Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ellise http://www.patheos.com/blogs/muslimahinprogress...
V ocich Boha - Allaha jsou si muz i zena rovni. To ze si to muz vezme podle sveho - je jeho hrich a on bude za to potrestan. Mame stejne pravo, jako nemuslimky se rozvest a odejit.
Nemuzeme poslouchat hudbu? No nekdo rika, ze hudba sama o sobe je hrichem - jini zase, ze je hrichem tanec a text, ktery hudbu provazi. Je mnoho islamskych nasheedu, ve kterych text dava smysl a neni jenom o sexu, nasili, apod. - vsak se zkus zamyslet nad slovy nekterych pisni a uvedomis si, ze text opravdu nedava zadny vyznam a take ve videoklipech jsou polonahe - skoronahe zeny - muzi, imituji sex...
A vase male deti se divaji na tv a sleduji dnesni hity.
Nerikam, ze neposloucham hudbu - do ted obcas posloucham Jacksona, Beyonce, atd., , tancit muzeme, ale ne na verejnosti. Uvedom si, ze to jak se telo zeny vlni a pohybuje, pritahuje pozornost muzu. O tom kine opravdu nevim, kde ses doslechla - i kdyz je pravda, ze by se nemelo divat ani na nektere filmy - z ciste stejneych duvodu jako na videoklipy ... A co bych tak mela psat spoluzakovi? Je to cizi muz a nemuslim, ktery at chce nebo ne - muze si mne predstavit jako sexualni objekt , protoze jsem zena. Avsak pokud je opravdovy muslim - NIKDY by si se mnou nechtel psat, jelikoz repsektuje to, ze jsem zena a mou cest - muslimka a navic vdana!
Tak proc bych, kdyz sveho manzela nekonecne miluji, si mela psat s cizim muzem, tancit na verejnosti - abych pritahovala pozornost muzu a nezahalovala se, aby kazdy videl, jak velka mam prsa, zadek, stihle ci tluste nohy, krasne kratke ci dlouhe vlasy....??
Me telo patri jen memu manzelovi. A mam taky uctu sama k sobe natolik, ze by mi opravdu nedelalo dobre, kdybych pritahovala natolik muzskou pozornost, ze by na mne mysleli, jak se mnou soulozi.
A ja si myslim, ze tohle neni jen prani muslimskych muzu, ale i muzu vseobecne, aby jejich zena patrila jen jim.
A samozrejme ze pravy muslim se nikdy neda jen tak do reci s jinou zenou, nebude si s ni psat a stykat se s nimi. Take se nesnazi upoutat pozornost zen svym znackovym odevem podle posledni mody - jelikoz v islamu plati skromnost.
A proc se nedotknout koranu, kdyz ma zena menstruaci?
Ty spavas s manzelem, kdyz ji mas?
Menstruace je i pro nemuslimy stav necistoty - jestli jsi ty pripadnes cista jako lilie je tvoje vec, ale my muslimove si pred dotknutim koranu musime udelat ocistu. Tak moc si ctime Boha - Allaha, ze i jeho slov se neodvazime dotknout "jen" tak a do jeho domu - mesity vchazime cisti (provedeme ocistu). Pravy opak krestanu, ze? Taky jsem byla krestankou a tohle mym srdcem pohlo ihned, kdyz jsem si uvedomila ten rozdil. A vis ty kolik muslimek je vzdelanych, pracuji a zaroven se staraji o domacnost, presne jako nemuslimky? Jenom tisk a bulvar to vsechno pretoci a potom lide veri jenom tomu, co vidi v tv a v novinach...
A ted opravdu koncim v tehle diskuzi, jenom jsem ti chtela pootevrit oci... Prece my muslimky jsme take lidske bytosti a nemame vymyte mozky, aby si s nama delal kazdy co chce.
@cinkatko nemyslela jsem že ty se budeš vlnit, nebo že ty si budeš psát s cizím mužem. Já mluvila o mladých svobodných holkách. I když na psaní spolužákovi nevidím nic špatného. Já si taky s jedním jednou za rok napíšeme jak se nám daří a co děláme.
já dokonce můžu jít do obchodu sama splknout tam s manželem mojí kamardtky a nic se mi nestane. Dokonce jezdím sama s kolegou v autě, a sedím v kanceláři s chlapem a někdy když je hluk na chodbě tak se tam i zavřeme aby nás při práci nerušili. A přitom neporuším žádná pravidla a zákon. A tohle asi v islámu není.
Ale fajn ty si se takto rozhodla, tohle je pro tebe důležité. respektuji to, ale promiň opravdu nechápu a nerozumím.
jinak informace jsme čerpala z oficiálních stránek www.sunna.cz a z knihy "Proč nejsem muslim"
@cinkatko uuu, ked je menštruacia taka nečistá, nechapem, prečo nas nou ten muslimsky Boh obdaroval.... Či to je nejaký trest, či čo?? Tak podla vas by asi najlepšie bolo, hned si dať vybrať maternicu, nech nemusím tak nečisto menštruovať... Nech som čista jak lalia a čert to vem, že keby nebolo menštruacie, tak ani užasné čisté moslimské deti by sa nerodili... Či u vas muslimov maju deti aj ženy, ktoré nečisto nemenštruuju?
Ja sa len vyjadrim podla slov jedneho knaza od nas na temu necistota-menstruacia: "Ked Boh stvoril zenu, casom Vam mohol dat aj upgrade, aby ste sa tak netrapili" 😀 😀
@erjona no tak 🙂 , asi proto že nežijete v muslimské zemi, asi kdybyste bydleli v pakistánu tak tam taneční a balet ani nebude.
a menstruaci nepovažuje za něco nečistého, beru to jako fakt, jako biologický fakt. Mně spíš trápí fakt že už se mně to drží přes 30 roků s třemi těhotenskými pauzami. Už by to mohlo končit.
@vejula Cela biblia sa taha podla motta necistoty zeny - podla mna to tam bolo pozmene, aby sa zeny uplne vyradili z nabozenskeho zivota a muzi mali moc... Ja som krestanka, viem, ze sa telo cisti pri mestruacii a som toho isteho nazoru, ze v tomto obdobi nebudem mat ziadne sexualne aktivity 😀
@eliska31
@ellise ja ked som prvý krat dostala menštruaciu, bola som taka pyšná a hrdá - že som žena... 🙂 A stále to tak vnímam. Aj ked ja ked dojčím tak menštruaciu dostavam velmi neskoro. Momentalne ma dcerka už 15 mesiacov a ja som stale "čistá" 😀 A asi som šibnutá, ale mne už chýba 😅 😀 Chcela by som totiž vyskušať ten kališok 😝
@vejula tak ano, ja nevravim, ze je to nieco zleee...naopak, tiez to beriem a aj moja mamina bola svojim sposobom na mna hrda, ze z dievcatka sa stava zena 🙂 U mna je to tak, ze ja to beriem aj ako prejav toho ze mi organizmus funguje spravne a vsetko ako ma...teda az na tie bolesti v podbrusku a vtedy sedim ako paragraf...na druhej strane, trosku usmevna cast: tak 2-3 dni pred menstruaciou mam aj vacsie prsia a konecne mam aj "nieco" do podprsenky 😀 😀 Ja som skusala menstruacny kalistek, ale necitila som sa v poriadku, radsej tampony 😅
@erjona ale cinkatko pisala, že vtedy sa žena ani nesmie dotknuť koranu a isť do chramu... Akože z akého dôvodu? Čo pošpiní ten korán, či ked ma menštruaciu tak je aj duševne nečistá a nehodná sa ho dotknuť? PRoste nechapem. A vela veci starého zákona tiež beriem tak, že ludia v tej dobe mali svoje myslenie a oni písali starý zákon, takže je mi jasne, že mnoho veci takto aj musím brať. Ale v tomto spôsobil Ježiš obrat, ked povedal, nie to čo vchadza do ust môže poškvrniť človeka, ale to čo z nich vychadza. Preto tieto očisty o ktorých piše cinkatko mi prídu fakt len obyčajné ludské tradície a pochybujem, že Boh by sa citil urazený, keby niekto vošiel do chrámu bez očisty... Vyslovene farizejské.
@vejula Zena v starom zakone nesmela ani len z pribytku vyst a nie to este aby pocuvala prorokov ako kazu o Bohu. Je to cierne na bielom aj v nasej viere - moslimovia to maju tiez ako prikaz od Boha - ide o to, ze si Boha vazia a dodrzuju to aj napriek starociam, u krestanou sa vyvinul iny pohlad na vieru a vlastne sa uz skoro nic strikne nedodrzuje a preto asi nechapes preco tak konaju, ale oni beru koran ako my bibliu za ich navod ako sa dostat blizsie k Bohu 😀
@erjona ano maš pravdu. Ja to ale vnímam tak, že v minulosti boli ludia iní, mali ine možnosti, iné myslenie, veci videli v inom svetle, inak si všetko vysvetlovali, preto je jasné, že naboženstvo muselo byť v minulosti viac jednoznačné, muselo byť jasne a presne definované, muselo davať vtedajším ludom význam.A potom prišiel Ježiš Kristus, ktorý sa zrazu díval na všetko inak, ako dovtedajší zákonníci, ktorí práve lipli na tomto striktnom dodržiavaní zákonov a tradicii a poukázal na to, že aj tak najdôležitejšia je laska - dôležitejšia ako čisté ruky, či druh masa, ktory vložili do ust.
Ešte aby to nevyznelo že pohrdam starým zakonom. PRe vtedajších ludí mal starý zákon velký vyznam. KEdže napríklad aj čistými rukami sa predchadzalo šireniu rôznych nákaz a chorôb - ludia si to zrejme všetko vysvetlili ako dôkaz toho, že Boh jednoducho trestá ludí, ktorí maju ruky špinavé.
holky ráda bych s vámi debatila, ale ZOH je ZOH 🙂
@vejula Ano, Boh povoloval napriklad mnohozenstvo, no suhlasit s tym nesuhlasil, ked si pozries len Salamuna, kolko mal manzeliek, ked ludia putovali do svätej zeme, zakazal im jest svinske mäso - pretoze taketo divoke svine maju strasne vela bakterii a Boh vedel, ze ked zjedia taketo mäso, jednoducho zomru, Jezis tento zakon zrusil, vlasne Jezis zrusil vsetky zidovske zakony. Tu si mozeme len polozit otazku, preco teda Mohamed dostal od Boha ten isty prikaz - treba si uvedomit v akej oblasti ziju.

@erjona ale dnes farář není jediným zdrojem informací, jsou přece odborné články, televize, noviny, internet, cestuješ, poznáváš nové lid, seznamuješ se s různým prostředím...vnímáš všechno co se kolem tebe děje..
když si budeš chtít koupit pračku, tak budeš hledat na internetu, ptát se, zabrouzdáš do různých diskusí, chodíš po obchodech a ptáš. Ale na to aby si takhle změnila svůj život ta stačí slova jednoho člověka.