Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona jasne ze tam bol sami chlap, ved co maju co zeny posedavat same v kaviarnach!
A slovenski hulvati, aj polski atd po zenach popiskuju, komentuju vzhad a robia vselijake gesta, ale este som sa nestretla s tym, ze by mali vylozene nenavistne poznamky. To je specialita ludi vyznavajucich islam.
@demo jasne, ze som kriticka - inak by som nespochybnovala verziu, ktoru nam naservirovali a mimochodom, preco nechce vlada odpovedat na kriticke otazky, lebo nemaju odpovede, vsetko ututlali. A koncentraky su uz postavene, su dokonca fotky a nafilmovane to je - povedz naco je ludom v tomto storoci takyto tabor? V pripade krizy ma USA pravo ludi pozatvarat, maju to zakotvene v legislative, poinformuj sa trosku, aby som nebola sama kriticka 😉
@demo Ja viem, videla som aj to a ako som pisala, nezastavam si takych idiotov, co umyselne ublizuju, ja si zastavam ludi, ktori nemozu za ciny prave takych, ktorych si spomenula - videla som dokumentacie a aj vypovede zien a deti (dokonca s manzelom - ktory sa vyjadril, ze by ich pototo) je mi ich velmi luto a keby sa dalo nieco robit proti tomu a vedela by som to zmenit, ver mi, bola by som prva, ktora by sa za tuto vec postavila. Mne ide od zaciatku o zovseobecnovanie, nie kazdy moslim robi to, co sa deje v tretom svete, ani len v tom tretom svete.... ☹
@erjona podľa mňa "bieli bohatí" = solventní,majetní... bieli - použité na rozlíšenie iných etník ???...
ja som našla v príspevkoch len slovné spojenia "bohatí nemci", "bohaté letoviská". Tak isto by som napr. i ja použila "bohtí Arabi", bohtí černosi.... nevidím v tom nič zlé. Na druhej strane, musíme priznať, že majetnejší si môžu dovoliť naštíviť iné destinácie ako menej majetní. Podľa mňa je prirodzené, že každý ie tam, kde si to môže dovoliť a cíti sa dobre. Toto leto ma deti prehovorili ísť na dovolenku - moja poznámka "Nebude to luxus, ale záleží len na nás ako sa k tomu postavíme a ako si užijeme..." Zistila, som, že moje deti sú najúžasnejšie stvorenia, prázdniny si užili, boli šťastné a to bolo najväčšie moje zadosťučinenie. Nevidím dôvod, prečo by si "bohatí bieli" nedokázali užiť svoje výlety, to záleží len na nich, majetok šťatie zničiť nemusí, to, že majú nároky, je prirodzené, ja by som tiež nechcela bývať v chalupe bez vody a elektriny, keď som zvyknutá na iné. No nebudem ohovárať ľudí, kt. tak bývajú. Ja môžem tiež len skonštatovať, že v istých "kruhoch" nestretávam istých ľudí, nie preto, že by tí ľudia za to mohli, alebo by som im to vyčítala. Každí je tam, kde sv dopracuje, poprípade kde chce byť, niekedy i aké má šťastie. Boatstvo nesvedčí o charaktere.
@erjona hapruje internet... pochopila som, opisuje, že v niektorých destináciách bohatých nebielych nevidno.... čo je na tom? Rasistický podtex som nevidela. Nemá ich rada, na základe svojich skúseností. Ja im tiež už nedokážem úplne veriť, nejaká výstraha vo mne ostala.... Je mi ľúto tých, kt. sa snažia a na základe predsudkov sú nepochopení....
@eva8 Ty tam nevidis rasisticky podtext? A toto je co?
ja k omu len tolko,ze v bohatych letoviskach v eu ci usa vidim aki navstevnici tam su. tam nevidim ziadnu arabku,ci europanku s arabom.az vobec nie napriklad vo forbes, ci nebodaj na ostrvoch v de napriklad. to uz vobec nie. ani v na takom mustique nie...... no ale mozno boli niekde schovane......
jasne - toto nema s rasizmom nic spolocne a milion predoslych prispevkov pred tym.... ????
@erjona ešte dodám o tom obťažovaní - my sme neboli obťažované na dovolenke.... práveže tam boli úctiví... a keď sa za mnou obzrel min rok v lete tu na Sk "biely" a "nebiely", ver, cítila som rozdiel. a nebolo to len moje vsugerovanie. No na obhajobu - v anglicku keď som tým "nebielym" ukázala "hranice", buď sa stali naozaj dobrými kamarátmi, mala som ich rada, alebo sa viac neukázali 🙂 Chlapi to majú v sebe "šacovať dievčatá" a nám to dobre padne, keď si nás všimnú v rámci slušnosti. Za mnou sa už obzerať nebude nikto, no nevadí 🙂
@erjona konštatovanie.... možno to, že boli niekde schovvné, tam nemuselo byť, no i ing. kt. pracoal v alžíri ešte za soc. podotkol, že cez deň na lodi nevidel baby a večer pri bvre krásne, arabky v diskusiách s okolím... 4iže i oni boli cez deň takpovediac schované... Vle chcem napísať, že domáce rodiny, s ktorýmni som sa ja osobne stretla v ich domovských krajinách, mi boli blízke, mala som a mám tie dievčatá rada, boli veľmi milé, dobrosrdečné, láskavé, úprimné, i keď môžte polemizovať, možno si i protirečím, no úprimné, také čisté mi pripadali
Mňa pred pár dňami dorazila kamarátka-má muža Pakistánca,prešla na jeho viru je moslimka,aj deti su,
ked som sa jej opýtala aké mali Vianoce tak som bola prekvapená,keď mi povedla,že oni Vianoce nemajú,bola som prekvapená lebo dcéru má piatačku,tak neviem ako sa tvári po Vianociach v škole,ale čo ma najviac prekvapilo,bolo keď som sa jej opýtala čo bude keď si dcéra nájde katolíka a jej odpoveď:to si teda nenájde ,nájde si moslima alebo jej ho mi vyberieme,uf tak to bude mať dievča ťažké,
@erjona idem, prajem pekný deň, i víkend. Vieš, keď dlhšie píšeme, tak sa vykryštalizuje (aké i, y? 😕 ) povaha, vidíme postoje, zistíme, že nie sme "zlé", je dobré, že sme každá iná a ešte lepšie, keď to dokážeme akceptovať. Takisto je dobré, keď vieme akceptovať iné národnosti, no v oboch prípadoch to musí byť obojstranné.
@erjona @eva8
co sa tyka prispevkov alice, tak takmer kazda jedna vypoved sa zaklada na nenavisti a je podporena jej tvorivou fantaziou...tak napr.
" v bohatych letoviskach v eu ci usa vidim aki navstevnici tam su. tam nevidim ziadnu arabku,ci europanku s arabom.az vobec nie napriklad vo forbes, ci nebodaj na ostrvoch v de napriklad. to uz vobec nie. ani v na takom mustique nie." - ako logicka otazka naco by sa nejaky bohaty moslim (napr. arab) hrabal na nemecke ostrovy ako Sylt a co. 😕 😕 -tam sa chodia vyvatrat akurat tak nemci prip. prislusnici okolitych statov, alebo napr. do Forbes si posielaju modernych "lokajov", napr. taky Channel v Parizi kompletne uzavru, ked tam pridu dubaiske/saudske princezne na nakupy resp. modni navrhari idu k nim, oni sa len tak na ulici velmo nepromenaduju (oni sa predsa nebudu unuvat same/sami na nakupy.....)
"preco myslis,ze sa mohe zeny v de v autach zamykaju,ak na hodov sedia niekde na parkovisku ?" - ako rada by som vedela, v ktorom okrese to byva.....nasa suseda si este nechava auto pred domom otvorene, znama napr. ani byt nezamyka, a to byvame vo velkom meste, ja som nedavno zabudla na lavicke v parku nejake veci v taske, a boli tam aj o dva dni....tak by ma zaujimalo, v akych to castiach nemecka sa pohybuje 😕 😕 😕 😕 ale nepytam sa, lebo viem, ze odpovede sa nedockam 😎
damy ,
@erjona , ako ti tu uz napisala aj
@eva8 , riesis nieco, co nechapes, ci nechces pochopit. mala by si vazit slova a hlavne racionalne rozmyslat.,ak niekoho oznacujes za ´´rasistu´ ja nebudem s tebou debatovat o tom ani ta presviedcat. naco?
ja nemam problem s farbou ziadneho cloveka,ale s mentalitou urcitych skupin ludi.
a to iste si mysli aj prevazna väcina eu obyvatelstva. ci to ty priznas/ako manzelka moslima/ ci nie. 😎
@eva8 je ozaj zbytocne debatovat s danou pisatelkou na danu temu. aj tak ju nepresvedcis,lebo ona nechce realitu vidiet.ma problem s jej prjatim. 😉 je to sposobene jej subjektivnymi dovodmi. neche vidiet, ze mentalitza je dolezity faktor, ktory ovplyvnuje chovanie ludi.a to je rozdielne medzi europanmi ainymi etnikami.
mimochodom , dnes na zjazdovke vo svajciarsku/vychytena draha destinacia/, ci v restavracii. som tiez nevidela ani jedineho araba s rodinou. 😉 takze uvidime, kolki tam budu pocas nasho pobytu. 😉
ty vies na zaklade vlastnych odzitych skusenosti , ze spoluzitie /multi-kulti/ je nemozne. rabi, ale aj naprklad blakanci maju ine zmyslanie,ine reakcie, inu kulturu a sposob zivota. a zial aj pachaju velku kriminalitu v eu.a drviva väcina sa ani nesnazi adaptovat ,ak aj v eu ziju. to vsetko europske obyvatelstvo vidi denne vo svojich krajinach. a vidi aj tu kriminalitu tych etnik. a prave preto ma nienku o nich aku ma. presne si to vystihla sj ty,ako som citala.
ty si videla v alzirsku zeny ,ktore ziju podla zasad islamu. ine im nani nezostavalo. poznala si tam aj nasilie na tych zenach. tie zeny si videla ako mile. su ´´mile´´ ale maju inu mentalitu ako my.a podla toho aj maju reakcie, ktore keby si s nimi zila denno denne by sa ti uurcite take ´´mile´´ nezdali. to urcite vies aj sama.
bezne v eu europania, ktori ziju v blizkosit takychtro rodin maju problemy so vzajomnym spolunazivanim. ide o hlucnejsie prejavy, nezriedka nasilie ,ci iny pohlad na bezny zivot.
a o to ide. ze multi .--kulti spoluzitie nie je mozne.
a ani taketo zmiesane manzelstva nedopadaju dobre.
takze tolko k danej teme co sa mna tyka. svoj nazor nemam preco menit,lebo je podlozeny praktickymi skusenostami z realneho zivota. presne ako si aj ty podotkla.
@erjona ale ona po stavbe mezi ukrainjskymi nebo polskymi delniky, ani v noci nejakou vykřičenou čtvrtí. Ona sla za bileho dne po ulici v obytné čtvrti.
Problem je ale mnohem širši, kdyz totiz obvinis muslima, cernocha, roma z nějakeho nasili, výtržnosti.... Atd si automaticky nařčena z rasizmu, xenofobie.
Tady je problem řict " bilý a černi" to aby za chvili přemalovali kruhy na olympijské vlajce, protoze cerny kruh symbolizuje afriku jako černy kontinet. Proč asi?
@alice107 Nejaku mas kratku pamät - ked si tu este pred nedavnom komentovala farbu pleti... Ja nepisem o tvojich poslednych mudrych vyrokoch, ale tvoj celkovy prejav, ktory veru smrdi rasizmom a ako.
Neexistuje ziadne multi-kulti manzelstvo, co funguje? A tych XY bab, co tu prispievaju tie su co potom? Mame halucinacie, ze sme vydate? Ci ako?
Cim viacej pises, tym viacej sa zamotavas !!!! 🙄 🙄 🙄 🙄 😝
@erjona ještě jenou tvůj příspěvek
""
Je to logicke, chod sa prejst pomedzi stavby, kde robi sami chlap a je to stavba so Slovakmi a Poliakmi napriklad, uvidis, ci sa nik neozve emoticon Ozve, ver tomu a este aj popiskovat budu po tebe" - pokud je mi známo nešla po stavbě
" to je reakcia chlapov, ked ich je tolko po kope a vsimni si, kde to natacali, sami chlap tam bol" - nemůže za to že v kavárnách sedí muži, potažno za to že ve čtvrti bydlí tolik přistěhovalců
Podle logiky by teda platilo:
-ověř si kam se stěhuješ, jestli to není čtvrť přistěhovalců, ale protože ti to realitky nesmí říct ( to by bylo diskriminační) musíš tu oblast navštěvovat a pozorovat kdo se v ní pohybuje
- pokud už v té čtvrti bydlíš můžeš se odstěhovat nebo se vyhýbat místům kde se pohybují chlapi, nebo chodit kanálama a nebo se nějak jinak oblékat, například v parném létě žádné lehké šaty, ale černé volné dlouhé kalhoty a triko s dlouhým rukávem
Podle mně je to není logické ale úplně choré.
Stejně jako když gádžo napadne cigána a dostane trest na nejvyšší hranici trestní sazby proto že je čin s rasistickým podtextem, ale cikán když napadne gádža tak dostane trest na dolní hranici, protože kdyby
dostal vyšší, byl by soudce nařčen z rasizmu.
Jako když propustíš cigána z práce protože nechodil do práce, tak si obviněna z rasizmu. Jako když cigán nedostane sociální dávku, třeba proto že na ní nemá nárokm tak si stěžuje u ombudsmana na diskriminaci.
A tak v našem státě, dostávají cigáni státní byty 4+1 v centru města, nájem jim platí město, a matky v tísni, které mlátí manžel bydlí v bytech 1+1 v 2 km vzdálené obci a mají rok na vyřešení své bytové situace.
A to jen proto abychom nebyli nařčeni z rasizmu.
@ellise Vobec si nepochopila, co som tym myslela 😉
1, Co maju romovia spolocne s tym videom? Nechapem - rasizmus, ktory som vytykala Alici je tak ocividny, ze sa jednoducho neda prehliadnut...
2, V nemecku ked som prechadzala popri stavbe, kde bol samy poliak v kratkych satach, veru pokrykovali a vypiskovali po mne, nechapem, co na tom vyvracias, ked sa mi to osobne a nie jeden krat stalo...
3, To, ze sedia v tych kaviarniach ludia, ktory su tmavsi, neznamena, ze su to moslimovia, ci to maju na cele napisane, akeho su vierovyznania - aj taliani tam mohli napriklad sediet ??? 😉
4, Vsimni si, kolko krat je pri jej prechadzani zostrihnuty obraz,,, cize su to zakazdym ine scenky,,, takze pri celodennom natacani, budes mat dostatok materialu aj u nas na SVK
5, Ta posledna scenka bola najlepsia, ked sa spytaju na nazor najväcsieho fanatika, ktoreho tam stretli... treba si uvedomit, co je mojim cielom, podla toho filmujem, toto je moj nazor...

@ellise Je to logicke, chod sa prejst pomedzi stavby, kde robi sami chlap a je to stavba so Slovakmi a Poliakmi napriklad, uvidis, ci sa nik neozve 🙂 Ozve, ver tomu a este aj popiskovat budu po tebe, to je reakcia chlapov, ked ich je tolko po kope a vsimni si, kde to natacali, sami chlap tam bol - 😉