Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@alice107 Francuzsko Cannes hotel Carlton,mali tam stare hrdzave sprchy upchate mydlom.Hanba na 5 * hotel.A vybrat 600 eur za presrobovanie sprchovacej hlavice je ozaj drzost.Napisala som im reviews kade tade a ostatni sa ku mne pridali a este horsie popisali.Ja som im hovorila ze na tu cenu kolko to suite stoji by mali vymenit sprchu a oni ze to oni nerobia,Na kieho potom ta izba stoji stovky eur na noc ked sa tam cloveku hnusi kupat???Ja teda sprchu vymienam vzdy vsade v kazdom hoteli pretoze vzdy je na hlavici uschnute stare mydlo a nebodaj aj spina po tych co sa tam kupali,hnusi sa mi to.Nestalo sa mi ze by sa niekto stazoval.Kedze platime uz len s prepaid tak si mozu akurat tak trhnut 😀 Stiahnu len to co my im dovolime.
Nuz moj muz sa bavil s tymi co u nich pracuju,nemcami,talianmi a oni otvorene povedali ze ako chemicky inzinieri by nikdy v EU nezarobili ani polovicku z toho kolko zarobia tu este aj byt aj auto im company plati,letenky 2 krat do roka,.Niektori tu planuju zostat az do dochodku.Ako pravnik by si tu samozrejme pracu nezohnala,pretoze tu je ine pravo ale ako lekari tu su,zarobia podobne ako chemicki inzinieri ale bonus kazdy rok nedostanu.(z ropy)V Petrochemii je ich tu cudzincov najviac z EU aj USA..Ak niesu top menezeri ich plat je mensi ako plat kuwaitskeho inziniera.Mojho muza podnik vlastni fabriku v Rotterdame a tam teda su platy ake maju europania co tam robia ovela nizsie ako tu,v ramci EU standard maju a kuwaitania co tam pracuju maju plat tu a plat aj tam ked su tam vyslani odtialto.Tam je ten plat inziniera okolo 3800 eur tu ma obycajny inzinier vyse 10 tisic mesacne a menezer maly ci velky podstatne viac ma.
@inkinka Baby debatujú o dejinách USA, nie Latinskej Ameriky. Vyspelé civilizácie ako mayovia a aztékovia žili na území dnešnej Latinskej Ameriky a to je z pohľadu USA odlišná krajina. Neviem o tom, že by na území USA žili pred objavením nejaké vyspelé národy čo mali vedu a poznanie na takej vysokej úrovni, aspoň neviem o tom že by sa nejaké zmienky o nich zachovali ako sú napr tie pyramídy. Skôr tam boli tí indiáni naháňajúci byzónov.
@inkinka no právě to mně zajímá, co se učí v USA? jaké dějiny? a nemyslím jižná ameriku, myslím severoamerický kontinent. a zajímají mně ty předobjevitelské, o kterých se v Evropě moc neví a neučí se.
a mám informace že sami američani jsou vydření z toho že když byla amerika objevena tak v evropě bylo již několik univerzit. a fascinuje je že naše památky mají 1000 let, zatímco jejich historie je stará zhruba 500 roků
@kuwait Tvoj syn teraz študuje na vysokej alebo ešte na strednej škole? Alice ti podľa mňa radila (potom z tej debaty zišlo) aby si urobil kvalitnú vysokú školu v Európe alebo v USA ešte teraz kým je mladý, aby študoval s rovesníkmi a začlenil sa do ich spoločnosti. Aby mohol pracovať a žiť samostatne bez ohľadu na to, či jeho ocovi ten podnikateľský zámer v EU vyjde alebo nie a bez ohľadu na to či s ocom bude chcieť pracovať alebo nie. Aj keby sa mu teraz zdalo že by to šlo o pár rokov môže zmeniť názor (aj otec aj syn), tak aby bol samostatná jednotka.
@ellise
@namornicka
bolo spomínané Grécko, Egypt, Mezopotámia, čo je podobné podnebné pásmo, ako Mexico, takže preto to porovnanie s touto oblasťou. Čo sa týka priamo územia USA, sú tu pohrebiská , napr. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Adena_cult..., datované od 1000 BC. Mne tie kopce trochu pripomínajú naše valy Veľkomoravského hradiska, to je všetko čo ostalo z tisíc rokov starej usadlosti, sú to zalesnené kopce pár metrov vyššie ako okolitý terén, chodievame tam na hríby, ale je to naša história, učíme sa o nej a máme okolo nej aj štátny sviatok. Je to o prístupe.
@namornicka zivot v Eu nieje tak lahky ked sa to porovnava so zvotom tu,to je na povazenie tiez,Eu je fantasticke na dovolenku ,ked tam clovek ide 3-4 krat do roka ale ci by sa im pacilo tam zit ked su rozmaznani tunasimi privilegiami to je otazne.Oni mnohi z nasej oblasti tam vlastnia vily,domy,byty a chodia tam pomerne casto ale natrvalo by tam zit nechceli aj ked niektori tam maju business,maju tam zamestnancov na to.Kuwait nieje Afganistan ze by ludia snivali o lepsom zivote v EU,ja ked vidim ako sa tu ti europania a americania drzia zubami nechtami tak mi to o niecom napoveda.Co sa tyka US dejepisu tak tam pisu o aztekoch,incoch o ich rozvinutej spolocnosti (Montezuma II.hlavne mesto Tenochtitlan kral aztekov zabity Cortesom co sposobilo pad aztekov.Incovia mali svoje pyramid,risa incov bola tiez pomerne rozvinuta..V severnej amerike zili Algonquin,navagho,cherokee, a mnoho dalsich Nacelnik,Little big horn bojoval proti kolonizatorom.Toto mi tu nadiktoval syn co ho ucili v skole.Vraj o latinskej amerike ich ucili viac detailne ako o severnej amerike (o kolonizacii)
@erjona pozri, napisala som velmi malo o mojom vztahu na to, aby si robila nejake uzavery o tom, kto je na tom lepsie. To je cele, co som chcela povedat. Ale inak, zaujimali by ma nejake info o tvojom muzovi, ked uz sme pri tom. Pamatam si, ze si pisala, ze prisli aj s matkou do Rakuska a ze sa matka znovu vydala. Vydala sa za Nemca, ci Moslima? len sa pytam, zaujima ma to.
@digysa k tym skolam, u nas to je to cele dopletene, na cirkevne skoly chodia deti rozneho vierovyznania....ak by boli taki striktni, ako u vas, museli by vacsinu tychto sukromnych skol zavriet, nemali by deti 😒 . Sukromky su tu velmi drahe. Ako tiez mi je to cudne, ze sa moslim, sikh ci hinduista modli otcenas kazdy den po vyucovani, ze spievaju koledy na Vianoce, zucastnuju sa velkonocneho programu a pod. Dokonca maju hodiny nabozenstva...ale ak to rodicom nevadi 😕.
@kuwait no vies, su urcite pravidla za kony na poskytovanie sluzieb a chovanie sa v hoteloch. 😉 takze premiestnovat ci odsrobovavat veci je zakazane. to je proste fakt a neviem si predstavit,zeby som to niekde skusala. 😀 chapes? ak chcem nieco zmenit na ubytovanych sluzbach ci pohodli,tak poziadam recepciu o zvlastne sluzby. a samozrejme si za to zaplatim, .a nie malu ciastku. predstav si ,ze toto by robil kazdy tam.menil madrace, vankuse, stolik ci sprchove hlavice....... 😀 proste pravidla treba dodrziavat.a to ste mali este lacne...... 😉to mi mozes verit....
no ved som pisla,ze iste povolania su platene lepsie,ine horsie. treba si vybrat dobre povolanie..... 😉 samozrejme ,ze ty uz nie.. ale u syna to plati dvojnasobne....
a co sa tyka toho zivota v eu,ako si ho maluju rabi aj z gulfu, tak je pravda, ze na europsky sposob zivota oni nie su pripraveni.nie supripraveni na zodpovednost za seba, na urcite spravanie sa ,moralku europanov aj pracovnu moralku. to urcite nepopries. ved aj ty si pisla o ich zlewj pracovnej moralke. a kedze aj ked sa niektori tvaria prouropski, nie su ochotni ci schopni sa prisposbovat. preto ziju tam len ako turisti.ale nielen preto.ale aj preto,ze na pobyt casto nedostanu viza,aj ked maju tam nehnutelnost. casto dostavaju len turisticke viza.lebo pobytove musia splnat urcite kriteria.a tie casto nesplnaju,nech by tam mali aj nehnutelnost.
no a v kuwvaite ako si pisala, je zle zivotne postredie, voda, katastrofalna uroven/vedomostna zdravotnej starostlivosti/, zle skolstvo, male penzie atd.... proste podmienky pre zivot zle. tak neviem,ako su rozmaznani. 😉 v com? ved aj ty sama si pisala, ze by si tam nezila,nech nemusis.
@erjona
K tomu článku. Nechcem odbočovať od témy, ale hneď ma napadla myšlienka spojená s Ukrajinou (neverili by ste, ako to vplýva na deti v blízkosti hraníc s Ukrajinou) - spôsobili to ukrajinskí fundamentalisti, ruskí mafiáni (moc), ropní magnáti (ovládajú peniazmi mnoho), američania (plyn pre európu...)?
Všetky nepokoje súvisia s peniazmi a mocou... v horšom prípade s chudobou a hladom 😢
Zaujal ma odstavec:
Al Fadl si časť svedectva jednoducho vymyslel. V rámci paniky, ktorú spôsobil 11. september 2001, však politici začali tvrdiť, že únoscovia sú iba súčasťou globálnej teroristickej siete, ktorá sa volá Al-Kaidá. Nikdy predtým bin Ládin tento názov nepoužíval. Táto teória sa zapáčila nielen americkým neokonzervatívcom, ktorí po sovietskej „ríši zla“ hľadali novú „os zla“, ale aj islamským teroristickým skupinám, ktoré si zrazu začali pripadať dôležitejšie a vehementne sa hlásili k neexistujúcej svetovej organizácii Al-Kaidá.
a propos: Al-Fadl, kt. si časť svedectva vymyslel, bol moslim? Prečo to urobil?
a Bin Ladin "len" financoval, nebol žiadnym vodcom. Nevedel čo financuje?
Hrozba je, že teroristické skupiny si začali pripadať dôležitejšie. Prečo sa muslimovia proti tomu nepostavili, však im tieto organizácie kazia renomé
Nemôžem, ani nechcem súdiť nikoho. V politike i keď niektorí idú do nej s čistým štítom, stanú sa obyčajnými figúrkami. Je umenie vybrať tú najmenej nepriaznivú variantu.
Priznám sa, začínam mať strach. Z celej politickej situácie vo svete, kam smerujeme? kde a ako budú žiť naše deti, vnúčatá, budúce generácie? Verím, že i svet sa dokáže spamätať z toho zacyklenia, tak ako som sa i ja spamätala z toho uzavretého kruhu manželstva... a verím, ako mnohé dievčatá tu písali, že dobro, nie nenávisť víťazí.
@alice107 Oni si tam ludia nosia aj svoje papllony a vankuse niektorym sa proste protivi spat po niekom inom 😀 a ze je to 5 * a co?Ved nebol postaveny vcera,tie na riviere niektore maju 100 rokov a neboli nejak rekonstrouvane preto to na nich citit.Majitelia by si mali na tom dat zalezat lebo ludia potom pisu o nich nepekne veci,staci si pozriet reviews na booking .com na tie stare 5 * hotely,.Ja menim sprchu uplne vsade v kazdom hoteli a este nikto nenamietal,len henti, proste drzost.Tiez nam uctovali ranajky hoci sme ich jedli len raz a potom sme sa odhlasili kedze to bol blivajz.Tiez nam zapocitali nejake jedlo ktore sme tam vobec neobjednali,toto nieje profesionalne chovanie.Kedze sa vela ludi stazuje na to iste tak neviem ako dlho zostanu v biznise 😀 Arabi su hlavne neni zvyknuti na to ze musia vsetko robit vlastnymi rukami ,tu maju na vsetko sluhov,service.Tam ani na tom letsku nemas portetov,ludia sa musia natahovat s kuframi sami,tu na letisku su portery,clovek sa nemusi kufra chytit,v obchodoch su balici,nosici,nemusis kabele vlacit.Ja si teda v EU niekedy pripadam ako otrok,vsetko je na mne,ziadna sluzba nikde.Arab z gulfu by nikdy nesiel robit do EU!nIeje na to odkazany,aj ti co studuju na zapade sa vracaju domov robit lebo tu su platy vyssie.Kazdy kto tam kupi iekolko milionovu nehnutelnost ak by chcel tak trvaly pobyt dostane,oni maju multi entry viza na iekolko rokov a kedze tam neziju 12 mesiacov v roku tak im to staci.Zivotne prostredie je nedobre ale ved aj na Slovensku z toho Cernobylu je tamzvysena radioaktivita a ludi chorych na stitnu zlazu vela,to ai tu nieje.Skolstvo je zle statne kto na to ma studuje sukromne alebo cez net priamo z USA.Zdravotnictvo?Vsak ani na Slovensku to nieje bohvieake.Tu si aspon clovek ktory ma nejake medicinske vzdelanie moze sam indikovat popri lekarovi,lebo clovek si sebe najlepsie rozumie,na Slovensku ani lekar lekarovi nenecha si do toho kafrat a to ich vzdelanie?Ako z Egypta 😀 Podmienky na zivot su tu zle len preto ze ja tu nezozeniem bravcove 😀 : a ze je lete horko a ja nemam rada tychto ludi okolo seba ale inak oni ako taki miluju svoju krajinu a Eu beru len ako spestrenie zivota ale vobec to tam nejak neobdivuju,zvlast nie lenive arabky,tie si sluzky aj tam dovazaju.Tito ludia prakticky nerobia nic,vsetko za nich robia ini,preto maju pohodlny zivot,zivot v EU je hekticky ak si neurobis ty tak nikto to za teba nespravi 😉
penzie zalezia od platu kto mal velky plat menej ako 6000 eur penzie mesacne mat nebude a emigranti ti nedostanu penziu ziadu
@ellise Netusim, skutocne netusim, ako to bude s dejinami v nasej skole. Ale ako mi manzel povedal, preberali vsetko, kazda kapitola sa preberala dosledne a mali z nej testy. A tiez povedal, ze si nevie predstavit, zeby zacali preberat dejiny od objavenia ameriky. Tomu sa smial najviac 🙂
Pamata si, ze ked bol ziak, tak ho velmi zaujimalo, ked preberali Alexandera Velkeho. (Ja svojho muza ale za vzor nedavam, jeho historia bavi a myslim si, ze daleko prevysuje vedomostami bezneho cloveka, mna pocinajuc)
Ale o syn uz pojde do 3-ieho rocnika, tak sa to pomaly rozbehne a uvidime, co sa budu ucit, cim zacnu ako prvym.
@aliza Kolko platis mesacne za skolu, ak sa smiem spytat? Alebo to mate rocne?
Tu su rozne skoly, ale vacsinou vsetky su krestanske. Syn chodil rok do Anglikanskej skoly a tam beru kazdeho s podmienkou, aku si uviedla ty- moze byt hinduista, ale kazde rano musi ist do kaplny a pomodlit sa Panu BOhu a zdielat vsetky krestanske sviatky.
Zidovske skoly su tu na excelentnej urovni- to su top skoly, kde sa zapisuje dieta do skoly este ked je v BRUCHU MATKY 😝 Tak som zapisovala dceru. Ale, dala som ju prec, lebo mi vadilo, ze absolutne sa vyhne vsetkym katolickym sviatkom 🙄 Akademicky su vsak na TOP urovni.
Nasa skola je dost ojedinela,....myslim, ze su ine katolicke skoly, kde nie su taki prisni. Ale nasa skola si to moze dovolit. Keby nemali poradovnik, tak jasne, ze povolia. Ved musia zaplnit lavice. No zatial je to pravy opak, poradovnik je dlhy. My sme sa tam dostali az na druhy pokus, lebo sme netusili, ze nejaky poradovnik existuje.
Inak zasnem nad tymi informaciami a premenou Anglicka.....to je neskutocne, ako sa meni tvar jednej velmoci. 😒
@digysa na dceru nam to vychadza do 12.000 libier rocne 😒 , je to fakt vela, ale nemame inu volbu, nakolko vsetky tie statne skoly v nasom okoli su rubbish, nizka uroven a pod. Dcera je tam stastna, robia vsetky sporty, sutazia za skolu, kazdy rok maju povinne plavanie, chodi na flautu, hra v orchestri, spievaju, maju forest school...je to take ucelene vzdelanie, rozvija sa po kazdej stranke, je ich len 14 v tirede a proste sa citi dolezito 😎, kazdy ju pozna, su ako jedna velka rodina, deti sa neporovnavaju, kazdy si ide svojim tempom....
@aliza Poznam ten pocit....ked si preratavam, co vsetko by som mohla mat, keby chodili deti do statnej skoly....Ale myslim, ze tie peniaze nie su vyhodene do luftu, to sa nam iba zda 😎 A syn tam pojde tiez? Kedy zacina u vas nastup do skoly? U nas beru uz 4-rocne deti. Takze dcera chodila do takzvanej Pre-K a teraz chodi do Kindergarten. Cize u nas maju ako-keby 2 nulte rocniky pred 1-vou triedou.
@kuwait
Toto je jedna zo sukromnych skol
Tuition:
$18,340 if paid by July 10th
$18,895 if paid in two installments in June & December
$19,550 if paid monthly (Automatically paid to FACTS beginning in June)
International students should anticipate an additional $2,800 ancillary fee (netusim ake to je fee)
A toto je dalsia:
2014 - 15 TUITION
Pre-K / Kindergarten $17,360
Grades 1-5 $18,340
Grades 6-8 $20,270
Grades 9-12 $21,800 --------TOto je highschool
@digysa tak to je este viac ako tu,od nas niektori studuju aj cez net priamo z USA ako K12 to je vsetkych 12 rocnikov.Aj tuto od nas studuju
http://www.parkcityindependent.com/ chcu mat z domu priamo prave Americke vzdelanie.
@digysa cize to vyjde priblizne rovnako 😉. U nas je nursery do 3 rokov, od 3-4 preschool nursery, od 4 rokov-tzv. reception class(pripravka, nulty rocnik) a od 5.r. uz je Year 1 a tu zacina povinna skolska dochadzka. Dcera bude mat 9 a je v Year4. Krpec tam uz chodi do skolky, cize platime aj zanho a on je len v nursery, kedze sa narodil v septembri, on pojde do preschool nursery az ako 4 rocny a do reception az ako 5 rocny, cize bude o rok starsi od spoluziakov 😖, ale taky je system, vynimky neexistuju. A samozrejme, kazdym rocnikom sa fees zvysuju 😒, ale tiez nelutujeme.
@kuwait Ale videla som aj lacnejsie sukromne skoly, len su dalej od nas. Cize dochadzka by bola zla.
ALe bezne sa to od tych 15-20 tisic. pohybuje.
@aliza A mate v tom tuition zahrnute aj vsetky skolske pomocky a knihy? My ano, ale napr. minule isli 5-ci na field trip do washington a to si musia rodicia zacalovat....
Nase skoly zacinaju od 4 rokov a niektore az od 5 (kindergarten). Statne skoly vacsinu zacinaju od 5 (povinne).
Ale maju tzv. daycare a tie su od 18 mesiacov do 4r.
@digysa je aj v USA ten problém ako v eu ze "všetci" mladí idu študovať, veľa ľudí má titul ale nenachádzajú uplatnenie na trhu práce?
@namornicka nie, v USA sa za univerzitne vzdelanie platia velke peniaze a na to len tak bezny clovek nema. bud sa tam dostanes na stipendium (za znamky, sport, atd.) alebo setris a pracujes alebo to za teba zaplatia rodicia alebo to potom splacas este 10-20 rokov po skole. takze kazdy si rozmysli, ci sa mu oplati studovat a zadlzit sa akoby kupoval dom alebo radsej po skole zacat pracovat a vlasnymi silami sa dostat na dobre pracovne miesto.
@namornicka Ano, je to zhruba tak ako to pise @warholette Studimu v USA nie je lacny spas. Ale uz je tu problem s pravnikmi. Je ich tu plna prdel, ale presadia sa iba ti, co si otvoria sukromne pravnicke kancelarie a na to samozrejme nema kazdy guraz, financie a povahu.
Prave som sa o tom bavila so sefom, ze ci by dal dcery na pravo. Povedal, ze nie..... A vysvetlil mi to tak, ze ked mas pravnicku firmu, tak v podstate sa tvoja firma neda spenazit. KEd zomries, zomrie tvoja firma.
Klienti sa nedaju kupit, cize ak nahodou aj zanechas firmu detom (ktori musia mat pravincky titul) tak klienti maju pravo odist k inemu pravnikovi
Zostava ti iba budova (a aj to nema kazdy pravnik, niektori maju svoje kancelarie v podobe podnajmu ).
Cize pre rodinu to nie je az taky skvely biznis......Manzelke definitivne nezostane nic....firma sa musi zatvorit, zostanu len peniaze v banke.
Preto aj manzelov dedo (pravnik) a aj moj svokor (pravnik) mali dalsie firmy a zdroje prijmov a to iste ucil aj manzela (pravnika), ked mu vravel. Nemozes mat pravicku firmu a mysliet si, ze si vyhral....
Americania maju jednu (akokeby vrodenu) vlastnost -podnikatelskeho ducha. Deti su odmala vedene k tomu, ze musia nieco vediet, aby si zarobili na chleba, stat sa o nich v ziadnom pripade nepostara. Socializmus tu nikdy nebol oblubeny .....Toto na Slovensku chyba, resp. nie je to v takom stadiu, ako v USA, ktore boli odjakziva kapitalisticky stat. Preto su logicky v podnikani daleko popredu.
My sa k tomu postupne tiez prepracujeme.

@aliza
Ty akoze aj citas po mne, pointa ti usla, si ma obvinila, ze sa vyvysujem, tak som ti vysvetlila moj postoj k tvojmu obvineniu, inak ti to teda neviem vysvetlit.... 😖 😖