Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona vo vsetkych moslimskych krajinach okrem oficialne v turecku je zakonom povolene byt a dokonca zabit zenu.
to je aky argument,ze ich ´´len ´´niekoko. to hadam nemyslis vazne?
v tych moslimskych krajinach su autokraticke rezimy.a musim ta sklamat,ale ani jeden z tych statov nechce upustit od pouzivajnia vo svojom systeme od prvkov saria.prave naopak. stale viac sa tie krajiny islamizuju.
turecko sice ma pravny system ,ktory sa priblizuje standartnym demokratickym statom.ale len navonok. organy statnej moci ticho suhlasia s nasilim na zenach.a nepriamo to podporuju.a sam prezident erdogan ide smerom k väcsej islamizacii krajiny.
nepozeraj na yoube,ale sa vzdelavaj,cestuj po svete, maj vzdelanie a pracu,kde poznas pravne systemy krajina potom sem pis realne poznatky. 😉
a je mi ozaj jedno,co ty si myslis o nemcoch. kedze si v nemecku nezila ,nic o nich nevies,tvoja mienka vobec nezavazi. zelam pekny dnesny den.
@ellise tvoja poznamka o najskusenejsej bola uplne zbytocna. 🙂 ozaj,preco ji ju napisala? ja predsa viem dobre,ake mam skusenosti.a napisala som ti ich.
@kuwait co sa tyka tych arabskych podnikatelov,tak kazdy ma kopec poradcov a managerov z eu a usa,ktori mu to vedu. ich mentalita je taka.,zeby nedokazali v eu ci usa drzat krok s podnikani. nie su vytrvali, aj su jesitni, lahko podlahnu citom a nejdu priamo k veci. mala som tu moznost vidiet neraz,ako oni prstupuju k obchodnemu jednaniu. 😀 jeto utrpenie,najskor formalne pol hodiny ´´kecat´´ o nicom´´.
a ja chapem tvoju situaciu aj dovody. tu nejde o to,ci ty by si mohla slobodne ist do eu ak mas sk pas,tak ta nemoze drzat. .ale ako si pisala, so synom ked bol mensi si nemohla na sk,lebo to nechcel. a prave tym ta drzal vtedy v sachu a potom peniazmi. ako pises,mohla by si ist sice do eu,ale bez jeho penazi. zablokovat by ti ich mohol .a cituaciu by si mala ako opisujes. a on to dobre vie.
on potrebuje,aby si zila s nim v eu.lebo tam by nebol nikto .a mal by kopec problemov. tak ta nebude teraz bit. a ty ho neprvokujes ani mu neodporujes. lebo vies, co by mohlo nasledovat. oni su ulisni.ved to sama vies najlepsie. ak by zistil,ze mu na nic nie si,tak by ti to dal pocitit.
to nie je ako s europaqnom,,ze ho das na sud, mate bsm a delite sa. alebo ides a vezmes peniaze do inej banky.ak ich mas.
preto on ani nikdy nechel ,aby si zila so synom v eu ci na sk.lebo tam by si dokazala byt nezavisla. hlavne ,ked si bola mladsia.
ALE tvoje dovody plne chapem. a je jasne,,ze on taktiez vie, ze ta ma takto v hrsti.
ci na zaciatku ci teraz,dobre to vedel. lebo ta poznal,ako budes reagovat. ale ver,ze keby si sa bola v zoprela,tak by ti ukazall,ze on je panom doma. v jeho krajine potrebujes na vsetko jeho podpis. on za teba podpisuje dokumenty a rozhoduje podla ich zakonov o tebe. cize zmrazi ti konto a nemusi ta ani bit. lebo vie,ze tak ta zasiahne viac.
ja tymto vsetkym chem povedat,ze v takomto manzelstve a toboz v moslimskej krajine zena nema ziadnu vahu. je rukojemnikom muza. ved ty to vies dobre, vela krat si to aj napisala to ,ze muz zenu nebije,neznamena,ze nie je nadradeny nad nou v ich ponati. drzi ju v hrsti inak. vydiera detmi, peniazmi., ci sa zena boji,ze ju potajomky zabije. aj to som uz zazila,ze takto europanky skoncili.
jasne,ze teraz uz je skoro neskoro pre teba byt nezavisla.
ja chapem uplne tvoje pragmaticke pohnutky. draho platis za to rozhodnutie vziat si muza z tej kultury.
aprve aj to co ty pises uplne otvorene tu moze otvorit oci zenam ,ktore maju idealisticke ,romanticke predstavy o tam,ze ten ich je ´´iny´´.
inak,krasny stromcek opät.iny ako, ten minuly co si dala foto. 🙂
@leishmania vies, ked sa zena rozhodne vydat kvoli peniazeom a nezmeni rozhodnutie ako mlada,tak v pripade kuwait je uz dost neskoro zmenit zivot. ak by vobec nasla pracu,tak maximalne upratovacku. aj na opatrovatelku starych ludi uz musi mat kurz ,ci nejaku skolu. prijem uplne slaby.
kto bol zvyknuty ako ona na urcity zivotny standart,tak v pokrocilejsom veku je tazke zacinat od nuly.
mas pravdu,ze pod palcom ho nema. keby mala,ta nie je v kuwaite ani den. ona velmi draho zaplatila za svoje mylne rozhodnutie z mladosti.a ona to vie.
teraz uz vsak musi uvazovat pragmaticky.
@kuwait ozaj a k akým ženám inklinuje tvoj syn svojou povahou? Nemám predstavu, keďže je vychovaný európskou mamou ale žije v moslimskej krajine s moslimským ocom. Vidíš ho v budúcnosti skôr s arabkou alebo so ženou našej kultúry? Vieš si predstaviť že by o ňom zmýšľala európanka tak ako ty o svojom mužovi, že má prachy ale inač nič-moc? Ako matka mu určite praješ aby prežil vzťah na základe lásky.
@mariuskaa ono je to uplne jedno. nie nenarodil sa v Europe. Je Turek a asi spravne anatolcan, kedze Antalya sa nachadza v Malej Azii (Anatolia). Len mala cast turecka spada pod europu.
co sa mentality tyka, jasne, ze je ina. ale urcite nie taka ako pise Alice, ze iba mlatia a ponizuju zeny. Najdu sa aj taki Turci medzi cca 75mil. obyvatelmi je to podla mna normalne, tak isto ako medzi ostatnymi narodmi.
Inak ta mentalita v Turecku je tiez roznoroda, nakolko je to obrovske uzemie a ziju tu pokope viacere narody, aj pomiesane. Sever je odlisny, od juhu, zapad od vychodu a pod. aj stredna anatolia ma svoje specifika. indi vindi. a samozrejme migraciou sa aj nieco z vychodu objavi v inych castiach a opacne. proste je to rozmanita krajina, ale urcite ti muz co to porozpraval, aj ked napr. severanov to na vychod moc netiahne. tak neviem ci tam niekedy bol ale urcite aspon co to pocul.
moj je juzan aj jeho rodina do hlbky zije na tomto uzemi okoli Antalye.
@alice107 ja som v Kuwaite zostala preto lebo sa mi nechcelo zapasit v Europe o zivobitie,upratovacku by som nerobila,mam vyssie vzdelanie( ale tie europske platy su dost smiesne aby to stalo za to,ked inzinier tam ma maximalne 4000 eur???Uradnik v banke 2000 eur?A nemam pocit ze by sa tie europanky az tak dobre mali ak nemaju bohaca , videla som ze tu zostali americanky,britky s VS vzdelanim,nechcelo sa im opustit luxus a makat ,nedavny rozhovor s jednou americankou ktora je vydata za princa 45 rokov mi dost otvoril oci.Kam sa hrabat?ak muz nieje kofliktny,agresivny a da jej vsetko co chce,bola by hlupost to zanechat a ist .
@namornicka syn vyzera dobre,nevyzera na araba nema problem s europankami paci sa im a ony jemu, ale urcite kebyze sa mu triafa dcera nejakeho miestneho shejka alebo miliardara dal by prednost jej pred nejakou predavackou z Europy ale to je prirodzene a navyse tie dievcata tu maju mamky americanky tak si rozumeju vo vela veciach
@stasten historik? tak si precitaj co o nej hovori Wikipedia ty si ju pleties s jej dcerou ta bola mniska ty historik 😀
tu mas o nej v anglictine
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucrezia_Borgia
v slovencine je z toho kratsi odvar ale aj tak potvrdzuje moje tvrdenie a nie tvoje
http://sk.wikipedia.org/wiki/Lucrezia_Borgia
@stasten
@alice107 ak si pozries podniky tych arabskych miliardarov,chairmen, board of trustees,manazeri, tak zistis ze su to vsetko arabi,v kuwaite vsetko kuwaitania ani len arabi z inych krajin tam niesu v riadiacom postaveni,vacsinou je to rodinny business zalozeny na starych tradiciach v podnikani a su z nich miliardari,ina situacia je v petro priemysle tam zamestnava stat zapadniarov ale vela krat je to aj preto ze nechcu aby sa miestni dostali k zdroju istych financnych informacii o tazbe.(zeby obava zo ZAVISTI a mozneho prevratu?)V sukromnom sektore je malo zapadniarov zamestnanych pre kuwaitskych businessmannov,niektori preto ze z pohladu viery nechcu mat vo vedeni nemoslima,ini doveruju len sebe a svojmu rodinnemu businessu,vzhladom na to ze Kuwait je malicka krajina mat z podnikania v Gulfe miliardu nieje zle.Arabi okrem toho maju skupene vsetko mozne v EU,okrem futbalovych klubov,5 * hoteli,Q8 je kuwaitsky business s pobockami po celej EU,Texas petrochemicals,Petrochemical industries Netherland,atd.je toho vela,cela Francuzska Riviera je skupena arabmi,vela zaujmov maju v Parizi,Viedni.a europania okolo ich arabskych penazi len tak skacu,Mnoho EU politikov ma uzke business kontakty s arabskymi businessmanmi,Carlos Slim Helu najbohatsi clovek sveta ma hned 3 partnerov z Kuwaitu ,aj tu bol pred nedavnom.Takze tvrdit ze arabi su v obchode babraci a nedari sa im tak to by som nepovedala skor sa dnesny europan moze desit z toho ze co vsetko je dnes v rukach arabov z Gulfu.UK je uplne ovladane saudskoarabskymi peniazmi.V businesse sa nepozeraju ci si biely alebo ruzovy ale kolko si schopny investovat
@kuwait v tom ti davam plne za pravdu,ze sa treba desit toho,co vsetko maju v rukach dnes arabi. 😝
ale to n ie je preto,zeby boli sikovni.to je preto,ze maju kapital a mozu skupovat priemysel a nehnutelnosti.
v tych korporaciach arabskych spolocnosti v spravnych radach su arabi.aj generalni riaditelia v mohych.ale bezny chod riadenia maju v rukach riaditelia vykonni,ktori su cudzinci- zapadniari.
takze vykonna skutocna moc je v rukach zahranicnych odbornikov. bez nich by boli nahrati.pretoze oni maju iny styl zmyslania. neracionalny pre normalny chod spolocnosti.
moj svagor bol v dubaji kvoli jednemu velkemu projektu. na cele spolocnosti stal arab.ale vykonu moc mali odbornici zo zahranicia. ked prislo ku konianiu ,tak spravna rada tam bola len na to,aby odhasovala,co uz experti zo zapadnu predtym pripravili. bolo tam vela ´´managerov rabov.ale skutocna vykona moc a rozhodnutie zvchadzali od poradcov a vykonnych riaditelov zo zapadu. averu bol rad,ze ma s kym racionalne jednat. 😀
ked ide o bussiness tak oni vedia,ze ozaj nemoze platit,ze slty ci ruzovy/ci neverec´´/.ale vykonny,ci nevykonny.
presne ako pises. 🙂
inak to bolo len zdvorile otukavanie, pytanie sa na rodinu/krem manzelky , nabozenskych veci /. 😉 tak sa u nic zacina rokovanie. 😀
to,ze oni su bohati nema nic so schopnostou viest vykonne spolocnosti. ale stym,ze maju ropu ako zdoj bohatstva.
@kuwait a co sa tyka tvojej situacie,ja som pisala,ze rozumiem,preco uvazujes ,ako uvazujes.
a viem ,ze by si nesla robit upratovacku.,ale zial ,realita v eu je taka,ze bez praxe co nemas ti je aj vdelanie na nic.a vo vyssom veku aj spraxou by si mala problem zacat. nikto nevezme pracovnika mimo praxe co je skoro 20 rokov.ak ozaj len uprtovat. ale je veka komkurencia prstahovalcov . ati su lacnejsi. v banke by si urcite v eu nezarabala 2000 eur. to zase musis na veci pozerat realne. lebo by si nebola ziaden manger. uplne vylucene.
v tomto nemas ani ponatia o realite v eu.
mam priatellku,ktora sa rozhodla po 10 rokoch vratit do prace. ma vystudovanu spickovu uni a mala na slapnute na uspesnu karieru.. vydala sa,rozhodla sa byt doma. teraz sa rozhodla vratit. a uz to nejde tak lahko. musi zacat od nuly. jej klegyne su uz niekde inde v kariere a postupe. sudkyne, uspesne advokatky. ona nema prax. hoci spickove vzdelanie,nikto by si jej nedovolil zverit ziaden pripad. a na sudcovku stolicku/co chcela povodne neskor robit/ moze zabudnut. uz jej presiel vlak. takze nastastie ma uspesneho manzela a svoj majetok, takze sa nemusi bat buducnosti.ale keby sa musela zivit nebodat sama,tak by musela zacat od nuly. na vysoky plat by mohla zabudnut.
chapes?
jasne,je to na tebe, comu davas prednost. ale ono je to dvojsecna zbran. ja radim vzdy tym zenam byt nezavisle na muzovi. na zaciatku trerba myslit na take veci a pravne to podchytit. ;-
je jasne,ze by bolo lahkomyselne od teba teraz odist a nezabezpecena.
no, vies, postavenie europanky v manzelstve seuropanom v europe je ine,ako postavenie europanky v manzelstve s arabom v moslimskej krajine
europanky aj ked nemaju v eu prnca,ale maju vlasatne postavenie,mnhe nemusia prcovat aj nechu/co je bezne v zapa.eu/ amaju pravne istoty, co europankym vydatym za araba a to este v moslimskej krajine.ved to vidis aj sama.
v zapadnej europe by si ako manzelaka europana mala rovnake prva ako on. nepodpisoval by za teba nic. ty by si si rozhodovala o svojom zictae aj majetku.ak by doslo k tomu,zeby nedovolil cstovat ti niekde so synom,tak isews na sud aten rohodne asa suhas namiesto otca.
keby si mala esuropana,syn by uz mal svoj nezavisly zivot.
ak by si zila seuropanom c europe amal svoje konto,tak ziadne zorhodnuutie manzela by nezavazilo,aby ti ho zablokoval.
ja viem,ze toto ty vswtko dobre vies.
veurope zeny ak si vezmu bohateho muza,tak ak im zalezi na peniazoch an asvojom zabezpeceni,tak maju moznos tprevnew osetrit veci tak,aby nemuseli byt zavsle na muzovi ajeho naladach a rozhodovani
ale ty si velku moznos tprvnew veci osetrit nemala. a votom je tiez zasadny rozdiel.
no,je mozne ze sa mas materialne v kuwaite lepsie,ako mnhe zapadne zeny v europe,co sa tyka materialneho zabezpecenia
ale za ceniu osobnej slobody a zivota s niekym,koho vlastne ani nechces.
je
@alice107 nuz ja tu viem o podnikoch kde cudzincov zamestnavaju robotnikov a malych sefov ale rozhodnutie o chode obchodu ma majitel Al Kharafi,al Ghanim napriklad a ti zamestnanci maju platy mizerne v porovnani s tym co ziska majitel,on zaraba miliony a oni stovky.V Dubaji to iste majitel sa nabali a zamestnanci dostanu skoro nic v porovnani s nim,robotnici robia za 300 dolarov mesacne a manazery za 5000 a majitel zarobi desiatky milionov,to je o sikovnosti,vedia ze si za pracovnu silu mozu zaplatit,nemusia sa starat.Inak oni najimaju zahranicnych expertov hlavne na vystavbu (hotely,komplexy)ale neskor si to uz manazuju sami arabi a zamestnavaju lacnu pracovnu silu z Indie,Filipin.Arabi vzdy boli sikovni obchodnici a ako sa dohadovali na trhu,aj teraz da ti nadsadenu cenu potom spusta a ty si stastna ze si dobre kupila pritom ti predal za dvojnasobnu cenu.
@kuwait teraz som precitala ,co si pisala o synovi. alle preco by mal hadat predavacku europanku ?.ved v eu aj dievcata z dobrych rodin a vzdelane. ....
nemusi hladat arabku kvoli tomu,ze nechce predavacku. zeu.tu som trosku zmetena jeho uvazovanim.takto by europan neuvazoval.
ved dobre vie,ze jemu by za zenu dceru sej ka ci miliardara nedali. ved poznas,ako to tam chodi. otec by dceru za neho dal len ak aj on by mal miliardy. veno by neslo mimo rodiny tam,. tam si taki beru sesternice,aby majetky /mahr tiez/ zostali pod kontolou rodiny.
@alice107 protože nás tady všechny stavíš do latě, jak učitelka ve škole, a každého poučuješ stylem... ty si to nezažila, ty si teoretik, ty to neznáš..... no a co...... každý snad může vyjádřit svůj názor,
pro mně je tato toto téma zcela vyčerpané, ty tvrdíš že žádná evropanka nemůže být šťastná s nikým jiným než evropanem, já tvrdím že může... toť vsjo
pokračování šátkové aféry
http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/383909/Dziha...
http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52800/ceska-...
@alice107, o čem chceš ještě mluvit, já už k tomu nemám co říct, myslím že jsme si to vyjasnili
@alice107 nuz vidis tak si nasla odpoved preco som sa nevratila,prave ze som videla ako ziju zeny v EU a ako tu tak som radsej zostala lebo v EU to tiez nieje ruzove,ked chcem EU tak si tam zajdem kedy chcem ale ako som ti pisala je tam tazko,platy male,dochodky male, a sloboda,volnost?Tu mam aj tu,ten moj je malo doma a ja si robim co chcem,to by som v Europe nemala,ja ked tu tak citam ako je cela domacnost na zene a este musi robit,zapasit zo zivotom nic z toho ze ma muza slovaka,holandana ci kanadana,proste luxus to neni.Po tom mikulasskom sme sa tam dali dokopy baby co su tu este dlhsie ako ja,bavili sme sa a dost sa mi pohlad na niektore veci zmenil
@alice107 preco by nedali?Ved jeho bratranec je shejk,ked by tak velmi chcel vezme si sesternicu 😀 alebo dceru tej americanky ta mu stale vypisuje,vies kebyze on tu nema moznosti tak by som bola odisla ale tie moznosti prenho tu stale boli a len v case totalneho hnevu lebo mi jeho otec nesiel po voli v niecom som rozmyslala ze radsej odist ale v EU by bol nic a tu ma jeho rodina postavenie,chapes? to o predavacke bolo moje prirovnanie lebo tie sa po nom velmi pozeraju 😀
@kuwait ja som presne vedela,preco si neodisla . 😉 ved som pisla,ze chapem tvoju situaciu. 😉
mas pravdu vtom,ze je rozdiel mat manzela majetneho ,ci nemajetneho.
ake ja vidim aj velky rozdiel ,ci e arab ci europan.a som si ista ,ze aj ty to vidis. pre to vsetko,co som uz predtym pisala.
ty si chela zitt tak,aby si nemusela pracovat a mat sa finacne dobre stretla si svojho muza a kedze on bol ten prvy.co splnal tie kriteria,tak si si ho vzala. aspon tak som to pochopila z tohp,co si pisala. ak by prisiel europan majetny,vezmes si jeho radsej.
taraz uz len musis dbat,aby si sa aj pravne zabezpecila tak aby si mala svoje financie iste a,k nechces byt stale s nim do konca zivota.
pretoze by ozaj bolo od teba naivne teraz robit ´´ofuky ´´a rozvadzat sa a zit na ´´ulici´´.obrazne povedane.lebo este mas kus zivota pred sebou.
@ellise vies kto je za tymto?Saudi.Oni im platia za tieto vystrelky,cesi,slovaci konvertuju lebo vedia ze v tej komunite je vela penazi a potom provokuju takto,toto iste sa deje j v Anglicku aj v arabskych a africkych krajinach.Mali nepokoje maju tiez na svedomi Saudi,Syriu tiez ,vsetko co sa teraz deje financuju bohaci zo Saudi za asistencie klerikov z Kuwaitu a Kataru (Katarsky emir sa do Syrie tiez vlozil)Keby si vedela aka masineria je za tym tak sa zhrozis.
@demo presne,podplatia jihadistov a ti tam idu a zaskoluju dalsich a potom je tam to co vidime v Egypte,Syrii,cez peniaze oblbuju chudakov ze to je svata vojna,pritom ide o to ze napriklad Katarsky emir chce ovladat urcitu cast blizkeho vychodu kvoli strategickej polohe pre svoj obchod.
@demo konspiraciu sa zaplatili Saudi pretoze im ich pozicia po 11 sept skomplikovala obchody a activity,tu nikto neveri ze americania si to urobili sami ale radi to internetom siria.Pred dvojickami take 3 tyzdne tu bol alert necestujte do USA nasi bratia tam nieco chystaju,americka ambasada zachytila informacie a vyhodnotila to tak,ze nic sa nemoze stat,stalo sa lebo sa nic nepodniklo aby sa to nestalo.

@yanni mne sa nezda az tak uplne pod palcom ked musi vyckavat do synovej 18tky🙂
@kuwait neviem na 100% povedat co by som urobila na tvojom mieste ked si to neviem uplne ani predstavit ale myslim ze podla tvojich opisovje to clovek s ktorym by som netravila viac casu ako musim 🙂