icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

ellise
16. feb 2014

@erjona a ja nechapu proc srovnavas nejakou stavbu v nemecku s ulici v belgii?

erjona
16. feb 2014

@ellise Ten typ s tym hokejom ti teda vysiel 😀 V Utorok hrame proti sebe 😀

erjona
16. feb 2014

@ellise Tam ide o reakcie chlapov, ked su pri sebe a nie kde su... kasli na to, aj tak mame kazda svoju mienku... stavba bol len priklad

demo
16. feb 2014

@erjona cielom videa bolo ukazat,ze europska zena oblecena podla europskych zvyklosti sa nemoze prechadzat po rodnom meste bez urazlivych a agresivnych komentov. Zostrihanie natoceneho materialu je bezna prax. Ak by sa k jej obleceniu negativne vyjadrili hoci aj traja moslimovia za rok, uz tak by to bol problem. A rok trvajuci dokument by asi nebol velmi pouzitelny. A Taliani? Ti s neznamymi zenami na ulici flirtuju, nikdy neurazaju. A ten posledny extremista.. Bol to moslim? Bol. Zil v Europe? Zil a vykrikoval v Europe! Aka manipulacia? Cista realita.

ellise
16. feb 2014

@erjona tyhle bratrovražedné boje mám nejraději, jedno je jisté ať to dopadne jak to dopadne, můj tým vždy vyhraje 🙂

mariuskaa
16. feb 2014

@ellise
co si napisala "Jako když propustíš cigána z práce protože nechodil do práce, tak si obviněna z rasizmu."
Nie celkom,
u vas alebo na SK, vacsinou ani ti slusni a pracoviti cigani maju tazku sancu sa zamestnat prave kvoli rasizmu.
Nie to este stratit pracu... ti "nepracoviti" sa nezamestnaju a ti pracoviti maju vacsinou smolu.

mariuskaa
16. feb 2014

inak v usa je to velmi bezne. Muzi su hulvati, akeho su nabozenstva alebo aku maju farbu kozi je nepodstatne.
Pikoska: Najdrzejsi su asiati (aziati z azie - businessmen, nie aziati narodeni v usa, ale prave z azie) oni su tak zvyknuti, ze mozu mat hocijaku zenu na aku si zmyslia v azii, ci uz je to obchodna partnerka, alebo casnicka v bare, ze nie su zvyknuti na NIE), casto som sa stretla s tymto osobne pri podpisovani zmluv alebo uz pociatocnom pracovnom kontakte. Oni si hovoria ze su MBA (a nemyslia tym vysokoskolsky titul - Master of business administration) myslia tym MBA = Married but available. (zenati ale dostupni). Tento pojem pozna kazdy tam.
Chcela by som vediet viacerych co obchodovali s asiatmi ci mali podobne skusenosti. Teraz je to usmevne, ale zo zaciatku som bola v soku. (samozrejme nie kazdy a nehadzaem vsetkych do jedneho vreca)

erjona
16. feb 2014

@demo No tak potom je to ale problem nie len moslimov, ale aj vsetkych narodnosti, lebo debilov, co maju poznamky je v kazdej krajine dost... A dalsia vec, bola to turisticka oblast, kde nemozes s istotou tvrdit, ze su to moslimovia - dvaja sa vyjadrili velmi nepeknym sposobom, ostatni mali poznamky a agresivitu som nevidela ani u jedneho, ze by si dovolil na tu zenu kricat, alebo sa jej dotknut. No a ten moslim na konci s tou bradou vobec nevravel, ze ta zena vyzera ako prostitutka a ze ich uraza, to povedala komentator/ka - on hovoril do kamery, ze je oblecena neprimerane - (jasne, podla moslimov, kedze sa u nich zeny zahaluju) - O tej sarii to tam prehnal, s tym suhlasim, ale inak mam postoj ako som uz napisala....

demo
16. feb 2014

@erjona akurat ze nasilnici v europe su vacsinovou spolocnostou kritizovani a trestani. v nasom kolektivnom povedomi je zakodovane, ze nasilie a ponizovanie je zle, upieranie osobnej slobody a svojvolne trestanie je nepripustne. tieto hodnoty pochadzaju z krestanstva, toho povodneho a najrannejsieho. Nehovorim o cirkvi, takze sa do nej nemusis pustat.

erjona
16. feb 2014

@demo Neviem, ci rozumies nemecky, ale tu je to dobre vysvetlene - moslimovia maju zakazane nasilie na zene!!!

https://www.youtube.com/watch?v=JBBcNddCedE
ellise
17. feb 2014

@mariuskaa koukám že i když už několik let žiješ v USA, znáš dobře pracovní situace v česku a potažmo v naší firmě.

@erjona já teda německy moc neumím, ale ty budeš rozumět českému textu

https://www.youtube.com/watch?v=FLbM2nwnjtY

https://www.youtube.com/watch?v=e_hLg5WvUw0
erjona
17. feb 2014

@ellise teraz tu nebudem urcitu dobu, nakolko za 20 dni dostaneme kluce od druheho bytu, takze balim, mame strasne vela roboty a do toho aj skola, tak sa ozvem, ked budem mat zasa trosku casu 😉

eva8
18. feb 2014

@ellise zakúsila som to na vlastnej koži. bola som "vyliečená" tak, že som nevedela chodiť....
a kto chce biť, palicu si nájde - staré príslovie....

dnes je hokej, deti tým žijú 🙂

ellise
21. feb 2014

@eva8 a byla jsi " léčená" jenom když si odmítala sex nebo i když večeře nebyla včas na stole?

eva8
28. feb 2014

@ellise sex odmietal on so mnou, večeru vyhadzoval do koša. Zbil ma vtedy, keď nejaká nepravda vyšla najvvo, poprípade keď mu nejaký "rasista" ublížil - napr. doma ma dokopal preto, lebo mu nevzalo kód obč.preukazu, číslo bolo musieť vyťukať, pričom sa nám ospravedlnili, no trvalo to dlhšie.... Nechcem už ohovárať, ani "spomínať".

eva8
28. feb 2014

@ellise
@erjona
v hokeji sme neobstáli :( 🙂

mallak
4. mar 2014

Ludia spamätajte sa ... :D :D :D to je tu na smiech čo to tu vypisujete za nezmysli o moslimoch. Každy ako si to spraví tak to v živote bude mať . Závisí len od Vás na akého človeka natrafíte a ako sa s ním " dohodnete " . S moslimom sa dá fungovať niekedy jednoduchšie ako s nejakým ťažko zvládnutelným slovákom. Nehádžte ich všetkých do jedného vreca . Je pravda že maju inu mentalitu, inu kulturu, iné zvyky a tradície a inú vieru ale aj s tým sa dá fungovať bez toho aby niekto z vás konvertoval na vieru a podobne. Nie je moslim ako moslim. Ja mám už vyše roka vzťah s moslimom a ked si to porovnám zo vzťahom pred ním a bol to Slovák tak sa to vlasnte ani porovnať nedá . Mám tak krásny život a som tak šťastná s ním, ako som nebola nikdy pred tým . Naplna ma môj vzťah a nemenila by som ho za nič na svete. A som si istá, že je viac takých ktoré su tiežpresvedčené o tom, že sa dá fungovať aj s moslimom. To, že to niektorím nevyšlo neznamená že to nevyjde nikomu . Rozvody a problémy v manželstve sa stávaju a su na dennom poriadku aj ked sa vezme slováčka so slovákom tým chcem poukázať na to, že nieje všetkému zlu na svete len ked si vezme slováčka moslima . Tak už sa spamätajte a prestante sa tu zhadzovať neoverenými informáciami o tom aký moslimovia sú pretože som si istá, že len málo ktorá tu má z Vás skusenosti s moslimom a ostatné ho videli len na obrázku alebo tu " tlačia" informácie vycucané z internetových stránkach o tom akí sú to ludia. Trááááápne

mallak
4. mar 2014

@alice107

Ty si asi rasistka.. Co to píšeš za nezmysli o tých moslimoch .. Nenechaj sa vysmiať a prestan sa zhadzovať. Nieje moslim ako moslim . Budem sa asi opakovať znova len píšeš to čo si videla na internetových stránkach a čítala si akí su to ludia.. No vôbec nemysliš na to alebo zabúdaš myslieť na to, že nieje každy človek rovnaký a ako su na Slovensku dobrí aj zlí ludia tak isto to je aj u nich u moslimoch a sú tam aj dobrí aj zlí ludia. Zaujímavé že ja mám priatela moslima ktorý žije spolu somnou v EU získal aj občianstvo podotýkam je to môj priatel nie manžel aby si si nemysleal že ma chcel oblbnuť a tak si ma vzal aby tak mohol získať EU občianstvo - takže funguje už 7 rokov v Europe a pracuje ako manager hotel kde ja pracujem ako čaníčka a tam sme sa zoznámili. Zaujímavý že taký hulvát a hlučný človek ako ich ty nazývaš sa stal managerom hotela čo ? Kto vie ako si túto pozíciu vybudoval . To že je voči svojej práci lojálny , zodpovedný, povinnosti svoje si plní, voči ludom pristupuje čestne a je korektný , ovláda 6 jazykov a takýto človek je moslim ? Ktorý je ludmi uznávaný ? Ja si ho tu nechcem vychvalovať do nebies ale je naozaj taký ako o nom píšem a nemôžem čítať tieto nezmysli ktoré tu ty píšeš a všetkých ich silou mocou ideš hádzať do jedného vreca. A ked sme už pri tom tak isto aj čo sa týka osobného života s ním je to perfektné. Nezvykneme sa hádať , nezakazuje mi chodiť vonku, bezprostredne mi dôveruje okrem partnera mám v nom aj " kamarátku " a človeka ktorému môžem povedať maxmálne všetko. V každom probléme ma podrží a nikdy mi nepodrazil nohy , nikdy sa nesprával ku mne ako ku handre , nikdy som nepocítila nejaký pocit menej cennosti . Naopak je maximálne chápavý a mám sa ako v " bavlnke " v blízkej buducnosti určite bude perfektný manžel a otec mojich deti 🙂

alice107
4. mar 2014

@mallak pozri na obsah svojho prispevku. naco ten utocny ton? 😕
nebudem sa k nemu vyjadrovat, vzhladom k obsahu textu. . fakt niet k comu. 😎 take naivne videnie problematiky je typicke pre zeny v tvojej situacii. uz som si za tie roky co sa venujem tejto problematike na to zvykla. nemam zaujem take zeny presviedcat .
ked ozaj budes vydata za moslima, budes mat s nim rodinu a zit s nim v manzelskom zväzku , potom pochopis, co som pisala o mentalite,s posobe uvazovania a vychove tychto muzov.
take ako ty sa vyskytuju na podobnych forach, ale aj v pravnych kancelariach ci sudnych budovach neskor,lked sa toto svojho ´´perfektneho uz manzela a otca svojich deti chcu zbavit. najskor velka euforia ako u teba teraz/aj agresivita na toho,kto ma iny pohlad na vec/, neskor zufalsvo a rozhodnutie sa takeho zväzku zbavit.stale rovnaky scenar. presne zeny ako ty ti muzi vyhadavaju.

je zbytocne takym zenam ako ty cokolvek vyvracat ci ich presvedcat, ze manzelstvo ci partnersvo s muzom z inej kultury a hlavne tej moslimskej NIKDY nie jej stastne. pochopis sama,ak skutocne budes mat sama skusenosti s t akym zväzkom.ako vsetky odstatne tebe podobne zeny.
a hadzat do jedneho vraca vsetkych netreba.oni v tom vreci su.ak budes mat viac skusensoti,pochopis. 😉
to,ze tvoj priatel je uz 7 rokov v europe,neznamena,ze jeho mentalita a pohlad na zivot a zivotne hodnoty sa zmenili. ja takych tu v zapadnej
eu vidim pohybovat sa , ci su uz ´´manageri hotelov,´´ci aj lekari. a vidim,ako sa chovaju. takze ty mi nemusis vyvracat, co ja uz roky v praxi vidim ,na rozdiel od teba. prepac mi,ale smiees na si ty. a zhadzujes sa svojim prispevkom ty,ani nie tak tou svojou naivitou, ako neschopnostou realne posudzovat, co je zrejme.
takze ak budes mat ozaj nejake zivotne skusenosti s manzelstvami ci svojim manzelstvom s moslimom a to nejaky ten rok,napis a hlavne napis pravdu. 😉
lebo vela zien ju nenapise. po tom,ako skusi ´´slast´´ v manzelstve s muzom z inej kultury, sa hanbia priznat pravdu.a to aj same pred sebou.

takze na zaver ti len odpoviem to,co zvycajne podobnym zenam. o par rokov teda dovidenia pri plodnej debate o / ne/moznosti stastneho spoluzitia medzi partnermi z inych kultur. zelam pekny vecer. 🙂 😎 😕

mallak
4. mar 2014

@alice107

No takto... nieže ty si asi rasistka ale ty si určite rasistka. Bud ti nejaký ten chlap z tejto kultúry a s týmto náboženstvom poriadne ublížil až tak že ty si tá ktorá nechce tu o tom rozprávať a hanbí sa sama za seba alebo inak si to vysvetliť neviem, pretože píšeš tu teorie a predstavy tak strašne silné ako by si s tými moslimami žila . Hádzať do jedného vreca sa ich nedá pretože su to tak isto ludia a každy z nich ako aj z nás je iný. Je vela zákerních a zlích ludí aj na slovensku, či nemecku, taliansku alebo arabských štátoch . Zaujímavé že mám sesternicu ktorá už mimochodom 6 rokov žije s moslimom je to dokonca silnejší moslim ako ten môj má s ním dve deti, funguju spolu v jednej domácnosti a má pekný život dokonca som mala aj to šťastie a vidieť ich spolu . Deti vychovali uplne normálne obydve deti maju katolícku vieru a su pokrstené . On im v ničom nebráni a ani im nič nezakazuje a podotýkam že sesternica je velmi silne veriaca - katolíčka a čo sa týka viery nikdy v živote problém on s tým nemal a tak isto na to im aj pristupil . Nedokázala by som ti vyvracať tvoje názory keby som nevidela vo svojom okolí ako oni naozaj dokážu spolu pekne žiť a su normálna rodina. 6 rokov už nieje málo a navyše ked su v tom už dve deti, nemyslíš že by sa už ukázal a už by sa prestal " hrať " a pretvarovať ? Ja si myslím, že by sa to preukázalo u neho už dávno . A pre toto som si istá že sa to dá 🙂 Pekný večer

alice107
4. mar 2014

@mallak mala by si sa upokojit debatovat s pozitim argumentov a na slusnej urovni ku mne ako k partnerovi , ktoremu adresujes prispevok.
svoj zor na vec som jasne vyjadrila v mojich prispevkoch a nemam na veci co menit. tymto pokladam debatu tebou za danych okolnosti z mojej strany za uzatvorenu.

mallak
4. mar 2014

@alice107 Snad ti este nemám ďakovať za tieto tvoje dristy ktoré tu píšeš . Ja som sa na tvoju osobu vyjadrovala maximálne slušne ako sa len dalo ...ale tváriš sa najmudrejsou na svete a oblbujes tu svojimi názormi ostatných . Niesom ani hlupucka ani naivná a viem do čoho idem svojho partnera uz za tie 3 roky poznám dosť dobre na to aby som verila týmto hlupostiam ... A vôbec ta nežiadam o tvoje blbe a nikam nevediace rady ale o to aby si tu nelakala všetkých ostatných ludi ktorí majú právo byt šťastní a zariadiť si život ako chcú sami . 🙂

aliza
4. mar 2014

@mallak ty si tu zial jedina, co sa ma spamatat...po roku znamosti nemozes vediet o cloveku absolutne nic! a uz vobec nie o Moslimovi! Sme tu viacere s osobnymi skusenostami, tak tu nerob zo seba dolezitu, ktora jedina vie vsetko o Moslimoch. Poznam pripady, kedy aj po 5 rokoch spolocneho zivota s takymto muzom prisiel sok- v podobe inych zien a deti a to bol asi este ten lepsi pripad, ze ano. nespominam nasilie a pod. To, ze vam to rok klape neznamena absolutne nic. Neviem, kde spolu zijete, ci na Sk alebo v zahranici, ale ak na Sk, tak otazka znie, ci ten tvoj 'pan 'dokonaly' ma uz trvaly pobyt alebo obcianstvo....ak nema, tak to vysvetluje tu jeho dokonalost. My Slovenky sa zial dame opit aj rozkom, staci nam malo, par peknych slov, hlbokych pohladov a sladkych slubov a stratime same seba, zdravy rozum aj instinkt. To, ze tvoja sesternica ma uz 6 rokov vztah, tiez nepotvrdzuje, ze je stastna. Nevies, ako ziju a co preziva, vacsina tychto zien to taji lebo sa hanbia a navonok sa tvaria, ze su stastne. A inak nechapem, ako hlboko veriaca katolicka si najde Moslima....podla mojej nebohej, hlboko veriacej babky, bol vztah s takymto muzom hriech. A on, ak je praktizujuci Moslim, by nikdy nedovolil, aby deti boli katolici 😕, sorry, ale tu nieco nesedi. Ze si ich videla spolu....ale nezila si u nich doma, ze nie? takze drista tu niekto iny.Nikto nepise, ze si hlupucka, ci naivna, ale tvoje nazory a postoje su naivne, nakolko obhajujes nieco, co si nemala moznost blizsie spoznat. Moslima a jeho kulturu nepochopis za rok, ani za dva a uz vobec nie v kulturnej izolacii na SK. A inak, najprv si pisala, ze mas s nim vztah uz vyse roka a v poslednom prispevku pises, ze si s nim 3 roky, tak ako to vlastne je?

kuwait
4. mar 2014

ale nechajte mallak ved jej sa oci otvoria 😀 komu neni rady tomu neni pomoci 😒 INak silno veriaci moslim by nikdy nedovolil aby deti boli pokrstene a vychovane ako krestania,to iba ak za jeho chrbtom potajme by zena takto deti viedla.Silno veriaci moslim?S tym sa europanke normalne neda fungovat .

alice107
4. mar 2014

@aliza
@kuwait presne a jasne ste to napisali.uplny suhlas.
dotycna pisatelka je presny obraz zeny, co nema ani ponatia/alebo si nechce pripustit/ realitu. presne take dopadaju najhorsie. pretoze neunesu potom to,co pride neskor.no a jej sposob konverzacie tiez svedci o tom, ze nevie racionalne a na urovni debatovat a pouzivat argumenty.
fakt je aj skoda slov ci viet na odpoved takym zenam. ony na nase skusenosti nedaju/nechcu/ dat. mnohe aj vedia ,ze mame pravdu. len pripustit si to nechcu.tak nech len skusia take zmiesane manzelstvo. 😀

mariuskaa
4. mar 2014

@aliza
Zabudla si @mallak napisat, ze aj ty si tiez ten svetly priklad manzelstva tejto kultury, s ktorym mas dobry vztah. 😉 Alebo, uz nie?
Pokial si spominam, pisalo tu dalsich 20-niekolko bab, ktorym to vyslo, len prestali prispievat.
Ale to, ze by si pisala, ze tvoje deti vyrastaju v moslimskej viere - to si nepamatam. Alebo je nepraktizujuci? Takych su miliony, a je im uplne jedno, ci si daju na veceru bravcove a zapiju whiskey, alebo pojdu so zenou v nedelu do kostola.
Pozri si temy Rodinne problemy... vacsina tych dievcat ma slovakov. Vsade sa najdu blbci a vobec to nesuvisi s ich nabozenstvom alebo krajinou z ktorej pochadzaju.

aliza
4. mar 2014

@mariuskaa pozri, nebudem sa vracat k tomu, co tu bolo davnejsie uz prediskutovane😉. Ale neda mi nereagovat na take, ako mallak, ktore toho este prt zazili a uz su najmudrejsie na svete. Takisto netvrdim, ze to nemoze niekomu vyjst, aj ked ja osobne takych nepoznam, zial, vzdy po rokoch sa to pokazi,a le nie na ten nas slovensky sposob, ale prave na ten moslimsky, ktory sa neda dopredu predvidat, kedze Moslimovia su velmi nevyspytatelni, mozu byt v pohode aj vyse 10 rokov a odrazu sa vsetko zmeni a zena ma pred sebou uplne ineho cloveka. Jasne, stane sa aj u Slovaka, ale u Moslimov je to percento privysoke, nakolko ich kultura je uplne ina a casto sa na tych zaciatkoch, ked sa este len udomacnuju v Europe, neprejavi. Ti, co pridu do Europy z moslimskej krajiny, su vacsinou stastni, ze mozu zit svoj zivot, ze im ho nikto neriadi, ze mozu mat vztahy aj bez manzelstva, ze mozu pit, jest bravcove, nikto ich nekontroluje, je im to proste vzacne a casto rychlo preberu europsky styl zivota, ale to sa tyka iba ich samotnych. Ked sa im podari usadit sa, cize po ziskani trvaleho pobytu, ci obcianstva a to vylucne vdaka europskym zenam, tak sa vacsina z nich zacne priklanat k tomu ich povodnemu. nepride to hned, ide to pomaly, casto si to zeny ani neuvedomuju, nic nespozoruju, sok pride po rokoch. To je u nich nebezpecne, ze sa vedia dlhe roky pretvarovat a budit dojem normalnych chlapov. Ja osobne kazdej prajem, aby im to vyslo, ale zial, na stastne konce uz neverim. Vsetky tie tragicke pribehy su totiz navlas podobne. Hovorim o muzoch, ktori prisli do Europy uz ako dospeli ludia.

alice107
4. mar 2014

@aliza to co pises je hlboka pravda. a kazdy, kto pozna mentalitu a sposob zmyslania rabov /a havne moslimskej viery/ vie, ze mas uplnu pravdu .
a ja len dodam,ze aj arabi co sa narodili uz v eu ci usa sa chovaju presne rovnako pokial ide o sposob zivota rodiny. a nahadu na manzelstvo.mozu jest bravcove,nemodlit sa k alahovi verejne,nenavstevovat mesity,ale vpyv rodiny /ideologie islamu/ aj mentality je taky silny ,ze zmyslanie maju rovnake ako ti ,co ziju vmoslimskej krajine. to by museli byt adoprovani europskou rodinou a zit len v cisto europskom prostredi od narodenia,aby nadobudli napriek svojej mnetalite narozy na zivot europske.
velmi vyrazne to mozno vydiet na zmiesanech detoch takych parov. tie deti,ktore su vychovavane vylucne od narodenia europskymi matkami v europskom zmyslani a prostredi,kedy na nich nevylyva ich otec z inej kultury/lebo s nimi nezije a neudrziava kontakty/ maju napriek inej ako europskej mentalite europsky hodnotov vy rebricek,aj ked mantaelita niekdy vyplava napovrch v urcitych situaciach.
ale akonahle je tam co len nepatrny vpyv ich otca z inej kultury, tak to zmyslanie m napriek matke europskeho povodu europske nie je. a casto su medzi dvoma kulturami,zmyslaniami a konaniami. a casto to vedie u nich k psychickym problemom.
taka je pravda ,ktoru som videla a vidim v realnej praxi.

aliza
4. mar 2014

@alice107 zamerne som pisala najma o tych, ktori prisli do Europy, kedze ja osobne skusenosti s tymto nemam, vsetkych, co poznam, prisli z islamskych krajin.

kuwait
5. mar 2014

Prave toto je na moslimoch strasne ze clovek nikdy nevie co bude neskor,oni sa navzajom strasne ovlivnuju,ak by moslim bol uplne vytrhnuty zo svojho prostredia a so ziadnymi moslimami by sa nestykal tak verim ze by sa prisposobil ono totiz aj v tom korane maju taku klauzulu ze mozu svoje nabozenstvo skryvat a zit tak aby splynuli s okolim ak je ich zivot kvoli viere v nebezpeci,takze oni by to ani nebrali tak ze odpadli od viery ked jedia bravcove a piju ale ze robia mimikry aby si ochranili zivot vo svete neveriacich.Pokial veri tak je vzdy moznost ze sa z neho raz moze stat radikal ak ma okolo seba ludi ktori ho ovlivnia,poznam viacero takych pripadov ,dokonca su z nich martyri padli v vo svatej vojne a volakedy boli uplne prozapadni same disco,alkohol,ideologia islamu ich ovlivnila ked ju zacali hlbsie studovat a vysledok?Zomreli vo svatom boji!