Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona a co? já nemluvila o změně v bibli, ta se asi nemění. Křesťanství pochopilo v čele s církvi že se musí přizpůsobit změnám ve společnosti jinak ty lidi odejdou, podívej se jak to dopadlo v česku, v honbě za mamonem nemají farřái čas aby se starali o své ovečky, tak o lidi přicházejí, už dávno promeškali dobu po roce 1989, kdy bylo náboženství přestalo být zapovězeno a čekalo se že k nějakému vyznání přihlásí mnohem víc lidí. taky to tak bylo ale po 25 letech je v česku méně věřících než před rokem 89
I křesťanství musí být pokrokové vždyť je přece pro lidi, musí vědět jak se vyvíjí společnost, co se v ní děje, i papež má internet a mail,a možná i Fcb.... dávno pochopil že s biblí tak jak je napsána daleko nedojde. A tak je to dobře, a lidem se líbí, určitě víc než kdyby tam byl nějaký který by se držel striktně bible. Protože možná i ty by potom přestala být křesťankou. Tak jak v celé společnosti, není důvod mít klapky na očích a držet se v starých kolejích, je potřeba otevřít oči a přijímat, zkoumat to co nám svět nabízí, vybírat si, mít možnost volby, A to křesťanství nabízí, ale islám ustrnul na svém počátku, a jestli byl možná ve svém počátku pokrokový tak teď rozhodně není. A je mu to na škodu.
A mimochodem nebyl Mohamed právě ten který přišel s tím že Bůh mu zjevil islam jako jedinou správnou víru. tomu věříš že to přišlo od Boha?
@ellise Ja som tu uz pisala, ze sa nestotoznujem s koranom, jednoducho tomu neverim, pretoze verim na bibliu, to vsak nemeni nic na mojom postoji k moslimom, kazdi ma pravo verit na co chce, to je to iste, ako neverim, ze u indov je krava posvätne zviera, alebo ako SJ prezentuju, ze neexistuje dusa cloveka, ze ked clovek zomrie, po smrti neni nic, jednoducho zostava len v pamäti Boha a na poslednom sude, ak zil dobrym zivotom bude jeho telesna stranka obnovena a bude znovu oziveny, jednoducho som sa v tychto vierach nenarodila a byvala som na dedine, kde krestanstvo sa dost prezentovalo, preto je pre mna velmi tazke len tak zmenit nabozenstvo,,,
No ved to je ta zmena, co je podla teba, ze krestanstvo ide s dobou? Nie je to upustanie od povodneho presvedcenia???
Ono je to tak, ze tu rozoberame veci, ako mozu na to verit moslimovia a pritom zabudame, ze nasa Biblia sa velmi stotoznuje vo vela veciach prave s vecami, ktore nevieme pochopit u nich...
@erjona zmeny robia ludia? ale posledny priamy kontakt s Bohom mal Jezis a Mohamed! a dnes uz nikto nezisti, ako to vlastne bolo myslene..... stratene v preklade! svate knihy boli pozmenovane stovky rokov. Ludia rozhodli, ktore 4 evanjelia budu spravne a svate, ostatne boli odsudene a znicene. takze ako to vlastne bolo myslene s vierou, sa uz nikdy nedozvieme.
@erjona podle mně je zásadní problém ten, že můžeš chodit s odhalenými vlasy, můžeš vzít do rukou bibli i když menstruuješ všechno je v pořádku, ale pro islám to neplatí. Nemusíš dodržovat vše co je napsáno v bibli a přesto si srdcem křesťanka. Ale platí to tak v islámu? to je jeden aspekt, duchovní, který mně třeba trápit až tak nemusí.
Ale druhá věc je ochrání tě zákon v arabských zemích když tě muž zbije, ochrání zákon tvé děti že jim někdo nestřelí do hlavy když půjdou do školy? Najdeš spravedlnost, před soudem, v očích veřejnosti?
A třetí věc, každý stát se může řídit čím chce, je to jeho právo, tak jak to funguje v arabských zemí ať si tam funguje, ale proč toto zavádět v Evropě? my máme své zákony ( jednotlivé země) a nevidím důvod proč by se práva jiných zemí měli prosazovat někde jinde.
Já jsme za celou dobu o žádném muslimovi, křesťanovi, ani o žádné národnosti neřekla že je méněcenná, horší, nebo nevím co, ale zákony a nařízení mají platit pro všechny stejně.
@ellise biblia sa nemeni v sucasnosti. ale v minulych storociach bola menena poriadne! kazdym prepisom a prekladom!
ta necistota pri menstruacii pochadza podla mna tiez len z praktickych problemov. necista = zaspinena. bez always sa im asi tazko udrzovalo v cistote, tak radsej boli doma a nikam nechodili.
@ellise Ty si z jablk uz preskocila na hrusky. Farar ti v kostole nepovie, ze nesmies chytit bibliu pri menstruacii do ruky, ako dobra krestanka (viem, ze nie si krestanka, myslim to obrazne) mas chytit bibliu do ruky a poznat ju, to znamena, ze sa mas riadit podla nej, no a v tom pripade musis vediet, ze vtedy ju do ruk nemas chytat,,, ty sa v prvom rade musis zaujimat o svoju vieru, toto nikto iny za teba nespravi...My mame stat postaveny nie na krestanstve, ale na baze legislativy, tak isto ako mnoho inych krajin, kde ziju moslimovia, ja nevravim, ze sa mame premenit na stat, kde je moslimska viera zakonodarstvo...si to niekde citala odomna, prave naopak som tu uz niekolko krat pisala, ze by sa malo od toho upustit a nastolit pravne zakonodarstvo statu, nie viery...
holky, hodina náboženství hadr. 🙂 za celý svůj život jsem se nedozvěděla tolik o křesťanství jako tady. 🙂

Tak nasla som vysvetlenie, preco bola brana krv ako necistota:
Oblast rodenia sa priblizovala do prirodnych bostiev a rodenim sa vytvaral novy zivot, cize sa zena problizovala akoze k Bohu, no aby to tak nebolo, boli zavedene tieto zakony, pretoze si ma clovek uvedomit, ze je to vysada dana od boha. Strata krvy sa povazoval za fenomeny smrti, nieco okultne, no a vsetko, co suviselo so smrtou, nemohlo prist do kontaktu so svätymi - posvatnymi vecami, toto malo sluzit pre ochranu spolocenstva Bozieho ludu, ale aj ochrany rodicky, lebo co bolo neciste, nemohlo ostat na zive, v tomto pripade zena - rodicka..
Len syn a dcera tam nie je vysvetlena ☹