Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@mariuskaa Tiez mame velmi prisny system, co sa tych district tyka. Moja upratovacka (latino) ma 4 deti a mali nacierno adresu bydliska u svokry (jej muz je american). Zistili to- deti vyhodili. Tak sa teraz stahovali pekne ku svokre. A trvale bydlisko maju tam, kde chcu ist do skoly.
Ani neviem, co urobili s ich domom. Asi ho predali....mali krasny dom, ktory si kupili, aby nebyvali u svokry a teraz su naspat. A to vsetko len koli tej dobrej skole. Ved vies, ake su to dolezite veci v zivote - chodit do dobrej skoly. ( vy ste sa tiez koli tomu stahovali )
@mariuskaa no a co urobis ak nemas original bills? Oni lubia robit aj take ze si zauctuju napriklad ze nieco bolo v izbe poskodene aj ked nebolo.Ja som napriklad vymenila sprchovaciu hlavu aj hadicu lebo ta ich bola nemasazna,tak som si kupila v obchode kvalitnu a nechala som im ju tam namontovanu a tu ich obycajnu som nechala dole pri vani no a oni nam zauctovali niekolko stoviek eur vraj za poskodenie VANE! Pritom stacilo odsrobovat moju kvalitnu a nasrobovat naspat ich shit, trva to 10 sekund cela robota ) No dotahuj sa potom s nim z Kuwaitu.Preto uz len s prepaid platim.Pekne si tam z konta dam Tolko kolko je ucet a nevyberu ani cent naviac.
@digysa ja som to u deti nechala na nich. Dcera sama povedala, ze ona momenalne nechce patrit do ziadnej viery, ze ak, tak sa rozhodne az ked bude starsia 😎. Takze zatial nema ziadne sviatosti, ale bezne deti v skole chodia na prve svate a podobne. V skole je to taky mix, my tu mame strasne vela Indov-sikhov (turbanovi) a oni velmi tlacia deti do vzdelania, takze vacsina tych deti ma indicky povod (rodicia vacsinou uz tu rodeni), potom mame aj dost vela cernochov, rozne miesane deti, aj cinske, spoluziak ma otca z grecka, je tam aj cesky chlapcek, aj jeden polsky, aj moslimovia z roznych kutov... v UK je 'cisty' mozno uz len vidiek, v mestach uz neexistuju cisto 'biele' stvrte, rozdiel je iba vo vzdelani a v urovni zivota. Takze dcera ma v triede maleho genia-Inda 😉, nie anglicana.
@aliza Aha...no my to mame stanovene....tie sviatosti. Ked sme mali "open house" v skole pre novych ziakov, tak nam farar povedal toto:
"Mili rodicia, tato skola bola vytvorena z dovodu, ze chceme zachovat tradicie a nabozenstvo katolickej viery. Ak nie ste pevne rozhodnuti, ak nemate vieru, ak mate otazky ohladne katolickej viery a ak nie ste ochotni vychovavat deti v tejto viere, tak ste si vybrali velmi zlu skolu. Nechcem vas odhovarat, ale do tejto skoly prijmame deti, ktore budu vedene rodicmi v katolickej viere. Ak ste si nas vybrali iba pre akademicke vysledky, tak vam ponuknem zoznam sukromnych skol s podobnymi akademickym uspechom. Su to dobre skoly, ako aj nasa"
A zoznam do ich skoly je stale dlhy........... 😎
@digysa No aj ja som videla video na You Tube, kde US vojaci odstrelovali civilistov - moslimov a este im do psov nadavali, rehotali sa a nechutne komentovali, ked sa im taketo videa dostanu do TV, tak ako sa ma citit ta druha strana, alebo Americana, ktori ako besny vykrikoval, ako nenavidi vsetkych moslimov a vsetkych ich treba pozabijat... tu v EU teda pri pade dvojiciek ludia netancovali pred televizorom, moj muz prisiel domov z roboty a zapol televizor, ze ci som pocula, co sa stalo a veru usmev na tvari som teda nepostrehla, vsade v kazdej praci bola vyhlasena minuta ticha za zosnulych. Tym nejdem ani jednu a ani druhu stranu obhajovat, nedlzia si teda nic - asi tolko k tomu videu...Podla mne je to neludske z obidvoch stran a nedostojne... 😢 😢
@aliza Nechapem preco reagujes na mna ako reagujes, tak ked nebyvam v Anglicku a ty ano, ma tvoje slovo väcsiu vahu? Ci rychlo si len zahrnula krajiny, aby si tam mala aj alice, ktora ti pinka na raketku? Ja zijem s moslimom, takze moje slovo ma presne taku istu vahu ako tvoje, to ze som si lepsie vybrala, tak za to ja uz predsa nemozem, no nie?
A co povies na ellise? Ona nezije v ziadnej krajine, co si pomenovala, ani jej slovo nema vahu? @ellise zabal to tu 😀 😀 😀 😀 😀
@demo No a polozila si si otazku, ake ciele sleduju taketo utoky, si inteligentna, verim, ze na to prides, maju tieto ciele nieco spolocne s moslimami? Alebo su to vyssie politicke ciele? Nad tymto sa zamysli, atentatnici, su len babky, ktorych sfanatizuju a vyuziju pre svoje ciele, nic ine - naslubuju im panny a je to, co ine potrebuje nevzdelany a sfanatizovany clovek? 😒 😒
@erjona myslela som to tak, ze realita, aku zazivame v tychto krajinach, u vas nie je., aspon o tom neviem a ani ty sama si mi nikdy neodpisala, ze ano, aj my tu mame cele stvrte cisto moslimske. ESte raz a posledny, nebavime sa o tvojom, ci mojom muzovi 😉. Verim, ze si natolko inteligentna, ze toto uz konecne pochopis lebo ma to fakt unavuje zakazdym ti to pisat. tvoj muz nie je obraz islamu, nezije podla viery, nenarodil sa v cisto moslimskej krajine mimo Europy, nevyrastal v moslimskej krajine, takze prepac, ale tvoje nazory na Islam su znacne skreslene a su cisto subjektivne. Nepisala si o ziadnych skusenostiach s Pakistancami, Afgancami, Somalcami, Sudancami, Palestincanmi, Egyptanmi, Irancanmi,...aj toto su totiz moslimovia a poviem ti jedno, ziju uplne inak, ako tvoj muz a ako ty tu prezentujes. To,z e tvoj muz je v pohode, nikto predsa nespochybnuje, ani nikto na jeho adresu nic zle nepisal, tak nerozumiem, co ho sem chudaka stale tahas....on pochadza z uplne ineho zazemia, ako ti, o ktorych piseme a ktorych je vacsina, porovnavas neporovnatelne. A kde si prisla na to, ze si si lepsie vybrala? 😕 Trosku prisilne slova, nemyslis?
@mariosmykal
Som rada, že ste tému spätne otvorili, ďakujem
No nerozumiem prečo bola téma uzatvorená práve teraz, keď prispievatelia si našli medzi sebou "cestu" ako medzi sebou komunikovať. Podľa mňa, keby sa človek držal striktne danej témy, nedosiahne taký rozhľad, ani sa mu neposkytnú také informácie, ako keď sa diskutuje i o "záležitostiach okolo témy". Verte, nám zainteresovaným sa zídu i niektoré informácie mimo danej témy. a načo vyhľadávať a zakladať nové témy, keď sa môžeme opýtať tu?
Súhlasím s tým, že urážky a vulgarizmy tu nepatria, na dávnejších stránkach to bolo niekedy "kruté".
@aliza Inak tema sa vola katolicka a moslim, tak koho mam spominat, ked nie svojho manzela, mam davat mojho rakuskeho suseda za priklad? Tema nie je len o araboch,,, ja viem, ze nemas rada moslimov, ale zo zivota, ked niekto povie, aky ma ktomu iny moslim postoj, uz vase hadzanie do vreca vsetkych moslimov (samozrejme okrem toho mojho, ako si napisala) uz tak nesedi.... 😉
Inak k mojmu poslednemu clanku ste sa dievcence ani jedna nevyjadrila...
@ellise Wow, tak to asi nebude vseobecna otazka, ked sa spytas na detail, ze kolko casu venuju europskym dejinam. Nechcem byt sprosta, ale tie "blbe" deti, o ktorych sa v USA pise su az take sproste neni.... A hlavne nie tie, ktore su na sukormnych skolach. To mi ver.
Vsetky celosvetove testy, co sa robia a zistuje sa, ktore skolstvo je najlepsie a ktori ziaci vynikaju v com..... vsetky testy su prevadzane LEN a LEN na ziakoch statnych skol. (preto ma amerika aj take vysledky, lebo sukromne skoly na tieto testy nemaju povolenie).
Sukromne skoly maju uplne ine meradla. Do statnej skoly sa nerobia testy. Do sukromnej skoly robi test aj 4-rocne dieta . Ja som netusila, aka konkurencia tu je, az kym som to nezazila. Proste zdanie klame.
Sukromne skoly kazdy rok vydavaju statistiku svojich byvalych ziakov a oboznamuju novych rodicov, ake maju vysledky. Podla toho, kde sa dostali ti ziaci a ake maju kariery su ohodnotene skoly. Ak skola nema vyditelne vysledky tak na nu nikto dieta neda....Tu je to s ucenim tvrde.
Syn druhak mal cely tyzden testy od Pondelka do Piatku. Od rana az do konca vyucovania. Skola zistuje, ako napreduju ziaci, aby sa mohli pochvalit vysledkami,...
No ale k otazke....toto by som ti nedokazala odpovedat ani keby si sa ma spytala, ze kolko casu venuje eurposkym dejinam Slovensko..... Netusim a ak nie si ucitelka, tak pochybujem, ze ty mas na to odpoved.
Ako to myslis? Kolko maju kapitol? Kolko testov? Kolko uciva je v knihe samotnej? Neviem, ako ti mam odpovedat. Ved si sama nepamatam, kolko casu sme venovali byzantskej rise... 😅 😅
@erjona je velmi relativne, co je to 'lepsie'. to, ze sme mali problemy este neznamena, ze som na tom horsie, ako ty. teba tie problemy mozu kludne este len cakat....ja by som mozno nezila tvoj zivot, tvoj zivot by mi nevyhovoval a naopak. Ale ja na rozdiel od teba tvojho muza neposudzujem, ani tvoj vztah... je dost ubohe sa tu hrat na lepsiu...nikdy nevies, co ta v zivote caka.
@charllota presne ako ako pises. vies, arabi casto podliehaju zial iluziam o europe a o tom, ako to tam funguje.a ked pridu, tak su sklamani a frusttovani,ze to nie je tak,ako si vysnivali.a potom sa obrati ich nenavist vzdy na zenu, led sa im nedari.preto som varovala pred naivitou pohladu na vec.
@kuwait jasne ,ze nemcuri pracuju aj v moslimskych krajinach. 😉 ale zase plati , ze zalezi na to,m, aku kto robi pracu/ci je ziadana na trhu v eu/ apodla toho ma aj placu. 🙂 . to znamena, ze napriklad v mojom povolani netreba chodit pre klienta do rabie,aby plat stal za to. 😉 to iste plati o mnohych povolaniach v eu.
takze ako som pisalala, ak tvoj syn a manzel by boli spickovymi odbornikmi s praxou co ziada trh v eu, tak su dobre zapateni aj v eu, ver mi.
len mala poznamka na margo toho prispevku co si pisla ohladne hotela.zaujalo ma to. 😀 tak to je samozrejme ,ze takto postupovali. predsa je zakazane b kazdom hoteli menit/a z ich pohladu poskodzovat / majetok hotela. vies ako sa to robi? ak hotelova izba nema vybavenie ake si zelas, bud zmenis hotel/ to ake ma vybavenie kupelna si treba zistit pred rezarvaciou/,alebo poziadat o vysssi standart izby. ak ho maju , tak ti vyhoveju urcite . hlavne v hoteli co podla eu meritiek ma 5 hviezdiciek.
to v akej krajine bolo? 😀
@digysa dejepis máme společný, takže víš jak se učí u nás. protože jsme součástí evropy, tak evropské dějiny plynule přešli do těch velkomoravských, uherských.... na území Evropy vyrostl Řím, Řecko... k tomu se přidala Mezopotámie, Persie, Egypt.... prostě ty dějiny šly tak nějak plynule.
Ale když vezmeš USA tak tam byli jen indiáni a pak najednou šup, všechny vymoženosti evropy byly najednou v americe, nebo se pletu? Má amerika nějaké své předobjevitelské dějiny?Co se týká délky nemyslí na počet hodin nebo kapitol, ale spíš jak podrobně se to učí? myslím evropské dějiny za jeden rok a pak další 3 roky jen americké dějiny. jestli třeba americké dějiny nejsou příliš podrobné a ty ostatní letěm světem.
A ta otázka nevznikla kvůli tomu že si myslím že američani jsou hloupí, ale bavili jsme se s dcerou o univerzitách, jak jsou staré, kdy vznikli, a shodli jsme se že v Evropě už bylo založeno několik univerzit, a v americe běhali indiáni za bizony . A te´d to nemyslím nijak špatně. A tak vznikla ta otázka : jaký dějepis mají v americe?
@erjona tak ja neviem, ale cim boli sfanatizovani ti nevzdelani neboraci? Nie nahodou islamom? To ze sa to vobec da a este v takom obludnom meritku predsa zase raz dokazuje, ze s tym islamom nebude vsetko v poriadku, ked ma takyto vybusny potencial. Ale nechcem vsetko pripisovat nabozenstvu, dolezitu ulohu tu zohravaju aj napr. mindraky (toto kam sme dopracovali, my potomkovia slavnych vonavych a vyholenych mudrcov?), mentalita, sklamanie a deziluzia, dezorienovanost a obycajna zavist a nenavist a fruatracia.
@demo tak --tak. sfanatizovani islamom. kto skutocne raz videl nejakeho napriklad araba- moslima debatovat, tak vie, ze oni aj nevinnu debatu ked nie je v ich prospech vedia tak fanaticky prjat, ze by debatujuceho hned napadli. videla som to neraz.a uplny suhlas, ze tam zohrava ulohu nielen ideologia,ale aj mentalita: no a to je uz len krocik k s dzihadu. 😝
@aliza neni si nejaka precitlivena? Kto sa tu hra na lepsiu? Jedine nasa hviezda Alice tu excekuje, co keby si tam hadzala ustipacne poznamky? Sama si sa vyjadrila o svojom vztahu negativne ako sa nesmies dat par stran dozadu...s toho usuzujem ze tvoj vztah nie je v poriadku...len z toho co pises...osobne ta nepoznam...tak ake vyvysovanie? Takze v prvom rade, ked zacnes tvoju kamaratku odcudzovat co nema nic farebne rada a vyvysuje sa nad vsetko a nad kazdeho, co nema bielu pokozku...potom mne mozes vycitat takuto vlastnost... na nespravnej strane podozrievas!
@ellise tvoja predstava predkolumbovskej Ameriky ako "len" Indianov naháňajúcich bizónov je mylná. Aztékovia, Majovia, Inkovia boli vyspelé kultúry s niekoľkotisícročnou históriou, ktoré sa žiaľ konquestadorom podarilo veľmi rýchlo zničiť. Machu Picchu alebo pyramídy v strednej Amerike sú ich dielom a dôkaz, že dejiny Ameriky nezačínajú roku v 1492.
@erjona ja tu nemam kamaratky, beriem nas tu len ako anonymne diskutujuce a ked sa mi niekoho prispevok paci, tak ho oznacim, ked mi niekto nieco napise, tak reagujem a ked nemam k prispevku co povedat, tak nereagujem....ty si pisala o mojom vztahu, preto reagujem na teba, nevidim dovod pisat alice.

@eva8 deti chodia do sukromnej skoly, takze v pohode. Je to katolicka skola, takze sa ucia aj nabozenstvo. Dcera bude mat v aprili 9, syn ma 3 a pol. Dcera je v skole stastna, prevazna cast deti je farebna, bielych velmi malo 😀, ale to my neriesime, ani dcera, pre mna je dolezity pristup... a tieto deti su z dobrych rodin, rodicia lekari a pod.