku, pretože takto sa psychuicky zrútite....asi by bolomnaozaj dobré nejaké lekárske vyšetrenia a jednoznačne oboznámiť o tom všetkom priateľovho otca, možno by mamu dal aj on doporiadku ak by o tom vedel....prajem veľa síl... 😉
@dotkaaa No ona narobi dlhy a vy platite? Este k tomu dalsie auto na lizing? No, takze kym vy budete splacat, zit v podnajme ona nadalej bude zadlzovat, poziciavat....treba klepnut po prstoch a razne to zastavit. Kedze maju 2 auta a dalsie nove na lizing /spravne som pochopila?/. Auto vratit, predat...peniaze dat vam. Predat ak nepotrebuju 2 auta aj to dalsie. Viem, nikdy ho uz nepredate a este aj v dnesnej dobe za super peniaze. No narobila dlhy, mala by niest vacsiu zodpovednost za svoje ciny. A nie, ze vy preberiete vsetky jej zavazky. Takto si nikdy neuvedomi, ze staci, ze prekrocila hranicu. Takze sadnut si s nimi /tvoj priatel, jeho rodicia/ a razne to riesit. Otec ma aky postoj k tomu?...Inak pracuju jeho rodicia ci ako? A inak posobi to, ako "zavislost". Asi si vobec neuvedomuje. Riesila by som to cez nejakeho pravnika, ci spolahliveho financneho poradcu a ju k psychologovi. A este ma napada, ze poistnu zmluvu mu podpisala a tak...Ta zmluva je predsa neplatna. A celu postu presmerovat k vam do ba. A jej razne zakazat podpisovat akekolvek pozicky, poistky a tak. A otec by sa mal raznejsie k tomu postavt. Viac ju kontrolovat. Robit vyuctovanie celeho mesiaca, co kde idu peniaze a co mozu, vam splacat. Su to sice rodicia, ale odtial potial predsa.... lebo to zatial vypada, ze je ona schopna brat dalsie pozicky a tak...
Presne takto aj ja rozmyslam, preco sa nechal az do takej miery zneuzit. Preco otec nevie urobit poriadok so svojou zenou a ona mu pod nosom zrobila dlhy. Mozno su to odvazne slova, ale tiez ma napadli vsetki moznosti, ktore ste tu opisali. No napriklad ta posta, to som uz pred 3 mesiacmi navrhla sprav si doposielanie posty, doteraz to tak nie je. Vravim tak sa odnich distancuj nekomunikuj snimi, to sa taktiez nestalo. Tak mu vravim tak ak sa snimi mienis dalej stikat, tak rodina rieste svoj problem, ale to sa tiez nic nedeje (v podstate dostavam odpoved, ze sa to prefinancovava uz 3 mesiace). V podstate sa hadame natom ako ma nejake riesenie napadne a on mi to neustale vyvracia ako sa to neda a nemozne a tak dalej. Opustit ho, ja neviem toto je moj 3 vztah, prvy chalan dost pil a tajne aj gembloval, 2 mal stale nejake bokovky, a tento ma dlhy. No nemozem povedat sprava sa kumne pekne pomaha mi aj s domacnostou ked mam skuskove, so skolou, so psom. Nechcem zutekat pred problemom, ale obcas mam pocit, ze som sama kto chce mat lepsiu buducnost.
aj u nas je to tak moja mama je zavisla na automatoch ale ma svoj dochodok a neplatime za nu nic ved jej maju z coho strhat.sem tam pride si vypytat cigarety a sem tam peniaze.
,,....je to hrozna situacia,tiez radim poradit sa s pravnikom,cim skor a dufam,ze dom je napisany na tvojho priatela...
viem ake to je, prezila som to, len s tym rozdielom, ze sme sa s byvalym rozisli. ale tiez prisli o dom a jej manzel siel na psychiatriu ked sa dozvedel z posty kolko poziciek si jeho zienka vybrala a on o tom nemal ani sajnu.
@dotkaaa nie je to vobec vasa sebeckost a zavist...moja kamoska tak doplatila na svoju mamku ☹
mamak si zila na "velkej nohe' a kedze bola zvyknuta mat vsetko a hned(po rozvode s otcom kamosky) kamoska sa snazila o nu postarat a dat jej vsetko...teraz za nu splaca zopar dlhov a nie prave malych a chce svoju rodinu,ale pochybuje,ze sa k nej nejak dopracuje,lebo skoro celu vyplatu a tiez nie malu dava na mamu a jej dlzoby ☹
a uz sa raz-uz snubencom kvoli mame rozisla,boji sa,ze pride aj o terajsieho priatela.
takze....ak mama nie je chora,nie je vyslovene odkazana na vasu pomoc a naozaj je to o nadstandarde,porozmyslajte vazne ci vam to stoji za to,obetovat vasu rodinu 😒
@dotkaaa Ved to, ze z jeho spravania vidiet, ze nechce nejako riesit tie problemy. Naozaj je treba, aby si s nimi sadol a pohovoril a s mamou razne. A rovnako nechapem postoj jeho otca. Jasne, ze urobit hrubu ciaru za rodicmi je tazke. Ani ja by som nevedela, teda bolo by mi to tazke. No aspon nastavit nejake pravidla trvat na dodrziavani...Ved hadam si sam uvedomuje, ze jeho rodicia ziju v RD, maju 2 ci 3 auta a on slaca dlhy za nich...a vypada to tak, ze mama sa ani nemieni nejako uskromnovat. Aby ste neboli opat prekvapeni, ze o mesiac ci dva zase nieco navyse budete platit. Ak v tom aj nie je nejaka zavislost z jej strany, tak si nikdy asi neuvedomi hranicu jeho mama, kedze nenesie ziadne nasledky svojej nerozumnej cinnosti.
tvoj priatel to asi nechce riesit, keby ano tak sa k tomu uz postavi ako chlap, viem je to jeho mama, je tam citova vazba, ale mama nici vlastne dieta, neposuva ho dopredu, ale taha dole= toto je velmi zle,.. mas 27 a cely zivot perd sebou, ze je to tvoj 3 vztah 😀 no a co, sa hovori 100 frajerov jeden muz 😀 , sama vidis ze na ziadne riesenie nechce pristupit, nemate deti, nemate spolocny majetok,.. pre manzelstvo a spolocny zivot su potrebne aj financie /nebudem rozoberat vzajomnu podporu, lasku, uctu,.../, ked budete mat deti a jeho mama bude znovu potrebovat peniaze a on jej ich da, z coho kupis dietatu?, za par rokov mozno splati jej dlzoby a ona narobi dalsie, kedy si tu rodinu zalozis? za tie dalsie roky ktore s nim stratis /za 3 roky sa nic u neho nezmenilo a ani u jeho mamy-myslim system spravim dlzobu, syn zaplati, takze sa to ani nezmeni, stav vyhovuje asi obom/, by si mohla spoznat muza, s ktorym by si mala rodinu, bez financnych zavazkov z minulosti,..rozchod je bolestny, ale pud sebazachovy a zdravy rozum /ktory uz dostavas a ruzove okuliare idu dole../ by mal zvitazit nad sucitom, ..
@dotkaaa Tak narovinu. Do takeho vztahu by som nesla. Ak si partner neurobi poriadok so svojou mamou raz a navzdy, nikdy, opakujem NIKDY sa to neskonci a budes plakat.. Ja som tiez svojej mamke pomahala a pomaham financne, ale nie na ukor mojej rodiny!!! A to vravim mozno o ciastke do 50 eur mesacne, niekedy nic... to ked ma neplanovane vydaje... Ked ostala sama a nezvladala platit za byt z dochodku, vazne sme sa porozpravali, predala auto, ktore takmer nepouzivala a prestahovala sa do mensieho. Sice zo zaciatku frflala atd. ale vzdy som jej zdoraznila, MAM SVOJU RODINU... Pochopila, prestahovala sa, poplatila co bolo treba, aj si kupila nove (chladnicka, pracka atd. z predaja co mala) a teraz niekedy pomaha ona mne alebo kupi detom... Takze vazny rozhovor s priatelom a on si musi urobit poriadok doma, inak to neskonci.. Je to zavislost,a dokial bude zit, neda mu pokoj. A co ked si zalozite rodinu? To budes doplacat na ukor vasich deti a vas za jeho matku?
Ked nema, nech preda auto alebo dom a pojdu do mensieho... A dalsia vec, co ked pride o pracu? Budes to platit ty?
Cim skor s tym sprav poriadok...

uplne rozviazat kontakt s tou zenou.co najskor sa dohodnut na splateni dlzob,pripadne nech si to bremeno prevezme na seba jej excelencia a vy sa drzat uplne mimo jej dosahu.otcovi povedat o tomto vsetkom a razne jej vysvetlit ze ak podpise este jednu zmluvu v jeho mene( a ako je toto vobec mozne)ved pripodpise sa vyzaduje obciansky doklad totoznosti!,ze to budete riesit aj sudne.toto nie je mozne.