icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

alice107
10. mar 2014

@aliza presne ako pises. ti pristahovalci ziju v komunite, nasa spolocnost to s humanizmom tak prehana,ze dostanu aj tlmocnika.tak naco by sa ucili jazyk? vies, tie integracne kurzy chodia navstevovat len pre splnenie soc programu davok. nielen v anglicku sa vola po zmene.aj v de . su tu tiez nove strany, co prinesu nove programy zmeny.a ludia dufam tiez pochopia, co je v ich prospech.
pretoze inak v europe nastane situacia,ktora sa nebude dat riesit neskor pravnymi prostriedkami.

vevesh
10. mar 2014

@alice107 zase si necitala pozorne.... byvam v tvrdo nemeckej stvrti...a pri mittelschule a gymnaziu je preto tolko pristhovalcov, lebo je to spadova skola...a takisto som napisala, ze aj dost zalezi od bundeslandu, napr. znamych dcera - u nas jej zamietli gymnazium (ze vraj na to nema), isla do ineho bundeslandu...skoncila koa najlepsia z rocnika na gympli, v suc. studuje na jednej z najrenomovanejsich uni v de.. 😎

aliza
10. mar 2014

@alice107 ja uz muza spracovavam, aby sme pomaly dvihli kotvy...laka ma Australia 😉. Neverim totiz, ze to tu dobre dopadne, podla mna uz nie je cesty spat.

gabrielkaa
10. mar 2014

@alice107 ale veď nič..napísala som pár viet, "akože sranda", že to tu trošku uvoľním...a vidím, že sa neujalo. Tak sorry. Už ťa v príspevkoch nebudem označovať.

mariuskaa
10. mar 2014

@aliza Urcite Australia ked ta laka.. je to tam podobne ako v usa. Vzdelanie a uroven ludi prevazuje nad farbou pokozky.

aliza
10. mar 2014

@digysa to mas pravdu, Anglicko je v prdeli 🤐, podla mna s tym uz nikto nic neurobi, uz sa neda, nechali to zajst prilis daleko, cele generacie nevzdelancov na benefitoch....a uz su to britski obcania dokonca. na benefity im siahnut nemozu, to tu bude obcianska vojna. Mozu akurat zastavit pristahovalectvo, dat prisne podmienky a kto sa neuchyti, poslat naspat. Ale charakter krajiny a spolocnosti to uz nezmeni, nakolko dorasta dalsia neprisposobiva generacia.

digysa
10. mar 2014

@alice107
@vevesh Mne sa napr. nepaci v USA, ze integruju cernoske deti do bielych skol. Proste si myslia, ze ked budu s detmi, ktore sa ucia a budu v skole, ktora je kvalitna, tak sa to na nich nabali.... Ono to moze byt sice pravda....ale len do urciteho veku. Na strednej skole ich totiz mozu vyucovat aj v NEBI, ale ked to dieta doma do tej ucebnice nepozrie, ked doma nie je vedene, ked doma rodicom nevadia ich skolske vysledky....tak integracia urobi akurat to, co urobila aj tu.
Deti som do statnej skoly nedala, dala som ich do sukromnej. V nasej stvrti mame 4 najlepsie zakladne skoly s velkou dotaciou od rodicov (lebo tie skoly su v bohatych stvrtiach) a stale nam tam integruju niekoho.

A v com vidim ABSOLUTNE najvacsiu nespravodlivost je, uvediem priklad: Mam velmi bohatku kamaratku. OBaja su lekari a maju radi kone. Deti chodia na konske sutaze. Tak sa rozhodli, ze si kupia uzasnu farmu a prestahuju sa. Deti mali doteraz v statnych skolach, lebo ako som pisala....nase stvrte maju statne skoly na velmi dobrej urovni, skoro ako sukromne skoly a su zadarmo. Samozrejme, LEN DETI zijuce v danej stvrti mozu chodit do danej skoly. Cize podla rezidencie a postoveho smerovacieho cisla vies, pod aku skolu patris.
NO ale naspat ku kamoske. Tak sa prestahovali , tym padom sa zmenila adresa ich rezidencie. Dcera bola v poslednom rocniku na strednej skole a bola kapitanka tenisoveh druzstva...... Preto chceli ten posledny rocnik dokoncit v jej skole a nechceli ju preradit do inej skoly.
Niekto ich nahlasis, dievca vyhodili zo skoly a bolo.......... Toto je priklad, preco neznasam integrovanie deti.
Ked uz je to take prisne, tak integrovanie by malo byt uplne zakazane. 😖

alice107
10. mar 2014

@vevesh v tvrdo nemeckej neziju pristahovalci. samozrejme spadova skola tu statistiku meni.to si mala hned napisat,ze je to spadova skola.
no ja zijem v uplne nemeckom prostredi. a tak vypada aj zlozenie deti v skolach ci gymnaziu. aj v materskych skolach. len zo sirokeho predmestia sem chodili nejaki ziaci midleschule /zvacsa tureckeho povodu./ at o hned bolo vidiet aj na cistote ci bezpecnosti zeleznicnej stanice........ museli tam dat kamery ..... a z rusit ´´spadovost ´´ tej skoly na tlak obyvatelov .... takze teraz je to uz v pohode.
samozrejme ze nie je gymnazium ako gymnazium. zalezi aj od formy gymnazia/sukromne, cirkevne , statne/. asamozrejme ze zalezi aj od kraja.ka je vkraji viac prstahovalcov,akonaprklad northeim festfalen,tak aj uroven skol je slabsia./ak ide o statnu skoluu/ a zalezi aj o d politickej moci/ak su tam zeleni,je to horsie/
ale vseobecne pati v dmecku (co dokazuju statistiky/ ze deti arabskeho povodu / v gymnaziach su vynimka a to z dovodov, ktore som uz uvadzala.

digysa
10. mar 2014

@aliza Moj muz ma par anglicanov priatelov. Asi pred rokom sa ich pytal na nejake pamiatkove miesta, ze kde sa to nachadza, ze by sa tam chcel ist pozriet. Jeden mu na to odpisal...... No, tam sa tazko dostanes...to pamiatkove miesto je teraz muslimske getho a tam ludia nechodia ani za svetla. ☹

alice107
10. mar 2014

@gabrielkaa ale ved v pohode. 😉 🙂 na co stale o tom istom ? ake ty mas skusenosti v tom, o com prave debatujeme?

digysa
10. mar 2014

Este k tym pristahovalcom........my mame jednu vyhodu....v nasich skolach tazko uvidis pristahovalca a este tazsie uvidis takych ludi byvat v nasich stvrtiach. Ceny pozemkov a domov su pre nich prilis drahe a o daniach radsej nebudem ani hovorit (tento rok ma skutocne zaskocili) 😨
Takze aspon financne si ludia zabezpecuju rozdiely "dobre stvrte" vs. zle stvrte.
My tu uz nemame ani kde stavat. Tu su na zburanie take dobre domy, ze obycajny clovek by si kludnej ten dom kupil a zil v nom. A tu si tie domy kupuju na zburanie. Takze- sice dane neznasam, ale davaju mi aspon istotu, ze tazko tu uvidim zit nejake "individum". 😅

alice107
10. mar 2014

@digysa presne ako pises. ide tu o dvojity meter pre bileych a iny pre ´´farebnych´´ je to tak aj v europe. tie deti z rabskymi korenmi casto neovladaju nemecky.nie us schopne pochopit latku.tak ucitel musi stat s vyucbou a by sa mohli ´´integorvat´´ a biele deti samozrejme na tom stracaju.
takze v de kto moze,a ma zaujem,aby jeho deti mali valitne vzdelanie ,ale aj boli vskole bezpecne,dava ich do sukromnych skol.
ano,o tom systeme v usa aj ja viem. bolo mi povedane,ze je to preto,aby sa zachovala istta urven skol . havne co sa tyka tych v dobrych stvrtiach. ale to uz zabudli podotknut,ze farebne deti su vynimka. vsade je to rovnake.

alice107
10. mar 2014

@digysa jer to tak aj v de. su to dobre stvrte,kde nevidis pristahovalca.my v takej byvame . a ako ty pises, ceny pozemkov a domov su tu take vysoke, ze prave preto sem nijaky taky nezamieri. ale akonahle zamierim von z mestecka do sirsieho okolia/zle predmestia , teda geta/ ci do ineho mesta do centra,tak akoby som nebola v nemecku. 😕 ale niekde v v arabii.
a takychch dobrych stvrti je samozrejme v kazdommeste a havne na vidieku stale menej.asi sa budeme musiet odstahovat na nejaky maly ostrov a zapadnu europu im prenechat na znicenie. alebo sa vzopriet a zodpovedne spicky moci konformntovat s realitou. uvidime , co sa stane.

mariuskaa
10. mar 2014

Ok pozrela som si teraz vo wikipedii zlozenie ras tam kde byvam, kedze nikdy som sa tym nezaoberala. Vidim rozne odtiene pokozky (hlavne azia), aj v skolkach, skolach aj v budove kde byvame aj ked prevazuje biela. Nikdy ma to "netankovalo" ani som sa nad tym nepozastavovala, lebo zijeme v dobrej stvrti. Ako som uz X krat poveala, tu kde zijem sa nerozlisuju ludia podla farby koze, ale podla uspesnosti/prace/vzdelani/urovne/a moznosti "dovolit si" tu byvat.
Takze tu to je. The racial makeup of the borough was
- 67.13% White
- 23.12% Asian
- 10.44% Hispanic or Latino of any race
- 3.50% African American
- 0.23% Native American
- 0.04% Pacific Islander
- 2.94% from other races
- 3.05% from two or more races

Kolki z nich su pristahovalci a kolki su "americania" o tom sa nehovori. Lebo ako vieme USA je multiodtienova.

digysa
10. mar 2014

@mariuskaa Kde si to nasla? Ja si to chcem tiez pozriet na moju stvrt.

mariuskaa
10. mar 2014

@digysa daj si
Demographics XY do google
ak X - city
a Y - Stat

Viem, ze si na Fl a Miami to uricte nie je.. ale tu mas Miami.
2010 Census Miami Miami-Dade County Florida
Total population 399,457 2,496,435 18,801,310
Population, percent change, 2000 to 2010 +10.2% +10.8% +17.6%
Population density 11,135.9/sq mi 1,315.5/sq mi 350.6/sq mi
White or Caucasian (including White Hispanic) 72.6% 73.8% 75.0%
(Non-Hispanic White or Caucasian) 11.9% 15.4% 57.9%
Black or African-American 19.2% 18.9% 16.0%
Hispanic or Latino (of any race) 70.0% 65.0% 22.5%
Asian 1.0% 1.5% 2.4%
Native American or Native Alaskan 0.3% 0.2% 0.4%
Pacific Islander or Native Hawaiian 0.0% 0.0% 0.1%
Two or more races (Multiracial) 2.7% 2.4% 2.5%
Some Other Race 4.2% 3.2% 3.6%

digysa
10. mar 2014

Toto som nasla ale na cele mesto. Na nas zip code to neviem najst...idem este hladat.

White 78.91%
Black or African American 11.41%
American Indian 0.36%
Asian 2.65%
Native Hawaiian/Other Pacific Islander 0.07%
Some Other Race 3.99%
Two or More Races 2.59%

mariuskaa
10. mar 2014

@digysa inak Florida je plna latino (white hispanic) Nemali ste to oddelene v tabuľke? Lebo na naše mesto to dali oddelene čiže White 67.13% and hispanic 10.64%.
Kolko z 78.91% white je latino?

digysa
10. mar 2014

@mariuskaa Dik, Nasla som si nasu stvrt.
91.9-% Caucasian
0.9% Black or African American
0.65% American Indian
1.06% Asian
0.52% Native Hawaiian/Other Pacific Islander
3.40 %Some Other Race
1.69% Two or More Races
Please note: Hispanic or Latino race may be of any race, so also are included in any/all the applicable race above.
V nasom meste je 19% hispancov (non-caucasian) ale kolko ich je v mojej stvrti, to presne nepisu.

kuwait
11. mar 2014

@digysa ak ma niekto American express neznamena to ze musi zit v Amerike alebo ma len urcitu narodnost.America express karty maju ludia na celom svete a Amex ma svoje kancelarie vsade aj v Kuwaite.Aj my mame American express a jedine meno na karte moze napovedat ci sa jedna o moslima alebo nie.Ina vec je ta ze American express nieje acceptovany vsade,v niektorych Eu krajinach alebo podnikoch tu kartu neacceptuju.Tot dokaz ze aj clovek v Kuwaite moze mat American express kartu 😀

kuwait
11. mar 2014

@alice107 vies kolko nemcurov pracuje v Saudi,Kuwaite,Emiratoch?Tisice.Kvoli lepsiemu platu odisli z Nemecka s vedomim ze im arab bude sefovat 😀 Kdeze by inzinier nemec v Nemecku zarobil 10 tisic eur??? mesacne?Ti ludia niektori tu ziju aj vyse 10 rokov.Moj muz ma pod sebou teraz skupinku nemcov a ako sa mu prdilkuju 😀 ti inzinierici 😀 on im dava rozkazy a oni ich plnia a robia to s radostou.PRE TEN PLAT 😉 Pracanti su ze vraj dobri aj nadcasy robia aby viac zarobili .V Dubaji,Saudi tam su zapadniarov tisice urcite tam neziju nepracuju z cistej rasovej nenavisti voci arabom ale preto ze tam zarobia ovela viac ako v Europe 😉 Platy v EU su naozaj smiesne,nedivim sa ze ked niekto ma VS tak radsej ide pracovat sem pre arabov.

kuwait
11. mar 2014

@digysa vies ake karty su nalepsie?prepaid,tam si prevedies zo svojho konta Tolko kolko mienis prave zaplatit a nestane sa ti ze by strhli viac alebo dva krat ako z embosovanej visa sa obcas stane.Je to super na internet nakupy ,platby v hoteloch,restauraciach,cestovkach.TOTO MYSLIM
https://cards.burgan.com/beewallet/new/default.asp
URCITE TIETO PREPAID VISA maju vsetky banky po svete.Najlepsia vec!

kuwait
11. mar 2014

@digysa vo Francuzsku zije vyse 5 milionov moslimov,vsetko z ich francofonnej oblasti(kolonii) Francuzsko malo mnoho kolonii v Afrike preto pre nich bolo uplne normalne ze tito arabi z Alziru,Maroka a cernosi do Francuzska prisli zit,takisto francuzi zili v Alziri,Maroku.To nieje ako Nemecko,Rakusko kde kolonie nemali a nasackovali sa im tam turci a preto ich miestni nenavidia.Francuzi su s arabmi a cernocmi dost zziti az som bola prekvapena,Vobec som tam nejaky rasizmus nevidela,to skor som o nom citala v novinach ale nazivo nie.A ti farebni tam ziju vsade,su tam stvrte s novousadlikmi tak tam to vyzera hrozne Marseille,Avignon(Provence je otrasne,tam je ich ghetto) Potom Lyon,Bordeaux.V Parizi je mnoho starousadlikov,ludi ktorych stari rodicia tam prisli pred desiatkami rokov,mnohych po mene nerozoznas iba po vzhlade ze su tmavsi od francuzov.Niesu uz moslimovia.Mne sa stala taka podivna historka,s muzom som sa vadila na ulici,nadavala som mu(nastval ma) a ludia BIELI francuzi sa ho zacali zastavat,zrejme nepochopili ze ide o manzelsku hadku kedze mi nadavali do rasistov 😀 mysleli si ze som napadla nejakeho chudacika emigranta a nadavam mu 😀 Som im musela vysvetlit ze nejde o akt rasizmu z mojej strany ale manzelsku hadku 😀 .
V anglicku je situacia ina ale kto si je tomu na vine?Prihlupla vlada s ich imigracnym zakonom.

ellise
11. mar 2014

@gabrielkaa mně by se taky líbílo kdyby moje děti měli vzdělání zadarmo.. 🙂 bez ohledu na to co si myslí alice

kuwait
11. mar 2014

@ellise v Kuwaite je vzdelanie zadarmo aj zdravotna starostlivost a aj tak mnohi kuwaitania vyuzivaju sukromne skoly,sukormne kliniky 😀

ellise
11. mar 2014

@digysa mně přijde divné nazývat čermochy afroameričanmi, na slově černoch mi nepřijde nic divného ani rasistického. Kam nás jednou dovede politická korektnost?

ellise
11. mar 2014

@kuwait no u nás v podstatě taky, 😀 ale každý rok zacvakám za pracovní sešity, barevné papíry, kopírování, ... a to i na základní škole, letos jsem si to začala psát, tak jsem zvědavá kam se dopracujeme. a to nemluvím o VŠ, jsem znevýhodněni už jen tím že musím platit nájem za byt, aby dcera nemusela dojíždět denně 90 km

ellise
11. mar 2014

@digysa a víš co by mně zajímalo jak se děti v americe učí dějepis? třeba jenom z toho důvodu že Amerika byla objevena v roce 1492, o čem se učí do toho data? dějiny Evropy? Existují nějaké pésemné nebo jiné záznamy o živote na americkém kontinentě do té doby? V česku se učí ledacos, egypt, římská říše, staré řecko....a od založení velkomoravské říše se učí československé dějiny. jak je to v USA?