Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@alice107 No bytostne nemám žiaden konflikt z moslimami, jedného času sme mali v partii študenta z Gazy a bol to veľmi milý človek. Len, je tam jedno veľké "len" kôli veľkým odlišnostiam kultúr. Chvíľu som žila v AT, kde je početná komunita tureckých moslimov, ktorý nejakú tu dekádu nazad získali pracovné povolenie v čase keď textilný priemysel v západnej časti potreboval lacné pracovné sily. Neskôr však, keď došlo k recesii a úpadku tohto priemyslu - priemysel pomaly ale isto zanikal, resp. produkcia už nebola taká ako kedysi ale početné turecké komunity ostali. Sú náročnejší v tom, že hoci žijú v At a potrebujú momentálne ich sociálny systém, nie sú ochotní sa prispôsobiť. Majú vlastné škôlky, školy apelujú a dožadujú sa okolia aby chápal a akceptoval ich kultúru...atď. Ale bola som tam v čase keď som nemala dieťa, takže som sa s nimi do konfrontácie v školách alebo škôlkach nedostala...
@erjona ako prejavujú svoj nesúhlas, len ústnym podaním? Nepočula som napríklad o proteste "pravých" moslimov proti samovražedným útokom "nepravých" moslimov - aspoň to verejne prejaviť napr. symbolickou demonštráciou. Majú strach verejne preukázať svoj nesúhlas, verím. No nekorení ten strach i so samotného Islamu? - poslušnosť na základe strachu? Možno sa úplne mýlim. Verejný nesúhlas s terorizmom vidím len u nemuslimov.
Ahojte. Diskusiu som sa nakoniec po zvážení a miernom prečistení rozhodol odomknúť. Stále však platí, že nie je povolené diskutujúcich urážať či meniť význam diskusie. Ďakujem za pochopenie, prajem pekný deň.
Mário Šmýkal
Asmira Team
@kuwait tvoj vyrok-"ak ma niekto American express neznamena to ze musi zit v Amerike alebo ma len urcitu narodnost"
To som nikdy netvrdila a nevidim, kde som to napisala. Moj zamer bolo napisat, ze VISA daleko prevysuju pouzivatelnost Amex kariet. Ak ma niekto AMEX kartu , to neznamena, ze je bohac. Iba je tam dost velka pravdepodobnost, ze ten clovek bude z USA (nie je to vsak podmienka).
Ja viem, ze AMex maju pre podnikatelov a firmy navyssie poplatky. JE velmi malo pravdepodobne, ze si v malej pekarnicke na Francuzskej riviere kupim jeden croissant s Amex kreditkou. Ale urcite by som ho dostala na VISA a MAster kartu.
Ale ak idem do velkeho obchodneho centra, kde je nejaky velky obchodny retazec, ako napr. Ann Taylor, tak tam je uz viac pravdepodobne, ze mozem zaplatit Amex kartou.
Ani mali podnikatelia v USA neberu AMEX karty. VISA tu ma kazdy, AMEX tu nema kazdy.
Je mi jasne, ze AMEX sa pouziva vsade..........je to vsak limitovane. Pisem skor o Europe versus USA. V Kuwaite som nebola. Nemyslim si ,ze Europan ma bezne American Express kreditku. Definitivne kazdy clovek v Europe siahne najskor po Visa karte ako po American Express...to je uplne logicke.
Celu tuto debatu o kreditke som napisala preto, ze keby som isla do Kuwaitu a vysolila im AMerican Express kreditnu kartu, tak mi urcite nenechaju zaplatit hotel popredu.
@ellise No viem, ake dejiny sa ucite v cechach......ja som sa ich ucila s vami v Ceskoslovensku (ak mi dobre pamat sluzi 😅 ) Ale dakujem za upresnenie 🙂
Moj syn je este len druhak. Ale spytam sa manzela....ten bude totiz na toto odbornik, kedze on je na dejiny expert. Chces vediet o zakladnych skolach, strednych, alebo vseobecne?
@digysa ani rent a car v EU neacceptuju amex,tu v nasej oblasti amex ponuka rozne privilegia a bonusy pre dzritelov zlatych a platinovych kariet preto si to ludia robia (poistka,VIP lounge na letiskach,rozne privilegia v 5 * hoteloch,valet parking na roznych miestach,ale mimo nasu oblast v EU sme s tym nemali moc dobre skusenosti ,ako som uz pisala najlepsia je prepaid karta tam si sama kontrolujes kolko na nej mas a chces mat,ani infinite karty (cierne)niesu moc dobre,stava sa ze zaplatis aj to co netreba,oni maju potom velke oci ked vidia kartu bez limitu 😀
@digysa nuz my sme mali s Visa problem ked nam dosiel bill tak sme zistili ze nam zauctovali nezmysli alebo bill dvakrat,preto teraz platime vylucne s prepaid ale aj tam sa daju stvarat sibalstva,platili sme na Cypre a v Rime a oba dva razy nam po stiahnuti karty povedali ze spojenie s bankou nenastalo ze treba este raz sweep the card ale to uz sme mali sms z banky ukazujucu ze transakcia nastala.Pri prepaid ta banka hned informuje s SMS ze nastala transakcia(ak si to v banke tak nastavis na info SMS pri kazdej transakcii)Takze sme videli ze nas chceli otiahnut a dvakrat uctovat.Toto pri embosovanej kreditke zistis az ked ti dojde bill pretoze ta je postpaid.Ucty sa zbieraju a dojdu naraz.
@ellise Takze odpoved na tvoju otazku. Zalezi v akej skole si: AK si v sukromnej necirkevnej skole alebo v satnej tak tam sa uci historia USA a historia Sveta - presne ako u nas....vsetky rise-egypt, rimska, grecka, perzska.....vznik zapadnej civilizacie
Ak si v sukromnej cirkevnej skole, tak dejiny sa ucia od Adama a Evy 🙂
@kuwait Tak aj my sme mali problem....Napr. platili sme nieco jednou kartou v Rime a zablokovali nam ju, lebo vraj to bola "unauthorized transaction". Do emailu nam napisali, ze aby sme potrvrdili, ze je vsetko v poriadku.... Lenze my sme email prehliadli (ved sme boli na dovolenke) a potom sme sa cudovali, ze preco nam ta karta nejde. Oni to robili iba ako opatrenie.
@digysa to tiez robia ked velku sumu clovek plati v zahranici oni mu zavolaju aby transakciu autorizovali a ked im nevezmes telefon tak zistis ze kartu blokli,nastastie u nas sa to da vyriesit telefonicky ze ju hned odblokuju ale stalo sa nam to a prave v Taliansku,takze tam zrejme vela ludi ma podobny problem
@digysa vysvetli mi, co si myslela integraciou cernochov do vasich skol.
Rozumiem, co to znamena, ale ja som sa s niecim takym nestretla.
U nas je to presne podla pravidiel velmi strict deti chodia do skol v ich meste ONLY. A ako som spomenula zijem v zmiesanom neighborhood s velmi dobrou public (a sukromnych) skolou.
U vas - zijes v dobrom neighborhood a cernosi zo zlych casti chodia k vam do skoly aj ked tam nebyvaju? Alebo? Lebo som nepocula, ze by niekoho umiestnili do skoly kam nepatri podla Zip Codu (smerovacieho cisla adresy).
Moje dieta ma 2 cernochov v triede kde celkovo je 18 deti, obaja su s velmi dobrych rodin (boli sme na bday party, mala som moznost spoznat). Ak by aj bolo ich tam 8 rovnako mi to nevadi.
Ale ty si asi hovorila o inej situacii, a nechapem, ako je mozne, ze niekomu daju povolenie ist do skoly kde nebyva. Alebo ?
@digysa
@kuwait
V usa som platila 90% s Amex (uz to nerobim kvoli credity history mozes pouzivat Amex okolo 30% aby ti to neslo dole) a v Bratislave som mala mozno raz problem. Inak je to najlepsie specialne na travel lebo v Bratislave mi nauctovali veci ked som odchadzala z hotela (Danube!) ktore som nepodpisala... az ked som odisla mi zauctovali dalsie services ktore sa nestali. Neviem, co si mysleli... dosla som do USA. Poslala kopie podpisaneho billu a dali mi vsetko naspat. V tomto Amex milujem.. kvoli bezpecnosti z podvodom, hned sa vsetko vyriesi. Malokedy sa mi stalo aj v inej EU, zeby mi ju nezobrali.
@mariuskaa Presne tak to je.......nas district je "prilis" biely.....tak ho potrebuju trosku zafarbit.... Netusim preco to robia..... Jediny vyznam vidim, ze chcu, aby tie deti videli aj iny pristup k zivotu a skole.
Ano a robia to tak, ze deti sadnu do autobusu a z ghetto ich prinesu sem.............a vobec nebyvaju v nasich ZIP codoch. 🙄
Aj ja mam cernosku kamaratku, dobra rodina-robi riaditelku reklamnej agentury. Ale ona sa nepotrebuje integrovat, zije v dobrom zip code, lebo na to ma.