icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
6. mar 2014

@alice107 a ta nemam ambiciu presviedcat o stasti v mojom manzelstve. keby si dobre citala , vedela by si, ze ja by som sa NIKDY nevydala za muza inej rasy, inej kultury ,inej vychovy,ineho spocenskeho a socialneho postavenia ako mam sama. pretoze dobre viem, ze by to neprinieslo stastne, rovnopravne a vyrovnane manzelstvo. - A tvoj vyrok - ani jedno manzelstvo nedopadne dobre - to je aka tendencia podla teba? A to si vazne myslis, ze tieto podmienky ti prinesu zarucene stastne, rovnopravne a vyrovnane manzelstvo? Snivaj dalej - preto je taka vysoka rozvodovost v EU, lebo to tak fantasticky funguje...

ak ty po mnohych rokoch manzelstva budes moct napisat to iste/spocna vizia zivotnych hodnot, , rovnaka mentalita a sposb myslenia a vychovy/, tak mozeme podebatovat o tvojom stastnom a vyrovnanom manzelstve. - prosim ta citas sa? Ty si naozaj myslis, po kolkych mnohych rokoch - 14 rokov ti nestaci 😉

kuwait
6. mar 2014

@vevesh ano pred mesitou sa vyzuvaju ale biju sa s topankami aj deti medzi sebou a nejak som sa nad tym nezamyslala

eloe
6. mar 2014

@kuwait mne sa len zle číta a aj počúva keď niekto nadáva na hocikoho či už su to romovia, černosi, čínania. ľudia si musia nájsť k sebe cestu s láskou a nie s nenávisťou a predsudkami. Každý národ sa riadi inými dohodami, keď ich človek neberie s nadhladom alebo sa im neprispôsobí tak nech radšej ostáva doma za dverami.

vevesh
6. mar 2014

@aliza ak obidvaja boli pakistanci, tak to mohol...pretoze aj ked maju pravo na pobyt, este stale patria k "povodnemu" statu (pretoze take ako vydaj a narodenie patria k pravomociam povodnych statov)
prirovnanim to je takisto ako ked dvaja slovaci vycestuju do saudi a chcu sa vziat (pri uzatvarani manzelstva musia splnat podmienky SK a nie saudi..) 😎

demo
6. mar 2014

@vevesh cize spinava topanka je nieco ako menstruujuca zena? Ta tiez nemoze ist do mesity, nie?

vevesh
6. mar 2014

@demo miesas hrusky s jablkami... 😉 a ano, nesmies ist v ZIADNEJ obuvi do mesity...
jednoducho mas urcite pravidla, kt. sa drzis...a to je jedno ake mas nabozenstvo, kdeze pravidla najdes vsade... 😉

kuwait
6. mar 2014

@eloe tak sem prid zit a zmenis nazor,aj ja som mala take nazory ked som zila na Slovensku a nie medzi nimi.Oni sami su nenavistni rasisti este aj ta viera ich uci nenavisti tak preco by sme sa my hrali na humanistov?Clovek ti napluje do tvare a ty sa nanho milo usmejes????Clovek ti jasne da najavo co si prenho a tebe to nevadi,budes nadalej hlasat lasku k bliznemu?Pud sebazachovy nieje na skodu.

darc
6. mar 2014

mallak,

je mi ta svojim sposobom luto, vidno ze si zamilovana, tak ako dnes tvrdis aky je tvoj partner.. uvidis za par rokov, alebo ked budes uz za neho nedajboze vydata, ked sa odstahujete do jeho krajiny..
Za svoj zivot som stretol zopar zien, ktore boli krasne naivne a uverili sladkym recickam moslimov.
Kazda z nich sa tesila zo stretnutia s moslimom dva krat, ked ho spoznala a ked utiekla..
Pokial budete mat dieta o to horsie..
Budes jeho majetok, ked utecies, bude sa ti cely zivot vyhrazat ze ti dieta ukradne..
Mam kamaratku ktora zila s egyptanom.. ked pred nim utiekla sem na slovensko skryvala sa aj tak ju nasiel a skoro jej zobral dieta nebyt jej brata, ktory si ho podal tak ze na to nikdy nezabudne..

Kazdopadne ti prajem nech sti vsetko vyjde tak ako si prajes,nech si stastna a nech nikdy neokusis veci ako falaka atd..

Darc

kuwait
6. mar 2014

@demo ano topanky a menstruujuce zeny do mesity nesmu,
Moj muz mi povedal,ty si silna rasistka a ja mu na to ved moslimovia su tiez rasisti kto je nemoslim je menejcenny a on mi na to ze Ano je to tak.Dost hnusne taketo priznanie.Takze kto nieje moslim je pre nich shit.Takze ja som prenho shit lebo niesom moslim???A on na to ty si manzelkou moslima cize si vyvolena a tym padom povysena nad obycajnych nevercov.Ja som len ocami gulala.Otras!

mallak
6. mar 2014

@erjona ja nehovorím všeobecne o každých ale o sebe . Nehovorím ze človek v tomto prípade ty nemôžeš byt stastna s albancom . Mozes a možno aj si ja hovorím iba za seba nemôžem Albáncov ani cítiť to neznamená ze musia byt všetci zlí to som nepovedala ani si to nedovolím tvrdiť aké nakoľko mam skúsenosť s nimi tak sa im snažím vyhýbať mam averziu sk voči tym zlým a aj ak su dobrí aj voči tym

vevesh
6. mar 2014

@kuwait ani ja som sa nadtym nepozastavila, az raz som po kolegovi (moslimovi) hodila topankou...no nechci vidiet, co sa dialo....a potom som dostala patricne vysvetlenie od sefovcov - nemcov, ze preco nie (no proste multikulti strety, clovek nikdy nevie...ale uci sa 😀 )

alice107
6. mar 2014

@erjona otazka neznie ani tak, kolko rokov zijes v manzelstve, ale ci v tom manzelstve ste dvaja partneri, ktori maju ROVNAKE zivotne hodnoty, vychoovu, narozy na zivot a MENTALITU
potom moze nastupit otazka dlhodobosti manzelstva. to ,ze vy mate ako pises 14 rocne manzelstvo nic neznamena samo o sebe.
skopirovala si moj pripsevok,ale zjavne si nepochopila ci neches chapat jeho vyznam. 😀

kuwait
6. mar 2014

@eloe s tym prisposobovanim to snad nemyslis vazne 😀 vsak prave ti moslimovia sa nikdy neprisposobuju pridu do Europy,emigruju ziju tam desatrocia a stale tak ako u nich doma.Videla si vo Francuzsku ich spinave stvrte?Cim sa prisposobili?Ved si ziju po svojom,medzi sebou aj zakon sharie praktizuju,chod von do sveta a zistis ake su fakty.Preco by sme sa my mali prisposobovat stredoveku ked oni sa nam nikdy nechcu prisposobit?

erjona
6. mar 2014

@mallak No keby si mala skusenosti ako ja, averzia by ta presla 😀 V kazdom narode najdes aj takych aj takych 😉

eloe
6. mar 2014

@kuwait reagovala som na príspevok ze černosi ti slapu na otlak. nečítala som celú diskusiu len posledné strany. Preto ma zarazila ta nenávisť. Maj sa dúfam že sa ti prispôsobia 🙂

erjona
6. mar 2014

@alice107 Prosim ta, o com to hovoris, ved ty si vyznam tvojeho predosleho prispevku uplne prekrutila... KEby sme nemali spolocne hodnoty a nevedeli vdaka kompromisom spolu vychadzat, tak asi by sme uz neboli manzelia, logicke, nie, to sem ani pisat nemusis, lebo to aj moja mala dcera vie, ked nevie s niekym vyst, tak sa mu treba vyhybat 😉

mallak
6. mar 2014

@erjona vsak o tom ti hovorím neberiem ti tvoj názor a verím ti ze môžu byt ok ... Ale pre mna uz nie ... Ja uz totižto o nich počuť nechcem 🙂 a budem rada a uvítam ak uz nikdy žiadneho albanca nestretnem 😉

kuwait
6. mar 2014

@eloe a co akoze som mala skakat od radosti ked ma na ulici opluli,oblapkavali a nadavali mi?Chytali sa za penisy a obscenne gestikulovali?To je akoze ok?V Amsterdame ma cernoch oplul v obchodnom dome,zavolala sam nanho security a on zacal opluvat aj ich.Toto je chovanie?

aliza
6. mar 2014

@erjona byt priatelska tiez neznamena byt kamoska na zivot a na smrt 😀 ....ale myslim stacilo tychto dotahovaciek, ja si stojim za tym, co som pisala, nech si to precitam akymkolvek tonom 😉

erjona
6. mar 2014

@aliza No tak si asi potom ten priatelsky ton zabudla este vyskusat 😒

erjona
6. mar 2014

@mallak Ja ti naopak prajem,aby si ich co najviac postretala a takych, co ta presvedcia o opaku,,, ja nemam vyhrady proti ziadnej rase na zaklade par negativnych skusenosti, ale mam vyhrady voci ludom, ktori zapricinili tuto skusenost a to je velky rozdiel, lebo takto sa zacina tvorit nenavist a rasizmus,,, vytykas to dievcencom a pritom chtiac, nechtiac robis svojim sposobom to iste,,,, 🙂

kuwait
6. mar 2014

Dievcata kde vy chodite na tych skvelych uzasnych moslimov ked ja mam stastie len na same hovada?Vazne nemozem povedat ze by som stretla nejakeho uzasneho uprimneho moslima ktory by sa ku mne nechoval zvlastne a v debate s nim by nevysli na javo nejake tie sokujuce fakty.Mozno sa moc pytam?Moc s nimi diskutujem?A ich odpovede su typicky koranove.

alice107
6. mar 2014

@erjona,vidis., presne si pouzila ten termin, co vylucuje stastny a spokojny a havne vyrovnany vztah. ato je slovo KOMPROMIS.
ak by ste mali rovnake zivotne hodnoty a spsb zivota, nemuseli by ste fungovat na principe komprmisov. aci ich viac spravite, tym horsi a nestabilnejsi je vztah
aprave o tom ja pisem.
ja ma dlhorocne skusensti so zmiesanymi vztahmi a manzelstvami. a vzdy to bolo aje o tom,ze ti partneri nemohli fungovat bez znacnych kompromisov. lebo ich zivotne hodnoty, vychova/tu mas tiez inu ako tvoj muz aj mentalitu/ su tak diametralne odlisne,ze je nemozne ich klvalitne skbut.anajhorsie su na tom deti z takych to vztahov
takze presne proti sebe si pouzila agrument,ktory som aj ja naniesla. 😀

mallak
6. mar 2014

@erjona ja niesom rasista za tym si stojím pre to ich ani neodsudzujem a ani ich neurazam . Nehadzem do jedného vreca ako som napísala verím ze ako všetky národnosti aj Albánci majú urcite výnimky ani o tom nepochybujem nie kazdy je zlý len hovorím ze ja ich uz vidieť nechcem a nepraj mi prosím ta toľkého zla :- D

eloe
6. mar 2014

@kuwait mrzia ma tvoje zle skúsenosti, verím že spoznáš ľudí ktorím dáš šancu zmeniť svoj názor. Človek, ktorý ubližuje je nešťastný to boli aj tí dvaja.

vevesh
6. mar 2014

@kuwait mozno zle okolie, z kt. sa uz nevies dostat..... tiez som stretla ludi, kt. by sim nevydzala ani sekundu na viac vidiet, a ludi, kt. su uuuplne super pohodovi... 🙂

vevesh
6. mar 2014

@kuwait a musim sa priznat, ze prve stretnutia s moslimami boli negativne...az ked som sa z toho kruhu vymanila, stretla som mojho mm a jeho okruh znamych, kt. sa neda s tym odpadom ani na mile porovnat...(a nebola som vtedy zamilovana, ak by niekto tvrdil, ze to robia ruzove okuliare...) 😎

erjona
6. mar 2014

@alice107 No a na akej baze funguje manzelstvo? Nie na baze kompromisov, ty uz nesplietaj, lebo sa cela dopleties 😀 Ja nemam dlhorocne skusenosti so smeisanymi manzelstvami, ja som life prikladom, takze toto je podstatny rozdiel medzi nami dvoma... Aj v rovnakej narodnosti musis vediet robit kompromisy, ak nie chudak ten tvoj nemec, uprimne ho lutujem 😉

erjona
6. mar 2014

@mallak Praveze ti neprajem zle,,, preto som napisala co som napisala, keby som napisala toto iste o krajanoch tvojho priatela, tiez by si mala vyhrady voci tomu... ja som len napisala, ze ich nepoznas ako ja, preto mas taky nazor aky mas...a preto ti prajem stretnut ludi, akych poznam ja... lebo tento typ co si tu opisala, ja ich volam lokalovi albanci, s takymi sa ja nestretavam 😀

mallak
6. mar 2014

@darc ze : " je mi ta svojim spôsobom ľúto " - to co bolo prosím ta ? Ja nepotrebujem od teba žiadnu ľútosť a vôbec nie tvoje rady a tvoje skúsenosti, ďakujem 🙂 nečítal si všetky moje príspevky , niesom naivná ani hlúpa len zamilovana to jedine mas pravdu. Keby si čítal moje príspevky zistil by si te moja podmienka bola ze do jeho krajiny nikdy žiť nepôjdem budeme spolu len pod tou podmienkou ze ostaneme v Európe s cim môj priateľ aj súhlasí pretože tu pracovnú pozíciu ktorú ma by tam u nich nikdy nedostal a uz vôbec nie za take peniaze nakoľko arabské štáty su krásne ale len na dovolenku a utekať odtiaľ naspet . On ani nechce počuť o tom ze by sa tam niekedy vrátil naspet navždy a fungovať tam cely život . Je moslim ale je Európan zvyknutý uz žiť u " nas" v Taliansku a domov by sa kvôli tej biede ktorú tam majú uz nikdy nevrátil 🙂 takze ja som maximálne kľudna ale dik za radu no aj tak si písal zbytočne lebo nic z toho co si napísal som si k srdcu nevzala pretože ty s nami nezijes 🙂